اختصاصی طرفداری - در هفتمین قسمت از سفر به کشورهای حاضر درجام جهانی 2018 در طرفداری، به کشور مراکش و نماینده قاره آفریقا می رسیم.
از افتخارات مراکش، در زمینه فوتبال می توان به دو عنوان قهرمانی جام ملت های آفریقا در سال های 1976 و 2018 اشاره کرد. ضمن اینکه مراکش سابقه حضور در 5 دوره جام های جهانی را نیز دارا است.
معرفی کشور مراکش
مراکش سرزمینی، چند قومیتی است که در شمال غربی قاره آفریقا قرار دارد و از قبایل کوچک تا شهرهای بزرگ را در دل خود جای داده است. مراکش تا سالیان قبل، تحت سیطره کشورهایی مانند فرانسه و اسپانیا قرار داشت و به همین دلیل فرانسه و عربی، زبان اصلی این کشور به شمار می رود. هر چند در برخی نقاط آن، مردم مراکش تسلط خوبی به زبان های اسپانیایی و انگلیسی نیز دارند. در زبان عربی به این کشور، مغرب الاقصی می گویند که معنای غربی ترین می دهد. البته نام مراکش از نام پایتخت کهن این کشور، یعنی شهر مراکش گرفته شدهاست، که واژهای بربری به معنای سرزمین خدا است. هر چند پایتخت کنونی آن شهر رَباط است، که در سواحل اقیانوس اطلس قرار گرفته و صرفا شهری حکومتی است؛ که تمام سفارت خانه های موجود در مراکش در این شهر واقع هستند.
مراکش با 446.5 هزار کیلومتر مربع وسعت، پنجاه و هفتمین کشور وسیع دنیا محسوب می شود. جمعیت آن بر طبق آخرین سرشماری در سال 2016 ، بالغ بر 35 میلیون نفر است که نسبت زنان به مردان در آن تقریبا برابر است.57 درصد مردم آن در شهرها و بقیه در روستاها و قبایل صحرانشین این کشور زندگی می کنند. از مهم ترین شهرهای مراکش می توان به رَباط پایتخت سیاسی و اداری این کشور، شهر کازابلانکا مرکز اقتصادی مراکش، فاس قدیمی ترین شهر آن و شهرهایی نظیر طَنجه، مراکش و آگادیر اشاره کرد.
قدیمی ترین شهر این کشور، فاس نام دارد که نامش را از رودخانه ای با همین اسم گرفته و در اصل قدیمی ترین شهر در کشور مراکش است. همچنین این شهر به عنوان یکی از سرزنده ترین، شهرهای کهن در سراسر جهان شناخته می شود. امید به زندگی در مردان مراکشی 71 سال و در بین زنان به 75 سال می رسد. جالب است بدانید که، برخلاف بسیاری از فرهنگ ها و کشورهای مختلف که نماد عشق، قلب است؛ در مراکش این گونه نبوده و جگر در این کشور، نماد عشق محسوب می شود.
رَباط پایتخت کشور مراکش
اگر قصد سفر به مراکش را دارید :
اگر دوست دار طبیعتی بکر و دست نخورده، علاقه مند به بیابان و گرما و در عین حال برف و سرما هستید، پس به کشور مراکش خوش آمدید. مراکش دریچه ای جادویی به عجایب قاره آفریقاست. این کشور تلفیقی از فرهنگ و طبیعت در کنار همدیگر بوده و یکی از کشورهای توریستی در قاره آفریقا محسوب می شود. طبیعت به مانند تابلوی زیبای نقاشی و با هنرمندی خاصی، در این کشور کشیده و گسترده شده است. از کوه های برفی سر به فلک کشیده در اوکایمدن گرفته تا صحرای سوزان بزرگ غربی آفریقا، که پر از شن های روان است در این کشور وجود دارد. بعد از طبیعت زیبای مراکش، تازه نوبت به شهرهای اعجاب انگیز آن می رسد.
شهرهای باستانی این کشور از هیجان انگیز ترین مکان ها، بر روی این کره خاکی به شمار می روند. فرهنگ و سنت در کنار مردم مهمان نواز و دوست داشتنی این کشور، آرامش خاصی را به هر جهانگردی که پا به این سرزمین می گذارد می بخشد. مراکش به دلیل سواحل طولانی که در امتداد اقیانوس اطلس و دریای مدیترانه دارد، از موقعیت ویژهای در قسمت گردشگری برخوردار است. از مکان های مهم گردشگری به انتخاب طرفداری، در این کشور می توان به اختصار به دارالبیضا ، شهر تاریخی فاس، آرامگاه ابن بطوطه، شهر مرزوگا در دل صحرا، پیست اسکی اوکایمِدن و مسجد حسن دوم در کازابلانکا اشاره کرد.
مسجد حسن دوم در شهر کازابلانکا
در اینجا هم به مانند سفرهای قبل در طرفداری، 10 نکته جالب، شنیدنی و عجیب که شاید کمتر در مورد این کشور شنیده باشید، را برایتان بازگو می کنم.
1. کازابلانکا
یکی از معروف ترین بندرهای قاره آفریقا و کشور مراکش، کازابلانکا است. کازابلانکا که اعراب به آن دارالبیضا یا سرای سفید لقب داده اند، عروس شهرهای قاره آفریقا محسوب می شود. این شهر مرکز صنعتی، اقتصادی و بزرگترین شهر کشور مراکش است و دارای جمعیت سه میلیون نفریست که در غرب این کشور واقع شده است. کازابلانکا دارای آب و هوایی از نوع مدیترانهای معتدل و تحت تاثیر آب و هوای اقیانوس اطلس است و دارای قدمتی طولانی است. سابقه تاریخی این شهر، به قرن دهم قبل از میلاد می رسد و توسط ماهیگیران فینیقی تاسیس شد و بعدها اقوام مختلفی در آن سکونت کردند. بخش مهمی از شهرت این شهر، مدیون کارگردان معروف سینمای جهان، مایکل کورتیس است که این شهر را با فیلمی به همین نام (کازابلانکا) به شهرت جهانی رساند. مایکل کورتیس کازابلانکا را در سال 1942 ساخت و از بازیگران معروف این فیلم، می توان به هامفری بوگارت و اینگرید برگمن اشاره کرد که برنده جایزه اسکار هم شد و از فیلم های ستایش شده در جهان و افتخار مراکشی ها است.
سکانسی از فیلم کازابلانکا ساخته مایکل کورتیس
2. هفت قدیس و شهر سرخ
شهر مراکش پایتخت باستانی کشور مراکش برشمرده می شود و در شمال این کشور قرار دارد. این شهر تاریخی دارای دو لقب جالب، شهر سرخ و هفت قدیس است. لقب شهر سرخ به این علت نامگذاری شده که در این شهر استفاده از پوشش سر و محافظت کننده در برابر نور خورشید، برای تمامی طول سال لازم است. حتی زمستان ها هم، ساکنان این شهر مجبور هستند تا در برابر نور خورشید از این پوشش استفاده کنند و دلیل دیگر آن هم وجود دیوارهای بلندی است که دور محله قدیمی آن را احاطه کرده است. اما گاهی هم به آن شهر هفت قدیس می گویند. شهر مراکش مدفن و آرامگاه مردان بزرگی است و لقب هفت قدیس، نام دیگر آن هفت مرد است. یادمانی از این هفت قدیس در شهر مراکش وجود دارد که به صورت هفت برج در کنار یکدیگر ردیف شده اند. البته زیارتگاه اصلی آن ها، در مرکز این شهر قرار داشته و عبادتگاه مسلمانان این کشور به شمار می رود. اسامی این 7 مرد یا هفت قدیس، شامل سید یوسف بن علی، قادی عیاد، سید بل عباس، سید سلیمان الجزول، سید عبدالعزیز، سید عبدالله غزوانی و امام عبدالرحیم سهیلی است و هر روزی از هفته، مخصوص عبادت از هر کدام از این شخصیت ها است.
آرامگاه هفت قدیس در شهر مراکش
3. دو قدم مانده به اروپا
وضعیت جغرافیای خاص مراکش، باعث شده این کشور نزدیک ترین محل به قاره اروپا محسوب شود. مراکش که غربیترین کشور عربی جهان است، فقط 13 کیلومتر با قاره اروپا فاصله دارد و این فاصله هم فقط دریاست. اگر در محل مرتفعی در شمالی ترین قسمت این کشور قرار داشته باشید، به راحتی می توانید کشور اسپانیا را مشاهده کنید. همین ارتباط آسان و نزدیکی به اروپا، باعث شده جمعیتی نزدیک به 3 میلیون نفر از مردم این کشور، ساکن کشورهای اروپایی به خصوص فرانسه و اسپانیا باشند. البته این نزدیکی به اروپا، در اقلیم مردم مراکش هم بی تاثیر نبوده، به طوری که فرهنگ کشوری مثل اسپانیا به خوبی در شهری مانند، طنجه مشهود است. از طرفی به دلیل دوران استعمار فرانسه، آثار فرهنگی فرانسوی ها هم در میان مردم مراکش قابل احساس است به شکلی که بسیاری، فرانسوی را مانند زبان مادری صحبت می کنند.
شهر طنجه با معماری شبیه به شهرهای کشور اسپانیا
4. پیست اسکی اوکایمِدن
اقلیم کشور مراکش به گونه ای است که اگر از شهری به شهر دیگر سفر کنید، این طور به نظر می رسد که به کشوری دیگر رسیده اید. شاید از این جهت، این کشور بیشترین شباهت به ایران خودمان را داشته باشد. اگر در کشور ما از گرم ترین نقاط مثل دشت لوط به مناطق سردسیر و برفی می روید، دقیقا این قضیه در مورد کشور مراکش هم صدق می کند. اگر از صحرای سوزان آفریقا به ناگاه دلتان هوس سرما و اسکی بکند، می توانید به منطقه ای به نام اوکایمِدن (Oukaimeden) بروید. پیست اسکی اوکایمِدن در بالای کوههای اطلس و در ارتفاع 2600 متری، مرتفع ترین پیست اسکی قاره آفریقا محسوب می شود. این پیست اسکی در قله جبل عطار واقع است و دارای پنج ایستگاه مجزا، یک سری بالابر اسکی، یک آکادمی اسکی و امکانات رفاهی جالبی در نوع خود است و یکی از مکان های مهم گردشگری کشور مراکش به شمار می رود.
پیست اسکی اوکایمدن (Oukaimeden) در ارتفاع 2600 متری
5. رنگ سفید، رنگ عزاداری است
عزاداری در هر کشوری دارای ریشههای مشترک خود است و این مراسم با توجه به زمان، مکان و فرهنگ های خاص هر منطقه ای متفاوت است. یکی از روشهای عزاداری، پوشیدن لباس مخصوص عزا بوده و رایجترین رنگ برای لباس سوگواری در همه جهان، رنگ سیاه است. اما برخی کشورها هم در دنیا وجود دارند که از این قاعده تبعیت نمی کنند و مراکش یکی از آن کشورها است. در این کشور اسلامی بر خلاف سایر کشورها برای عزاداری رنگ سفید را انتخاب می کنند و هنگامی که فردی همسر خود را از دست می دهد، تا چهل روز سفید می پوشد. ملت هایی مانند مراکشی ها، مرگ را به عنوان تولد دوباره و شروع زندگی بهتر با آرامش بیشتر می پذیرند و از این رو آن ها، رنگ سفید را برای لباس عزاداری استفاده می کنند. جالب است بدانید که، این رسم فقط مخصوص مردم مراکش نبوده و مردم مصر باستان هم، رنگ سفید را نماد خدای مرگ و پاکی می دانسته اند. همچنین در قرون وسطی در اروپا نیز، سفید بعنوان رنگ عزاداری متداول بوده است.
در مراکش رنگ سفید، رنگ عزاداری است
6. بزرگ ترین تولید کننده حشیش در دنیا
مراکش در یک رخداد منفی رکورد دار جهان است و آن هم تولید ماده مخدر حشیش است. مراکش بزرگترین کشور تولید کننده حشیش در جهان بوده و بعد از این کشور، افغانستان و پاراگوئه در رتبه های بعدی قرار دارند. کشورهای استرالیا، آمریکا و کانادا بیشترین مصرف کنندگان این ماده مخدر هستند و بر اساس آمار سازمان ملل متحد، از میان 220 میلیون مصرف کننده مواد مخدر در جهان، بیش از 160 میلیون نفر یعنی 70 درصد از معتادان جهان، ماده اعتیادآور حشیش را مصرف می کنند. همین تولید بالای حشیش در این کشور، در سالیانه گذشته باعث درگیری و اختلاف مراکش با همسایگان خود، به خصوص کشور الجزایر شده است.
کشور مراکش بزرگ ترین تولید کننده حشیش در دنیا است
7. شهری تماما به رنگ آبی
در سرزمین مراکش شهرهای تاریخی، با معماری مخصوص خود وجود دارد که تفاوت فرهنگ ها را در این کشور به خوبی نشان می دهد. شَفشاون یا شاون، شهری تاریخی و زیباست که در کرانه ساحل مدیترانه و در جنوب تنگه جبل الطارق واقع گردیده است. این شهر زیبا و در عین حال عجیب، در ارتفاع 1800 متری از سطح دریا قرار گرفته و به یکی از مناطق گردشگری این کشور تبدیل شده است. این شهر دارای معماری عجیبی است، به گونه ای که تمام خانه های آن به رنگ آبی است و بر روی دامنه کوه قرار گرفته است. معماری این شهر، فارغ از رنگ آبی آن، توجهات را به شهر ماسوله در کشور عزیز خودمان ایران بر می گرداند. معماری شهر، برگرفته از سبکهای اسلامی و اسپانیایی بوده و مردم این شهر معتقد هستند، که رنگ آبی نمادی از بهشت و قدرت خداوند است. شَفشاون در سال 1930 پناهگاه یهودیان بوده و جمعیت آن هم 42 هزار نفر است.
شهر شفشاون در شمال کشور مراکش
8. جیلابا و کَفتان لباس های محلی مردم مراکش
لباس های سنتی هر سرزمین، یکی از راه های شناخت فرهنگ و رسم و رسوم آن کشور است. لباس سنتی مردم مراکش جیلابا است. لباسی که به مانند بسیاری از کشورهای عربی یکپارچه و بلند بوده، اما دارای رنگ آمیزی زیبا و در خور توجهی است. کفتان لباس محلی دیگری است، که ویژه بانوان بوده و مخصوص روز عروسی است و معمولا آن را با صندل چرمی میپوشند. البته نسل جدید مراکشی ها، کمتر از لباس های سنتی این کشور استفاده کرده و عروسی ها هم در آن کشور، معمولا به سبک غربی ها و اروپایی ها انجام می شود. مراسم عروسی هم در مراکش، آیین جالب خود را دارد. داماد حتما قبل از عروسی، باید یک سری هدیه به عروس خانم بدهد که در میان آن ها باید هدایایی مثل حنا یا شیرینی نیز باشد. یک فرد ماهر هم، وظیفه کشیدن طرحهای معناداری را روی دست و پای عروس با حنا بر عهده دارد و مدت زمان عروسی ها هم در این کشور، بین 4 تا 8 ساعت است.
جیلابا لباس سنتی مردم مراکش
9. بُزهای درختی
اینکه روی هر درختی پرندگان و یا حشراتی را ببینید، مسلما چیز عجیبی نیست اما وقتی جای این موجودات با بز عوض می شود، دیگر قضیه فرق می کند. شاید برایتان جالب باشد بدانید که، بزها در مراکش علاوه بر گوشت و شیر خود، سهم مهمی در صنعت توریسم مراکش دارند. وقتی به جنوب این کشور و نواحی بیابانی آن سفر می کنید، بزهایی را می بینید که بالای درخت هایی به نام آرگان ایستاده اند. آرگان درخت خاردار بومی جنوب غربی مراکش به شمار میرود و گلهای زرد رنگی دارد که بعدا تبدیل به میوه میشوند. میوه این درخت، درون پوستی شبیه پوست گردو قرار دارد و بزهای مراکش، علاقه عجیبی به مغز داخل این میوه داشته و فقط از این یک نوع درخت است، که بالا میروند. این میوه بومی نواحی جنوب مراکش، طعم و مزه بدی دارد و ابدا خوراکی مناسبی برای انسان ها به شمار نمی رود و این هم از خوش شانسی بزهای مراکشی است. اینکه افراد بومی مراکش، ابدا مشکلی با بالا رفتن بزها از این درختان ندارند، دو دلیل مهم دارد. از یک طرف کشاورزان میتوانند از راه جمعآوری پوست میوه آرگان برای خود کسب درآمد کنند و از طرفی دیگر بسیاری از گردشگران حاضرند مقداری هر چند کم، پول بپردازند تا به آنها اجازه داده شود که از این پدیده جالب در نوع خود عکس بگیرند.
بزهای درختی در نواحی جنوبی کشور مراکش
10. ابن بطوطه بزرگ ترین ماجراجو و جهانگرد جهان
یکی از مفاخر مهم کشور مراکش، جهانگرد نامی آن ابن بطوطه است. ابن بطوطه، یکی از مطرح ترین جهانگردان جهان در سال 703 هجری قمری در شهر طنجه مراکش به دنیا آمد. سفرها و ماجراجوییهای او، نزدیک به سه دهه طول کشید. هرگاه نام ماجراجویی و سفر به میان میآید، نام مارکوپولو به اذهان میرسد، اما باید بدانید که او خیلی عقبتر از جهانگرد مسلمان، ابن بطوطه ای است که بیش از نصف عمرش را در سفر گذراند. ابن بطوطه بیشتر سفرهایش را با شتر و یا از راه دریا انجام میداد و قسمت اعظم سفرهای او نیز، با پای پیاده طی شد. این جهانگرد نامی مراکشی به بیش از 45 تمدن بزرگ آن دوران سفر داشت. عطش او برای دیدن دنیا، به قدری زیاد بود که در بیشتر سفرها، امکان داشت جانش را از دست بدهد. ابن بطوطه به ایران هم سفر داشته و از شهرهای تبریز، آبادان، ماهشهر، شوشتر، شیراز و اصفهان نیز دیدن کرده است. او به سرزمین های اروپا و بیزانس هم سفرهایی داشته و در آخرین سفر خود، به چین سفر کرد که به گفته خودش، این سرزمین آخر دنیا است. ابن بطوطه در 76 سالگی در شهر فاس در مراکش چشم از جهان فروبست.
ابن بطوطه بزرگ ترین ماجراجو و جهانگرد جهان
معرفی اجمالی مراکش