اختصاصی طـرفداری- با نزدیک شدن به رقابت های یورو 2016، به معرفی اجمالی قهرمان سه دوره رقابت ها، تیم ملی اسپانیا می پردازیم.
تاریـخچه |
---|
اولین تیم ملی فوتبال اسپانیا در سال 1920 تشکیل شد، و هدف اصلی آن پیدا کردن تیمی بود تا در رقابت های المپیک تابستان همان سال که در بلژیک برگزار می شد، نماینده اسپانیا باشد. اسپانیا اولین بازی خود در این رقابت ها را در 28 آگوست 1920 مقابل تیم ملی دانمارک (نایب قهرمان دو دوره گذشته المپیک) برگزار کرد. این بازی در ورزشگاه جوزف مارین بروکسل برگزار شد، و اسپانیا به لطف تک گل پاتریسیو آرابولانزا به پیروزی دست یافت و این بازیکن به اولین گلزن تاریخ تیم ملی این کشور بدل شد. این مسابقه همچنین باعث شد تا اسپانیا در آن زمان به 28مین تیم ملی بدل شود که فوتبال بازی می کند. در بازی بعدی اسپانیا باید مقابل میزبان رقابت ها یعنی بلژیک قرار می گرفت که این بار آنها موفق به تکرار نتیجه بازی قبل نشده و 3-1 شکست خوردند.
بعد از اینکه چک اسلواکی در میانه های بازی فینال زمین مسابقه را ترک کرد، بلژیک به مقام قهرمانی رقابت ها دست یافت، در نتیجه به تیم های ملی اسپانیا و 3 تیم دیگر این فرصت داده شد تا با انجام چند مسابقه دیگر تکلیف برنده مدال های نقره و برنز را مشخص کنند. اولین مسابقه مرحله یک چهارم نهایی میان اسپانیا و سوئد بود که در نهایت اسپانیا بازی باخته را با نتیجه 2-1 به سود خود پایان داد. بازی بعدی مقابل ایتالیا بود. فلیکس سسوماگا موفق شد دو گل شگفت انگیز به ثمر برساند و اسپانیا را 2-0 پیروز کند و این تیم را به نیمه نهایی رقابت ها بفرستد. 4 تیم پایانی اسپانیا، فرانسه، هلند و چک اسلواکی بودند اما تنها هلند و اسپانیا به فینال راه یافتند چرا که فرانسه خودنمایی نکرد و چک اسلواکی هم پیش تر کنار گذاشته شده بود. در دیدار فینال اسپانیا با دو گل سسوماگا و تک گل پیچیچی موفق به شکست 3-1 هلند شد و مدال نقره المپیک 1920 به اولین مدال آنها در رده ملی تبدیل شد.
زیر نظر هلنیو هررا، مربی آرژانتینی-فرانسوی و دستیار ایتالیایی او دنیل نیولان، از دوران رکود خود خارج شد و در سال 1960 برای اولین بار به رقابت های یورو صعود کرد. آنها در مجموع با نتیجه 7-2 از سد لهستان عبور کرده و به مرحله یک چهارم نهایی صعود کردند. با اینحال آنها در دیدار این مرحله مقابل شوروی سابق به دلیل اختلافات سیاسی میان دیکتاتور اسپانیا، فرانکو و شوروی جریمه و حذف شدند.
اسپانیا اولین جام ملی و قابل توجه خود را در رقابت های جام ملت های اروپا سال 1964 که به میزبانی این کشور برگزار شد، فتح کرد. اسپانیا موفق شد مدعی اصلی عنوان قهرمانی یعنی مجارستان را با نتیجه 2-1 شکست داده و به فینال صعود کند و در مقابل شوروی قرار بگیرد، تیمی که 4 سال پیش ژنرال فرانسیسکو فرانکو بازی مقابل آنها را رد کرده بود. با گل مارسلینو در دقیقه '84، اسپانیا در مادرید به پیروزی 2-1 دست یافت و این پیروزی تا 44 سال دیگر تنها عنوان بزرگ و مهم فتح شده توسط این تیم باقی ماند.
بعد از این دوره تاریک فوتبال اسپانیا آغاز شد، جایی که آنها در راه یابی به جام ملت های اروپا سال 1968 ایتالیا، 1972 بلژیک و 1976 یوگوسلاوی ناکام ماندند و در این میان جواز حضور در جام جهانی 1970 مکزیک و 1974 آلمان را نیز کسب نکردند. این نماینگر دورانی آشفته در تاریخ کلی اسپانیا بود؛ دولت فاشیستی تحت رهبری فرانسیسکو فرانکو به پایان سلطنت خود نزدیک شده بود، و سرانجام در سال 1975 به پایان خود رسید.
در سال 1980، اسپانیا برای اولین بار بعد از سال 1964 به رقابت های یورو که در ایتالیا برگزار می شد صعود کرد. با اینحال آنها بعد از دو شکست با نتایج 2-1 مقابل انگلستان و بلژیک و یک تساوی مقابل میزبان بازی ها، در همان مرحله گروهی از گردونه رقابت ها کنار رفتند.
میگل مونیوز، سرمربی سابق رئال مادرید که در سال 1969 به طور موقت هدایت تیم ملی اسپانیا را به عهده گرفته بود، بار دیگر به تیم ملی بازگشت. اسپانیا در مرحله مقدماتی رقابت های یورو 1984 در گروه 7 بازی ها قرار داشت، و با تیم های هلند، جمهوری ایرلند، مالت و ایسلند هم گروه شده بود. با رسیدن به بازی آخر، اسپانیا برای صدرنشینی در گروه و پشت سر گذاشتن هلند، باید با اختلاف 11 گل مالت را شکست می داد، و بعد از پیروزی 3-1 در نیمه اول، آنها در نیمه دوم 9 گل دیگر به ثمر رساندند تا با کسب پیروزی عجیب 12-1 به عنوان صدرنشین گروه بالا بروند!
در مسابقات نهایی، اسپانیا در گروه B با تیم های رومانی، پرتغال و آلمان غربی هم گروه شده بود. بعد از دو تساوی 1-1 در دو بازی نخست، اسپانیا با پیروزی 1-0 مقابل آلمان غربی در بازی آخر، صدرنشین گروه شد. در مرحله نیمه نهایی رقابت ها اسپانیا به مصاف دانمارک رفت و بعد از تساوی 1-1 در وقت های معمول و اضافه، در ضربات پنالتی با نتیجه 5-4 از سد حریف خود عبور کردند و به فینال رسیدند اما آنجا با نتیجه 2-0 مغلوب فرانسه میزبان شده و دستشان از جام کوتاه ماند. میشل پلاتینی از روی یک ضربه ایستگاهی و با اشتباه فاحش دروازه بان لاروخا، گل اول را به ثمر رسانده بود.
مونیوز برای رقابت های یورو 1988 نیز در سمت سرمربیگری اسپانیا ابقا شد. مثل چند دوره گذشته رقابت ها، اسپانیا به شکل تحسین برانگیزی از مرحله مقدماتی که در آن تیم های اتریش، رومانی و آلبانی حضور داشتند صعود کرد. آنها در گروه A رقابت ها در نخستین بازی به مصاف دانمارک رفته و این تیم را 3-2 شکست دادند، اما بعد از دو شکست متوالی با نتایج 1-0 مقابل ایتالیا و 2-0 مقابل آلمان غربی در همان مرحله گروهی حذف شدند.
بعد از آن ویسنته میه را هدایت تیم ملی این کشور را به عهده گرفت اما در مرحله مقدماتی رقابت های یورو 1992 با قرار گرفتن در رتبه سوم و پشت سر فرانسه و چک اسلواکی ناکام ماندند. با اینحال این سرمربی در المپیک 1992 بارسلونا، اسپانیا را به مدال طلا رساند.
اسپانیا تحت هدایت خاویر کلمنته، از گروهی که تیم های دانمارک، بلژیک، قبرس، مقدونیه و ارمنستان حضور داشتند به رقابت های یورو 96 صعود کرد. در مرحله نهایی رقابت ها، آنها با تیم های بلغارستان، فرانسه و رومانی هم گروه شدند. با دو تساوی 1-1 در دو بازی نخست، و یک پیروزی 2-1 مقابل رومانی، اسپانیا به مرحله یک چهارم نهایی صعود کرد، و در این مرحله به مصاف انگلستان میزبان رفت که بعد از تساوی بدون گل در وقت های معمول و اضافه، در ضربات پنالتی با نتیجه 4-2 از گردونه رقابت ها کنار رفت.
بعد از شکست 3-2 در نخستین بازی مرحله مقدماتی یورو 2000 مقابل قبرس، کلمنته از کار برکنار شد، و خوزه آنتونیو کاماچو به جای او روی نیمکت اسپانیا نشست. اسپانیا سایر بازی های خود را با پیروزی پشت سر گذاشت و به مرحله نهایی راه یافت، و در گروه C قرار گرفتند. شکست 1-0 مقابل نروژ، پیروزی های 2-1 مقابل اسلوونی و 4-3 مقابل یوگوسلاوی را به دنبال داشت تا آنها در مرحله یک چهارم نهایی رقابت ها به مصاف قهرمان جام جهانی 1998، یعنی فرانسه بروند که در این دیدار زیدان و ژورکائف تک گل مندیتا را بی اثر کرده و لاروخا با شکست 2-1 از گردونه رقابت ها کنار رفت.
در یورو 2004 اسپانیا در گروه A با تیم های پرتغال (میزبان بازی ها)، روسیه و یونان هم گروه شده بود. آنها با نتیجه 1-0 از سد روسیه عبور کردند و مقابل یونان 1-1 متوقف شدند اما با شکست 1-0 مقابل پرتغال در بازی آخر به عنوان تیم سوم و در حالیکه هم امتیاز با یونان بودند و تفاضل گل برابری داشتند، از گردونه رقابت ها کنار رفتند. والرون و مورینتس زننده دو گل اسپانیا در این تورنمنت بودند.
آغاز دوران نسل طلایی اسپانیا |
---|
لوئیز آراگونس بعد از اینکه تیمش در مرحله یک هشتم نهایی جام جهانی 2006 با نتیجه 3-1 مغلوب فرانسه شد، به این نتیجه رسید که تیمش به اندازه کافی برای مقابله با تیم هایی که توان جسمانی بالایی دارند، فیزیکی و سرسخت نیست بنابراین تصمیم گرفتند که روی سبک انحصاری مالکیت توپ تمرکز کنند و در نتیجه سبک تیکی تاکا را به کار گرفتند - سبکی که بر پایه حرکت های مداوم و دادن پاس های کوتاه بنا شده بود، و توپ در کانال های مختلف به گردش در می آمد و حفظ می شد. رافائل هونیگستاین [ژورنالیست آلمانی] این سبک را به عنوان نسخه ارتقاء یافته "توتال فوتبال" هلندی ها قلمداد می کند.
اسپانیا از مرحله مقدماتی یورو 2008 با کسب 28 امتیاز از 36 امتیاز ممکن به عنوان تیم صدرنشین از گروه F بالا رفت، و در سید 3 قرار گرفت. اما آنها در گروه D رقابت ها همه بازی های خود را با پیروزی پشت سر گذاشتند: 4-1 مقابل روسیه، و دو پیروزی 2-1 مقابل سوئد و مدافع عنوان قهرمانی یونان. آنها در مرحله یک چهارم نهایی به مصاف قهرمان جام جهانی 2006، یعنی ایتالیا رفتند، اما بعد از تساوی بدون گل در وقت های معمول و اضافه، لاروخا با حساب 4-2 از سد این تیم مدعی عبور کرد. اسپانیا در نیمه نهایی بار دیگر به مصاف روسیه رفت و این بار آنها با با نتیجه 3-0 شکست دادند.
در فینال، که ورزشگاه ارنست هاپل وین (اتریش) میزبان آن بود، اسپانیا با تک گل دقیقه '33 فرناندو تورس از سد آلمان عبور کرد. این اولین عنوان قهرمانی معتبر و بزرگ اسپانیا بعد از یورو 1964 بود. اسپانیا با به ثمر رساندن 12 گل در این رقابت ها، بیشترین گل زده را به نام خود ثبت کرد، و داوید ویا با 4 گل آقای گل رقابت ها شد؛ ژاوی هرناندز جایزه بهترین بازیکن تورنمنت را به دست آورد، و در تیم منتخب رقابت ها 9 بازیکن از لاروخا حضور پیدا کردند.
بعد از موفقیت در یورو 2008، لوئیز آراگونس از هدایت تیم ملی اسپانیا کنار رفت و جای خود را به ویسنته دل بوسکه داد. در سال 2008 داوید ویا با به ثمر رساندن 16 گل در 15 مسابقه، رکورد تاریخ اسپانیا از سال 1999 که به ثمر رساندن 10 گل در یک سال توسط رائول بود را شکست. در 11 فوریه سال 2009 ویا با گلزنی مقابل انگلستان، رکورد دیگری را هم به نام خود ثبت کرد و به اولین بازیکن اسپانیا بدل شد که در 6 دیدار متوالی گلزنی می کند. دل بوسکه نیز پس از روی کار آمدن، با کسب 10 پیروزی متوالی در همان ابتدای کار، به اولین سرمربی در رده ملی تبدیل شد که چنین کاری انجام می دهد و رکورد 9 پیروزی متوالی توسط ژائو سالدانیا برزیلی را شکست؛ رکوردی که از سال 1969 پابرجا بود.
ادامه سلطه بر فوتبال اروپا |
---|
اسپانیا با رکورد 100% پیروزی در گروه I مرحله مقدماتی یورو 2012، راهی دور نهایی شد. آنها در این مرحله تیم های جمهوری چک، لیتوانی، لیختن اشتاین و اسکاتلند را شکست دادند و در نهایت به اولین تیمی تبدیل شدند که موفق به دفاع از عنوان قهرمانی خود در جام ملت های اروپا می شود.
اسپانیا در این تورنمنت در گروه C با تیم های ایتالیا، کرواسی و جمهوری ایرلند هم گروه شد. در نخستین بازی در تاریخ 10 ژوئن، اسپانیا به مصاف ایتالیا رفت که در نیمه دوم ایتالیا با گل دقیقه '61 دی ناتاله پیش افتاد، اما سه دقیقه بعد، اسپانیا روی پاس داوید سیلوا، توسط فابرگاس به گل تساوی دست یافت و بازی با همین نتیجه پایان یافت. بازی بعدی اسپانیا مقابل ایرلند بود که موفق شد با دو گل تورس در دقایق '4 و '70 و گل های سیلوا و فابرگاس از سد یاران شی گیون عبور کنند.
بازی آخر آنها در مرحله گروهی مقابل کرواسی سخت تر از آنچه که تصور می شد بود، و کروات ها فرصت های گلزنی زیادی خلق کردند که ایکر کاسیاس با واکنش های خود مانع از به وجود آمدن مشکلات بیشتر شد. در حالیکه به نظر می رسید بازی با تساوی به پایان خواهد رسید، خسوس ناواس در دقیقه '88 دروازه پلتیکوسا را باز کرد و اسپانیا را به امتیاز هفتم رساند.
در 23 ژوئن 2012، اسپانیا در مرحله یک چهارم نهایی به فرانسه رسید. ژابی آلونسو ستاره میدان بود و با به ثمر رساندن دو گل که یکی از آنها ضربه پنالتی دقیقه '1+90 بود، به پیروزی 2-0 لاروخا کمک کرد. اسپانیا در نیمه نهایی به پرتغال برخورد. دیدار تعیین کننده ای که بسیار سخت تر از حد انتظارات بود، و پرتغال فرصت های گلزنی بسیاری داشت. با اینحال، اسپانیا مقاومت کرد و بازی با تساوی بدون گل به پایان رسید. اسپانیا در حالی در ضربات پنالتی به پیروزی رسید، که کریستیانو رونالدو، ستاره پرتغالی ها پشت توپ قرار نگرفت و شاهد باخت 4-2 تیمش شد تا اسپانیا برای چهارمین بار به فینال رقابت های یورو راه پیدا کند (1964، 1984، 2008 و 2012).
در فینال بازی ها، اسپانیا با 4 گل از سد ایتالیا عبور کرد (4-0). اسپانیا در نیمه اول خیلی سریع کنترل بازی را در دست گرفت، و در نهایت با به ثمر رساندن دو گل در هر نیمه توسط سیلوا ('14)، آلبا ('41)، تورس ('84) و ماتا ('88) برای دومین دوره متوالی قهرمان جام ملت های اروپا شد و به سومین عنوان بزرگ و معتبر پیاپی خود دست یافت (یورو 2008، جام جهانی 2010، یورو 2012). فرناندو تورس هم با 3 گل به عنوان آقای گل رقابت ها انتخاب شد.
به این ترتیب اسپانیا در کنار آلمان با 3 قهرمانی به پر افتخار ترین تیم اروپا بدل شد اما ژرمن ها با 6 بار صعود به فینال از این حیث برتر هستند.
اسپانیا در گروه C مرحله مقدماتی رقابت ها با تیم های اوکراین، اسلواکی، بلاروس، لوکزامبورگ و مقدونیه هم گروه شده بود که با کسب 9 پیروزی و تنها یک شکست 2-1 مقابل اسلواکی، با 27 امتیاز راهی دور نهایی شدند. پاکو آلکاسر با به ثمر رساندن 5 گل بهترین گلزن لاروخا در این مرحله بود.
تاریخ بازی | میزبان | نتیجه | میهمان | بهترین بازیکن زمین | WhoScored |
سپتامبر 2014 | اسپانیا | 1-5 | مقدونیه | داوید سیلوا | 9.5 |
اکتبر 2014 | اسلواکی | 1-2 | اسپانیا | یورای کوچکا | 8.5 |
اکتبر 2014 | لوکزامبورگ | 4-0 | اسپانیا | داوید سیلوا | 8.4 |
نوامبر 2014 | اسپانیا | 0-3 | بلاروس | ایسکو | 9.2 |
مارس 2015 | اسپانیا | 0-1 | اوکراین | جرارد پیکه | 8.3 |
ژوئن 2015 | بلاروس | 1-0 | اسپانیا | داوید سیلوا | 8.6 |
سپتامبر 2015 | اسپانیا | 0-2 | اسلواکی | جوردی آلبا | 8.3 |
سپتامبر 2015 | مقدونیه | 1-0 | اسپانیا | دنی کارواخال | 8 |
اکتبر 2015 | اسپانیا | 0-4 | لوکزامبورگ | سانتی کازورلا | 9.2 |
اکتبر 2015 | اوکراین | 1-0 | اسپانیا | داوید دخیا | 9.2 |
تیم ملی اسپانیا در منطقه سن مارتین اقامت خواهد داشت. بخشی که در جنوب غربی فرانسه واقع است.
از دروازه شروع می کنیم؛ جایی که ایکر کاسیاس و داوید دخیا، دو تن از بهترین های اسپانیا و جهان در سال های اخیر رقابت سختی دارند. یک طرف کاپیتان با سابقه اسپانیا که بیشترین بازی ملی را در کارنامه دارد که این طی چند سال اخیر دوران افت و نزول خود را سپری می کند اما همچنان قابل اتکا و با تجربه است، و در طرف دیگر داوید دخیا جوان را می بینیم که بسیار با انگیزه و آماده، بهترین روز های فوتبالی خود را سپری می کند. تصمیم نهایی در این زمینه به عهده دل بوسکه خواهد بود.
در خط دفاعی تقریباً تا حدودی مشخص ترین نقطه ترکیب لاروخا می باشد؛ جایی که سرخیو راموس و جرارد پیکه زوج خط دفاعی را تشکیل خواهند داد و جوردی آلبا همراه با دنی کارواخال و یا خوانفران این خط را تکمیل خواهند کرد.
اما خط میانی تیم دل بوسکه مملو از ستاره های نامدار و مدعی قرار گرفتن در ترکیب اصلی است؛ اما در این میان هم کسانی هستند که به سختی قابل جایگزینی می باشند. سرخیو بوسکتس، ایسکو، کوکه، آندرس اینیستا، داوید سیلوا، سسک فابرگاس، گابی، تیاگو آلکانتارا،... همگی جزو بازیکنان شاخص خط میانی در باشگاه های خود به شمار می روند که در اختیار داشتن آنها آرزوی هر مربی می تواند باشد.
خط حمله اسپانیا در سال های اخیر و بعد از خداحافظی داوید ویا، و افت سایر مهاجمان دیگر مثل سابق زهر دار نشان نداده است. دیگو کوستا، علیرغم عملکرد عالی خود در سطح باشگاهی، هرگز در تیم ملی آن بازیکن مورد انتظار واقع نشده است و پاکو آلکاسر با وجود اینکه بهترین گلزن اسپانیا در مرحله مقدماتی بود، اما در تیم باشگاهی امسال عملکردی پایین تر از حد انتظار داشت. آلوارو موراتا روند صعودی خود در سال های اخیر را ادامه می دهد و مطمئناً یکی از گزینه های اصلی دل بوسکه خواهد بود. اما سورپرایز خوب ترکیب دل بوسکه می تواند فرناندو تورس باشد: کسی که یکی از ارکان موفقیت لاروخا در چند قهرمانی اخیر این تیم بوده اما چند سالی است که دوران افت خود را سپری می کرد اما امسال زیر نظر دیگو سیمئونه به همان مهاجم ترسناک و فرصت طلب سابق تبدیل شده و احتمال بازگشت وی به ترکیب تیم بسیار محتمل می باشد که می تواند تمام معادلات را به سود این تیم بازگرداند.
تاریخ بازی | میزبان | میهمان | ورزشگاه |
24 خرداد | اسپانیا | جمهوری چک | ورزشگاه تولوز |
28 خرداد | اسپانیا | ترکیه | ورزشگاه نیس |
1 تیر | کرواسی | اسپانیا | ورزشگاه بوردو |