طرفداری | "هیچ قدرتی مانند ترس، مانع از سایر قدرتها و منطق نمیشود." - ادموند برک
ماحصل استقلال در فصلی که گذشت، نایب قهرمانی لیگ برتر با 67 امتیاز و کسب سهمیه لیگ نخبگان آسیا برای فصل بعد و حذف در مرحله یک شانزدهم نهایی جام حذفی بود؛ اما آیا هواداران از این دستاورد ها راضی بودند؟ جواب این سوال از سوال "امروز چند شنبه است؟" نیز سادهتر است. خیر، استقلال ناکام ماند.
اتفاقات پیشفصل، تغییرات و نقلوانتقالات باشگاه
از 11 خرداد 1402، یعنی دقیقا فردای روزی که با شکست 2-1 مقابل پرسپولیس در فینال جام حذفی، فصل 02-1401 برای استقلال رسماٌ به پایان رسید، صحبتها و گمانهزنیها برای فصل جدید آغاز شد. ریکاردو ساپینتو سرمربی استقلال که آبیها کم بازی چشم نواز تحت هدایتش نداشتند و رکورد بیشترین گل در لیگ برتر را زیرنظرش کسب کردند، بههمراه تمام اعضای کادرفنیاش از این تیم کنار رفتند. همچنان بعید است که هواداران استقلال از این سرمربی به نیکی یاد نکنند؛ کسی که نه تنها اولین سوپرجام تاریخ باشگاه را برای ویترین افتخارات استقلال به ارمغان آورد بلکه ماهها بدون دریافت دستمزد به کارش ادامه داد و در صحبتهایش فقط از دغدغهاش برای حقوق بازیکنانش میگفت. در کنار اینها بازی هجومی و بردهای پرگلی که مخصوصا در انتهای فصل از تیم ساپینتو شاهد بودیم، باعث میشود این سرمربی همچنان نزد اکثر هواداران محترم و مقبول باشد. گرچه ساپینتو نکات منفی هم داشت، مثل عملکرد غیرقابل دفاع در 5 دیدار بزرگ فصل مقابل سپاهان و پرسپولیس در لیگ و جام حذفی (4 شکست و یک تساوی) و البته از آن مهمتر، جوش و خروش و التهاب رفتاری بیش از حد مرد پرتغالی که در مقاطعی از فصل با اخراج ها از کنار زمین و محرومیت های چند جلسهای کم گریبان استقلال را نگرفت. با تمام این تفاسیر، ساپینتوی 51 ساله طی یک پیام در فضای مجازی از استقلالیها خداحافظی کرد و چندی بعد راهی آپوئل نیکوزیای قبرس شد.
جدایی ساپینتو از استقلال فرآیند طولانیای نداشت زیرا از مدتی قبل خبرهای اختلافات وی با مدیریت به گوش میرسید و این اختلافات پس از اجازه ندادن به حجت کریمی، سرپرست مدیرعاملی وقت باشگاه برای ورود به رختکن در دیدار فینال جام حذفی، علنی و واضح شده بود. پس از جدایی ساپینتو، کمیته فنی باشگاه که متشکل از پیشکسوتان این تیم بود، جلساتی برای انتخاب سرمربی جدید تشکیل دادند. خواسته هواداران بسیار مشخص بود: یا یک سرمربی با کیفیت خارجی یا جواد نکونام. در واقع هواداران این نظر را داشتند که چنانچه قرار است سرمربی ایرانی سکاندار هدایت استقلال در فصل بعد باشد، تنها گزینه قابل قبول نکونام است. با وجود اینکه در آن زمان نیز حواشی زیادی برای انتخاب سرمربی جدید آبیپوشان پیش آمد و مدیریت طی اقدامی عجیب با یک سرمربی به نام خوان رامون لوپز به توافق رسید و حتی برای وی در تهران کنفرانس مطبوعاتی(!) تشکیل داد اما هجمه هواداران جواب داد و در نهایت جواد نکونام سرمربی استقلال شد.
رافائل سیلوا چند روز بعد از معارفه نکونام، با آبیها فسخ کرد اما تمدید قرارداد مدافعین چپ استقلال یعنی ابوالفضل جلالی و جعفر سلمانی اولین اقدامات مدیریت در پنجره تابستانی بود. قرارداد سعید مهری نیز به اتمام رسیده بود و ادامه وضعیت او در باشگاه مشخص نبود. عارف غلامی از لیست استقلال کنار گذاشته شد و سید حسین حسینی برای بار چندم برای هواداران پست خداحافظی گذاشت. استقلال درحالی که تقریبا تمام گزینههای نقل و انتقالاتی خود را در حال پیوستن به تیم های رقیب میدید، بسیار کند و دیر وارد بازار نقل و انتقالات شد. مهرداد محمدی اولین ورودی آبیها بود و آرمین سهرابیان نیز با فاصله کم با استقلال قرارداد بست تا به تیم سابقش بازگردد. با اینحال گل سرسبد حواشی نقل و انتقالاتی تابستان 1402 برای فوتبال ایران مربوط به اخبار علیرضا بیرانوند بود. 12ام تیرماه بود که شایعاتی در مورد پیوستن علیرضا بیرانوند به استقلال در خبرها و فضای مجازی منتشر شد و هرچه میگذشت، پررنگتر میشد. باشگاه پرسپولیس با انتشار بیانیهای استقلال را محکوم به تحریک و اغوای بیرانوند کرد و حتی مدعی شد از استقلال به دلیل مذاکره با بازیکن تحت قرارداد این باشگاه شکایت خواهدکرد. در نهایت علیرضا بیرانوند تبدیل به شاخصترین یاغی فوتبال ایران طی دو دهه گذشته نشد و طی اتفاقات و چرخشی عجیب با دلیلی که خود آن را "عشق و دین به هواداران پرسپولیس" خواند با سرخپوشان تمدید کرد. چندی بعد حجت کریمی از سمت خود کنار رفت و هواداران باز طی اعتراضاتی خواهان رسیدگی به وضعیت استقلال توسط نهادهای مربوطه شدند. در تاریخ 17 تیر، علی خطیر به عنوان مدیرعامل جدید باشگاه انتخاب شد؛ تصمیمی که به مذاق اکثریت هواداران استقلال خوش آمد زیرا او را مدیری از جنس استقلال میدانستند. ایمان سلیمی و محمدرضا خالدآبادی خریدهای بعدی بودند. آریا برزگر طی نقل و انتقالاتی عجیب ابتدا از نفت مسجد سلیمان به استقلال پیوست و به فاصله کمی به دلیل آنچه "تنظیم هزینه ها برای ثبت قراردادهای جدید" خواندهشد، راهی نساجی شد. سجاد شهباززاده نیز به مس رفسنجان پیوست. پنجره نقل و انتقالات کمی بعد درحالی برای استقلال رو به بستهشدن میرفت که بعضی از بازیکنان ازجمله آرمان رمضانی، محمدحسین مرادمند و امید حامدیفر که حتی تا مرز خداحافظی با هواداران پیش رفته بودند بهدلیل کمبود بازیکن به تمرینات برگشتند. سید حسین حسینی نیز مجدد به جمع استقلالیها برگشت و با آنها قراردادی 2 ساله امضا کرد. چند هفته بعد استقلال با مهاجمی آرژانتینی و بلند قامت به نام گوستاوو بلانکو قرارداد امضا کرد.
روند تیم در طول نیم فصل اول و نتایج
استقلال در اولین بازی فصل بهراحتی و با نتیجه 0-3 در آبادان مقابل صنعت نفت پیروز شد. آرش رضاوند اولین گل استقلال در لیگ 23 را به ثمر رساند. هفته دوم نیز برای استقلالیها با برد همراه بود، اما اینبار سخت و نزدیک؛ آنها 1-0 با گل دیرهنگام مرادمند به برتری رسیدند. سیدحسین حسینی در اوایل بازی یک پنالتی برای استقلال مهار کرد. بدین ترتیب استقلال با امتیازات کامل از 2 دیدار اول و بدون گل خورده راهی اصفهان شد تا اولین بازی بزرگ فصل را مقابل سپاهان تجربه کند. اولین شکست آبیها در همان دیدار رقم خورد. دیداری که البته آبستن حواشی داوری نیز بود و استقلالیها و اکثر کارشناسان داوری معتقد بودند در صحنهای که منجر به پنالتی برای سپاهان شده بود، باید خطای بازیکنان سپاهان گرفته میشد. بههرحال رضا اسدی روی ریباند پنالتیای که سیدحسین حسینی از خود او گرفته بود، تک گل بازی را به ثمر رساند. استقلال پس از این دیدار، دیگر تا پایان فصل در لیگ شکست نخورد.
هفته چهارم نیز با پیروزی 1-0 استقلال اینبار برابر همنام خوزستانیاش همراه بود. مهرداد محمدی اولین گلش را برای تیم جدیدش در این بازی بهثمر رساند. بازیها ادامه یافتند و استقلال که در مقطعی به دلیل حضور تعدادی از بازیکنانش در تیم ملی امید و بازیهای آسیایی هانگژو 2023 مدت طولانی از مسابقه به دور بود عملکرد خوبش را ادامه میداد. نقطه عطف بازیهای آن مقطع دیدار با هوادار در ورزشگاه آزادی بود؛ جایی که استقلال در 15 دقیقه ابتدایی 2 گل از تیم محمود فکری خورد اما در نهایت با کامبکی که ماحصل بریس مهرداد محمدی و یک گل از کوین یامگا از روی نقطه پنالتی بود، پیروزی 3-2 را از آن خود کرد. پس از آن آلومینیوم نیز مقابل استقلال شکست خورد تا کار به رقابت با شمسآذر در قزوین برسد. در یکی از زیباترین بازی های نیم فصل اول لیگ برتر استقلال مقابل تیم شایسته سعید دقیقی با نتیجه 2-2 متوقف شد. در آن دیدار حسین گودرزی که یکی از گلهای شمسآذر به استقلال را به ثمر رسانده بود، بیش از پیش به چشم جواد نکونام آمد. البته که تلاش استقلال در نیم فصل برای خرید او ناموفق ماند تا کار جذب او به فصل 04-1403 موکول گردد. شاگردان نکونام پس از شمس آذر در ورزشگاه آزادی میزبان تراکتور بودند و در یک بازی با شکوه و البته منطقی که با گلزنی گوستاوو بلانکو در دومین دیدارش با پیراهن آبی همراه بود، با نتیجه 2-0 مقابل شاگردان پاکو خمز به برتری رسیدند.
پس از دیدار با تراکتور، 3 تساوی پیاپی برای استقلال از راه رسید. 1-1 مقابل ذوبآهن در اصفهان، 0-0 مقابل فولاد در اهواز و البته تساوی جنجالی 1-1 برابر پرسپولیس در دربی 102 تهران. در آن دیدار برای اولین بار در لیگ برتر از تکنولوژی VAR استفاده شد. استفادهای که مورد اعتراض هر دو سمت بود. پرسپولیسی ها گمشدن یک کارت قرمز برای امید حامدیفر را با وجود این فناوری غیرقابل قبول میدانستند و استقلالیها علیرغم اینکه با گل پنالتی وقتهای تلف شده نیمه دوم کار را به تساوی کشاندند معتقد بودند VAR میتوانست یک پنالتی دیگر روی پیمان بابایی برای آنها اعلام کند.
پرگل ترین پیروزی استقلال در لیگ 23 در هفته سیزده رخ داد، جایی که آبیپوشان توانستند با 4 گل نساجی تحت امر سیدمهدی رحمتی را شکست دهند. تساوی 1-1 در سیرجان مقابل گل گهر در بازیای که استقلال اصلا نمایش جذابی نداشت و پیروزی 2-1 مقابل پیکان در هفته پانزدهم، نیم فصل اول را برای استقلال به پایان رساند. در آن روزها دو رقیب آبیهای پایتخت درگیر مسائل مربوط به کسر امتیاز و سپس بازگشت آن بودند و این باعث میشد رتبه استقلال در جدول دستخوش تغییراتی شود. با پایان نیم فصل اول، لیگ تعطیل و فوتبال ایران آماده حضور تیم ملی در جام ملت های آسیا شد. از استقلال سیدحسین حسینی و روزبه چشمی راهی قطر شدند.
نقل و انتقالات نیمفصل
بازار زمستانی برای استقلال با برگشت رافائل سیلوا به این تیم آغاز شد. سعید مهری پس از نیم فصل و در شرایطی که بیان داشت برای نیمفصل اول با 160 میلیون تومان برای استقلال بازی کردهاست بالاخره از این تیم جدا شد و به ساپینتو در آپوئل قبرس ملحق شد. پس از پایان جام ملتهای آسیا استقلال توانست جلالالدین ماشاریپوف ستاره فوتبال ازبکستان را جذب کند. البته این انتقال خالی از حواشی نبود طوریکه جواد نکونام معتقد بود کار انتقال ماشاریپوف را خود نهایی کرده است. هافبک اسبق النصر و شباب الاهلی تنها بازیکن ازبکی نبود که نامش در ارتباط با استقلال شنیده میشد. در واقع گزینه اول مدیریت استقلال، اوستون اورونوف وینگر تکنیکی و 23 ساله نوبهار ازبکستان بود. با این حال جواد نکونام که اولویت اول خود را روی بازگشت فرشید باقری و فرشید اسماعیلی گذاشته بود با جذب اورونوف موافقت نکرد تا شماره 11 تیم ملی ازبکستان راهی پرسپولیس شود و شاید بتوان گفت بعدها نقش اول قهرمانی سرخپوشان را ایفا کرد. به هرحال پس از شکست انتقال اورونوف، استقلال به سراغ ماشاریپوف رفت تا دیگر بازیکن با کیفیت فوتبال ازبکستان را به خدمت بگیرد.
اما دیگر اتفاق مهم آن بازه برای استقلال، شوک از دست دادن کوین یامگا یکی از مهم ترین بازیکنان فصلشان بود. پس از برخورد بازیکن فرانسوی و امید حامدی فر در تمرینات، یامگا به بیمارستان منتقل شد و بعد از معاینات پزشکی مشخص شد که شماره 11 استقلالیها ادامه فصل را از دست داده است. آبیها برای جانشینی وی امید فخرالدینی را به خدمت گرفتند.
روند تیم در ادامه فصل و جنگ قهرمانی
استقلال با یک پیروزی برابر صنعت نفت آبادان و یک تساوی برابر ملوان که در آن دیدار ماشاریپوف اولین گل خود را برای آنها به ثمر رسانده بود، به دیدار هفته 18ام مقابل سپاهان رسید. پرسپولیس سرمربیاش را عوض کرده و اتفاقا بازی اولش تحت نظر سرمربی جدید، اوسمار ویرا را نیز در اراک شکست خورده و این باعث ایجاد فاصلهای جزئی میان آنها و استقلال شدهاست. حالا نگاهها معطوف ورزشگاه آزادی است. استقلال اگر این پیچ را پشتسر بگذارد با انگیزه و روحیه مضاعف فصل را ادامه میدهد. همین اتفاق هم افتاد. روزبه چشمی با شلیک زیبا و ناگهانیاش تک گل این بازی حساس را به ثمر رساند و حالا برای اولین بار به صورت جدی احساسهایی برای قهرمانی استقلال بهوجود آمدهاست. اتفاقی که البته کادرفنی آبیها در مصاحبههای قبل و بعد بازیهایشان آن را به صورت ضمنی رد میکردند زیرا معتقد بودند که این تیم برای قهرمانی بسته نشده و دربرابر رقیبان مسلح نباید از آنها انتظار فتح جام را داشت.
چند روز بعد استقلال در چارچوب مسابقات جام حذفی باید به رفسنجان میرفت تا در برابر مس قرار گیرد. استقلال در آن بازی سرحال نبود و پنالتیای که صالح حردانی در دقیقه ۱۲ از دست داد هم این مهم را پررنگتر کرد. آنجا بود که هواداران بیشتر متوجه شدند پنالتی زدن کار سادهای نیست بلکه طوری که کوین یامگا آن را انجام میداد آنها را بدعادت کردهاست. استقلال بازی را با درخشش منتظر محمد عراقی که در ابتدای فصل بعد از جلب نکردن رضایت نکونام به مس قرض داده شده بود، با نتیجه ۲-۰ باخت ولی هواداران که از روند تیمشان در لیگ راضی بودند آنقدر به کادرفنی هجمه وارد نکردند تا کار در لیگ با آرامش پیش برود اما آن باخت باعث شد بیش از پیش اهمیت قهرمانی در لیگ برای آبیها عیان شود.
تا پایان سال ۱۴۰۲ استقلال از سه بازی باقیمانده خود ۷ امتیاز کسب و صدرنشینی را حفظ کرد. اتفاق مهم آن سه بازی، نباختن در دربی ۱۰۳ مقابل پرسپولیس بود که باعث عدم کاهش اختلاف امتیازی شد. دربیای که شاید آزاردهندهترین شهرآورد پایتخت طی سالیان اخیر از نظر سطح کیفی بود.
سال ۱۴۰۳ با اتفاق خوبی برای آغاز شد. مجوز حرفهای آبیها صادر شد و این تیم در صورت کسب سهمیه در لیگ برتر، دیگر مشکلی برای حضور در لیگ نخبگان آسیا فصل بعد نمیداشت. اتفاقی که در این فصل برای آنها افتاد و ضربه روحی بدی برای هواداران این تیم بود. بازیهای لیگ از سر گرفته شدند و باز هم مس رفسنجان و باز هم ناامیدی. با وجود اینکه استقلال دوبار بازی باخته را با تساوی عوض کرد اما در هرحال ۲ امتیاز مهم را از دست داد و فاصله با پرسپولیس کمتر شد. اتفاق تلخ دیگر اما از دست دادن دومین بازیکن حیاتی تیم بهفاصله کمتر از ۲ ماه بود. خبری کوتاه و واضح: مهدی مهدی پور رباط صلیبی پاره کرد و ادامه فصل را از دست داد. حال دست جواد نکونام بستهتر شد و مهدیپوری که فصل بدی را پشت سر نمیگذاشت باید از خانه تماشاگر جنگ تیمش برای قهرمانی میبود.
بازی بعد در اراک بود، استقلال 1-0 آلومینیوم؛ زننده گل: گوستاوو بلانکو.
نمایش محتاط و صرفا نتیجهگرای مردان نکونام در آن بازه به گونهای بود که همین جملات کوتاه برای توصیف بازیهای آنها کافی بود، البته از نظر فنی؛ زیرا اصولا پیداکردن بازیای از استقلال بدون نکته حاشیهای درطول فصل امری مردافکن بود. این دیدار تحت تاثیر اتفاقات مربوط به سیدحسین حسینی بود. در جریان بازی، هوادار خانمی وارد زمین مسابقه شد و سید حسین حسینی ضمن در آغوش گرفتن او از ماموران امنیتی خواستار رفتار مناسب با این هوادار شد. پس از بازی کمیته انضباطی، کاپیتان استقلال را به جلسهای احضار کرد و نتیجه این جلسه ۳۰۰ میلیون تومان جریمه برای سنگربان آبیها بود. سپس استقلال شمس آذر را در بازیای که دقایق پایانیش ملتهب و استرس برانگیز بود، با نتیجه ۳-۲ شکست داد و همچنان صدر را در اختیار داشت.
اتفاق بسیار مهم خارج از زمین بازی برای استقلالیها در آن روزها، واگذاری باشگاه به هلدینگ خلیج فارس بود. مجموعه شرکت های صنایع پتروشیمی خلیج فارس ۸۵ درصد سهام استقلال را خریداری کردند.
به هفته ۲۵ رسیدیم. هفتهای که از آن بهعنوان سرنوشت ساز ترین هفته برای قهرمانی یاد میشد. ابتدا استقلال در تبریز میهمان تراکتور بود و سپس پرسپولیس باید در ورزشگاه آزادی از سپاهان میزبانی میکرد. اولین بازی با نتیجه ۰-۰ تمام شد. حالا سرنوشت به دست پرسپولیس افتادهبود و اگر میتوانست زرد پوشان اصفهان را شکست دهد به صدر میرفت اما آنها این فرصت را از دست دادند تا همهچیز به حالت قبل شروع هفته برگردد. پرسپولیسی ها با وجود از دست رفتن این فرصت همچنان منتظر لغزش استقلال و وقوع فرصت دیگر در هفتههای بعد ماندند. علی خطیر پس از اتمام بازیهای این هفته از مدیریت استقلال برکنار شد اما برعکس تصورات صجبت خاص و ملتهبی نکرد و صرفا برای آبیها در ادامه رقابت قهرمانی آرزوی موفقیت داشت. استقلال در هفته بیست و ششم با حساب دو بر یک ذوبآهن را در تهران شکست داد. گل اول این دیدار برای تیم اصفهانی به ثمر رسید ولی استقلال بازگشتی به یادماندنی به بازی داشت و با گلهای ماشاریپوف و بلانکو که یکی از دیگری زیباتر بودند، به برتری 2-1 دست یافت. گل بلانکو در دقیقه 4+90 این برد استقلال را دراماتیکتر کرد. با برد هفته بعد مقابل فولاد استقلال با 1 امتیاز بیشتر از پرسپولیس پا به 3 هفته پایانی گذاشت.
هفته ۲۸ در ۴ خرداد برگزار شد و بالاخره چیزی که هواداران از آن ترس داشتند رخ داد، البته که به بدترین شکل ممکن. پرسپولیس در بازی همزمان پشت سر هم گل میخورد و با هرگل استقلالیها خیالشان راحت میشد. اما چرا این خیال راحت، با زدن یک گل در بازی خودشان راحت تر نشد؟ این سوال شاید سالها در ذهن هواداران آبی باقی بمانند. پرسپولیس از دقیقه ۷۵ تا ۹۵ دیدارش در تهران ۴ گل به استقلال خوزستان زد و استقلال تنها وقتی صدر را از دست دادهبود و نیاز به گل پیدا کرد یادش افتاد باید خودش هم گل بزند اما برای این کار تنها دو دقیقه زمان داشت که طبیعتا اتفاقی رخ نداد. حالا باد به پرچم سرخها میوزید و استقلال بود که باید منتظر لغزش آنها میماند. بعد از پایان بازی نکونام و چند تن از بازیکنان استقلال علیه داور بازی مصاحبه کردند و از اینکه بیژن حیدری در دقیقه ۷۷ خطای پنالتی بر روی رضاوند اعلام نکرده است، شاکی بودند. بهانهها و فرارهای رو به جلویی که هرگز کافی نبودند.
هفته ۲۹، برد پرسپولیس و برد استقلال. هفته ۳۰ و پایانی. استقلال مقابل پیکان در اکباتان، پرسپولیس مقابل مس رفسنجان در ورزشگاه آزادی پر از تماشاگر.
استقلالی خیلی سریع کارش را در بازی با پیکان با دو گل از مهرداد محمدی انجام میدهد و حالا تمام نگاهها به بازی پرسپولیس است. بازی ۰-۰ دنبال میشد و استرسی که لحظه به لحظه برای همه افزایش مییافت. استقلال تا دقیقه ۸۶ قهرمان لیگ بود اما گولسیانی در نقش منجی پرسپولیس ظاهر شد و دروازه مس را باز کرد تا ورزشگاه را منفجر و پرسپولیس را راهی صدر کند. البته گلی که در موقعیت آفساید به ثمر رسید.
پرسپولیس در نهایت برای هفتمین بار در هشت سال گذشته فاتح لیگ شد و استقلالی در ناامیدی و حیرت محض، یک بار دیگر دستش از جام کوتاه ماند.
وضعیت فعلی و آنچه برای فصل بعد انتظار آبیها را میکشد
داستان استقلال در فصلی که گذشت آنقدر نکته برای تعریف کردن در آینده دارد که بعید است به همین راحتی فراموش شود. تیمی که نیمی از فصل در صدر جدول بود، ۶۷ امتیاز کسب کرد (تنها یک امتیاز کمتر از فصل قهرمانی تاریخی فرهاد مجیدی). کمترین باخت در لیگ، بهترین خط دفاع لیگ و بهترین آمار دیدارهای خانگی را ثبت کرد، هیچکدام از دربیها را نباخت و برعکس فصل گذشته مقابل سپاهان و تراکتور نیز در مجموع نتایج قابل قبولی کسب کرد؛ اما نتیجه اینها چیزی جز تمایل به کسب جام شرافت برای سرمربی آبیها نبود. حال استقلالیها درحالی چشم انتظار فصل بعد هستند که نمیدانند دیگر چه زمانی میتوانند با خیال راحت به کادرفنی و مدیریت و یکدلی آنها دل ببندند.
در حین نگارش این مطلب، در اواخر خرداد ماه ۱۴۰۳ بهسر میبریم. وضعیت هدایت استقلال هنوز شفاف نیست زیرا خبر رسمی و دقیقی از حضور قطعی نکونام در فصل آینده روی نیمکت آبیها بیرون نمیآید. خود نکونام در تعطیلات بهسر میبرد و بعید است شبها کابوس از دست دادن قهرمانیای که کاملاٌ در چنگش بود را نبیند.
استقلال عملا هافبکی تحت قرارداد ندارد و باید با انبوهی از بازیکنان تمدید کند. هواداران شدیدا خواستار تسریع در فعالیتهای نقل و انتقالاتی باشگاه هستند زیرا با وجود بازیهای لیگ نخبگان آسیا در نیمفصل اول فصل آتی باید ۲۳ بازی انجام دهند و این درحالیست که مهرداد محمدی اگر تمدید هم بکند ۶ بازی اول فصل استقلال را طی حکم کمیته انضباطی پس از صحبت های جنجالیاش درباره فساد و اتفاقات داوری علیه استقلال به سود پرسپولیس از دست میدهد. استقلالی ها خواهان عدم تمدید بعضی از بازیکنان ناکارآمد تیم و جایگزینی آنها با بازیکنان قابل، اعم از لژیونرها و خارجی های با کیفیت هستند.
باید دید استقلال در فصل ۰۴-۱۴۰۳ چه عملکردی خواهد داشت. جنگ برای قهرمانی تا آخرین نفس تحت هرشرایطی به دور از بهانه و جنجال و یا موکول کردن اوضاع به...
خلاصه عملکرد استقلال در فصل ۰۳-۱۴۰۲ به گواه آمار
- رتبه در لیگ: ۲
- عملکرد در جام حذفی: حذف در مرحله یک شانزدهم نهایی
- گل زده: ۴۰
- گل خورده: ۱۷
- برترین گلزن: مهرداد محمدی با ۸ گل
- برترین پاسور گل: ابوالفضل جلالی با ۱۰ پاس گل
- عملکرد دروازهبانان: سید حسین حسینی - ۳۰ بازی، ۱۷ گل خورده، ۱۸ کلینشیت / محمدرضا خالدآبادی - یک بازی، ۰ گل خورده، یک کلین شیت
- صعود به لیگ نخبگان آسیا