مطلب ارسالی کاربران
بی ثباتی؛ یکی از موانع توسعه در خاورمیانه
برخلاف کشورهای غربی که نزدیک به یک قرن ثبات و آرامش را تجربه میکنند، خاورمیانه دائما در حال کشمکش و بی ثباتی بوده است. تهاجم خارجی، جنگ داخلی، کودتای نظامی، انقلاب و تغییر رژیم از مولفه های بی ثبات کننده در کشورهای خاورمیانه بوده اند.
برای صحت این مطلب میزان توسعه در کشورهای با ثبات تر مانند کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، عمان و ترکیه را مقایسه کنید با میزان توسعه در کشورهای بی ثبات تر مانند ایران(انقلاب)، عراق(تهاجم خارجی)، سوریه(جنگ داخلی)، پاکستان(کودتای نظامی)، افغانستان(تهاجم خارجی)، یمن(جنگ داخلی)، مصر(انقلاب)، لیبی(ترکیبی از همه) و ...
معمولا در کشورها هزینه های مستقیم و غیرمستقیم زیادی برای تربیت نیروهای متخصص و با تجربه میشود. اما یک تغییر رژیم در آن کشور میتواند باعث کنار گذاشته شدن اکثر این نیروهای متخصص و با تجربه شود زیرا این نیروها برای رژیم جدید قابل اعتماد نیستند. و افراد جدیدی جایگزین میشوند که معمولا برنامه های رژیم قبلی را لغو میکنند و برنامه های جدیدی تعریف میکنند که این تغییر جهت، هزینه زیادی را بر کشور تحمیل میکند.
راه حل چیست؟
یکی از عوامل ثبات ساز در کشورها وجود دموکراسی پایدار است. اما پایدار بودن دموکراسی در یک کشور خودش بستگی به میزان توسعه آن کشور دارد! به خصوص توسعه انسانی و فرهنگی برای رسیدن به یک جامعه دموکراتیک ضروری است. یعنی قشرهای مختلف جامعه باید به این درک برسند که دیدگاه های مخالف را تحمل کنند و به دنبال حذف یا نادیده گرفتن یکدیگر نباشند. در یک جامعه دموکراتیک، سیاستمداران نیز برای رسیدن به قدرت، ابزارهای دموکراتیک را ترجیح میدهند ولی در یک جامعه غیردموکراتیک، برای سیاستمداران استفاده از ابزارهای غیردموکراتیک منطقی تر است به همین دلیل در این کشورها کودتا، ترور و از این دست اقدامات زیاد رخ می دهد.
بدیهی است وجود دموکراسی از این نظر ثبات ایجاد میکند که مردم با رای خود، تغییرات سیاسی را ایجاد میکنند و دیگر نیازی به تغییر رژیم وجود ندارد.