درآمد سرانه سنجه یا شاخصی برای اندازهگیری درآمد متوسط آحاد ساکنان یک کشور یا یک منطقه جغرافیایی مشخص است به بیان دیگر، به میانگین درآمد هر فرد درآمد سرانه میگویند. این شاخص، سنگ محکی برای ارزیابی کیفیت زندگی افراد در هر کشور یا محدوده جغرافیایی در اختیار میگذارد
درک مفهوم درآمد سرانه
در محاسبه درآمد سرانه، عایدی آحاد ساکنان یک منطقه جغرافیایی معین، در نظر گرفته میشود و سن، جنسیت یا ارتباط افراد در آن تاثیرگذار نیست. حال آنکه در دیگر معیارهای اقتصادی همچون «درآمد خانوار» (Household Income)، مجموع درآمد افراد ساکن در یک خانه اندازهگیری میشود. از سویی دیگر در معیارهای دیگری مانند «درآمد خانواده» (Family Income)، مجموع درآمد افرادی سنجیده میشود.
از سویی دیگر در معیارهای دیگری مانند «درآمد خانواده» (Family Income)، مجموع درآمد افرادی سنجیده میشود که از طریق پیوند زناشویی، تولد یا فرزندخواندگی به هم گره خوردهاند و همگی بهطور ثابت زیر یک سقف زندگی میکنند.
کارکردهای درآمد سرانه
مهمترین و شاید متداولترین کارکرد درآمد سرانه، نشان دادن درجه توانگری یا فقر یک گروه از افراد است. برای مثال، دولتمردان ایالات متحده آمریکا از معیار درآمد سرانه برای رتبهبندی برخوردارترین شهرها در این کشور بهره میگیرند.
از دیگر کارکردهای درآمد سرانه میتوان به نقش آن در تخمین میزان استطاعت افراد اشاره کرد.
بالاترین درآمد سرانه در جهان چقدر است؟
آخرین گزارشهای منتشر شده از سوی صندوق بینالمللی پول موسوم به IMF نشان میدهد که کشور لوکزامبورگ با بهرهمندی از درآمد سرانهای بالغبر ۱۲۸ هزار دلار در سال، ثروتمندترین کشور جهان است.
ایرلند، سوئیس و قطر نیز بهترتیب با برخورداری از درآمد سرانهای افزونبر ۱۰۶، ۹۴ و ۸۹ هزار دلار در سال، در ردههای دوم تا چهارم ثروتمندترین کشورها قرار دارند.