ادموند اختر، ستاره سابق تیم ملی و باشگاه های استقلال و آرارات در شروع سال نوی میلاد میهمان رسانه طرفداری بود. اختر که از محبوب ترین ستارگان ارامنه در فوتبال کشورمان بود، با برخی سوالات جالب از سوی سامان خدایی همراه شد. بخشی از این گفتگو در خصوص سال نوی میلادی و رسم و رسوم خاص ارامنه در فوتبال کشورمان بود و سپس به مسائلی فوتبالی در خصوص باشگاه آرارات و استقلال پرداخته شد. ما را تا انتها همراهی کنید.
سلام و درود به مخاطبان رسانه طرفداری امروز در دومین روز از سال نوی میلادی در سال 2023 یکی از محبوبترین فوتبالیست های ارامنه در استودیوی طرفداری است. ادموند جان سلام، سلام سال نوی شما مبارک
سلام دارم به شما و بینندگان طرفداری. سال نوی میلادی را به همه هموطنانم در سرتاسر دنیا تبریک می گویم امیدوارم 2023 سال خوبی برای کل ایران باشد.
دومین روز از سال نو است و نمی دانم درگیری های سال نو دارید یا خیر ولی ممنونم که در این روز به طرفداری آمدید. چطور گذشت 2022 برای شما؟
اولا ما ایرانی ها خوشبختیم که در طول سال دو عید داریم و از دو عید لذت می بریم و قاعدتا سال نو هم سال خوب و پربرکتی است برای ارامنه و ارامنه هم مشغول به جشن گذرانی هستند. سال 2022 خوب بود و راضی بودم و امیدوارم ادامه دار باشد و 2023 سال خوب و پربرکتی باشد.
برنامه خاصی دارید در 2023؟
امیدوارم در زمینه کاری پیشرفت داشته باشیم و بتوانیم تاثیر گذار باشیم در جامعه ورزشی.
شما شب سال نو لباس بابانوئل می پوشید؟
یک خاطره تعریف کنم تا 18-19 سالگی فکر می کردیم بابانوئل از لوله بخاری پایین می اید و مراسم خاصی نداریم ولی همانطور که شما در عید تان مراسم خاص دارید ما هم داریم.
خیلی ها شاید بخواهند بدانند جشن سال نوی هموطنان ارامنه ما چه شباهتی با مسیحی ها دارد.
آنچنان فرقی ندارد فقط ما میلاد حضرت مسیح را یک هفته بعد از ژانویه برگزار می کنیم و اروپا و آمریکا یک هفته قبل از ژانویه.
خوراکی خاصی آداب رسوم خاصی، مثلا چهارشنبه سوری ما ماهی می خوریم؟
خوراکی خاص نه ولی غذاهای خاص ارامنه را طبخ می کنیم و خب ما هم ایرانی هستیم و غذاهایمان ایرانی است.
چه شباهتی به نوروز دارد؟
ما مثلا بابانوئل و کریسمس سنبل عیدمان است شما بابانوروز و هفت سین است ولی عید همان عید است و دید و بازدید و خوشحالی و بچه ها بیشتر خوشحال هستند.
ما هدف اصلی مان سال نوی میلادی بود و یکی از محبوب ترین فوتبالیست های ارامنه را دعوت کنیم و تبریک سال نو بگوییم ولی نمی شود پیش ادموند اختر بنشینیم و از آرارات صحبت نکنیم، بزرگترین باشگاه ارامنه در ایران، الان آرارات کجاست.
تو جیبم (باخنده)
یک تیم خوب داشتند ارامنه در ایران، سرنوشت آرارات چه شد.
اسم آرارات می آید من ناراحت می شوم، تمام اعتباری که ما در فوتبال بدست آوردیم از ویترین آرارات بوده، آرارت قطب سوم فوتبال ایران بوده، استقلال پرسپولیس و آرارات و چه بازیکنانی از آرارات به تیم های پرطرفدار و تیم ملی راه پیدا کردند و این برمی گردد به مدیران نالایق که نمی دانند ورزش چیست. آمدند راس کار و این دودش به چشم ارامنه می رود و آرارات بارها گفته ام جزو تیم هایی است که همه چیز دارد و مهمترین فاکتور برای موفقیت در فوتبال سخت افزار است، زمین و امکانات، که آرارات دارد همه چیز دارد تیم ندارد، تیم های دیگر که مدعی قهرمانی هستند دنبال درآمدزایی و اینها هستند هیچ چیزی ندارند تیم دارند و فرق آرارات و بقیه این است و امیدوارم در سال 2023 آقایانی که هستند سریع تر بروند و کسانی از جنس فوتبال بیایند و نه من فقط، انقدر ارامنه و بازیکنان و آدم های با اعتبار فوتبالی داریم که هر کدام شان گوشه ای از کار را بگیرند و امیدوارم سال 2023 یک ذره فوتبالیست های بنام ارامنه که دور شده ایم از همدیگر متحد تر شویم با هم و ارتباط برقرار کنیم و بتوانیم بعد از سال ها آرارات را راه بیندازیم و آقایانی که الان هستند، بروند و من گفته ام بارها این را بسپرند به ورزشی ها و اسم شان باشد و پزشان را بدهند و بگویند مدیرعامل و هیات مدیره ما اینها هستند ولی نباشند و دیده نشوند بهتر است.
خودتان وسوسه نشدید تیمی برای ارامنه ایجاد کنید؟
کار سخت است و با یک نفر نمی شود و مهم متحد بودن است و ما مگر چند پیشکسوت بنام داریم در ارامنه و ما اگر با هم متحد باشیم با هم می توانیم کار را پیش ببریم نداریم کسانی که کاربلد نیستند و آنها نیایند نزدیک باشگاه با امکاناتی مثل آرارات شوند.
هنوز با حسن حبیبی در ارتباط هستید؟
حسن حبیبی پدر ارامنه و آرارات است و به جرات می توانم بگویم فوتبالیستی از دهه هفتاد نیست که حبیبی باعث پیشرفتش نشده باشد و ما هرچه داریم، و خودم شخصا از حسن حبیبی در آرارات که ویترین فوتبال ارامنه بود و من با افتخار می گویم تنها بازیکن ارامنه ای بودم که از آرارات به تیم ملی رفتم و از تیم ملی به استقلال. اگر یادتان باشد دهه 70 همه می گفتند برویم استقلال پرسپولیس به تیم ملی برویم ولی من بیشترین بازی ملی ام را زمانی که در آرارات بودم انجام دادم تا در استقلال و افتخار می کنم ویترین آرارات مرا به تیم ملی برد و از استقلال به تیم ملی نرفتم. امیدوارم این اتفاق هرچه سریع تر رخ دهد و ما جوانان و نوجوانان زیادی داریم که عاشق فوتبال هستند ولی ما تیم را نداریم ولی امکانات را داریم.
کدام مربی بیشترین تاثیر را در فوتبال ادموند اختر داشت.
اولا که ما خودجوش فوتبالی شدیم و شاید اصلا فکر نمی کردیم فوتبالی شویم. ما از تمام زمین های خاکی منطقه مان از سرباز خواجه نظام، مجیدیه و سبلان و ... گذراندیم تا گود شهرزاد پایین شهر و حتی من بازیکن استقلالم بودم در زمین خاکی ها بازی می کردم و در نوجوانی هم یک مربی داشتیم، زیاد داشتیم تاثیرگذار ولی یک مربی بود به نام دارابینیان خیلی در فوتبال من نقش داشت قبل از اینکه به باشگاه راه پیدا کنم و خودجوش تمام فوتبالیست های دهه هفتاد از زمین های خاکی و پلاستیک و دولایه کردن و شاید بچه های الان اصلا ندانند دو لایه کردن و زمین خاکی چیست ما از آنجا شروع کردیم و فوتبال شروع کردیم و رفتیم تیم ملی و در تیم ملی هم که بودیم محل به محل بازی می کردیم خیلی برایمان افتخار بود که بازی کنیم و از مصدومیت هم نمی ترسیدیم اصلا و فوتبالیست هم تا زمین خاکی بازی نکند و نمی تواند تکنیکی باشد و فوتبال را بفهمد.
اگر موافق باشید برویم سراغ استقلال. وضعیت استقلال با ساپینتو را چطور می بینید.
استقلال پارسال با یک تیم منسجم بعد از سالها قهرمان شد شاید پارسال استقلال زیبا بازی نمی کرد و اقتصادی تر سه امتیاز را می گرفت و بعد از سالها توانست بازی کند و دل هواداران را شاد کند و امسال با ساپینتو یک تیم خوب، جوان، هجومی و جور داشته باشد، استقلال الان تیمش خیلی جور است و در هر پست بازیکنان خوبی دارد و امیدوارم بازی به بازی پیش برود و تا الان هم جزو بالانشینان است و در کورس است و امیدوارم سه امتیاز هر بازی با بدست بیاورد، سخت است چون امسال 4 مدعی قهرمانی داریم و امیدوارم بتواند از قهرمانی سال قبل محافظت کند و ساپینتو هم از وقتی آمده اوایل یک ذره پرخاشگر بود و هنوز جا نیوفتاده بود ولی کم کم دارد آن تاکتیک ها و سیستم های مدنظرش را پیاده می کند و بازیکنان با کیفیت هم زیاد دارد.
استقلال، پرسپولیس، آن دو تیم دیگر؟
گل گهر، سپاهان، هستند، ولی خب چند تایی که از لحاظ سرمایه گذاری و سخت افزاری هستند قوی اند و جز اینها، می شود فولاد تراکتور ذوب آهن را هم اضافه کرد و این ها تیم هایی هستند که فوتبال را زیبا بازی می کنند.
یک مدتی بازیکن از ارمنستان می آوردید الان دیگر کار ترنسفر را انجام نمی دهید؟
چرا ولی یک ذره سخت تر شده و سخت تر هم چجوری بگویم هم مدیران ایجنت شده اند هم مربیان ما که هیچ جای دنیا اینجور نیست، اگر اینجور بود که مسی و رونالدو باید تمام تیم شان را خودشان می بستند در ایران اینطور شده که مدیرعامل در ترنسفر بازیکن دخالت می کند و سرمربی که صددرصد دخالت می کند و این باعث می شود امثال ماها که فوتبالی هستیم نتوانیم کار درست و ارزانتر را انجام بدهیم. با اینکه دلار بالا رفته ولی بازیکنان با کیفیت خیلی داریم، من وقتی این ارقام را می شنوم باور نمی کنم ولی مطمئن هستم بازیکنان به آن ارقام نمی رسند.
ماجرا چیست چرا سرمربی باید وارد کارهای ایجنتی شود الان؟
برای اینکه مربی از مدیریت شروع می شود و مدیریت وقتی خودش دست دارد و دور بری هایش دست دارند، قاعدتا من مربی که شما باعث و بانی رفتن من به تیمی می شوید حتما گزینه اولم باید شما باشید برای بازیکن گرفتن و این است که در فوتبال ما ارقام خوبی رد و بدل می شود پول های خوبی برای بازیکنان خارجی می دهند ولی ما متاسفانه دنبال بازیکنان گران، بی کیفیت و از آنکه بیشتر از آن دریافتی باشد.
یعنی با همان پول ها می توانیم بازیکن با کیفیت خارجی بیاوریم.
صددرصد من بارها گفته ام جز 5 لیگ برتر دنیا، اسپانیا انگلیس ایتالیا آلمان فرانسه، و کشورهای قطر و امارات که فوتبال شان خیلی عقب تر از فوتبال ماست، بعد از اینها بیشترین پول را در فوتبال ایران است با همین دلار 40 تومانی و ما ارقامی که می بینیم به نسبت کیفیت بازیکن نیست. من همیشه گفته ام بازیکن حقش است و باید فرق کند با آدم معمولی ولی باید وقت زیاد بگذارد و زحمت بکشد. یک جایی در سایتی خارج از ایران از رونالدو خواندم که گفته بود آرزو داریم روزی بروم به رستورانی با خانواده ام و یک پیتزا را کامل بخورم. یک پیتزا در برنامه های غذایی زندگی اش تاثیر گذار است ولی می بینیم بازیکنان به ظاهر حرفه ای، فکر می کنند به ظاهر حرفه ای به پول گرفتن است نه حرفه ای آن است که خوب زندگی کنی، خوب استراحت کنی و تفریحت هم خوب باشد و در تیمی که بازی می کنی اگر پرطرفدار است دل هواداران را شاد کنی نه اینکه بازی کنی و برد و باخت برایت مهم نباشد وقتی برای تیمی بازی میکنی که 30 میلیون طرفدار دارد مال خودت نیستی و باید جوری بازی کنی که هواداران از تو راضی باشند نه اگر ما همه می دانیم فوتبال ایران همه دیر یا زود پول ها داده می شود یا نمی شود ولی اولین کار برای فوتبال ما این است که ما خارجی نیستیم که می گذاریم و می رویم و بازیکن خارجی هم که به فوتبال ایران می آید مطمئن باشید تیم ندارد که می آید و اگر تیم داشت نمی آمد و من به شخصه یکی از فاکتورهایم برای بازیکن خارجی این بوده که همیشه طرف باشگاه را می گرفتم و یک بار نشده بازیکنی که به فوتبال ایران آورده باشم برای نگرفتن پول و ندادن پول قهر کند و بازی نکند و برای باشگاه مشکل ساز شود و این را آقایانی که می آورند یاد می دهند، بازیکن خارجی می داند که تیم نداشته و آمده برای چه باید برای نگرفتن پولش باشگاه را در فشار بگذارد و نامه بزند این نامه را چه کسی باید بزند؟ من بزنم که آورده ام او را و اینها خود مدیریت باشگاه دوست دارد و خود مربی هم دوست دارد این اتفاق بیافتد و مشکل ما خیلی زیاد است و با یکی دو چیز نمی شود حلش کرد و امیدوارم سال جدید فوتبال ما که اسم بزرگی در آسیا دارد، امیدوارم آن بزرگی اش را در سال جدید نشان دهد.
بازیکنان ارمنستانی که به ایران می آیند چه مزایایی داشته اند و اینکه آیا جای جوان های ایرانی را تنگ می کنند؟
ارمنی آوردن هیچ فرقی نمی کند و تنها مزیتش این است که بازیکن نزدیک به ایران راحت آمده و هزینه بلیط رفت و برگشت به برزیل و فرانسه با 5 تا 6تا ارمنستانی می شود یک بلیط برزیل و بازیکن خارجی هم هست و کیفیتش همان است و من مانده ام بازیکن درجه چهار برزیلی مهم است در فوتبال ما بازی کند یا فوتبال تیم ملی ارمنستان، گرجستان، بلاروس و آذربایجان آنهایی که همسایه های ما هستند، عراق و بازیکنانی اینطور بیشتر می توانند به ما کمک کنند تا بازیکن برزیلی سری سی و دی و بی و آفریقایی که معلوم نیست از کجا می اید.
در سوال قبلی از اخلاق حرفه ای گفتید. ادموند اختر یکی از فوتبالیست هایی بوده که در طول دوران بازی اش لب به قلیان نزده الان چه؟
من اصلا نمی دانم قلیان چیست و بازیکنان و جامعه ما فکر می کنند قلیان یک اعتبار و افتخار است که بازیکن قلیان بکشد و ما در مسائل شخصی فوتبالیست وارد نمی شویم هر فوتبالیستی عملکرد خودش را دنبال می کند و خودش می داند ولی وقتی کسی چهره می شود و ما هم در مورد استقلال و پرسپولیس صحبت می کنیم و شما دنبال کننده زیاد دارید، و پول اصلی تان با بقیه فرق می کند، این قلیان و نخوابیدن و خوب استراحت نکردن و خوب فکر نکردن است که فوتبالیست های ما زود فوتبال شان تمام می شود شما الان نگاه کنید ما الان کسی را نداریم که سه سال پشت هم ستاره باشد کسی که بازی در بیاورد، خیلی ها هستند ده سال در استقلال بازی کرده اند اما اسم شان نیست و خیلی هستند یک سال بازی کرده و همه جا اسم شان هست و مهم عملکرد است. اینها همه برمی گردد به کنترل که باشگاه نمی تواند کنترل کند بازیکنان را ولی باشگاه تاثیرگذار است در آمدن و رفتن بازیکن ولی هیچ چیزی در فوتبال ما حرفه ای نیست جز قراردادهایی که بسته می شود ولی هیچ چیز دیگرش حرفه ای نیست.
پایان قسمت اول
ادامه دارد...
قسمت دوم فردا منتشر می شود
همچنین بخوانید