توضیحات پایه درباره ی روبیک |
تاریخچه روبیک
مکعب روبیک یک جورچین (پازل) مکانیکی است که در سال ۱۹۷۴ توسط یک مجسمهساز و پروفسور معمار مجارستانی به نام ارنو روبیک ابداع شد. نام اصلی آن "مکعب جادویی" است که توسط مخترع آن نامگذاری شدهاست.
در ماه مارس سال ۱۹۷۰، لری نیکولز مکعب ۲×۲×۲ خود را به نام " پازل با تکههای قابل گردش در گروه " اختراع و درخواست حق ثبت اختراع در کانادا را برای آن کرد. قطعات مکعب نیکولز با آهنربا به هم متصل شده بود. این مکعب با شماره ثبت (| ۳۶۵۵۲۰۱ ثبت اختراع آمریکا) در تاریخ ۱۱ آوریل سال ۱۹۷۲، دو سال قبل از اختراع روبیک ثبت شد و به وی اعطا شد.
در ماه آوریل سال ۱۹۷۰، فرانک فاکس درخواست ثبت اختراع مکعب " کروی ۳×۳×۳ " خود را ارائه داد و او گواهی خود را در بریتانیا با شماره ثبت اختراع (۱۳۴۴۲۵۹) در ۱۶ ژانویه، ۱۹۷۴ دریافت کرد.
ارنو روبیک "مکعب جادویی " خود را در سال ۱۹۷۴ اختراع و در سال ۱۹۷۵ در مجارستان با شماره ثبت اختراع HU۱۷۰۰۶۲ ثبت بینالمللی کرد. اولین سری از این اسباب بازی در سال ۱۹۷۷ تولید و در مغازههای بوداپست برای فروش گذاشته شد. مکعب جادویی با تکههای به هم پیوسته پلاستیکی ارزانتر و سبکتر از مکعب آهنربایی طراحی شده توسط نیکولز بود. در سپتامبر سال ۱۹۷۹ با حضور در اولین نمایشگاه بینالمللی اسباب بازی لندن به جهان غرب و بعد از آن در ژانویه و فوریه ۱۹۸۰ با حضور در دو نمایشگاه بینالمللی دیگر در نورنبرگ و نیویورک پازل خود را به جهان معرفی کرد و این اسباب بازی پس از اولین حضور در نمایشگاه بینالمللی، به سرعت توانست جای خود را در قفسههای مغازههای اسباب بازی غرب باز کند و مکعب روبیک در چهار سال اخیر در ایران پرورش بسیار یافتهاست.
Panagiotis Verdes یونانی، مخترع روش ایجاد مکعبهای بزرگتر از مکعب روبیک، از ۵×۵×۵ تا ۱۱×۱۱×۱۱ است. او در طراحیهایش، که شامل مکانیزمهای بهبود یافته برای مکعبهای ۳×۳×۳، ۴×۴×۴ و ۵×۵×۵، مناسب برای حل سرعتی است، همانطور که از تاریخ ۱۹ ژوئن ۲۰۰۸ مدلهای ۵×۵×۵، ۶×۶×۶، و ۷×۷×۷ در دسترس کیوبرها قرار گرفتند و در سالهای اخیر در کشور ایران این مکعب توسعه بسیار یافتهاست و مورد علاقه آنان قرار گرفتهاست و حدود هفت میلیون مکعب روبیک در سال ساخته میشود البته این مقدار تولید مربوط به شرکت سون تاونز میباشد شرکتهای مختلف دیگری هم برای تولید این مکعب وجود دارد مانند گن کای وای مویو دایان و شنگ شو.
هواخواهان حرفهای مکعب روبیک صدها الگوریتم (مجموعهای از حرکات) برای حل کردن آن را یادمیگیرند. آنها باید همچنین روی سرعت دستان خود نیز کار کنند. اگر یک تازهکار به حل کردن مکعب روبیک توسط یک فرد حرفهای نگاه کند، متوجه میشود که آنها برای چرخاندن قطعات مکعب به جای اینکه آن را کاملاً در دستانشان بگیرند به آن ضربههای ناگهانی میزنند
عکسی از ارنو روبیک
ساختار روبیک
انواع مهره های روبیک به سه بخش مرکز، دستهی H یا دو وجهی و کرنر یا سه وجهی
مرکز
این مکعب شش وجه دارد پس در نتیجه شش مرکز هم دارد مرکز در وسط هر وجه است و هرگز حرکت نمی کند
دسته ی H یا دو وجه ی
در بالا ، پایین ،چپ و راست هر مرکز مهره هایی دو رنگ وجود دارند که به انها دسته ی H گفته می شود و تعداد انها 12 تا است
کرنر یا سه وجهی
در هر گوشه ی روبیک ی مهره های سه رنگی وجود دارد که ببه انها مهره های کرنر گفته می شود و تعداد انها 8تا است
حرکت ها
برای حل روبیک دو روش وجود دارد سرعتی و مبتدی در ای پست ها قصد داریم نوع مبتدی را اموزش دهیم در هر دو روش یکسری فرمول وجود دارد که با انجام ان در جای درست روبیک حل می شود برای انجام این فرمول ها یکسری حرکت وجود دارد که میبایستی انها را بلد باشید
این حرکت ها عبارتند از :
U: یک بار چرخش ردیف بالا در جهت عقربه های ساعت
U':یک بار چرخش ردیف بالا در خلاف جهت عقربه های ساعت
R :سمت راست در جهت عقربه ها
R'سمت راست در خلاف جهت عقربه ها
L: سمت چپ در جهت عقربه ها
L': سمت چپ در خلاف جهت عقربه ها
F: چرخش ردیف روبه رو در جهت عقربه ها
F'چرخش ردیف روبه رو در خلاف جهت عقربه ها
در قسمت های بعدی اموزش فرمول ها رو قرار میدم
اگر سوالی براتون پیش اومد همین زیر بپرسید