تیمهای استقلال و هوادار در ورزشگاه آزادی به مصاف هم رفتند که این بازی با نتیجه یک بر صفر به سود شاگردان فرهاد مجیدی به پایان رسید و این درحالی بود که شاگردان رضا عنایتی بازی خوبی از خود به نمایش گذاشتند.
به گزارش طرفداری، استقلال و هوادار در هفته اول رقابتهای لیگ بیست و یکم به مصاف هم رفتند که این دیدار با پیروزی یک بر صفر شاگردان فرهاد مجیدی به پایان رسید. استقلال در این دیدار مثل اکثر بازی های فصل گذشته خود با سیستم سه دفاعه بازی کرد و فرهاد مجیدی تیمش را به سیستم ۳۴۲۱ وارد زمین کرد. ترکیب استقلال برای این دیدار به شرح زیر بود:
- سید حسین حسینی، سیاوش یزدانی، محمد حسین مرادمند، محمد دانشگر، آرش رضاوند (سعید مهری از دقیقه 4+90)، زبیر نیک نفس (مهدی مهدی پور از دقیقه 46)، وریا غفوری، جعفر سلمانی، سبحان خاقانی (امیر علی صادقی از دقیقه 59)، امیر حسین حسینزاده و ارسلان مطهری (امین قاسمی نژاد از دقیقه 78)
در سیستم استقلال نسبت به فصل قبل تغییراتی به وجود آمده، برای مثال در پست وینگ بک چپ با توجه به این که هم محمد نادری و هم هروویه میلیچ از استقلال جدا شده اند، جعفر سلمانی در این پست برای استقلال بازی کرد، بازیکنی که ذاتا یک وینگر چپ است و به دلیل خاص هجومی که دارد میتواند در پست پیستون چپ در فرایندهای هجومی به خوبی کار کند. در خط میانی نیز مسعود ریگی که به سپاهان پیوسته بود جایش را به زبیر نیک نفس که فصل گذشته در فولاد بازی می کرد داده است...
در مجموع استراتژیهای هجومی استقلال نسبت به فصل گذشته تغییرات زیادی نکرده اما به دلیل تغییر چند بازیکن در چند پست میزان استفاده از هر کدام از این استراتژی ها تغییر کرده بود.
برای مثال فصل گذشته استقلال عادت داشت بازیسازی خود را از عقب شروع کند و با پاسهای کوتاه میان سه مدافع میانی و مسعود ریگی فرایند بازسازی را آغاز کند و با استفاده از بازیکنی مثل آرش رضاوند بازی را به فاز نهایی بازیسازی انتقال دهد و با کارهای ترکیبی مهره های هجومی اش به موقعیت برسد اما در این فصل با توجه به اینکه زبیر نیک نفس به عنوان تک پست 6 استقلال قدرت پخش توپ خوبی مثل ریگی ندارد، استقلال گاهاً مجبور میشود رو به پاسهای بلند یا نفوذ از کنارهها بیاورد مخصوصا در این بازی که بازیکنان هوادار از بالا تیم استقلال را تحت فشار قرار می دادند.
آنالیز کادر فنی هوادار از نوع بازی استقلال بسیار خوب بود و در این زمینه میتوانیم اعتباری به رضا عنایتی و کادر فنیاش بدهیم. از آنجا که استقلال بازیسازی خود را از عقب با پاسهای کوتاه شروع می کند اگر تیم مقابلش از جلو پرس کند، فرایند بازسازی استقلال دچار اختلال میشود و آن ها به پاس بلند رو می آورند. پاس های بلند که معمولا به دلیل نداشتن مهره بلند زن در خط حمله بی هدف می ماند. البته اگر تیم حریف این پاسهای بلند را کنترل نکند، مشکل ساز می شود. برای مثال در نیمه دوم روی ضربه پنالتی یک پاس بلند، مطهری را در موقعیت تک به تک قرار داد و حق شناس مهاجم استقلال را نقش بر زمین کرد و در چند صحنه دیگر همین پاس بلند برای هواداری ها مشکلساز شد اما ایده تیم هوادار برای مختل کردن بازیسازی استقلال بسیار هوشمندانه و خوب بود و شاید اگر هوادار کمی خوش شانس تر بود، می توانست جلوی گل سلمانی را بگیرد. البته در این بین هم شنیده هایی حاکی از این است که استقلالی ها به دلیل بی دقتی هنگام خروج از خیریه عمل تاکتیک های خود را روی برد جا گذاشتند و تمام آن ها به دست کادر فنی هوادار رسید و همین هم می تواند برای کنترل بازی استقلال تاثیر گذار باشد. البته نوع بازی استقلال هم در فیلم های بازی این تیم مشخص است و مهم تر از هر چیزی نحوه استفاده از اطلاعات است که کادر فنی هوادار به خوبی از آن استفاده کرد و بازی خوبی را به نمایش گذاشت.
با توجه به این که زبیر در نیمه اول نشان داد نمی تواند در فاز بازیسازی کمک زیادی به استقلال کند و به شدت توسط مهره های هجومی هوادار مارک شده بود، جای خودش را به مهدی مهدی پور داد. بازیکنی که فصل گذشته به دادن پاس های عرضی و ارائه بازی خنثی معروف بود اما در این بازی مهدی مهدی پور نشان داد نوع بازی و سبک بازی اش ارتقا یافته و در چندین صحنه با پاس های طولی و بلند خوبی، هم تیمی هایش را در موقعیت قرار داد.
در این دیدار به این نتیجه رسیدیم کادر فنی استقلال باید یک فکری برای زمانی کند که تیمهای مقابل تصمیم می گیرند از جلو پرس کنند و لاین اول بازیسازی استقلال را دچار مشکل کنند، چرا که استقلال در حالت عادی برای انتقال از فاز دوم به فاز سوم بیلدآپ مشکل دارد اما زمانی که تیمهای مقابلش پرس می کنند و بازیکنان گزینههای پاس استقلال را تحت فشار قرار میدهند، در همان انتقال توپ از فاز یک به فاز دوم هم به مشکل میخورند و فرایند بازیسازی استقلال روی استراتژی اصلی تیم یعنی بازیسازی از عقب زمین شکل نمیگیرد و ضریب اشتباهات بازیکنان تیم هم بالا می رود.
در مجموع همانطور که خود فرهاد مجیدی گفت استقلال روز خوبی نداشت اما در هفته های اول تیم نباید تحت هیچ شرایطی امتیاز از دست دهد و در هفته های اول قهرمانی به دست نمی آید اما قهرمانی می تواند به راحتی از دست برود. باید به این نکته هم اشاره کنیم که اکثریت بازیکنان هجومی استقلال در این دیدار جوانانی بودند که به خوبی خودشان را نشان دادند و می توانند آینده خوبی برای این باشگاه بسازند. هوادار هم در این دیدار تیم کم تجربه ای نشان داد که ایده های تاکتیکی خوبی داشت و اگر در ادامه راه دچار مشکلات مدیریتی و مالی نشود، می تواند به جایگاه خوبی برسد.
استقلال در روزی که به دلیل نوع پرسینگ هوادار، در بازیسازی از عقب زمین به بن بست رسیده بود، با یک گل از این بن بست خارج شد اما رسما به چالش نداشتن یک پست 6 متخصص در بازیسازی در غیاب مسعود ریگی، ورود کرد. برای خروج از این چالش، چشم استقلال یا باید به استفاده از چشمی باشد یا استراتژی اش را تغییر بدهد. ریگی در این پست تلفیقی از جنگندگی و قدرت تخریب زبیر نیک نفس و دقت پاس مهدی پور بود اما نه زبیر نیک نفس به اندازه مهدی پور دقت پاس بالایی دارد و نه مهدی پور به اندازه نیک نفس در کار تخریب و جنگندگی به کار می آید و نه فرهاد مجیدی می تواند با حذف آرش رضاوند، هر دو را همزمان به بازی بفرستد. در استقلال لیگ بیستم وقتی فرهاد این استراتژی را به اجرا می گذاشت، اگرچه ریگی به اندازه علی کریمی در بازیسازی تخصص نداشت اما حداقل رضاوند هدف پاس ریگی بود و می توانست توپ را از او بگیرد و بازی را به فاز نهایی منتقل کند اما حالا در این استقلال، فرهاد با چالش پست 6 روبرو است و باید مهره ای برای این استراتژی بیابد که جنگندگی و دقت پاس را همزمان داشته باشد، یا این که تغییری در استراتژی اش ایجاد کند.
پی نوشت: شایعه شده مربیان استقلال که تیم شان را در زمین خیریه عمل تمرین می دادند، بعد از پایان تمرین، فراموش کردند نوشته های روی وایت برد را پاک کنند و همان نوشته ها به دست رضا عنایتی و همکارانش افتاد. البته حتی اگر این روایت صحت داشته باشد باز هم همین که تیم کادرفنی هوادار از داشته ها و داده های روی وایت برد، برای خنثی سازی بازیسازی استقلال از عقب زمین، به درستی استفاده کرد برای یک تیم بی تجربه و تازه وارد امتیاز است.