اختصاصی طرفداری - قصد داریم در دو یادداشت جداگانه، ترکیب کامیابان و ناکامان نیم فصل اول لیگ بیستم را به تفصیل بررسی نماییم. بدون هیچ گونه توضیح اضافه نگاهی می کنیم به ترکیب بازیکنان موفق و کامیابان نیم فصل نخست. بازیکنانی که رشدی محسوس و ملموس داشتند و به دستاوردهای بزرگی رسیدند.
دروازبان: حامد لک (پرسپولیس)
مثل یک «هشت پا»
در ارتباط با درخشش حامد لک در پرسپولیس حرف و سخن بسیار است. پس از لژیونر شدن علیرضا بیرانوند که یکی از ارکان پوکر قهرمانی پرسپولیس به حساب می آمد، به نظر رسید که کادر فنی سرخپوشان جای خالی بیرو را با اعتماد کردن به "رادو" که شایستگی های خود را بارها نشان داده بود، پر کنند؛ منتهای مراتب عملکرد نه چندان مطمئن رادوشوویچ در هفته های پایانی لیگ نوزدهم و رقابت های جام حذفی، سبب شد که کادر فنی پرسپولیس تصمیم قطعی خود را مبنی بر جذب یک دروازبان جدید بگیرند. در شرایطی که برخی از رسانه ها از احتمال پرسپولیسی شدن رشید مظاهری می گفتند، با توجه به فسخ یک طرفه رشید با تراکتور، کادر فنی پرسپولیس ریسک نکرد، به سراغ حامد لک رفت و با انتخاب این بازیکن به عنوان یک پرسپولیسی متعصب و چندآتشه، او را به آرزوی دیرینه اش رسانید.
لک با درخشش خارق العاده و خیره کننده اش در لیگ قهرمانان آسیا به همه ثابت کرد که انتخاب اشتباهی نبوده است. در رقابت های لیگ قهرمانان آسیا 2020، سوای از سِیوهای نجات-بخش برابر التعاون، الشارجه، السد و مهار پنالتی مایکون در جدال نیمه نهایی برابر النصر، حامد لک تنها 4 گل در 8 بازی دریافت کرد که سه گل از این چهار گل از روی نقطه پنالتی بود و یک گل هم ریباند پنالتی ای که خودش مهار کرده بود! او با 5 کلین شیت به عنوان بهترین سنگربان تورنمنت انتخاب شد و بعدتر این درخشش را در لیگ هم ادامه داد، علی الخصوص این که لک با سیوهای زیبای خود در چند بازی همچون بازی اول فصل با سایپا، بازی حساس شش امتیازی با سپاهان و همین بازی آخر با گل گهر، ناجی پرسپولیس شد و اجازه از دست دادن امتیازات آن بازی ها را نداد. رفلکس های حیرت انگیز، دیدنی و شجاعانه لک به شکلی ست که او هنگام واکنش نشان دادن با تمام وجود دست ها، پاها و بدن خود را باز می کند تا جلوی باز شدن دروازه تیمش را بگیرد؛ این نحوه عکس العمل از سوی او باعث شده که حامد لک «هشت پای سرخ» لقب گیرد. لک با 8 کلین شیت در 14 مسابقه بهترین سنگربان نیم فصل اول لقب گرفت؛ عنوانی که تکرار می کنیم صرفاً به اتکای درخشش مداوم و همیشگی ساختار دفاعیِ مؤفق سرخپوشان رخ نداد و سیو های مهم لک در چند مسابقه نقشی بسیار تعیین کننده داشت. هواداران پرسپولیس حامد لک را از لحاظ جنون دروازبانی شبیه ترین دروازبان به احمدرضا عابدزاده می دانند. اگر مؤافق نیستید برخورد جالب و عجیب او را با مهاجم نساجی که خود را برای اتلاف وقت به زمین انداخته بود مقایسه کنید با برخورد به یادماندنی و مشابه احمدرضا عابدزاده با مهاجم پوهانگ استیلرز در نیمه نهایی جام باشگاه های آسیا سال 1996!
حسین پورحمیدی (آلومینیوم اراک) و رشید مظاهری (استقلال)
پورحمیدی جوان که به طور قرضی از استقلال در آلومینیوم بازی می کند، شش بار در آلومینیوم کلین شیت کرده و یک بار پنالتی گرفته _پنالتی امیر روستایی در برابر پیکان. عملکرد خیره کننده این سنگربانِ خوزستانی و 22 ساله خیال استقلالی ها را از داشتن یک دروازبان شش دانگ در آینده راحت کرده است. رشید مظاهری هم با متوسط 2.5 مهار در هر مسابقه در نیمی از بازی هایی که در درون دروازه استقلال ایستاده کلین شیت کرده (6 کلین شیت در 12 بازی) و توانسته با سیوهای خود در برخی بازی ها _مثل بازی با گل گهر_ نقش منجی را برای آبی پوشان ایفا کند. بدون هیچ شکی باید مظاهری را سومین بازیکن برتر استقلال در نیم فصل اول (بعد از غفوری و قایدی) قلمداد کرد.
دفاع میانی: سیدجلال حسینی (پرسپولیس)
... و همچنان سوپرمن
سخن گفتن از عملکرد شگفت انگیز سیدجلال حسینی عملاً کاری ست بدیهی و بیهوده. این یک حقیقت تلخ است که واژه «اسطوره» به دلیل استفاده بیش از اندازه در کنار نام هر بازیکن تازه از راه رسیده ای، به یک واژه نخ نما شده تبدیل شده است، منتهای مراتب در «اسطوره بودن» سیدجلال حسینی _نه تنها برای باشگاه پرسپولیس بلکه برای کل فوتبال شکست خورده ایران، کوچک ترین شک و تردیدی وجود ندارد. همیشه هر زمانی که همه گمان می برند سیدجلال به آخر خط رسیده، او به شکل عجیبی قدرتمندتر از قبل برمی گردد. در شرایطی که به نظر می رسید پرسپولیس با زوج بسیار مؤفق شجاع خلیل زاده و محمدحسین کنعانی زادگان در مرحله گذار و عبور کردن از سیدجلال حسینی قرار دارد، جدایی بدموقع و شوک آور شجاع تمامی معادلات را به هم ریخت و کاپیتان پرافتخار سرخ ها بار دیگر به ترکیب اصلی این تیم بازگشت. جدای از این عادت همیشگی که دیوار سرخ ها همچنان مؤفق ترین بازیکن تیمش در دوئل ها و نبردهاست، سیدجلال حسینی با به ثمر رساندن سه گل برای پرسپولیس در نیم فصل اول رکورد گلزنی خود در یک فصل برای پرسپولیس را شکست و به همگان ثابت کرد که حتی در آستانه چهل سالگی هم هیچ گونه محدودیتی برای وی وجود ندارد!
ارزش کار حسینی زمانی بیش از پیش نمود پیدا می کند که می بینیم دو گل از سه گل صخره سرخ ها سه امتیازی بوده و او با به ثبت رساندن این سه گل دومین گلزن برتر تیمش در نیم فصل نخست لقب گرفته است. سه گلی که سیدجلال با ضربه سر برای ارتش سرخ به ثمر رسانده به نوعی او را به مؤفق ترین بازیکن پرسپولیس از حیث نرخ تبدیل شوت به گل بدل کرده است؛ نجات دروازه های همیشگی سید هم که جای خود.
محمد طیبی (صنعت نفت آبادان) و شاهین توکلی (آلومینیوم اراک)
محمد طیبی آوراژِ کم نظیر ۹.۶ عملکرد دفاعی در هر بازی را به خود اختصاص داده است. رهبر خط دفاعی برزیلی ها در نبرد هوایی و دقت پاس هم دومین بازیکن برتر تیمش به شمار می رود همچنین شاهین توکلی به عنوان رهبری خط دفاعی آلومینیوم اراک، درخششی خیره کننده داشت. مدافع فصل قبل ماشین سازی که با 27 سال سن در اوج فوتبال خود به سر می برد، در جریان بردهای تیمش برابر پرسپولیس و تراکتور ستاره بود و یک گل مهم نیز برابر پرسپولیس به ثمر رساند.
دفاع میانی: موسی کولیبالی (فولاد)
گلزن ترین مدافع خارجی تاریخ لیگ ایران
شاید اگر محمدحسین کنعانی زادگان در هفته نهم و جریان بازی برابر تیم همین موسی کولیبالی مصدوم نمی شد و یک سوم بازی های پرسپولیس در نیم فصل اول را از دست نمی داد، زوج خط دفاعی سرخ ها در بهترین تیم نیم فصل شکل می گرفت؛ ولی انتخاب موسی کولیبالی هم در این ترکیب به هیچ وجه عجیب نیست، چرا که درخشش این غول بلند قامت در ترکیب فولاد خوزستان غیرقابل انکار بوده است.
شماره 5 مالیایی فولاد که چند روز دیگر 28 ساله می شود در اوج دوران فوتبالی خود قرار دارد. یکی از مهم ترین برنامه های فولاد برای باز کردن دروازه رقبا استفاده از ضربات شروع مجدد است و کولیبالی هم که به یک استاد مسلم در استفاده از این ضربات تبدیل شده، تاکنون برای تیمش سه گل زده و دو پاس گل داده است. حتی اگر شانس با این مدافع گلزن یار بود، او در بازی برابر پرسپولیس در هفته نهم، به جای تیر، تور دروازه مدافع عنوان قهرمانی را می لرزاند. بر اساس آمار به دست آمده، کولیبالی بهترین و موفق ترین بازیکن فولاد در نبردهای هوایی و دومین بازیکن برتر این تیم از حیث عملکرد دفاعی ست. معمولاً جواد نکونام از مدافعین تیمش به صورت چرخشی استفاده می کند، اما جایگاه موسی کولیبالی در ساختار دفاعی فولاد تضمین شده است و به ندرت پیش می آید که سرمربی فولاد ستاره آفریقایی تبار تیمش را روی نیمکت بنشاند.
لازم به ذکر است که کولیبالی با گلزنی در نخستین بازی فصل فولاد برابر ذوب آهن، یازدهمین گل خود در ادوار لیگ برتر را به ثمر رساند و بالاتر از لئوناردو پادووانی به گلزن ترین مدافع خارجی تاریخ لیگ تبدیل شد. البته او با به ثمر رساندن دو گل دیگر در طول نیم فصل، تعداد گل هایش را به 13 افزایش داده و دست نیافتنی تر شده است.
با تشکر از محمدحسین کنعانی زادگان و کمال کامیابی نیا (هر دو از پرسپولیس)
عملکرد کنعانی زادگان و کامیابی نیا در کنار سیدجلال حسینی در خط دفاعی پرسپولیس بدون شک مثال زدنی بوده است. کنعانی زادگان در 9 بازی به عنوان زوج سیدجلال در قلب دفاع پرسپولیس بازی کرد، این زوج موفق به ثبت 5 کلین شیت شد. همچنین پس از مصدومیت کنعانی زادگان، این کمال کامیابی نیا بود که جای مدافع ملی پوس پرسپولیس را به بهترین شکل ممکن پر کرد. کمال تنها با 177 سانتی متر قد، در هیچ کدام از دوئل های هوایی در برابر رقبا بازنده نشد و در پنج بازی حضور در کنار سیدجلال چهار مرتبه کلین شیت را برای ارتش سرخ به ثبت رساند. عملکرد کمال به عنوان یک دفاع میانی در حدی خوب بوده که حتی زمزمه هایی مبنی از دعوت وی به تیم ملی شنیده می شود.
دفاع راست: وریا غفوری (استقلال)
تاریخسازی در زیر غبار حواشی
کاپیتان استقلال یک نیم فصل بسیار عجیب را سپری کرد. به رغم حاشیه های تلخ و آزارنده ای که در هفته های پایانی برای استقلال و کاپیتانش پیش آمد؛ از لحاظ فردی عملکرد وریا غفوری نه تنها قابل تحسین بود، بلکه او موفق شد به عنوان برترین مدافع گلزن تاریخ استقلال در لیگ نام خود را ثبت کند.
او با گلی که در هفته سیزدهم برابر نفت مسجد سلیمان به ثمر رساند به چند دستاورد مهم و حتی تاریخی رسید. گل وریا در برابر نفت گل چهارم او در فصل جاری بود که وی را در کنار قایدی به برترین گلزن استقلال تا بدین جای کار بدل کرده است، همچنین این گل سی امین گل وریا در رقابت های لیگ برتر بود که این مسئله او را به دومین مدافع گلزن تاریخ لیگ برتر تبدیل کرد _گلزن ترین مدافع تاریخ لیگ برتر سیدمحمد حسینی مدافع اسبق ابومسلم و ذوب آهن است با 35 گل. از این سی گل، وریا 17 گل را با پیراهن آبی به ثمر رسانده است. او که پنجمین فصل حضور خود در استقلال را سپری می کند، با به ثمر رساندن هفدهمین گل خود برای آبی ها، خود را بالاتر از فرزاد مجیدیِ 16 گله، به برترین مدافع گلزن تاریخ استقلال در رقابت های لیگ تبدیل کرد.
کاپیتان استقلال در نیم فصل اول چهار گل برای تیمش زده، یک پاس گل داده، یک پنالتی گرفته و از همه جالب تر این که با متوسط 1.3 دریبل در هر مسابقه تکنیکی ترین بازیکن استقلال در نیم فصل نخست لیگ بیستم بوده است.
سیامک نعمتی (پرسپولیس) و مجتبی مقتدایی (نفت مسجدسلیمان)
نیم فصل اول برای سایر دفاع راست های حاضر در لیگ یک نیم فصل خاکستری بود! به جز عملکرد همیشگی وریا غفوری و نمایش نسبتاً خوب سیامک نعمتی در بازی هایی که دفاع راست پرسپولیس را پوشش می داد، نمایش سایر بازیکنان در این پست نه فوق العاده بود و نه فاجعه بار. نه کسی در حد یک پدیده یا ستاره ظهور کرد و نه کسی عملکرد مصیبت باری داشت. به عنوان نمونه بهنام برزای همانند تیمش گل گهر کارش را بسیار خوب آغاز کرد، ولی در جریان اخراج در جریان شکست 0-5 برابر پرسپولیس پایان بسیار بدی داشت؛ دانیال اسماعیلی فر در سپاهان در اغلب بازی ها به عنوان یک هافبک میانی به میدان رفت؛ فرشاد محمدی مهر در ذوب آهن معمولی بود؛ مجتبی نجاریان که تازه ملی پوش شده بود به دلیل ابتلا به کرونا نه تنها تیم ملی بلکه حضور در ترکیب اصلی فولاد را هم از دست داد و صالح حردانی هم به جای او عملکرد بدی نداشت، مهدی شیری پس از آن اشتباه بزرگ در فینال آسیا تا حدی خودش را بازیابی کرد و پایان نسبتاً خوبی در نیم فصل اول رقم زد و نادر محمدی هم به رغم عملکرد خوبش با پا فقط با اوت هایش شناخته شد!
در این میان دفاع راست 25 ساله و آبادانیِ نفت مسجدسلیمان مجتبی مقتدایی که نه گلی زد و نه پاس گل داد، آن قدر در تعهدات دفاعی خوب و موفق بود که عملکردش قابل ستایش باشد. همچنین سیامک نعمتی که تقریباً در نیمی از بازی های پرسپولیس به عنوان دفاع راست بازی کرد، بالاترین نمره را در میان هم تیمی هایش از متریکا گرفت. او دو بار گل زد، دو پاس گل داد، در دریبل و تکل موفق دومین بازیکن برتر پرسپولیس بود و جزء بهترین بازیکنان سرخپوش در عملکرد دفاعی بود. با توجه به خیل عظیم وینگرهای مدعی برای حضور در ترکیب تیم ملی، بعید است سیامک به عنوان یک وینگر برای ملی پوش شدن شانس زیادی داشته باشد، ولی با توجه به بالا رفتن سن وریا و رامین و عدم دعوت آن ها از سوی دراگان اسکوچیچ، سیامک می تواند حتی امیدوار به فیکس شدن در سمت راست خط دفاعی تیم ملی باشد _البته این به شرطی ست که در پرسپولیس هم به عنوان یک دفاع راست بازی کند.
دفاع چپ: سعید آقایی (پرسپولیس)
آقاییِ سعید
پس از نخستین قهرمانی پرسپولیس در لیگ شانزدهم، در تابستان 1396، برانکو لیست خرید خود را به علی اکبر طاهری داد. در این لیست نخستین انتخاب برانکو برای تقویت پُستِ دفاع چپ سرخ ها کسی نبود جز مدافع جوانِ آن زمانِ تراکتور و تیم ملی سعید آقایی. آقایی آن زمان به طور قرضی از گسترش فولاد در جمع پرشورها بازی می کرد، در نتیجه تعیین سرنوشت وی در دستان مالک آن زمان گسترش فولاد محمدرضا زنوزی بود. زنوزی نه با ادامه حضور آقایی در تراکتور محروم از نقل و انتقالات مؤافقت کرد و نه اجازه پیوستن آقایی به پرسپولیس را داد. در نهایت با فروخته شدن آقایی به سپاهان پرونده حضور وی در پرسپولیس بسته شد و سرخ ها با یک پدیده لیگ یکی قرارداد بستند: شایان مصلح. حال پس از گذشت چند سال جای این دو بازیکن با هم عوض شده است، مصلح در سپاهان بازی می کند و آقایی در پرسپولیس!
پس از یک دوره افول و از دست دادن تیم ملی، سعید آقایی در نیم فصل گذشته عملکردی درخور تحسین از خود نشان داده است. او با پرسپولیس به فینال لیگ قهرمانان آسیا رسید و در پایان به عنوان بهترین دفاع چپ تورنمنت انتخاب شد. او در لیگ خلیج فارس هم با عملکردی باثبات، دو پاس گل برای هم تیمی هایش (سیدجلال حسینی و احمد نوراللهی) فراهم کرد و پیشرفت قابل توجه خود را به عنوان یک دفاع چپ دونده و رونده نشان داد. آقایی اگر خوش شانس بود می توانست اولین گلش برای پرسپولیس را در دربی تهران به ثمر برساند، هر چند ضربه محکم او از زاویه بسته را رشید مظاهری به خوبی دفع کرد.
ابوالفضل جلالی (سایپا)، پوریا آریاکیا (آلومینیوم اراک) و امید نورافکن (سپاهان)
ابوالفضل جلالی تنها بازیکن سایپاست که از متریکا نمره بالای هفت کسب کرده است. این بازیکن 22 ساله و بسیار بااستعداد دو پاسگل داده و در ارسال پاسکلیدی، لمس توپ، دریبل موفق، نبرد هوایی موفق و عملکرد دفاعی نیز یکی از پنج بازیکن برتر خودروسازان نارنجی پوش بوده است. پوریا آریاکیا از آلومینیوم و امید نورفکن از سپاهان هم در پست جدیدشان به عنوان یک دفاع چپ، آمار بیشترین توپگیری یا همان تکل موفق را در تیم هایشان ثبت کرده اند و نشان داده اند که حرف های بسیار زیادی برای گفتن خواهند داشت.
هافبک دفاعی: میلاد سرلک (پرسپولیس)
بهترین خرید فصل، یک ولانته واقعی!
چند سال قبل در مقاله ای در طرفداری، نوشته شد که انواع نقشهای پست شماره 6 یا همان هافبک دفاعی را میتوان به سه دسته تقسیم کرد: تخریبگر، Destroyer، رجیستا، Regista، و وُلانته، .Volante تخریبگر اختصاصاً یک هافبک دفاعی تنومند، فیزیکی و قدرتی است در حالی که رجیستا یک واژه فوتبالی ایتالیایی به معنای «بازیساز عقب نشین» است یعنی یک هافبک بسیار تکنیکی و نگه دارنده که عقب زمین، جلوی خط دفاع بازی می کند و به جای این که به توانایی های فیزیکی خود اتکا کند، به قدرت بازیخوانی و بازیسازی خود تکیه می کند. ولانته خصوصیاتی از هر دو نوع را دارد. ولانته یک واژه برزیلی ست که از منظر ادبی به معنای «فرمانِ ماشین» است. ولانته نه کاملاً نقش فیزیکی-تخریبی دارد و نه صرفاً نقش بازیخوانی و بازیسازی. در حقیقت ولانته تلفیقی است از هافبک تخریب-گر و نگه دارنده.
این مقدمه را گفتیم تا به نقش بی بدیل میلاد سرلک در پرسپولیس برسیم. در پنجره نقل و انتقالات اخیر حدود 70 درصد تیمی که پوکر قهرمانی کرده بودند از پرسپولیس جدا شدند؛ در این میان جدایی بشار رسن به عنوان بازیکنی که مترونوم تیم را جلوی زمین حفظ کرده و تیم را از زیر فشار و پرس حریف خارج می کرد، شدیداً برای سرخپوشان و صدالبته سرمربی آن ها یحیی گل محمدی گران تمام شد. در این بین جذب میلاد سرلک که تا پیش ار پیوستن به پرسپولیس بازیکنی ناشناس بود، با نظر مستقیم یحیی گل محمدی صورت گرفت. سرلک نه تنها خیلی زود در جمع ارتش سرخ جا افتاد و با این تیم به فینال آسیا رسید، بلکه توانست خصوصیاتی متفاوت نسبت به کمال کامیابی نیا و احمد نوراللهی به خط میانی سرخپوشان اضافه کند. سرلک جدای از ویژگی های ممتاز تدافعی، با هوش، طمأنینه و قدرت حفظ و پخش توپِ بالای خود، مترونوم پرسپولیس را در دست گرفت و حتی به نوعی جای بشار رسن را هم پر کرد. او که یکی دیگر از هافبک های معدن طلای هافبک-سازی آکادمی سپاهان است، یک گل و دو پاس گل برای تیمش ثبت کرده و همچنین دومین بازیکن پرسپولیس از حیث دقت پاس و خطای متحمل شده می باشد. بر اساس توضیحات بالا، سرلک یک «ولانته تمام عیار» است و مهره ای بدون جانشین در ترکیب ارتش سرخ به شمار می رود. سرلک که آمار دقت پاس باورنکردنی 90.4 درصد را به خود اختصاص داده، از نگاه متریکا بعد از احمد نوراللهی دومین هافبک میانی برتر نیم فصل نخست لیگ بیستم لقب گرفته است.
با تشکر از محمد کریمی (سپاهان)، مهرداد عبدی (سایپا)، نیما انتظاری (نفت مسجدسلیمان) و احمد زنده روح (گل گهر)
محمد کریمی هافبک پیشتر تهاجمی سپاهان، هم اکنون نقش یک "رجیستا" را در این تیم ایفا می کند و به خوبی توپ را در جلوی خط دفاعی این تیم نگه می دارد و پخش می کند. مهراد عبدی هافبک دفاعی سایپا نیز در لمس توپ، تکل موفق و نبرد هوایی موفق دومین بازیکن برتر تیمش بوده است. همچنین نیما، برادرزاده سهراب انتظاری مهاجم پرسپولیس در اوایل دهه هشتاد، در نفت مسجدسلیمان عملکرد بسیار خوبی داشت. عملکرد نیما انتظاری در نفت مسجدسلیمان ماکت کوچکی بود از عملکرد میلاد سرلک در پرسپولیس! او یک گل زد، دو پاس گل داد و با ثبت بیشترین لمس توپ، فعال ترین بازیکن تیمش در میانه میدان لقب گرفت. احمد زنده روح هم که در گل گهر کمی جلوتر از علیرضا علیزاده بازی می کند، دو بار گل زده، موفق ترین بازیکن در نبردها بوده و با ثبت بیشترین پاسکلیدی، بیشترین پاسگل و بیشترین لمس توپ، در کنار گادوین منشا بی جانشین ترین بازیکن گل گهر به حساب می آید.
هافبک میانی: احمد نوراللهی (پرسپولیس)
رستگاری و اثرگزاری احمد
این یک واقعیت است که کاپیتان سوم سرخپوشان فصل جدید را با نوسان آغاز کرد. پس از نایب قهرمانی تلخ پرسپولیس در آسیا، کاپیتان محجوب و بااخلاق سرخپوشان هم همانند تیمش در مقطعی دچار فراز و نشیب شد. در این میان تغییر پست نوراللهی از سوی کادر فنی پرسپولیس و استفاده از وی به عنوان یک بازیکن در پست 9 کاذب، حتی اوضاع را برای وی کمی بدتر هم کرد، چرا که احمد دو-سه موقعیت فوق العاده گلزنی را در دربی رفت لیگ بیستم از دست داد و همین مسئله موجب شد که او زیر فشار سنگین هواداران سرخ قرار گیرد. البته پر واضح است که فلسفه این تغییر پست از سر ناچاری و به علت خالی بودن دست کادر فنی سرخپوشان به ویژه در خط حمله این تیم بود. در این میان مصدومیت غیرمنتظره محمدحسین کنعانی زادگان و انتقال کمال کامیابی نیا از هافبک دفاعی به دفاع میانی، به یک توفیق اجباری تمام عیار برای سرخپوشان تبدیل شد؛ چرا که احمد به پست اصلی خود بازگشت، کمال به شکل عجیبی در قلب دفاع سرخ ها شکوفا شد و امید عالیشاه هم همان 9 کاذبی شد که کادر فنی پرسپولیس می خواست.
احمد نوراللهی با ثبت 6 گل و 3 پاس گل به عنوان بهترین گلزن و گلساز سرخپوشان نقشی بی بدیل در توفیق تیمش ایفا کرد و روی 9 گل از 21 گل پرسپولیس در نیم فصل اول نقش داشت. او همچنین آمار بیشترین شوت و شوت در چارچوب در پرسپولیس را به نام خود ثبت کرد و نشان داد که حتی اگر کمی فراز و نشیب هم به سراغ وی بیاید، باز هم مهره ای حیاتی و بدون جانشین در جمع ارتش سرخ محسوب می شود. متریکا کاپیتان سوم پرسپولیس را به عنوان برترین هافبک میانی نیم فصل نخست برگزیده است.
طالب ریکانی (صنعت نفت آبادان)، سروش رفیعی (سپاهان) و آیاندا پاتوسی (فولاد خوزستان)
کاپیتان وفادار نفتی ها که همین چند روز قبل با ذکر نقل قولی تاریخی از فرانچسکو توتی، پیشنهاد استقلال را رد کرد و اذعان کرد که در صنعت نفت می ماند، با شش گل برترین گلزن برزیلی های فوتبال ایران است و نه تنها شوت زن ترین بازیکن نفت، بلکه یکی از شوت زن ترین های لیگ محسوب می شود. سروش رفیعی نیز بازیکنی است که محرم نویدکیا او را در سپاهان شبیه ترین بازیکن به خود می داند؛ سروش دو بار برای طلایی پوشان گل زده، سه بار پاس گل داده و بیشترین پاسکلیدی، بیشترین دریبل موفق و بیشترین خطای متحمل شده در سپاهان را به نام خود ثبت کرده است. همچنین آیاندا پاتوسی هم در فولاد نقش انکارناپذیر خود را با سه گل و دو پاسگل به همگان نشان داده است. او همچنین صاحب بیشترین شوت و بیشترین شوت در چارچوب در فولاد است و دومین بازیکن این تیم از منظر خلق موقعیت با پاسکلیدی محسوب می شود.
هافبک راست: محمدرضا حسینی (سپاهان)
پاداش تداوم و ثبات
وینگر کهنه کار و تکنیکیِ سپاهان کماکان می درخشد. این بازیکن 31 ساله اهل نورآباد استان فارس همیشه در یک سطح بالا و استاندارد بسیار خوب بازی می کند و با نوسان بیگانه است؛ به عنوان نمونه در فصل قبل و به ویژه در زمانی که سپاهانی ها دچار افت فاحشی شده بودند، محمدرضا حسینی از معدود طلایی پوشانی بود که به خوبی ثبات خود را حفظ کرده بود.
حسینی در لیگ بیستم هم آن ثبات و تداوم همیشگی خود را حفظ کرده و یکی از ارکان اصلی خط حمله قدرتمند و جذاب سپاهان به شمار می آید. شماره 7 سپاهان که سابقه سه فصل بازی در فجرسپاسی و چهار فصل حضور موفقیت آمیز در دیگر تیم اصفهانی یعنی ذوب آهن را دارد، با حرکات تکنیکی و پاس های کلیدی خود، سمت راست سپاهان را دربَست به نام خود کرده است. او در نیم فصل اول با به ثمر رساندن 4 گل، برترین گلزن سپاهان پس از شهباززاده 12 گله بود. حسینی همچنین با ساختن و پرداختن سه پاس گل برای هم تیمی هایش، باز هم در کنار شهباززاده بهترین بازیکن تیمش محسوب می شود. او با پاس های کلیدی خود، بیست موقعیت گلزنی برای یارانش ایجاد کرده که از این حیث نیز در جمعِ ارتش طلایی پوشان دست بالا را دارد.
اشکان دژآگه (تراکتور) و فرشاد احمدزاده (فولاد)
ستاره بین المللی و دوست داشتنی تراکتور گرچه بخشی از بازی های تیمش را به دلیل مصدومیت از دست داد، ولی در همان دیدارهایی که به میدان رفت، با ثبت آمار خیرکننده ۱۷ خلق موقعیت با پاسکلیدی نشان داد که عنصری بی جانشین در جمع تی تی ها ست. همچنین فرشاد احمدزاده هم به عنوان تکنیکیترین بازیکن فولاد دارای میانگین خلق بیش از یک موقعیت با پاسکلیدی در هر بازی ست. وینگر سابق پرسپولیس دو گل نیز زده و به همین تعداد هم پاس گل داده است.
هافبک چپ: مهدی قایدی (استقلال)
باشو در هر حالت تأثیرگزار است!
پدیده جوان و 22 ساله استقلال همچنان بمب لیگ داخلی ایران محسوب می شود. شاید اوضاع برای قایدی به خوبی فصل قبل نبوده باشد، ولی وقتی نگاهی به آمار بر جای مانده از عملکرد باشو همچنان از تأثیر شگرف وی در استقلال سخن می گوید.
این را همه می دانیم که در نیم فصل ابتدایی فصل قبل، آندره آ استراماچونی از مهدی قایدی به عنوان یک مهاجم سایه استفاده کرد و به او آزادی عمل فراوانی داد. این امر نه تنها منجر به شکوفاییِ شگرف و شگفت انگیز قایدی شد، بلکه منتج به ساخته شدن یکی از بهترین زوج های تهاجمیِ تاریخ لیگ برتر گردید: دیاباته و قایدی. منتهای مراتب در این فصل محمود فکری ترجیح داده که از قایدی به عنوان یک وینگر چپ بهره جوید. این مسئله در اوایل نیم فصل روی روند بازی قایدی و اثرگزاری وی تأثیر خوبی نداشت، هر چند که قایدی بالاخره خود را پیدا کرد و در چندین بازی مهم _من جمله دربی_ کار را یک تنه برای تیمش درآورد. قایدی بازیکنی است که حتی در روز نه چندان خوبش هم می تواند با یک حرکت نتیجه بازی را برای تیمش تعیین کند.
شماره 10 محبوب آبی که که اخیراً به دلیل مسائلی در ارتباط با قراردادش، با مدیران باشگاه به مشکل خورده، در نیم فصل اول چهار گل زد که این مسئله او را در کنار وریا غفوری به عنوان برترین گلزن استقلال در نیم فصل اول تبدیل می کند. قایدی همچنین با دو پاس گل، گرفتن دو پنالتی، زدن بیشترین شوت، داشتن بیشترین شوت در چارچوب و البته بیشترین پاس کلیدی، در فرایند هجومی تیمش مهم ترین بازیکن محسوب می شود.
میلاد جهانی (ذوب آهن) و وحید امیری (پرسپولیس)
میلاد جهانی شاید تنها نقطه روشن و نکته مثبت ذوب آهن در نیم فصل اول باشد. او سه پاس گل داد، دو بار گل زد _من جمله گل مساوی و دیرهنگام ذوبی ها در تهران برابر پرسپولیس؛ همچنین وی آمار بیشترین شوت در چارچوب و بیشترین پاسکلیدی در ذوبآهن در نیم فصل نخست لیگ بیستم را به نام خود ثبت کرد. در ارتباط با امیری هم شاید این نیم فصل بهترین نیم فصل وحید امیری نبوده باشد، ولی وینگر جنگنده و ملی پوش سرخپوشان هنوز هم به واسطه عملکرد غیرتمندانه و دوندگی بیش از اندازه اش یک بازیکن بی جانشین در پرسپولیس محسوب می شود. او در نیم فصل اول دو بار گل زد و دو پاس گل نیز داد که البته گل زیبایش در دربی که در شرایطی نامتعادل به ثمر رساند، بار دیگر ارزش های او را نشان داد.
مهاجم: گادوین منشا (گل گهر سیرجان)
شروعی عالی و پایانی معمولی
گادوین منشا را باید یکی از سورپرایزهای بزرگ نیم فصل نخستِ لیگ بیستم قلمداد کرد. وضعیت او در نیم فصل اول، بی شباهت با وضعیت تیمش گل گهر نیست. او هم درست مانند تیمش لیگ را طوفانی آغاز کرد، ولی این شروع طوفانی پایان خوشی نداشت. منشا در هفت هفته ابتدای لیگ بیستم با ثبت نُه گل و یک پاس گل خود را حتی در قامت بهترین بازیکن لیگ مطرح نمود، هر چند در هفت هفته بعدتر، تنها یک گل و یک پاس گل ثبت کرد که اتفاقاً شادی همان یک گل بلای جانش شد. شادی گل منشوری منشا در دیدار برابر نساجی سبب گردید که او بازی عقب افتاده گل گهر برابر پرسپولیس _که آخرین بازی نیم فصل اول لیگ بیستم نیز بود، را به دلیل محرومیت از دست بدهد. در آن دیدار گل گهر، غیبت منشا را به شدت احساس کرد.
این مهاجم 182 سانتی متری و 31 ساله متولد لاگوس، در نیم فصل اول ده گل به ثمر رساند _آماری که با کل گل های زده شده توسط دو تیم ماشین سازی تبریز و سایپا برابری می کند. او در کنار پیمان بابایی تنها بازیکنانی بودند که در نیم فصل نخست موفق به ثبت هت تریک شدند _موفقیتی که او در هفته هفتم و در جریان برد 1-3 گل گهر برابر شهرخودرو به نام خود ثبت کرد. بیشترین شوت و شوت در چارچوب در گل گهر به نام منشا بوده و منشا از حیث ارسال پاس کلیدی دومین بازیکن برتر تیمش می باشد. در جدول گلزنان لیگ، منشا تنها سجاد شهباززاده را بالاتر از خود می بیند.
امین قاسمی نژاد (شهرخودرو) و امید عالیشاه (پرسپولیس)
مهاجم مازنیِ همه کاره، انعطاف پذیر و کهنه کار شهرخودرو با به ثمر رساندن 8 گل، سومین گلزن نیم فصل اول بعد از شهباززاده و منشا لقب گرفت. تأثیرگزاری قاسمی نژاد در تیمش به گونه ای ست که در هر بازی که این بازیکن 34 ساله برای شهرخودرو گل زده، این تیم برنده از زمین خارج شده است. همچنین از زمانی که امید عالیشاه در پرسپولیس فیکس شد، خط حمله این تیم تکان عجیبی خورد! کاپیتان دوم سرخ ها که هر گاه به میدان می رود با تمام وجودش بازی می کند، به رغم دقایق نه چندان بالای حضورش در میدان، از منظر ارسال پاس کلیدی، دریبل موفق و خطای متحمل شده بهترین بازیکن قهرمان نیم فصل نخست به شمار می رود. آمار عالیشاه به حدی فوق العاده است که متریکا او را به عنوان بهترین هافبک تهاجمی/کناری نیم فصل اول انتخاب کرده است. استارت شگفت انگیز و گل زیبای عالیشاه در بازی آخر پرسپولیس برابر گل گهر، در صفحات و کانال های هواداری پرسپولیس، با گل زیبای مهدی مهدوی کیا در جریان برد 0-3 پرسپولیس در دربی 44 مقایسه شده است.
مهاجم نوک: سجاد شهباززاده (سپاهان)
پرواز با بال های شهباز
بدون شک یکی از مهم ترین اتفاقات نیم فصل اول، احیای سجاد شهباززاده بوده است. این اتفاق مهم را باید به پای محرم نویدکیای جوان نوشت که به گفته خودش به شدت به بازی شهباززاده اعتقاد داشته و دارد و البته سجاد هم پاسخ این اعتقاد و اطمینان را به بهترین شکل ممکن داده است.
چند سال قبل در میانه های دهه نود، زمانی که شهباززاده در استقلال خوش می درخشید، محمود خان بیاتی نخستین سرمربی فاتح جام ملت های آسیا با تیم ملی کشورمان (در سال 1347) از او به عنوان بهترین مهاجم وقت فوتبال ایران نام برد. در آن مقطع حتی بدبین ترین طرفدار فوتبال هم فکر نمی کرد که قرار است چند سال مصیبت بار در انتظار شهباززاده باشد؛ چند سالی که با انتخاب های اشتباه، اتفاقات عجیب و بدشانسی های مکرر، مصدومیت و رُکود برای سجاد شهباززاده سپری شد. در آستانه لیگ هجدهم به درخواست امیر قلعه نویی که پیش تر شهباززاده را به استقلال برده بود، شهباززاده به سپاهان پیوست. دو سال نخست حضور سجاد در سپاهان در بهترین حالت "معمولی" بود. در شرایطی که کسی به بازگشت سجاد امیدی نداشت، او در فصل جاری به شکلی خیره کننده و خارق العاده در ترکیب سپاهان احیا شده است.
شهباززاده در شرایطی با 12 گل بهترین گلزن نیم فصل اول بوده که در دو فصل اخیر برترین گلزنان لیگ سه مهاجم خارجی بوده اند آن هم تنها با 15 و 16 گل _کی روش استنلی و لوسیانو پریرا در لیگ هجدهم به طور مشترک با 16 گل و شیخ دیاباته در لیگ نوزدهم با تنها 15 گل! اگر شهباززاده بتواند همین تعداد گلی که در نیم فصل اول برای سپاهان به ثمر رسانده است را در نیم فصل دوم نیز به هدف برساند، با رکورد تاریخی رضا نوروزی آقای گلِ 24 گله لیگ دهم برابری خواهد کرد، هر چند اعتقاد داریم که شهباز سپاهانی ها، با تداوم این فرم فوق العاده حتی قادر است که این رکورد را جابجا نماید. جدای از این 12 گل، شهباززاده با سه پاس گل در کنار محمدرضا حسینی بهترین پاسور تیمش بوده و همچنین بیشترین تعداد شوت و شوت در چارچوب در سپاهان متعلق به این مهاجم متولد اردبیل است.
محمد عباس زاده (تراکتور) و پیمان بابایی (ماشین سازی)
هیچ کس فکر نمی کرد که کاپیتان سابق نساجی بهترین بازیکن تراکتور در نیم فصل اول لقب گیرد! محمد عباس زاده از حیث شوتزنی و شوت در چارچوب بهترین بازیکن تراکتور بود به گونه ای که 7 شوت از 10 شوت در چارچوب عباس زاده به گل تبدیل شد. همچنین پیمان بابایی که دیگر باید او را مهاجم سابق ماشین سازان خطاب کنیم با جنگندگی خاص خود نشان داد که چرا تیم های زیادی در فصل نقل و انتقالات به دنبال او بودند. مهاجم جدید تراکتور در نیم فصل حضورش در ماشین سازی، به طور متوسط در هر بازی نزدیک به ۴ مرتبه دروازه رقبا را با شوت تهدید کرد که با توجه به قعرنشینی و تعداد کم گل های ماشین سازی این آمار برای بابایی یک آمار خیره کننده به حساب می آید. هواداران تراکتور انتظار و عطش زیادی برای آغاز نیم فصل دوم و دیدن زوج عباس زاده-بابایی در کنار هم دارند.