برونئی (به انگلیسی: Brunei) با نام رسمی کشور برونئی سرای صلح، کشوری است در جزیره بورنئو در جنوب شرقی آسیا پایتخت آن بندر سری بگاوان است. نام رسمی این کشور «کشور برونئی سرزمین آشتی» (به مالزیایی با خط عربی: نڬارا برونی دارالسلام) است. نام "برونئی" از واژهٔ سانسکریت "varun" به معنی اقیانوس گرفته شدهاست این کشور کوچک با اکثریت مسلمان، در آسیا قرار دارد، بیش تر به دلیل نام پادشاهش و ثروت افسانهای او شناخته شدهاست. جمعیت این کشور در سال ۲۰۲۰ میلادی برابر با ۴۳۶ هزار نفر است و زبان رسمی آن زبان مالایی است.
برونئی در کنار مالزی قرار گرفتهاست و در حقیقت در گذشته به همراه دیگر بخشهای مالزی یکی از کشورهای تحتالحمایه انگلیس بود. برونئی تنها بخش در مجموعه این بخشها است که در سال ۱۹۶۳ ترجیح داد تحتالحمایه انگلیس باقی بماند و به مالزی نپیوندد. این کشور در سال ۱۹۸۴ استقلال یافت و به دلیل داشتن منابع فراوان نفت و گاز، یکی از بالاترین استانداردهای زندگی در جهان را دارد.
در طول تاریخ تقریباً دور جزیره بونئو متعلق به قلمرو برونئی بود اما در سده نوزدهم سلاطین برونئی بخش کوچکی از قلمرو پیشینشان را زیر حکومت داشتند. بریتانیای کبیر به جایی که به صورت بهشت دزدان دریایی درآمده بود نظم و ترتیب داد و از ۱۸۸۸ تا ۱۹۷۱ این سرزمین را همسود خود کرد. نفت در سال ۱۹۲۹ کشف شد. در ۱۹۸۴ حکومت سلطان حسن البولکیاه مجدداً برقرار شد. ادعا شدهاست که وی ثروتمندترین مرد جهان است. وی در حال حاضر بزرگترین کلکسیون اتومبیل دنیا را در اختیار دارد که بسیاری از اتومبیلهای موجود در آن منحصراً به سفارش وی ساخته شدهاند.
سلطان که پادشاهی موروثی است با کمک شورای وزیرانی که خود انتصاب میکند با صدور فرمان حکومت میکند. هیچ حزب سیاسی وجود ندارد. حاجی حسن البولکیاه سلطان برونئی که گفته میشود ثروتمندترین مرد جهان است پس از استعفای پدرش در ۵ اکتبر ۱۹۶۷ جانشین وی شد.
مجلس قانونگذاری این کشور در سال ۲۰۰۴ برای نخستین بار پس از ۲۰ سال تشکیل شد. البته سلطان این مجلس را در سال ۲۰۰۵ ملغی کرد و مجلس جدیدی را با ۲۹ کرسی روز بعد از آن تشکیل داد. قوانین این کشور برگرفته از قوانین انگلیسی است. در برخی بخشها قوانین شرعی دین اسلام در دادگاهها برای مسلمانان ارجحیت دارد. کشور برونئی به چهار استان (daerah) تقسیم شده که این استانها نیز ۳۸ شهرستان (mukims) را در خود جای دادهاند. چهار استان این کشور عبارتند از: بلائیت، توتونگ، برونئی-موآرا، و تمبورونگ.
این کشور در شمال غربی کرانه بورنئو واقع شده، و دارای آب و هوای استوایی گرم و مرطوب است. برونئی متشکل است از دو سرزمین محصور ساحلی. قسمت (بزرگتر) غربی تپهدار است؛ سرزمین شرقی بیشتر کوهستانی و جنگلی است. رود مهم آن برونئی، و بلندترین نقطه این کشور بوکیت پاگون (در مرز مالزی) با ارتفاع ۱۸۵۰ متر است. برونئی آب و هوای استوایی با بادهای موسمی دارد. بارش باران در سال از ۲۵۰ سانتیمتر در سواحل تا ۵۰۰ سانتیمتر در کوهستانها متغیر است.
اقتصاد برونئی برپایه صادرات، نفت، الوار، کائوچو و گاز طبیعی به ژاپن استوار گشتهاست. نفت در سال ۱۹۲۹ کشف شد. استخراج ذخایر فراوان نفت و گاز طبیعی برونئی را از یکی از بالاترین میزانهای درآمد سرانه در جهان برخوردار کردهاست، بیشتر غذای مورد نیاز کشور باید وارد شود. در این کشور ۸۰ هزار و ۲۰۰ خط تلفن ثابت و ۲۵۴ هزار خط تلفن همراه وجود دارد. برونئی ۱۵ هزار و ۳۴۷ میزبان اینترنتی و ۱۶۵ هزار و ۶۰۰ کاربر اینترنت دارد.
٦٦٪ مردم برونئی از نژاد مالایی میباشند و به زبان مالایی سخن می گویند. بقیه مردم نیز اکثراً چینی هستند. این مردم اغلب مسلمان و أهل سنت هستند. تقریباً ٨٩٪ مردم برونئی باسواد هستند. زبان مالایی در همه مدارس این کشور تدریس می شود. البته در برخی مدارس زبان عربی نیز تدریس می شود. اکثر مردم برونئی بر زبان انگلیسی مسلطند. در کشور برونئی خدمت سربازی اجباری ندارد. مردم این کشور بیشتر به ورزش فوتبال علاقهمندند.
اسلام دین رسمی در برونئی محسوب میشود و بیش از ۶۰ درصد از جمعیت این کشور را مسلمانان تشکیل میدهند. برونئی دارای بزرگترین مسجد در شرق آسیا است؛ این مسجد که «سلطان عمر سیفالدین» یا «مسجد طلایی» نامیده میشود، روی دریاچهای در مرکز بندر «سری بگاوان»، پایتخت برونئی در سال ۱۹۵۸ م احداث شده است.
سلطان برونئی حسن البلكیا است. وی پادشاه كشور ثروتمندی است و علاقه زیادی به استفاده از طلا و جواهر در همه چیز دارد. او در كودكی غذای خود را در ظرفهای طلا و با قاشقهای طلا میل میكرده، در همه لباسهای او به میزان زیادی طلا و جواهر به كار رفته است. این کشور همچنین بزرگترین کاخ پادشاهی جهان را دارا است که قصر «آستانه نور ایمان» نام دارد و مقر اقامت رسمی پادشاه است. این قصر در کرانه رود برونئی در چنوب پایتخت(بندر سری بگاوان) واقع شده و دارای ۱۷۸۸ اتاق و پارکینگ برای ۱۱۰ خودرو است. در این کاخ ۶۵۰ تابلو نصب شده که یک بازدیدکننده برای تماشای همه اتاقهای آن اگر فقط ۳۰ ثانیه زمان بگذارد، ۲۴ ساعت کامل وقت لازم دارد. کاخ پادشاهی برونئی همچنین دریاچهای دارد که در آن دهها نوع دلفین نگهداری میشود.
پادشاهی برونئی غنی از نفت، دارای برخی از زیباترین بناهای معماری اسلامی در آسیا، جنگل های بارانی و هزاران میمون است. از برترین کارهایی که باید انجام داد بازدید از مساجد زیبا و مشاهده حیات وحش آن است. حتما تعدادی از مساجد خیره کننده مناطق جنوب شرقی آسیا را ببینید زیرا برونئی به داشتن مساجد مجلل و چشم گیر با معماری اسلامی در جنوب شرقی آسیا شهرت دارد. در بندر سیر بگاوان، دو مسجد عمر علی و جامع بسیار دیدنی هستند. مسجد عمر علی در نزدیکی رودخانه برونئی با زیبایی خاص و منحصر به فردی می درخشد. دومین مسجد نیز از بزرگترین مساجد در این کشور شناخته می شود. غیر مسلمانان می توانند در خارج از زمان نماز از داخل مساجد بازدید کنند.
گردش در پارک ملی Ulu Temburong: یکی از مهم ترین کارهایی که در سفر به کشور برونئی باید انجام داد بازدید از این منطقه حفاظت شده است. در این منطقه بیشتر از 400 نوع پروانه زندگی می کنند که می تواند برای غلاقه مندانش جذاب باشد. بهترین زمان برای بازدید از جانوران موجود در این منطقه زمان طلوع و غروب خورشید است. در این منطقه اقامتگاه هایی نیز تعبیه شده تا علاقه مندان بتوانند برنامه های چند روزه نیز داشته باشند.
از بندر سری بگاوان دیدن کنید Bandar Seri Begawan : این منطقه به دلیل داشتن جاذبه های فراوان بسیار سرگرم کننده و شگفت انگیز است از کاخ های خیره کننده گرفته تا مسجدی عظیم و منحصر به فرد، چندین موزه ، همین طور وجود مراکز خرید و رستوران و کافه ها که برای هر نوع سلیقه ای جذابیت دارد و سرگرم کننده است. برای دیدن کاخ قصیده سلطان و مکان های دیگری که در این منطقه روی آب قرار دارند از تاکسی های آبی کروز استفاده کنید. هزینه ی استفاده از این تاکسی های آبی بین 30 تا 40 دلار است که شاید گران به نظر برسد اما تجربه ای منحصر به فرد به یادگار می ماند.
دهکده بندر سری بگاوان را ببینید Kampong Ayer : دهکده ای بر روی آب که مدرسه ، مسجد ، ایستگاه پلیس و حتی آتش نشانی دارد. در سال 1521 هنگامیکه دانشمندان ونیزی از این منطقه بازدید کردند به آن لقب ونیز شرق را دادند. وجود خانه های چوبی، سایه های تشکیل شده از درختان سبز و رنگ طلایی نور خورشید این منطقه را فقو العاده جذاب و دیدنی کرده و توریس تهای زیادی را به سمت خود می کشاند. بازدید از این دهکده به هر توریست و گردشگری پیشنهاد می شود.
با غروب تماشایی برونئی سلفی بگیرید : غروب در این کشور جز زیباترین ها در جهان است. ابرهای مداوم به سمت افق پوشیده به رنگ قرمز، نارنجی که بنفش را خنثی می کنند. درست مثل سواحل در صباح و ساراواک می توانید شاهد این پدیده باورنکردنی در برونئی هم باشید. توصیه می کنیم از Penanjong یا Muara Beach دیدن کنید.
از موزه های آزاد برونئی دیدن کنید. : از سال 2018 بسیاری از جاذبه های دیدنی ایت کشور رایگان انجاممی شود یعنی شما بابت ورود نیاز به پرداخت هیچ مبلغی نخواهید داشت. چرا باید در بندر سری بگاوان باشید و از موزه ها بهره نبرید؟ پیشنهاد ما به شما بازدید از Royal Regalia است. اگر دوست دارید بیشتر در رابطه با سلطان کشور و سبک زندگی عجیب و غریب آن بدانید بازدید از این موزه را از دست ندهید. در این موزه تاریخ، قوم نگاری و نمایشگاه ها پوشش داده می شوند.
مسجد سلطان عمر علی سیف الدین | Sultan Omar Ali Saifuddin Mosque : مسجد سلطان عمر علی سیف الدین به عنوان زیباترین و مجلل ترین مسجد در آسیا و اقیانوس آرام انتخاب شده است. این مسجد یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری شهر بندر سری بگاوان به حساب می آید. سبک معماری مسجد مغولی و مالایی است و توسط یک معمار بسیار معروف ایتالیایی ساخته شده و 9 میلیون دلار هزینه ی ساختش شده است. مناره های این مسجد از سنگ مرمر و گنبد از آن طلا ساخته شده است. مهم ترین شاخصه ی ین مسجد گنبد طلای آن است که تقریبا از هر نقطه ی شهر قابل رویت است.
منطقه دیدنی تامو کیانگه | Tamu Kianggeh : یکی از جذاب ترین جاهایی که در سفر به این شهر باید به آن سر بزنید تامو کیانگه است. این منطقه بازار محلی شهر است که دولت برای بهبود وضعیت مالی مردم آن را افتتاح کرده است. این بازار محلی همه روزه از 6 صبح تا 6 عصر باز است و خیلی از اقلام روزانه را با قیمتی پایین تر از سوپرمارکت ها می توانید از آن جا خریداری کنید. در این بازار محلی میتوانید جنب و جوش مردم محلی را ببینید و از نزدیک با فرهنگ مردم عادی آشنا شوید.
مسجد جامع الحسنیل بولکیا | Jame'Asr Hassanil Bolkiah Mosque : مسجد جامع الحسنیل بولکیا یکی از دو مسجد ملی این کشور است. این مسجد در سال 1988 در زمینی به مساحت 20 هکتار شروع به ساخت شد و در سال 1994 با حضور در زمان نماز مغرب توسط سلطان افتتاح شد. این مسجد بزرگترین مسجد این کشور است و حدود 5000 نفر در این مسجد می توانند همزمان نماز بخوانند. این مسجد 29 گنبد طلایی و چهار مناره با ارتفاع 58 متر است.
غذای ملی برونئی «امبویات» است که از ساگو (نشاسته به دست آمده از درخت رومبیا)، گوشت، برنج و چاشنیهای مخصوص بومی تهیه میشود. غذای دیگر این کشور «ناسی کاتوک» است که با برنج و سس مخصوص تند سامبال درست میشود. «کلوپیس» هم اسنک با برگ نایریک و برنج است. مرغ و بامبو هم غذای مشهور دیگری است که در آن مرغ با شیوه مخصوصی درون ساقه بامبو پخته میشود که غذا عطر خاصی میگیرد. در برونئی کافه و رستورانهای متعدد با غذاهای مختلف ژاپنی، چینی و... وجود دارد. این کشور غذاهای خیابانی و خیابانهای غذاگردی متعدد دارد.
برونئی سومین کشور ثروتمند جهان است که با حدود 400 هزار نفر جمعیت از ذخایر قابل توجه نفت و گاز بهره مند است. برونئی جزیرهای در شرق مالزی است و زمانی در قرن 15 میلادی کشف شد که 14 برادر به دنبال جای جدیدی برای زندگی بودند. آنها وقتی از رودخانه برونئی رد شدند و به این سرزمین رسیدند، به دلیل طبیعت خوب، آب کافی و منابع غذایی همانند ماهی در این منطقه ماندند و یکی از برادرها اولین سلطان برونئی شد.
مردم برونئی بسیار مهربان و مهمان نواز و صلح طلب می باشند، تأثیر تمدنهای متعدد هند و بودایی و اسلام کاملاً در اخلاق و رفتار مردم برونئی آشکار است، اسلام با تمام خصایص نیک خود تا عمق جان مردم نفوذ یافته و با مردم آمیخته شده است. بیش از نیمی از جمعیت برونئی را جوانان تشکیل می دهند. دولت نیز توجه زیادی را نسبت به آموزش و پرورش این نسل دارد، به طوری که امروزه توسط وزارت اوقاف کلاس های تعلیم قرآن کریم تأسیس شده و جوانان از سنین کودکی با معارف اسلامی آشنا می شوند. زنان 50%جمعیت را تشکیل داده و از حقوق مساوی با مردان برخورد دارند. مشارکت زنان در فعالیت های اجتماعی همواره افزایش یافته و نقش فعال خود را در بهبود وضع جامعه ایفا می کنند. همچنین به دلیل اعتقاد به اسلام، از احترام بالایی برخوردارند و برخی از مسئولیت های اجتماعی را بر عهده گرفته اند. موقعیتهای تحصیلی نیز به طور مساوی برای زنان و مردان فراهم است.
روابط ديپلماتيك جمهوري اسلامي ايران با برونئي در سال 1369 برقرار و سفير كشورمان در مالزي به عنوان سفير اكرديته در آن كشور تعيين شد. به دنبال سفر سلطان برونئي به تهران در سال 1372، سفارت جمهوري اسلامي ايران در اين كشور راه اندازي گرديد و اولين سفير كشورمان عازم برونئي شد. بطور كلي روابط سياسي دو كشور مناسب است و همكاريهاي بين المللي و منطقه اي مناسبي صورت مي گيرد. مقامات برونيائي در نشستهاي منطقه اي و بين المللي در كشورمان حضور مي يابند كه آخرين آن مربوط به سفر وزير خارجه آن كشور جهت شركت در نشست سران نهضت عدم تعهد در شهريور 1391 در تهران بود. روابط اقتصادي دو كشور در حال حاضر عمدتاً در بخش تجاري متمركز است، براساس آمارهاي ارائه شده از سوي گمرك كشورمان مبادلات دو كشور طي دو سال گذشته به ترتيب برابر با 672/1و 339/1 ميليون دلار بوده است. عمده كالاهاي صادراتي كشورمان را قير، تيزابي بي دانه، سنگهاي تراش پذير، سنگهاي ساختماني، سنگ مرمر، خرما، فرش، گريس و كف پوش تشكيل مي دهند. واردات از آن كشور نيز عمدتاً گوشت و پارچه مي باشد.
سلطان برونئی
تولید ناخالص داخلی این کشور 557/9 میلیارد دلار است. 180 هزار و 400 نفر، نیروی کار این کشور را تشکیل میدهند. نرخ بیکاری در این کشور چهار درصد است. آماری از نرخ بیکاری آن در دست نیست. در سال 2005 میلادی نرخ تورم در برونئی 1/1درصد بود. محصولات صادراتی این کشور شامل نفت خام، گاز طبیعی و البسه است که به کشورهای ژاپن (5/30درصد)، اندونزی (9/19 درصد)، کره جنوبی (9/14 درصد)، استرالیا (5/11 درصد) و آمریکا (7/7 درصد) صادر میشود. محصولات وارداتی این کشور شامل ماشینآلات و تجهیزات حمل و نقل، کالاهای مصرفی، مواد غذایی و مواد شیمیایی است که از کشورهای سنگاپور (4/31 درصد)، مالزی (9/18 درصد)، انگلیس (8 درصد)، ژاپن (5/5 درصد)، چین (4/5 درصد) و تایلند (5/4درصد) وارد میشود.
فکت های برونئی
1- در سال 2018 ، برونئی در مقایسه با سایر کشورها در جنوب شرقی آسیا بعد از سنگاپور از نظر شاخص توسعه انسانی رتبه برتر را کسب کرد.
2- بیشترین میزان روغن صدف در برونئی تهیه می شود.
3- 51٪ از دانش آموزان مدرسه در کشور برونئی اضافه وزن دارند و در بین کشورهای جنوب شرقی آسیا ، این کشور بیشترین آدم های چاق را در خود دارد.
4- چوب زنی هنوز روشی برای مجازات جرایم در برونئی است. چوبزنی نوعی تنبیه بدنی است که به معنی ضربه زدن با چوب به اعضای بدن تنبیهشونده، از جمله نشیمنگاه، شانهها، پشت، دست و کفپاست. اندازه و قابلیت انعطاف چوب، تعداد ضربات و شیوه زدن ضربات به نحو چشمگیری متفاوت است. در قرن نوزدهم و آغاز قرن بیستم، چوبزنی در بسیاری از نواحی خاورمیانه، آفریقا، آسیا، اروپا و مستعمرات اروپایی رایج بودهاست. امروزه در بیشتر کشورهای توسعهیافته، چوبزنی قانوناً ممنوع است؛ هرچند در برخی ملّتها هنوز رواج دارد.
5- برونئی یکی از بالاترین نرخ های مالکیت اتومبیل (تقریباً یک اتومبیل برای هر 1.5 نفر در سال 2017) در جهان دارد.
6- سلطان برونئی علاوه بر اداره کشور مسئولیت وزیر دفاع ، نخست وزیر ، وزیر دارایی و وزیر امور خارجه و تجارت برونئی را نیز بر عهده دارد.
7- میزان سواد در برونئی 97.2 درصد از جمعیت این کشور تخمین زده می شود.
8- شهروندان در برونئی آموزش تحصیلی و خدمات پزشکی رایگان را از دولت دریافت می کنند.
..................................................................
آشنایی با کشورها (185) : آرژانتین
آشنایی با کشورها (184) : نامیبیا
آرشیو مطالب