اِسلُواکی (به اسلواکی: Slovensko) با نام رسمی جمهوری اسلواکی (به اسلواکی: Slovenská republika) کشوری محصور به خشکی در اروپای مرکزی است. جمعیت آن حدود ۵٫۴ میلیون نفر و پایتخت آن براتیسلاوا است. شهر براتیسلاوا ۴۱۳ هزار نفر جمعیت دارد. واحد پول این کشور یورو است. زبان رسمی آن زبان اسلوواک (به اسلوواک:slovenčina، اسلووِنچینا؛ یا slovenský jazyk، اسلووِنسکی یازیک) است که یک زبان هندواروپایی و از خانواده زبانهای اسلاوی است.
این کشور از غرب با جمهوری چک و اتریش، از شمال با لهستان، از شرق با اوکراین و از جنوب با مجارستان هممرز است. تاریخ استقلال این کشور ۱ ژانویه ۱۹۹۳، از چکسلواکی است. اسلواکی در سال ۲۰۰۴ به اتحادیه اروپا و در ۱ ژانویه ۲۰۰۹ به منطقه یورو پیوست. اسلواکی همچنین عضوی از منطقه شنگن، سازمان تجارت جهانی، سازمان همکاری اقتصادی و توسعه و سازمان ملل متحد میباشد. اسلواکی به همراه اسلوونی، استونی، لتونی و لیتوانی تنها کشورهای کمونیست سابق هستند که اکنون همزمان عضو اتحادیه اروپا، منطقه یورو، منطقه شنگن، و سازمان ناتو میباشند. حدود ۸۱ درصد از جمعیت این کشور از اسلواکیتباران، ۸٫۵ درصد از مجاریتباران و دو درصد از مردمان روما (کولیان) تشکیل شدهاست. حدود ۱۳ درصد از مردم اسلواکی بیدین هستند و حدود ۱۰ درصد نیز در نظرسنجیها دین و باور خود را اعلام نکردهاند. بقیه جمعیت این کشور مسیحی هستند که بیشتر آن را پیروان شاخه کاتولیک رومی تشکیل میدهند.
مردمان قوم اسلاو در سدههای پنجم و ششم میلادی به منطقه اسلواکی رسیدند و این منطقه در دورانی از تاریخ جزئی از امپراتوری سامو بود که نخستین واحد سیاسی اسلاوها بهشمار میآید. تا سال ۱۹۱۸، اسلواکی بخشی از کشور اتریش-مجارستان بود و در بخش مجاری قرار داشت. اسلواکی از ۱۹۱۸–۱۹۳۹ بخشی از چکسلواکی شد که بعد از جنگ جهانی اول تشکیل شده بود. اسلواکی در دوره ۱۹۳۹–۱۹۴۵ تحت نام جمهوری اسلواکی رسماً کشوری مستقل بود، اما در عمل، از مناطق اقماری آلمان نازی بود. از ۱۹۴۵–۱۹۹۲ اسلواکی دوباره بخشی از چکسلواکی شد. در تاریخ ۱۰ اوت سال ۱۹۶۸ نیروهای ارتش شوروی که در آن مجارها نیز عضویت داشتند وارد خاک اسلواکی (که در آن زمان چکسلواکی، متشکل از دو کشور چک و اسلواکی بود) شدند و به دورهای از اصلاحات موسوم به بهار پراگ در این کشور خاتمه دادند. در ۱ ژانویه ۱۹۹۳، چکسلواکی به دو کشور جمهوری چک و اسلواکی تقسیم شد. از ۱ مه سال ۲۰۰۴، اسلواکی یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا است. مردم این کشور در ۱۸ ماه مه ۲۰۰۳ در یک همهپرسی به پیوستن به این اتحادیه رای مثبت دادهبودند. یک ماه پیش از پیوستن به اتحادیه اروپا، اسلواکی در ۲۹ مارس ۲۰۰۴، به پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، پیوست. در تاریخ ۲۱ دسامبر ۲۰۰۷ اسلواکی به حوزه شنگن پیوست که از طریق آن رفتوآمد آزاد بین اسلواکی و کشورهای همسایهاش، به استثنای اوکراین مجاز شمرده میشود.
مساحت این کشور: ۴۹۰۳۵ کیلومتر مربع (صدوبیست و هفتمین کشور جهان) است. بیشتر سطح اسلواکی با کوهستانها پوشیده شدهاست و این کوهها همگی جزئی از رشتهکوههای بسکید و کارپات هستند. کوههای کارپات بیشتر نیمه شمالی کشور را دربر میگیرد. دشتهای پست اسلواکی تنها در جنوب غربی و منتهیالیه جنوب شرقی کشور قرار گرفتهاند که جزئی از فلات پانونی بهشمار میآیند. کوههای تاترا با ۲۰ قله بلندتر از ۲۵۰۰ متر مرتفعترین بخش از کوهستان کارپات را تشکیل میدهند؛ بیشتر مساحت تاترا در خاک اسلواکی قرار گرفتهاست.
در شمال، نزدیک به مرز لهستان، کوههای تاترای علیا قرار دارند که از مناطق محبوب کوهنوردی و اسکی است و بسیاری از دریاچهها و درههای خوشمنظره کشور در این محل قرار گرفتهاست. بلندترین نقطه اسلواکی، یعنی قله گرلاخ (Gerlachovský štít) که ۲٬۶۵۵ متر ارتفاع دارد و کوه کریوان (Kriváň) که از نمادهای اسلواکی است نیز در همین منطقه واقع شدهاند. مهمترین رودهای اسلواکی عبارتند از دانوب، واه و هرون، و هورناد. رود تیسا ۵ کیلومتر از مرز اسلواکی-مجارستان را در بر میگیرد.
اسلواکی در میان کوههای خود صدها غار دارد که ۱۵ عدد از آنها برای بازدید عموم باز است. پنج غار اسلواکی به نامهای غار یخی دوبشینسکا، غار دومیتسا، گومباسک، یاسوفسکا، و غار آرگونیتی اوختینسکا در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شدهاند. میانگین دمای سالیانه حدود ۹–۱۰ درجه سانتیگراد است. میانگین دمای گرمترین ماه حدود ۲۰ درجه و میانگین دمای سردترین ماه بیشتر از ۳- است. اینگونه آب و هوا در زاهورسکا نیژنا و پودونایسکا نیژنا دیده میشود. آب و هوای غالب پایتخت براتیسلاوا اینگونهاست. میانگین دمای سالیانه کمتر از ۵ درجه سانتیگراد است. میانگین دمای گرمترین ماه کمتر از ۱۵ درجه و میانگین دمای سردترین ماه کمتر از ۵- است. آب و هوای کوهستانی در کوهها و در برخی روستاها در دره «اوراوا» و «اسپیش» دیده میشود. شهر های مهم آن کوشیتسه، نیترا، ژیلینا است.
واحد پول این کشور یورو است. اقتصاد اسلواکی به تولید و صدور خودرو و وسایل الکترونیکی، به ویژه به آلمان وابسته است و موتور محرکه رشد اقتصادی اسلواکی بهطور انحصاری تقاضای خارجی است. منابع طبیعی آن شامل انواع زغال سنگ؛ اوره آهن، مس و منگنز؛ نمک؛ زمینهای کشاورزی؛ و مقدار کمی نفت و گاز است. مهمترین صنایع آن ماشینسازی، صنایع فلزی، صنایع الکتریکی و اپتیک، صنایع نظامی، خودروسازی، نساجی، منابع غذایی و آشامیدنی، شیمیایی، کاغذ و چاپ، صنعت برق، صنایع گاز، سرامیک، و تولید سوخت هستهای است. فراوردههای کشاورزی اسلواکی جو، سیب زمینی، چغندرقند، رازک، میوه، احشام و خوک، و تولیدات جنگلی است.
حکومت اسلواکی، جمهوری مبتنی بر دموکراسی پارلمانی است. روز ملی این کشور مصادف با روز تصویب قانون اساسی (تصویب این قانون، شروعی برای استقلال اسلواکی بود) در اول سپتامبر ۱۹۹۲ میباشد. نظام حکومتی اسلواکی جمهوری مبتنی بر دموکراسی پارلمانی است که رئیسجمهور، دولت و مجلس سه رکن اصلی آن را تشکیل میدهند. مجلس اسلواکی دارای ۱۵۰ کرسی است. رئیسجمهور تا پیش از سال ۹۸ توسط نمایندگان پارلمان انتخاب میگردید ولی پس از اصلاح قانون انتخابات این کشور، با آراء مستقیم مردم و به مدت ۴ سال انتخاب میشود و مهمترین وظایف رئیسجمهور عزل و نصب دولت، انحلال مجلس، عزل و نصب فرماندهان ارتش، عزل و نصب رؤسای دانشگاهها، توشیح مصوبات مجلس میباشد. ایوان گاشپاروویچ (به اسلواکیایی: Ivan Gašparovič) از سال ۱۳۸۳ (۲۰۰۴ میلادی) به مقام رئیسجمهوری اسلواکی منصوب شد. او اولین رئیسجمهوری است که دو بار به این سمت برگزیده میشود. آندری کیسکا (به اسلواکی: Andrej Kiska) رئیسجمهور فعلی اسلواکی از سال ۲۰۱۴ تاکنون است. طرح اتهام فساد مالی علیه دولتمردان اسلواکی و سوء مدیریت بر بحثهای انتخاباتی سال ۲۰۱۲ در این کشور سایه انداخت. گفته میشود که تعدادی از احزاب سیاسی این کشور تحت کنترل نهادهای امنیتی هستند و گفتگوهای بسیاری از سیاستمداران شنود میشود. کنترلهایی که از ساختارهای مافیایی گستردهای میان سیاستمداران اسلواکی خبر میدهند.
اکثر ساکنان اسلواکی اسلواک هستند. مجارها بزرگترین اقلیت قومی هستند. (۹٫۵٪) طبق سرشماری ۲۰۰۱ دیگر گروههای قومی شامل ۱٫۷ درصد کولیها، ۱ درصد روسین و اوکراینی و نیز ۱٫۸٪ دیگر گروهها بودهاست. زبان این کشور زبان اسلواکیایی است. این زبان به زبان چکی نزدیک است و گویشوران دو زبان همدیگر را میفهمند. گویشهای شرق اسلواکی البته تفاوت بیشتری با چکی و دیگر گویشهای اسلواکییایی دارند و درک متقابل میان مردم چکزبان با گویشوران شرق اسلواکی محدود است. قانون اساسی اسلواکی آزادی ادیان را در این کشور تضمین میکند. ۶۸/۹٪ مردم این کشور مسیحی کاتولیک هستند. پیش از جنگ جهانی دوم این کشور ۹۰٬۰۰۰ یهودی در این کشور میزیستند که از آنها تنها ۲٬۳۰۰ نفر برجا ماندهاند.
فرهنگ فولکلور اسلواکی در جشنواره فرهنگ عامه ویخودنا (Východná) تجلی مییابد. ویخودنا قدیمیترین و بزرگترین جشنواره سراسری کشور است که هرساله در روستایی به همین نام برگزار میشود. بزرگترین گروه هنرهای مردمی اسلواکی است، که در حفظ سنت فولکلور کشور میکوشد «اجتماع هنر مردمی اسلواک» (Slovenský ľudový umelecký kolektív یا به اختصار SĽUK) نام دارد. نمونهای از معماری چوبی قوم اسلواک را میشود در روستای ولکولینتس (Vlkolínec) مشاهده کرد که از سال ۱۹۹۳ در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شدهاست. قابل توجهترین سازههای چوبی کشور کلیساهای چوبی بخش شرقی اسلواکی هستند که به ویژه در منطقه اسپیش (Spiš) قابل مشاهدهاند.
معروفترین قهرمان اسلواک، که در بسیاری از افسانههای محلی از او یاد شده، «یورای یانوشیک» (Juraj Jánošík) (۱۶۸۸–۱۷۱۳) نام دارد که معادل اسلواکی رابین هود است و بر پایه افسانهها داراییهایی را از ثروتمندان گرفته و به فقرا میداد. زندگی یانوشیک طی سده بیستم در شمار زیادی از آثار ادبی و بسیاری از فیلمها به تصویر کشیده شدهاست. یکی از محبوبترین این فیلمها یانوشیک نام دارد که مارتین فریچ آن را در سال ۱۹۳۵ کارگردانی کردهاست. در آشپزی سنتی اسلواکی عمدتاً از گوشت خوک، طیور (بیشتر مرغ و در درجه دوم اردک، غاز و بوقلمون) استفاده میشود. آرد، سیب زمینی، کلم، و فراوردههای لبنی نیز در غذاهای این کشور کاربرد زیادی دارند. آشپزی اسلواکی نسبتاً نزدیک به آشپزی مجاری، چک و اتریشی است. در شرق اسلواکی نیز تأثیر آشپزی اوکراینی و لهستانی دیده میشود. غذای ملی اسلواکی برینجووه هالوشکی (Bryndzové Halušky) نام دارد که از قطعات نان سیبزمینی با پنیر گوسفند و کالباس سرخکرده خوک تهیه میشود.
اسلواکی کشوری زیبا در اروپای مرکزی است و توسط کشورهای مجارستان، اتریش، جمهوری چک، لهستان و اوکراین احاطه شده است. اسلواکی تا چند دهه پیش بخشی از امپراتوری بزرگ اتریش-مجارستان بود و بعد هم بخشی از کشورِ چکسلواکی بود. تمام این فراز و نشیب های تاریخی در فرهنگ، زبان و آشپزی و غذاهای اسلواکی تاثیر شگرفی گذاشته است. به همین دلیل بسیاری از غذاهای اسلواکی امروزه در کشورهای همسایه هم رایج شده و بالعکس، شمار زیادی از غذاهای کشورهای دیگر اروپایی به مرور وارد آشپزی اسلواکی شده اند. در این مطلب معروف ترین غذاهای اسلواکی را به شما معرفی می کنیم تا اگر گذرتان به این کشور زیبا افتاد آن ها را امتحان کنید.
دامپلینگ سیب زمینی با پنیر گوسفند | Bryndzové halušky : اولین مورد از معروف ترین غذاهای اسلواکی در واقع غذای ملی این کشور هم به حساب می آید. اصلا بگذارید این طور بگوییم که اگر به اسلواکی سفر کردید و تنها فرصت و امکان امتحانِ یک غذا را داشتید دامپلینگ سیب زمینی با پنیر گوسفند را امتحان کنید! این غذای خوشمزه و لذیذ از نوعی پنیر باکیفیت، خامه ای و محلی که از شیر گوسفند تهیه شده آماده می شود و طعمی فوق العاده دارد. اگرچه پنیر گوسفندی را می توانید در کشورهای دیگر هم پیدا کنید، اما این غذا در اسلواکی با روش خاصی تهیه می شود و مردم اسلواکی به این غذا بسیار افتخار می کنند. آن ها پنیر را معمولا روی دامپلینگ سیب زمینی قرار می دهند که تا حد زیادی شبیه به گنوچی ایتالیایی می شود. در آخر، برای این که طعم این غذا را تکمیل کنند کمی بیکن و سوسیس دودی خرد شده روی آن می ریزند و این غذای خوشمزه را سرو می کنند.
پیروگی با پنیر برینزا | Bryndzové pirohy : پنیر برینزا نوعی پنیر محبوب است که در بسیاری از غذاهای اسلواکی استفاده می شود. از جمله این غذاها پیروگی است که در واقع از آشپزی لهستانی وارد اسلواکی شده است. پیروگی هم نوعی دامپلینگ یا پیراشکی شکم پر است که با استفاده از سیب زمینی و برخی مواد دیگر تهیه می شود و مردم اسلواکی داخل آن را با این پنیر خوشمزه پر می کنند، بعد روی آن خامه ترش می ریزند و با کمی بیکن سرخ شده تزیین می کنند. در اسلواکی پیروگی با پنیر برینزا را اغلب همراه با یک نوشیدنی خاص به نام žinčica (شیر گوسفند ترش) سرو می شود. البته اگر تا به حال پنیر گوسفندی را امتحان کرده باشید می دانید که بوی خاصی دارد و همین موضوع ممکن است مورد پسند برخی افراد نباشد. در غیر این صورت و اگر با عطر و طعم این پنیر مشکلی ندارید در امتحان کردن این غذای خوشمزه شک نکنید.
سوپ کلم | Kapustnica : اگر همیشه برایتان سوال بوده که با کلم برگ یا کلم پیچ چه غذایی می توان درست کرد باید به اسلواکی سفر کنید و یکی از خوشمزه ترین غذاهای اسلواکی را امتحان کنید. سوپ کلم در اسلواکی بسیار محبوب است و مردم این کشور آن را در مراسم های و ضیافت های رسمی مثل جشن کریسمس و به عنوان پیش غذا مصرف می کنند. برای تهیه این غذا کلم خرد شده را با سسی خامه ای، سیب زمینی پخته، قارچ، گوشت، پاپریکا، فلفل سیاه و سیر ترکیب می کنند و نتیجه سوپی خوشمزه و مقوی است. سوپ کلم به صورت گرم و همراه با یک تکه نان تازه سرو می شود که ترکیبی بسیار مطبوع و خوشمزه به وجود می آورد.
سوپ گولاش | Goulash Soup : یکی دیگر از محبوب ترین غذاهای اسلواکی سوپ گولاش است که البته در بسیاری از کشورهای اروپای مرکزی و شرقی هم وجود دارد. با این حال هر کشور و منطقه این سوپ خوشمزه را به شیوه ای متفاوت تهیه می کند. در کشور اسلواکی سوپ گولاش از ترکیب گوشت، پیاز، سیب زمینی، فلفل، گوجه، سیر و ترکیبی از ادویه های مختلف تهیه می شود و بسیار خوشرنگ و خوش عطر و بوست. مردم اسلواکی معتقدند که این سوپ غذایی سبک و مقوی و انرژی زاست و به همین دلیل در رویدادهای ورزشی بسیار پرطرفدار است و معمولا در دیگی بزرگ و روی آتش پخته می شود. به این ترتیب هرجا که مسابقه تنیس یا مسابقات دیگر باشد حتما می توانید بوی این سوپ خوشمزه را احساس کنید. راز طعم خوب این سوپ این است که باید ساعت های طولانی با حرارت کم پخته شود تا طعم مواد به خورد یکدیگر برود و سوپی یکدست و خوش طعم به وجود بیاید.
پنیر سرخ شده با سیب زمینی و سس تارتار | Vyprážaný syr : در سفر به اسلواکی اگر دوست دارید شکم چرانی کنید و کودک درونتان را کمی نوازش کنید پیشنهاد می کنیم پنیر سرخ شده با سیب زمینی و سس تارتار را امتحان کنید. البته اگر اهل رژیم نیستید و نگران کالری و کلسترول خودتان نیستید این غذای خوشمزه را امتحان کنید و از طعم بی نظیر و پنیریِ آن لذت ببرید. این غذا به عنوان میان وعده ای خوشمزه بعد از ساعت ها پرسه زدن در شهر بسیار ایده آل است و می توان آن را به عنوان یک وعده کامل هم در نظر گرفت. پنیر سرخ تجربه ای رویایی و بهشتی است که توصیه می کنیم حتما در سفر به اسلواکی آن را امتحان کنید. نوع پنیری که در این غذا استفاده می شود پنیر اِدام است و در هنگام سرو هم گاهی خیارشور را هم برای طعم بهتر در کنار آن قرار می دهند.
شنیتسل | Schnitzel : شنیتسل هم از دست غذاهای اسلواکی است که در بسیاری از کشورهای اروپایی رایج است و در واقع تحت تاثیر آشپزی اتریش و وین به کشور اسلواکی هم راه پیدا کرده است. البته در سفر به اسلواکی به هر رستورانی که بروید ممکن است با طعمی متفاوت از شنیتسل مواجه شوید. اما به شما قول می دهیم که تمامشان خوشمزه و لذیذ هستند و باید آن را برای یک بار هم شده امتحان کنید. در رستوران ها شنیتسل را همراه با سیب زمینی سرخ کرده یا سالاد سیب زمینی مایونزی و نوشیدنی خنک و گوارا سرو می کنند. اگر دوست دارید نهایت لذت را از این غذا ببرید پیشنهاد می کنیم bačovský rezeň را سفارش بدهید که در واقع شنیتسل با گوشت و پنیر آب شده است.
کیک فانل | Funnel Cake : فانل کیک یا تردلنیک یکی از پرطرفدارترین شیرینی ها و غذاهای اسلواکی است که به ویژه در فصل زمستان و در بازارهای کریسمس به صورت داغ و تازه سرو می شود. این شیرینی هم علاوه بر اسلواکی در کشورهای همسایه مثل چک و پراگ هم وجود دارد و در سفر به آن کشورها هم مطمئنا کیک فانل را پیدا خواهید کرد. اگر پس از گشت و گذار در شهر قدیم براتیسلاوا حسابی گرسنه و خسته هستید پیشنهاد می کنیم یک تکه کیک داغ و تازه فانل را با نوشیدنی گرم سفارش بدهید تا خستگی به کلی از تنتان بیرون بیاید! اگرچه کیک فانل به طور سنتی در بازارهای کریسمس و زمستانی فروخته می شد، اما جدیدا نوع تابستانی این کیک هم تهیه شده و با اضافه کردن بستنی به کیک، نوع خنک و تابستانی اش را ارائه می کنند. به این ترتیب در هر زمان از سال که به این کشور سفر کنید می توانید یکی از محبوب ترین شیرینی ها و غذاهای اسلواکی را امتحان کنید.
پنکیک اسلواکی | Slovenske palacinky : پنکیک را امروزه می توان در بسیاری از کشورهای اروپایی و دنیا پیدا کرد، اما جا دارد آن را به عنوان یکی از محبوب ترین غذاهای اسلواکی به شما معرفی کنیم. البته نسخه اسلواکی کمی با نوع معمولش متفاوت است و آن را بسیار نازک و برشته و مثل کِرِپ تهیه می کنند و داخلش را با مواد مختلفی پر می کنند. این پنکیک ها بسیار نازک هستند و به محض قرار دادن در دهان آب می شوند و با ترکیب با مربای زردآلوی خانگی، مربای توت فرنگی، مغزیجات، پودر شکر و دارچین طعمی محشر و فوق العاده به وجود می آورند. این پنکیک های لذیذ را می توانید همراه با یک فنجان قهوه یا چای و به عنوان صبحانه، میان وعده یا عصرانه ای لذیذ نوش جان کنید.
کشور اسلواکی در اروپای مرکزی قرار گرفته و پایتخت آن، شهر زیبای براتیسلاوا پایتخت و بزرگ ترین شهر این کشور است. اسلواکی از سال ۱۹۹۳ از کشور چکسلواکی جدا شد و به عنوان جمهوری اسلواکی و کشوری مستقل شناخته شد. قصد داریم بهترین و معروف ترین جاذبه های گردشگری براتیسلاوا را به شما معرفی کنیم که در بین توریست ها بسیار محبوب هستند. اگر قصد سفر به این کشور و شهر براتیسلاوا را دارید بازدید از این مکان ها را در لیست برنامه های خود قرار بدهید.
قلعه براتیسلاوا | Bratislava Castle : یکی از معروف ترین جاذبه های گردشگری براتیسلاوا بدون شک قلعه براتیسلاواست که در کناره رود دانوب و در چشم انداز زیبای شهر قرار گرفته است. این قلعه بر فراز تپه و در بخش قدیمی و تاریخی شهر قرار گرفته است. قلعه براتیسلاوا دارای شکلی مستطیلی و چهارگوش است و در هر گوشه برجی بلند ساخته شده است و چشم انداز زیبایی به رود دانوب دارد. این قلعه به دلیل عظمت و وسعت ساختمانش قرن هاست که بخشی جدایی ناپذیر از چشم انداز شهر براتیسلاوا بوده است. جالب است بدانید که از بالای تپه و از این قلعه می توانید چشم انداز خوبی به شهر، اتریش و حتی در مواقعی که هوا کاملا صاف باشد به مجارستان داشته باشید! این قلعه روزگاری محل اقامت و فرمانروایی حاکمان منطقه بوده و امروزه سمبل شهر براتیسلاوا و یکی از دیدنی های شهر محسوب می شود.
کلیسای سنت مارتین | St. Martin’s Cathedral : یکی دیگر از دیدنی ها و جاذبه های گردشگری براتیسلاوا کلیسای جامع سنت مارتین است. این کلیسا در مرز غربی شهر قدیم و پایین تر از قلعه براتیسلاوا قرار گرفته و یکی از دیدنی های معروف شهر به حساب می آید. این کلیسا بزرگ ترین و قدیمی ترین کلیسای براتیسلاواست و بیش از همه به این دلیل شهرت دارد که مابین سال های ۱۵۶۳ و ۱۸۳۰ محل تاجگذاری پادشاهی مجارستان به حساب می آمده است. این کلیسای قرن پانزدهمی به سبک گوتیک ساخته شده و در کنار قلعه براتیسلاوا چشم انداز زیبای شهر را تشکیل می دهند. برج مرتفع این کلیسا در چشم انداز شهر کاملا مشخص است و احتمالا اولین چیزی است که متوجه آن خواهید شد. نمای بیرونی کلیسا ترکیبی از سبک نئو گوتیک و طراحی های باروک است و مجسمه ها و تندیس های متعددی هم در نمای بیرون دیده می شد. این برج بخشی از استحکامات شهر به حساب می آمده اند، با این تفاوت که داخل حصارهای شهر ساخته شده اند.
کلیسای آبی | Blue Church : یکی دیگر از جاذبه های گردشگری براتیسلاوا باز هم یک کلیساست که با ظاهر و رنگ زیبایی که دارد شهرتی جهانی پیدا کرده است. کلیسای سنت الیزابت که به خاطر رنگ آبی نمای بیرونی به کلیسای آبی شهرت دارد کلیسایی کاتولیک است که در بخش شرقی شهر قدیمی براتیسلاوا قرار گرفته است. این کلیسا برای الیزابت مجارستان، دختر شاه اندرو دوم که در قلعه پرسبرگ بزرگ شده ساخته شده است. کلیسای آبی در اوایل قرن سده ۱۹۰۰ ساخته شده و بدون شک یکی از زیباترین و چشم نوازترین جاذبه های گردشگری براتیسلاوا محسوب می شود. معماری جالب و زیبای این کلیسا بیشتر آن را شبیه به قلعه ها و ساختمان های پریان کرده و حالتی رویایی به آن بخشیده است.
دروازه مایکل | Michael’s Gate : دروازه مایکل تنها دروازه شهر است که از استحکامات و برج و باروهای قرون وسطایی به جا مانده و یکی از قدیمی ترین ساختمان های شهر است. این دروازه در حدود سده ۱۳۰۰ ساخته شده و شکل کنونی اش حاصل بازسازی و نوسازی های سبک باروک است که در سال ۱۷۵۸ انجام شده است. تراس این سازه که در ارتفاع ۵۱ متری قرار گرفته چشم اندازی بی نظیر به قلعه براتیسلاوا و شهر قدیم دارد. موزه اسلحه های شهر هم در همین برج قرار گرفته است.
ساختمان تاریخی تئاتر ملی اسلواک | Old Building Of the Slovak National Theatre : شهر براتیسلاوا جاذبه های فراوانی دارد و در گوشه و کنار شهر می توانید موزه ها، گالری ها و همین طور بناها و ساختمان های تاریخی متعددی را مشاهده کنید. در این مطلب تنها سعی کردیم به برخی از مهم ترین و معروف ترین جاذبه های گردشگری براتیسلاوا اشاره ای داشته باشیم و شما را با دیدنی های این شهر آشنا کنیم. به عنوان آخرین مورد هم به ساختمان تاریخی تئاتر ملی اسلواکی اشاره می کنیم که با معماری باشکوه و زیبایی که دارد یکی از دیدنی های معروف شهر محسوب می شود. اگر فرصتش را دارید پیشنهاد می کنیم به تماشای اپرا، باله و اجراهای تئاتر در این ساختمان باشکوه بروید و از فضای هنری و دل انگیزش لذت ببرید. در غیر این صورت مشاهده و بازدید از این ساختمان قدیمی که تاریخ ساختش به سال ۱۸۸۶ بر می گردد هم لطف خاص خود را دارد. جالب است بدانید که این ساختمان تا حدود زیادی شبیه به ساختمان و تالار اجراهای وین است. چون هر دو توسط معماران وینی و به سبک نئوکلاسیک طراحی و ساخته شده اند. اگر اهل هنر و تئاتر هستید و از حضور در فضاهای هنری لذت می برید پیشنهاد می کنیم حتما از این ساختمان باشکوه و اجراهای آن دیدن کنید.
نُوی مُست یا برج جدید: افرادی با تمکن مالی مناسب که به اسلواکی سفر می کنند معمولا تجربه غذا خوردن در رستورانی در بالای پل زیبا و نمادین شهر براتیسلاوا که رستوران یوفو نام دارد را در برنامه سفر خود جای می دهند. این پل نمادین و زیبا که در سال ۱۹۷۱ بنا شده است همواره مورد توجه گردشگرانی است که به ویژه هنگام غروب از پله های آن بالا رفته و به مناظر زیبا در هنگام غروب آفتاب خیره می شوند. قطعا این پل و رستوران قرار گرفته در بالای آن را می توان از بهترین جاذبه های توریستی براتیسلاوا اسلواکی برای گردشگران برشمرد.
کشوری که امروزه به عنوان اسلواکی می شناسیم سرزمینی محصور در خشکی های اروپای مرکزی است و این منطقه در گذشته های دور بخشی از امپراتوری سامو محسوب می شد. امپراتوری سامو اولین واحد سیاسی اسلاوها بود. به باور مورخان و تاریخ نگاران تاریخ اسلواکی در قرن پنجم و ششم میلادی مهاجرت قوم اسلاو به سرزمین اسلواکی آغاز شده و آنها در این دوره از تاریخ به این منطقه رسیدند. کشور اسلواکی امروزی با جمهوری چک و اتریش در غرب، اوکراین در شرق، مجارستان در جنوب و با لهستان در شمال همسایه است. زبان رسمی مردم این کشور زبان اسلوواک است که این زبان است از شاخه زبان های هندواروپایی و از خانواده زبانهای اسلاوی بحساب می آید. اسلواکی با مساحت ۴۹۰۳۵ کیلومتر مربع در ردیف صدوبیست و هفتم کشورهای جهان قرار دارد. در آخرین روز هفته با الی گشت سفری به تاریخ اسلواکی داشته باشید تا با تاریخ قوم اسلاو و گذشته سرزمین اسلواکی آشنا شوید. مردم قوم اسلاو دسته ای از اقوامی بودند که موخان و محققان احتمال می دهند سکونتگاه اولیه این اقوام در ابتدا منطقه اروپای شرقی بوده است اما همانطور که شاهد هستیم در حال حاضر این قوم در نقاط گوناگون و بخش های وسیعی از اروپا و دیگر نقاط سکونت دارند و حضور آنها محدود به سکونتگاه تاریخی شان نیست. سرزمین هایی که اسلاوها امروزه در آن زندگی می کنند شامل قسمتهای مهمی از شبه جزیره بالکان، بخش هایی از اروپای مرکزی، منطقه ی آسیای میانه و سرتاسر سیبری است. به جز این مناطق گروهی از مردم قوم اسلاو برای سکونت و زندگی به نقاط دیگر جهان کوچ کرده اند و گفتیم که این قوم به زبان اسلوواک صحبت می کنند. اسلاوها را عمدتا به سه شاخه تقسیم کرده اند که شامل این موارد است:
اسلاوهای غربی؛ اسلواکها، چکها، لهستانیها
اسلاوهای شرقی؛ بلاروسها، روسها، اوکراینیها
اسلاوهای جنوبی؛ اسلوونها، صربها، کرواتها، بوسنیائیها، ،مقدونیها، بلغارها
و بطور کلی بیشتر مردم کشورهای روسیه سفید، لهستان، جمهوری چک، روسیه، اسلواکی، اسلوونی، یوگوسلاوی، بوسنی و هرزگوین و همچنین بیشتر مردم ساکن در کشورهای اروپای شرقی یا ریشه و تبارشان از این قوم است یا اینکه در طول تاریخ بر اثر اختلاط ها و ازدواج های مکرر با این قوم ترکیب شده اند. به این ترتیب مردم سرزمین اسلواکی با همسایگانشان و همچنین کشورهایی که نام بردیم ریشه مشترکی دارند و این همریشگی پیوندهای گوناگونی را بین آنها بوجود می آورد. جالب است بدانید که نام کشور یوگوسلاوی به معنی اسلاوی جنوبی است. مورخان تاریخ اسلواکی درباره ی تاریخ این کشور نوشته اند که تا یکی دو دهه اول قرن نوزدهم این سرزمین قسمتی از اتریش – مجارستان محسوب می شد بود که در قسمت مجاری آن واقع شده بود. پس از آن این کشور به مدت دو دهه قسمتی از چکسلواکی، کشوری که پس از جنگ جهانی اول شکل گرفته بود، محسوب می شد و بعد از آن نیز برای مدت شش سال در ظاهر با عنوان جمهوری اسلواکی رسما کشوری مستقل بود اما در عمل و حقیقت امر، اسلواکی یکی از مناطق اقماری تحت سلطه آلمان نازی بود.
کشور اقماری یا کشور تابع و یا دولت اقماری Satellite state کشوری است که رسما مستقل باشد ولی شدیدا تحت کنترل سیاسی، نظامی و اقتصادی کشوری دیگر باشد. در حقیقت به گونه ای شکل های گوناگون هژمونی بر آن کشور اعمال می شود تا جایی که سیاست های کشور اقماری تابع کشور متبوع است و این کشور تعیین کننده و تاثیرگذار بر کلیه جنبه های گوناگون امور داخلی کشور تابع است. اسلواکی بعد از توافقنامه مونیخ خود مختار شد و سرزمینهای جنوبی به مجارستان واگذار شد. آدولف هیتلر رهبر آلمان نازی نیروهایش را آماده کرد تا در قلمرو چک و بوهم و موراویا نفوذ خود را گسترش دهد. اما آلمان ها با اطلاعات نادرست مجارها تصمیماتی گرفتند که شرایط را به گونه دیگری رقم زد. مجارها گفته بودند که اسلواکها به مجارستان پیوسته اند. بنابراین آلمان ها قصد داشتند دولتی سرسپرده خود و تحت نظر آلمان نازی در اسلواکی بوجود بیاورند تا در این سرزمین پایگاهی مهم برای خود ایجاد کنند که حمله آلمان به لهستان و سایر مناطق به راحتی انجام گیرد.
از اینرو هیتلر نخستوزیر سابق اسلواکی، یوزف تیسو را به برلین دعوت کرد و با اظهار بی علاقگی به سرنوشت اسلواکی، به او گفت استقلال اسلواکی را اعلام کند و در صورت عدم پذیرش از سوی مقامات اسلواکی او این کشور را به حال خود رها می کند. چند روز بعد تیسو در پارلمان اسلواکی گزارش مفصلی از جلسه اش با هیتلر ارائه داد و بیانیه استقلال را خواند. نمایندگان با دیده ی شک و تردید به این قضیه نگاه کردند. اما در نهایت نمایندگان پارلمان به اتفاق آرا برای اسلواکی اعلام استقلال کرد که در تاریخ اسلواکی این اولین بار بود و رخدادی مهم تلقی می شد. یوزف تیسو اولین نخست وزیرجمهوری جدید اعلام شد.
در سال ۱۹۶۸ تاریخ اسلواکی شاهد حضور نیروهای بیگانه ای بود که بر اتفاقات این سرزمین تاثیر بزرگی گذاشتند. بعد از خیزش های ناسیونالیستی ضدنازی و قیام علیه آلمان ها، آلمان اسلواکی را تصرف کرد در نتیجه استقلال این سرزمین از بین رفت. اما آرام آرام نیروهای ارتش سرخ سربازان آلمانی را از این منطقه بیرون کردند. حالا سرزمینهای رها شده از اشغال آلمان به عنوان قسمتی از چکاسلواکی به این کشور الحاق شد و به این ترتیب اولین جمهوری اسلواکی با فتح این کشور توسط نیروهای ارتش سرخ نابود و ناپدید شد. زمانی که نیروهای ارتش شوروی وارد سرزمین اسلواکی شدند در این دوره چکسلواکی شامل دو کشور چک و اسلواکی بود، در نیروهای مهاجم مجارها هم حضور داشتند، این نیروها به بهار پراگ در اسلواکی پایان دادند. در این زمان دوره ای از اصلاحات تحت عنوان بهار پراک در اسلواکی آغاز شده بود که نیروهای مهاجم هیچ مجالی برای رشد و شکوفایی درخت جوان اصلاحات در بهار پراک را ندادند. در اولین روز سال نو میلادی یعنی سال ۱۹۹۳ چکسلواکی به دو کشور جمهوری چک و اسلواکی تبدیل شد. اما تاریخ اسلواکی و حوادثی که در این سرزمین در سال های اخیر رخ داده باعث ایجاد تغییرات زیادی در داخل کشور شد. سال ۲۰۰۴ اسلواکی عضو اتحادیه اروپا شد. مردم اسلواکی در سال ۲۰۰۳ در یک همه پرسی رای مثبت خود را برای پیوستن اسلواکی به اتحادیه اروپا به صندوق انداختند. در همان سال به پیمان ناتو پیوست و در ۲۰۰۷ به حوزه شنگن راه یافت.
اسلواکی سرزمینی نیمه کوهستانی است که با کشور های چک، اوکراین، لهستان و اتریش همسایه است. مساحت این کشور ۴۹۰۳۵ کیلومتر مربع (صدوبیست و هفتمین کشور جهان) است. میانگین دمای سالیانه حدود ۹–۱۰ درجه سانتیگراد است. میانگین دمای گرمترین ماه حدود ۲۰ درجه و میانگین دمای سردترین ماه بیشتر از ۳- است. اینگونه آب و هوا در زاهورسکا نیژنا و پودونایسکا نیژنا دیده میشود. آب و هوای غالب پایتخت براتیسلاوا اینگونه است. در شمال، نزدیک به مرز لهستان، کوههای تاترای علیا قرار دارند که از مناطق محبوب کوهنوردی و اسکی است و بسیاری از دریاچهها و درههای خوشمنظره کشور در این محل قرار گرفته است. اقتصاد اسلواکی یکی از سریع ترین اقتصادهای در حال رشد دنیا و در رشد اقتصادی سومین رتبه در منطقه یورو (۲۰۱۷) است. در سال ۲۰۱۷ اسلواکی توسط صندوق بین المللی پول به عنوان ۳۹ کشور ثروتمند جهان (از ۱۸۷ کشور) رتبه بندی شد و با برابری قدرت خرید در تولید ناخالص داخلی سرانه به مبلغ ۳۲،۸۹۵ دلار بود.
این کشور به عنوان “ببر تترا” خوانده می شود. اسلواکی از یک اقتصاد برنامه ریزی شده به یک اقتصاد مبتنی بر بازار آزاد تبدیل شده است. در اسلواکی بخش بانکی تقریبا به طور خصوصی اداره میشود و سرمایه گذاری خارجی رو به افزایش است. اگر چه تولید ناخالص داخلی اسلواکی عمدتا از بخش خدمات است، بخش صنعتی نیز نقش مهمی در اقتصاد آن بازی می کند. بخش های اصلی صنعت کشور اسلواکی ماشین سازی و مهندسی برق است. از جمله کشورهایی است که اقتصاد آن وابسته نفت و گاز نیست. اقتصاد این کشور بر پایه تولید محصولات کشاورزی از جمله چغندرقند و جو و صنایع ماشین سازی،صنایع مربوط به آی تی و الترونیک است.
البته منابع طبیعی همچون معدن فلزات پراستفادهی جهان یعنی آهن، مس و منگنز در اسلواکی، به یکی از کشورهای مطرح در این زمینه تبدیل کرده است. به صورت اندکی هم نفت و گاز دارد. واحد پولی آنها یورو است. می توان گفت اقتصاد اسلواکی وابسته به مشتریان خارجی و بین المللی می باشد. همان طور که گفتیم سرمایه گذران و مشتریان خارجی چرخ اقتصاد کشور را می چرخانند صادرات خودرو ، وسایل الترونیکی از جمله لوازم خانگی بیشترین سهم را دارند. کشور آلمان بیشترین سهم در تجارت در این کشور دارد و می توان گفت اقتصاد آن وابستگی زیادی به آلمان دارد.
فکت های اسلواکی
1- همه روزنامه ها در کشور اسلواکی خصوصی است و بیش از ۲۰ شبکه رادیویی خصوصی در آن فعال است. تلویزیون دولتی این کشور در سال های اخیر اغلب مخاطبانش را به شبکه های خصوصی تلویزیونی باخته است. همچنین مردم این کشور به تماشای شبکه های تلویزیونی کشورهای همسایه بویژه جمهوری چک و مجارستان هم می نشینند.
2- کشور اسلواکی بیشترین قلعه ها و کلیساها را در خود جای داده است. بیش از 180 قلعه و 425 کاخ بزرگ در این کشور وجود دارد.
3- پایتخت اسلواکی ، براتیسلاوا ، در مرز کشورهای اتریش و مجارستان قرار دارد. این نکته باعث می شود تا این شهر تنها پایتخت جهان باشد که با دو کشور مستقل هم مرز است. علاوه بر این با پایتخت اتریش یعنی وین تنها 60 کیلومتر فاصله دارد!
4- گفته می شود میانه جغرافیایی اروپا در روستایی در کشور اسلواکی به نام Kremnické Bane قرار دارد.
5- از سال 2014 ، همه كودكان ، دانش آموزان و دانشجویان شبانه روزی كمتر از 26 سال ، زنان بیوه ، معلولان زیر 62 سال و سالمندان 62 و بالاتر که شهروند این کشور باشند ، واجد شرایط استفاده رایگان از قطار می باشند و به صورت رایگان سفر می کنند.
6- بلندترین محراب چوبی گوتیک جهان نیز در اسلواکی قرار دارد و در شهر تاریخی Levoča می توان آن را یافت که توسط Master Paul ساخته شده است و در کلیسای سنت جیمز قرار دارد.
7- عروسک پوست ذرت (Corn Husk Dolls) هنوز هم سوغاتی بسیار محبوبی از اسلواکی برای کودکان به شمار می رود. عروسک های پوست ذرت، چشم اندازهای متفاوتی از زندگی روستایی در اسلواکی ارائه داده و اغلب در لباس های محلی پوشیده می شوند. البته، نباید در شهر بچرخید و به دنبال «عروسک پوست ذرت» باشید، زیرا ممکن است این عنوان برای افراد محلی، مضحک به نظر برسد. این اسباب بازیِ کوچکِ تو دل برو، با عنوان «سوپولینکی» (supolienky) شناخته شده، که عروسک های جذاب بومی، و ساخته شده از پوسته های خشک شده ی بلال می باشند.
8- تخم مرغ های عید پاک که مزین به رنگ های روشن اند، در اسلواکی با نامِ «کراسلیته» (kraslice) شناخته شده و تقریباً در همه ی فروشگاه های سوغات براتیسلاوا موجودند. آن ها در همه ی رنگ ها و اندازه ها عرضه شده و نباید حتما روز عید پاک باشد تا بخواهید جعبه ای از این تخم مرغ ها را تهیه کنید.
9- والاشکا/تبر چوپان (Valaška) که در مراسم و مهمانی ها استفاده می شود، نمادین است و برای قطع درختان به کار نمی رود! در حقیقت، آن را به عنوان عصای پیاده روی به کار برده و در بسیاری از رقص های سنتی محلی نیز استفاده می شود. این تبر در اصل تزئینی است و توسط صنعتگرانی ماهر تولید می شود. یکی از بهترین فروشگاه ها در براتیسلاوا «اولو» (ÚĽUV)، مرکز تولید هنرهای عامیانه، می باشد که در این جا می توانید والاشکا و بسیاری از محصولات چوبی دیگر را خریداری کنید.
..............................
آشنایی با کشورها (170) : نائورو
آشنایی با کشورها (169) : صحرا
آرشیو مطالب