تانزانیا به صورت رسمی جمهوری متحد تانزانیا (به انگلیسی: United Republic of Tanzania) (سواحلی: Jamhuri ya Muungano wa Tanzania)، کشوری است در شرق آفریقا که از شمال با کنیا و اوگاندا، از غرب با رواندا، بوروندی و جمهوری دمکراتیک کنگو و از جنوب با زامبیا، مالاوی و موزامبیک همسایهاست و از شرق به اقیانوس هند محدود میشود. در سال ۱۹۹۶ پایتخت رسمی تانزانیا از شهر ساحلی و بزرگ دارالسلام به شهر دودوما منتقل شد. با این حال دارالسلام هنوز پایتخت تجاری و مقر بسیاری از نهادهای حکومتی کشور است و بندری مهم برای تانزانیا و همسایگان محصور در خشکی اوست. از شهرهای مهم دیگر آن میتوان به آروشا، امبیا، موانزا، موروگور و زنگبار اشاره کرد. نام تانزانیا واژهای مرکب از تانگانیکا و زنگبار است. این دو کشور در سال ۱۹۶۴ یا یکدیگر متحد شده و جمهوری تانزانیا را تشکیل دادند. سالهای متمادی اجرای ناموفق سیاستهای «سوسیالیسم آفریقایی»، مانند احداث اجباری مزارع اشتراکی، این کشور را یکی از فقیرترین، توسعهنیافتهترین و وابستهترین کشورهای جهان ساختهاست. فرایند اصلاحات تدریجی در کشور از میانه دههٔ ۱۹۸۰ آغاز شدهاست. مسیحیت، اسلام و آئینهای بومی، سه دین اصلی این کشور، هرکدام حدود یکسوم از جمعیت کشور را به خود اختصاص دادهاند. تانزانیا زبان رسمی ندارد اما زبان سواحلی زبان ملی دوفاکتو و عاملی برای وحدت ملی در کشور است. اگرچه در آموزش عالی و متوسطه و دادگاههای عالی از انگلیسی استفاده میشود.
بازرگانان عرب و ایرانی نخستین بار در سال ۷۰۰ میلادی در این منطقه شروع به تشکیل مستعمره کردند. پرتغالیها در ۱۵۰۰ میلادی به مناطق ساحلی این ناحیه رسیدند و تا قرن ۱۷ کنترل منطقهٔ تانزانیای کنونی را در دست داشتند. پس از آن سلطان عمان بر این منطقه مسلط شد. مناطقی که اکنون روآندا و بوروندی نامیده میشوند به انضمام تانگانیکا (تانزانیای فعلی) در سال ۱۸۸۵ به مستعمرات شرق آفریقای آلمان بدل شدند. بعد از جنگ جهانی اول قیمومیت منطقه از طرف جامعه ملل به بریتانیا واگذار شد. اگرچه اطلاع مشخصی از تاریخ زنگبار در دست نیست ولی آنچه مسلم است این است که زنگبار با کشورهای عربی جنوب غرب آسیا در ارتباط بودهاست، در سال ۱۵۰۳ زنگبار به خراجگذار پرتغال تبدیل شد و از مناطق عمدهٔ بازرگانی منطقه تبدیل شد ولی در سال ۱۶۹۸ تحت تسلط عمان و اعراب قرار گرفت. زنگبار در سال ۱۸۶۱ از عمان اعلام استقلال کرد و در سال ۱۸۹۰ تحتالحمایگی بریتانیا را پذیرفت. تانگانیکا در ۹ دسامبر ۱۹۶۱ از بریتانیا اعلام استقلال کرد، زنگبار نیز در ۱۰ دسامبر ۱۹۶۱ از بریتانیا مستقل شد. دو ملت در ۲۶ آوریل ۱۹۶۴ با یکدیگر ادغام شده و «جمهوری متحد تانگانیکا و زنگبار» را تشکیل دادند، شش ماه بعد نام این جمهوری به تانزانیا تغییر یافت.
در دوره بعد از اسلام مهاجران زیادی از شیراز، شوشتر و سیراف به زنگبار کوچیدند و در آنجا ساکن شدند. رهبر شیرازیهای کوچنده، حاکم ایالت شیراز علی بن سلطان حسن نام داشت. او در سال ۹۵۶، در زمان حکومت آل بویه، با هفت پسرش علی، محمد، باشت، سلیمان، حسین و داوود و حدود ۷۰۰ نفر از یارانش با چندین کشتی راهی آفریقا گردیدند و در زنگبار ساکن شدند. این گروه که بعدها به شیرازی معروف شدند و بعدها در قرن ۱۹ به همراه اعراب و بلوچهای عمانی تأثیر زیادی در شکلگیری مدنیت و بازرگانی در زنگبار داشتند. شیرازیها این سرزمین جدید را زنگیبار (کرانهٔ سیاهپوستان) نامیدند که بعدها به زنگبار تغییر یافت. بعد از شیرازیها که نام ماندگاری در جزایر شرق آفریقا دارند، اهالی روستای بلوچی کائوله تانزانیا هم میگویند از ایرانیها و نوادگان سربازان بلوچی هستند که عمانیها در قرن ۱۸ آنها را در این منطقه مستقر کردند. آنها در کارنامهشان ساخت نخستین مدرسه تانزانیا و همچنین ساخت بیمارستان را ثبت کردند. هرچند نسل شیرازیتبار زیادی درآفریقا وجود ندارد اما در میان باورهای فرهنگی ساکنان شرق آفریقا عنوان «شیرازی» بسیار باارزش است و نشانگر اصالت خانوادگی افراد بهشمار میرود. در برخی از مناطق زنگبار نیز افراد سالخورده، خاطرات ارزشمندی از شیرازیها تعریف میکنند. از همین رو بسیاری از شخصیتهای سیاسی و مذهبی خود را «شیرازیتبار» معرفی میکنند. حزبی سیاسی موسوم به «شیرازیها» و نیز تیم فوتبالی به همین نام در جزیره زنگبار وجود دارد اما نام بلوچها در جرایز شرق آفریقا کمتر شنیده شدهاست. محوطه شهر تاریخی کائوله یکی از مهمترین محوطههای تاریخی تانزانیاست که در سال ۱۹۶۴ میلادی در فهرست آثار تاریخی تانزانیا به ثبت رسیده و مورد حفاظت (هر چند ابتدایی) قرار گرفتهاست.
حکومت تانزانیا جمهوری چند حزبی فدرال با یک مجلس قانونگذاری میباشد. در نوامبر ۱۹۷۸ ارتش اوگاندا به تانزانیا یورش برد، تانزانیا نیز در ژانویهٔ ۱۹۷۹ به حملهٔ متقابل دست زد، ۵ هزار تن از نیروهای تانزانیا به ۳ هزار تن از اوگانداییهای مخالف در تبعید پیوستند. در مدت یک ماه، جنگی تمام عیار گسترش یافت. رئیسجمهور تانزانیا، جولیوس نیرره[۴] نیروهایش را در اوگاندا نگه داشت و از رئیسجمهور سابق اوگاندا، میلتون اوبوته[۵] اعلام حمایت کرد که این روند تا دسامبر ۱۹۸۰ و برگزاری انتخابات در اوگاندا ادامه یافت. در نوامبر ۱۹۸۵ نیرره از قدرت کناره گرفت و معاونش، علی حسن اموینی[۶] در یک انتخابات تک حزبی و غیر دموکراتیک جانشین او شد. سرانجام در اکتبر ۱۹۹۵ اولین انتخابات چند حزبی و دموکراتیک در تانزانیا برگزار شد و بنیامین ویلیام امکاپا[۷] با اکثریت آرا رئیسجمهور تانزانیا شد. در ۷ اوت ۱۹۹۸ انفجار تروریستی در کنار سفارت آمریکا در دارالسلام به وقوع پیوست که بیش از ۱۰ کشته بر جای گذاشت، حادثهٔ مشابهی نیز چند روز بعد در کنار سفارت آمریکا در نایروبی، کنیا اتفاق افتاد. پرزیدنت امکاپا، اقتصاد تانزانیا را سر و سامان داد و با آلودگی محیط زیست و قطع درختان جنگلی به مقابله برخاست و سیاستهای تازهای را نیز برای مقابله با بیماری مهلک ایدز در دستور کار قرار داد. در زمینهٔ سیاست خارجی نیز تانزانیا نقش دیپلماتیک پر رنگ تری در شرق آفریقا ایفا کرد و میزبان مذاکرات صلح کشورهایی چون روآندا و بوروندی شد. در اکتبر ۲۰۰۰، امکاپا مجدداً در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری پیروز شد. در سال ۲۰۰۲ رهبر مخالفان دولت از رئیسجمهوری به خاطر خریدن یک جت شخصی به ارزش ۲۱ میلیون دلار به شدت انتقاد کرد. در ۲۱ دسامبر ۲۰۰۵ در انتخابات ریاست جمهوری در تانزانیا، وزیر خارجهٔ کابینهٔ امکاپا، «جاکایا کیکوته»[۸] از حزب (CCM) با کسب ۸۰ ٪ آرا، اصلیترین رقیبش، ابراهیم لیپومبا[۹] از حزب (CUF) را که تنها ۱۱ ٪ آرا را به دست آورد به برتری رسید و به عنوان رئیسجمهور تانزانیا معرفی شد. رئیسجمهور تانزانیا از سال ۲۰۱۵ جان مگوفولی است.
تانزانیا در آفریقای شرقی واقع شدهاست و با کشورهای کنیا، روآندا، بوروندی، زامبیا، مالاوی و موزامبیک همسایهاست. همچنین در شرق تانزانیا در دریاچهٔ تانگانیکا با کنگو، و در شمال در دریاچهٔ ویکتوریا با اوگاندا مرز آبی دارد. تانزانیا با ۹۴۷٬۳۰۳ کیلومتر مربع مساحت سیزدهمین کشور بزرگ در آفریقا و سیویکمین کشور بزرگتر در جهان است. مساحت آن از مصر بزرگتر و از نیجریه کوچکتر است. بیشتر خاک تانزانیا از یک فلات با پوشش گیاهی بوتهزار و علفزار تشکیل شده که در شمال به ناحیه آتشفشانی کلیمانجارو، در شرق به دریاچه تانگانیکا، و در جنوب به زمینهای مرتفع محدود میشود. علیرغم مجاورت با خط استوا، ارتفاع زیاد این سرزمین، باعث شده که دمای هوا بین ۲۹–۱۸ درجه سانتیگراد ثابت بماند. البته در جلگههای ساحلی، آب و هوا گرمسیری است و میزان بارش آن به ۱۰۶–۵۷ سانتیمتر در سال بالغ میشود. خط ساحلی تانزانیا در کرانه اقیانوس هند در حدود ۱۴۲۴ کیلومتر (۸۸۵ مایل) طول دارد. این کشور همچنین جزایر متعددی را در روبهروی سواحل خود شامل میشود، از آن جمله است اونگوجا، پمبا، و مافیا. بلندترین و پستترین نقطههای قاره آفریقا هر دو در تانزانیا قرار دارند. این دو نقطه به ترتیب عبارتند از قلهٔ کلیمانجارو به ارتفاع ۵۸۹۵ متر بالاتر از سطح دریا و کف دریاچه تانگانیکا به ارتفاع ۳۵۲ متر پایینتر از سطح دریا. تانزانیا در شمال شرق کوهستانی است و جنگلهای متراکم دارد و کوه کلیمانجارو نیز در همین ناحیه واقع شدهاست. بخشی از سطح سه دریاچه از دریاچههای بزرگ آفریقا در تانزانیا قرار دارد. در شمال و غرب کشور، دریاچه ویکتوریا، بزرگترین دریاچه آفریقا و دریاچه تانگانیکا، عمیقترین دریاچه قاره واقع شدهاند. دریاچه تانگانیکا به خاطر گونههای منحصر به فرد ماهی در آن معروف است. در جنوب غرب کشور نیز دریاچه نیاسا قرار دارد. بخش مرکزی تانزانیا فلاتی است پهناور، با دشتها و زمینهای قابل کشت. ساحل شرقی کشور گرم و مرطوب است و مجمعالجزایر زنگبار در روبهروی این ساحل قرار گرفتهاست. آبشارهای کالامبو در استان رکوا، در جنوب غرب کشور، دومین آبشار بلند در آفریقا را در خود جای دادهاند. این آبشارها در نزدیکی ساحل جنوب شرقی دریاچه تانگانیکا در مرز با زامبیا واقع شدهاند. منطقه حفاظتشده خلیج منای بزرگترین منطقه حفاظتشده دریایی زنگبار است.
اقتصاد تانزانیا بر پایه کشاورزی، که بیش از نیمی از تولید ناخالص داخلی، حدود ۸۵٪ صادرات و ۸۰٪ نیروی کار را تشکیل میدهد، استوار است. با این حال شرایط آبوهوایی و ناهمواری موجب شده تا فقط ۴٪ از خاک کشور به کشاورزی اختصاص یابد. محصولات مهم کشاورزی در تانزانیا قهوه، پنبه، چای، توتون و بادام هندی است. قهوه و پنبه و نوعی کنف به نام سیسال در تانگانیکا و نارگیل و گرد میخک در جزایر زنگبار و پمبا کشت میشود. تانزانیا از بزرگترین تولیدکنندگان ماهی در شرق آفریقا ست. ماهی از سواحل دریا و آبهای داخلی، به ویژه دریاچههای ویکتوریا و تانگانیکا و نیاسا، صید میشود. تانزانیا منابع معدنی فراوانی چون طلا، الماس، فسفات، زغال سنگ، آهن، اورانیوم، نیکل، کروم، پلاتین و قلع دارد. استخراج و صادرات گاز طبیعی هم در دههٔ اخیر آغاز شدهاست. تانزانیا همچنین سومین تولیدکنندهٔ طلا در آفریقا پس از آفریقای جنوبی و غنا ست. توسعهنیافتگی کشور باعث کندی میزان بهرهبرداری از معادن شده است. بخش صنعت عمدتاً محدود به فرآوری محصولات کشاورزی و تولید کالاهای مصرفی است. صنعت گردشگری بخش مهمی در اقتصاد تانزانیاست. دو پارک طبیعی سرنگتی و نگورونگورو شهرت جهانی دارند. خشکسالی در سالهای آغازین سدهٔ بیستویکم تولید الکتریسیته در کشور را بسیار کاهش داد، چراکه حدود ۶۰٪ برق تانزانیا توسط نیروگاههای برقآبی تأمین میشود. واحد پول این کشور شلینگ تانزانیا است.
در سال ۲۰۲۰ جمعیت کشور ۵۹ میلیون نفر برآورد میشد. پراکندگی جمعیت بسیار نامتوازن است. تراکم جمعیتی از ۱/۱ نفر در کیلومترمربع در مناطق خشک تا ۵۳ نفر در کیلومتر مربع در مناطق کوهستانی متغیر است. حدود ۷۸٪ مردم روستانشیناند. تانزانیا، به رغم فقیربودن، از باسوادترین کشورهای آفریقایی است و بیش از ۸۵٪ مردم آن خواندن و نوشتن میدانند.
نژاد ۹۹٪ تانزانیاییها، آفریقایی و ۱٪ نیز غیر آفریقایی از جمله آسیایی (بیشتر هندی-پاکستانی)، اروپایی و عرب میباشد. اکثر آفریقاییتبارهای تانزانیا از قبایل بانتو هستند. بزرگترین گروه قومی، سوکوما نام دارد که در جنوب دریاچه ویکتوریا سکونت دارند. دومین گروه بزرگ قومی نیاموزی است که در جنوب ناحیه سوکوماها زندگی میکنند و با مردم همسایگان شمالی خود (کنیا و اوگاندا) پیوندهای فرهنگی و زبانی دارند. ههه، بنا، گوگو، هایا، ماکونده، چاگا و نیاکیوسا قبایل بزرگ دیگرند که هر یک بیش از یک میلیون جمعیت دارند. از قبایل نیلی میتوان به کوچنشینان ماسایی و لو اشاره کرد که هر دو در شمار بیشتری در کشور همسایه یعنی کنیا هم زندگی میکنند. همچنین قبایل ساناداوه و هادزا که به زبانهای خانواده خوسا شبیه به زبان اهالی کالاهاری صحبت میکنند. در سال ۱۹۹۵ جمعیت آسیایی ۵۰٬۰۰۰ نفر در سرزمین اصلی و ۴٬۰۰۰ نفر در زنگبار برآورد شد. جمعیت اعراب حدود ۷۰٬۰۰۰ نفر و اروپائیها هم حدود ۱۰٬۰۰۰ برآورد میشود. انقلاب ژانویه ۱۹۶۴ زنگبار که به سلطه اعراب بر این جزیره پایان داد، قتلعام هزاران نفر از اعراب و هندیها و فرار دهها هزار نفر دیگر از آنها را در پِی داشت. به رغم این تنوع قومی، توزیع نسبی قبایل در سرتاسر سرزمین و واگذاری مناصب مهم به هریک از آنها، موجب ثبات نسبی تانزانیا شدهاست.
هر یک از اقوام ساکن تانزانیا به زبان بومی خویش سخن میگویند. این کشور زبان رسمی ندارد ولی زبان سواحلی زبان ملی دوفاکتو کشور است. پس از استقلال کاربرد زبان انگلیسی همچنان در برخی مسائل رسمی ادامه یافتهاست، هرچند در مسائل اداری، یا جلسات مجلس نمایندگان و دولت از آن استفاده نمیشود. به همین جهت انگلیسی را نمیتوان یک زبان رسمی دوفاکتو در مفهوم مضیق آن دانست؛ و تانزانیا یکی از معدود کشورهای آفریقایی است که یک زبان محلی زبان دوران استعمار را زیر سایه خود بردهاست. البته انگلیسی هنوز در دادگاههای عالی استفاده میشود و به این اعتبار میتوان آن را یک زبان رسمی دوفاکتو در مفهوم موسع محسوب کرد. کاربرد انگلیسی در آموزش عالی و تجارت نیز چشمگیر است. بر اساس سیاستهای رسمی زبانی تانزانیا که در سال ۱۹۸۴ اعلام شد، سواحلی زبان عرصه اجتماعی و سیاسی کشور و آموزش ابتدایی و آموزش بزرگسالان است. انگلیسی زبان آموزش متوسطه، دانشگاهها، فناوری و دادگاههای عالی است. اگرچه دولت بریتانیا از کاربرد انگلیسی در تانزانیا پشتیبانی مالی میکند، اما استفاده از این زبان در دهههای اخیر کاهش یافتهاست. پیشتر در دانشگاههای تانزانیا معمولاً دانشجویان با یکدیگر انگلیسی صحبت میکردند اما امروزه خارج از کلاس درس فقط از سواحلی استفاده میشود و حتی در کلاسهای دانشگاهها و دبیرستانها هم استفاده از ترکیبی از سواحلی و انگلیسی کاملاً رایج است. از دیگر زبانهای کشور میتوان به زبانهای هندی، به ویژه گجراتی، زبان پرتغالی که هر دو توسط سیاهان موزامبیکی و گوانها استفاده میشود و در سطح محدودتری زبان فرانسوی در همسایگی رواندا، بوروندی و کنگو اشاره کرد. بهطور تاریخی زبان آلمانی در دوران استعمار کاربرد زیادی داشت اما امروزه کمتر بازماندهای از آن دوران زنده ماندهاست.
مسیحیت، اسلام و آئینهای بومی سه دین اصلی در این کشور هستند. برآورد دقیقی از میزان پیروان هریک از این ادیان در دست نیست اما تصور میشود هر کدام حدود یکسوم از جمعیت کشور را به خود اختصاص دادهباشند. در جزیرهٔ زنگبار جمعیت مسلمانان حدود ۹۵٪ برآورد میشود. اکثر مسلمانان سنی مذهب، پیرو مکتب شافعی و صوفیمسلکاند. اما هندی-پاکستانیتبارها بیشتر حنفی، یمنیتبارها پیرو مذهب مالکی یا حنبلی و تعدادی از آسیاییتبارها اسماعیلی نزاری (خوجهها)، اسماعیلی مُسْتَعْلَوی (بُهرهها) و شیعه دوازده امامیاند. مسلمانان عمانیتبار اغلب اباضی اند و گروه کوچک فعالی از احمدیه (پیروان غلام احمد قادیانی) در تانزانیا وجود دارد که هندی تبارند. به گفتهٔ برخی محققان، سه چهارم مسلمانان تانزانیا صوفی مسلکاند. طریقتهای صوفیه در آنجا عبارت است از: شاذلیه (قدیمترین طریقت)، قادریه (بزرگترین طریقت)، رفاعیه، دَندراویه، احمدیه یا ادریسیه و علویه. گروههای کوچک هندو، بودایی و بهایی نیز در این کشور حضور دارند.
تلویزیون زنگبار (TVZ) نخستین ایستگاه پخش تلویزیونی رنگی در آفریقا بود. دیلی نیوز قدیمیترین روزنامه کشور است که توسط دولت اداره و به انگلیسی منتشر میشود. علاوه بر رادیو و تلویزیون و روزنامههای دولتی بخش خصوصی نیز رسانههای مهمی در اختیار دارد؛ بیش از ۲۰ روزنامه، بیش از ۲۰ ایستگاه تلویزیونی و بیش از ۳۰ ایستگاه رادیویی. برخی از روزنامهها و رادیوهای خصوصی به احزاب سیاسی تعلق دارند.
مردم تانزانیا از لحاظ فرهنگی با مردمان ایرانی و اعراب عمانی خویشاوندی دارند[نیازمند منبع]. وجود تعداد زیادی از کلمات فارسی همچون شاه، کاکا و بابا در زبان سواحلی که یکی از زبانهای رسمی این کشور میباشد، نشان دهنده عمق روابط دو فرهنگ است. در خلال سالهای پایانی قرن سوم هجری تا اوایل قرن چهارم، گروههایی از خانوادههای شیرازی به زنگبار مهاجرت کردند. هنوز هم پس از گذشت قرنها در زنگبار، اصل و نسب شیرازی به نوعی نجیب زادگی محسوب میشود. آیین نوروز امروزه در زنگبار برگزار میشود. از آثار ایرانی در تانزانیا میتوان به حمام ساخته شده گویا برای دختر محمد شاه قاجار، چاه آب افشاری و مسجد جزیره دلفین اشاره نمود. همچنین دو توپ غنیمت گرفته شده در نبرد هرمز (شاه عباس اول) نیز در برابر خانه عجایب تانزانیا نگهداری میشود. در تانزانیا حدود چهارهزار بلوچ زندگی میکنند.
منطقه نیمه خودمختار زنگبار تا خشکی تانزانیا ۲۳ مایل (۳۷ کیلومتر) فاصله دارد و در واقع جزئی از آفریقای شرقی با تمام جاذبه های شرقی اش است. خود را برای مواجهه با فرهنگی بسیار متفاوت در آفریقا به نسبت دیگر کشورها و شهرهای آفریقایی آماده کنید. چرا که فرهنگ، سیاست، مذهب، غذا و حتی زندگی در جزیره زنگبار تانزانیا متفاوت با باقی آفریقاست. از آنجایی که زنگبار جزیره ارتباطی بین آفریقا و آسیا بود در طول تاریخ تبدیل به مکانی برای تجارت ادویه های هندی و برده داری در خلیج عربی بود. همچنین بیشتر مردم این جزیره خود را زنگباری می دانند تا تانزانیایی! از جاذبه های زنگبار تانزانیا وجود تمام مذاهب مسیحی، مسلمان و گروه های بومی هستند که همگی در کنار یکدیگر زندگی می کنند. با این حال سلطانات زنگبار توسط رهبران مسلمان اداره می شود. در اینجا زمان شاید شما را کمی گیج کند. اینجا همه چیز برعکس انتظارات شماست. برعکس باقی نقاط دنیا که هر شبانه روز از ساعت ۱۲ نیمه شب شروع می شود، مردم این جزیره ساعت شروع روز خود را از زمان طلوع خورشید یعنی ساعت ۷ صبح آغاز می کنند. در نتیجه زمان یک بعد از ظهر می شود زمانی که روز به معنی مفهوم غربی آن (روز کاری) شروع می شود و ساعت ۷ بعد از ظهر، نیمه ظهر مردم این ناحیه است. تمام این تفاوت زمانی به خاطر نزدیک بودن این جزیره به خط استوا است. اگر می خواهید با ساعت مچی بر روی دستتان اوقات زندگی مردم را متوجه شوید، باید ساعت ۳ را با ساعت ۹ و ساعت ۴ را با ساعت ۱۰ تعویض و جا به جا کنید. در این صورت با یکی از جاذبه های زنگبار تانزانیا یعنی تفاوت زمانی با دیگر نقاط دنیا هماهنگ شده اید. اکنون که ساعت خود را هماهنگ کرده اید، باید زمان های بازدید روزانه خود را پیدا کنید. برای پیدا کردن زمان صبحانه، ناهار، عصرانه و شام، حتی اگر ساعت به کمکتان نیامد، از افراد محلی کمک بگیرید. یکی از جاذبه های زنگبار تانزانیا زبان آسان آن ها و البته یادگیری سریع آن برای ارتباط برقرار کردن با مردم زنگبار است. هر چند که افراد بسیاری با گفتن کلمه سلام به قصد فروش کالایی یا باز کردن صحبت با شما، جلو می آیند اما در مجموع سلام کردن با غریبه ها و دیگر افراد در این کشور، امری عادی است. دو کلمه مامبوس (Mambos) و جامبوس (Jambos) به معنی سلام و سلامتی است و برای افراد پیر، مسن و بزرگ خاندان برای سلام کردن از کلمه شیکامو (Shikamoo) استفاده می شود. اگر به سلام کردن های مداوم در طول روز عادت ندارید، این موضوع، اینجا برایتان امری عادی می شود و شاید کم کم شما هم به آن عادت کردید.
فکت های تانزانیا
1- شهر باستانی سنگی در سال ۲۰۰۰ به ثبت میراث فرهنگی یونسکو رسید. اگر چه این شهر از جاذبه های زنگبار تانزانیا است و بازدید از آن در تمام تورها گنجانده می شود اما مراقب باشید. شهر سنگی زنگبار همانند یک تونل و هزارتو است و احتمال گم شدن شما در آن بسیار است. کوچه های پر پیچ و خم و البته شبیه هم آن، شما را گیج می کند. ممکن است از جایی دیگر سر در بیاورید به جای اینکه به مقصد اصلی خود برسید. خبر خوب این است که این شهر سنگی کوچک و البته ایمن است. بنابراین اگر گم شدید و راه خود را گم کردید، نگران نباشید. هر چند بار که می توانید از مردم محلی کمک بخواهید. کوچه ها، محله ها و خیابان های این شهر اسامی مشخصی دارند اما هیچ کس از این اسامی استفاده نمی کند. کمک گرفتن از مردم محلی، بهترین راه برای برگشت به راه اصلی در شهر سنگی هستند. تازه تجربه گم شدن در شهر سنگی، می تواند بسیار هیجان انگیز و ماجراجویانه و حتی از جاذبه های زنگبار تانزانیا باشد.
2- مردم زنگبار بسیار آرام و کند یا به قول خودشان پله پله (pole pole) زندگی می کنند. اینجا از شما آزمون صبر و حوصله گرفته می شود. چیزهای بسیاری پیدا می شوند که از نظر شما منطقی به نظر نمی رسند، اکثر اوقات کارها آن طور که پیش بینی کرده اید، پیش نمی روند و همیشه زمان بسیاری برای انجام آن ها لازم است.
3- تانزانیا دارای گروه قومی ای متنوع است و بیش از 120 گروه قومی دارد.
4- کلیمانجارو ، مرتفع ترین کوه آفریقا در این کشور قرار دارد. آخرین فوران کلیمانجارو بیش از 200 سال پیش بود.
5- تانزانیا تنها منبع تانزانیت جهان است ، سنگ نیمه قیمتی که در تپه های مرلانی در نزدیکی آروشا یافت شده است
6- طی سال 2005 دانشمندان در تانزانیا توسط گونه جدیدی از میمون کشف کردندکه Rungwecebus kipunji نام دارد و یک گونه اجتماعی است و گفته می شود که از نزدیکان بابون است.
....................................
آشنایی با کشورها (75) : موریتانی
آشنایی با کشورها (74) : آفریقای جنوبی
آرشیو مطالب