روز جهانی خنده هر سال در نخستین یکشنبه ماه می برگزار میشود.
«یوگای خنده» یکی از بهترین روش های شاد بودن در زندگی است که به رغم تاثیرات فوق العاده فوری، هنوز بعضی افراد حتی نام آن را هم نشنیده اند. یوگای خنده را نخستین بار در سال 1995 میلادی پزشکی هندی به نام مادان کاتاریا در بمبئی مطرح کرد. وی با توجه به شناخت و بررسی فواید خنده بر سلامت، روزی تصمیم گرفت خنده را به عنوان یک شیوه وارد زندگی روزمره کند .
و نشان دهد برای خندیدن نباید منتظر بهانه بود. بر اساس این تصمیم به پارک نزدیک منزلش رفت و همراه با چند نفر که آنجا بودند، تمرین برای خندیدن را آغاز کرد. گرچه این پارک را شاید بتوان اولین باشگاه یوگای خنده معرفی کرد اما امروزه این اقدام چنان مورد توجه قرار گرفته که هزاران باشگاه خنده در بسیاری از کشورهای دنیا راه اندازی شده است. یوگای خنده مفهومی منحصر به فرد است که نشان می دهد هر کسی بدون دلیل خاص، شوخی و حتی داشتن روحیه شوخ طبعی می تواند بخندد. در انجام این تکنیک که در قالب گروه شکل می گیرد، افراد سعی می کنند با برقراری تماس چشمی مطلوب با یکدیگر و توجه به خصیصه های کودک درون خود و فارغ از روزمرگی ها بخندند.
گرچه شاید ابتدا خنده ها تصنعی باشد اما خیلی زود افراد احساس خنده واقعی را در وجود خود درک می کنند. علت نام گذاری چنین تمریناتی به نام یوگای خنده از این جهت است که مانند درگی تمرینات یوگا، در این حالت نیز تنفس عمیق به عنوان یک اصل مهم ریلکسیسشن و کسب آرامش مورد توجه است. در واقع تنفس عمیق سطح بیشتری از اکسیژن را به مغز و بدن می رساند که می تواند منجر به افزایش انرژی، احساس سلامت و حال خوب شود. از لحاظ علمی ثابت شده بدن میان خنده خود به خود و خنده ارادی تفاوتی قائل نمی شود و به همین دلیل در هر دو حالت از فواید فیزیولوژیک و روانشناختی خنده برخوردار خواهد بود.
آنچه سبب تاثیر فوق العاده «یوگا خنده» است...
بر اساس آنچه بررسی های علمی ثابت می کنند، بدن ما برای این که از فواید خنده بهره مند شود نیاز به 10 تا 15 دقیقه خنده مستمر دارد. حال آن که بیشتر خنده های روزمره ما در حد لبخند و بسیار کوتاه تر از آن است که سبب تغییرات و تاثیرات مطلوب در بدن شود، اما در قالب تمرینات یوگا خنده می توان این مدت را فراهم و به شکل ارادی سعی کرد بدن تحت تاثیر این فرایند قرار گیرد.
از طرفی خنده زمانی مفید خواهد بود که واقعا عمیق باشد و با تمام وجود احساس شود. مزیتی که طی تمرینات یوگا خنده فرد با تمام علاقه و هیجان فقط می خندد، بدون این که نگران ناراحت شدن دیگران یا قضاوت از طرف اطرافیان باشد. خنده های تصادفی ما در طول روز تا حد زیادی به عوامل بیرونی بستگی دارد اما به کمک یوگا خنده می آموزیم حتی روزمرگی های زندگی و شرایط مختلف آن می تواند بهانه خوبی برای شادی و خنده باشد. در این صورت به تدریج خندیدن در وجود فرد نهادینه می شود و روشی است که از اثر مثبت آن برخوردار خواهد شد.
دانشمندان در پی پژوهشهای گوناگون پی بردهاند که کودکان در روز تا ۴۰۰ بار مىخندند. در مقابل، بزرگسالان به طور متوسط ، فقط ۲۰ بار در روز خنده بر لبانشان ظاهر مىشود. خانم اشتاینر یونکر بر این نظر است که بیشتر انسان ها فکر مىکنند، براى خندیدن باید دلیلى موجه داشت و بدون دلیل نباید خندید.