ایران بعد از یک دوره غیبت در جام جهانی(2010) برای چهارمین بار در تاریخ به جام جهانی فوتبال رسید که این بار در برزیل برگزار می شد. ما در گروه F این مسابقات با تیم های آرژانتین،بوسنی و هرزگوین و نیجریه هم گروه بودیم که با یک تساوی و دو شکست، 4 گل خورده و 1 گل زده از این مسابقات حذف شدیم اما این مسابقات و این تیم برای ایرانی ها به شدت خاطره ساز بود!
حالا سرنوشت بازیکنان آن تیم در طول این شش سال که از آن مسابقات گذشته را بررسی می کنیم،البته بازیکنان اصلیِ ایران را و بازیکنانی که فرصت بازی به آن ها در جام نرسید را به طور مختصر بررسی می کنیم.
دروازه بان:
علیرضا حقیقی:
در یک اقدام جالب توجه کارلوس کیروش در آستانه جام جهانی حقیقی را به عنوان دروازه بان اول ایران در این مسابقات انتخاب کرد و او هر سه بازی ایران در این مسابقات را بازی کرد و در مجموع عملکرد خوبی هم در مسابقات داشت و موفق به ثبت اولین کلین شیت در تاریخ جام های جهانی شد. ذخیره های او رحمان احمدی و دنیل داوری بودند.
حقیقی که آن زمان 26 ساله بود به طور قرضی در تیم اسپورتینگ کوویلیا در لیگ دسته دوم پرتغال بازی می کرد بعد از جام جهانی با یک قرارداد قرضی یک ساله به پنافیل در لیگ برتر فوتبال پرتغال پیوست. حقیقی در ژانویه 2016 با قراردادی 2سال و نیمه به مارتیمیو پرتغال پیوست اما در پایان آن فصل از آنها جدا شد و به تیم اسکیلستونا در لیگ سوئد پیوست و همان سال به تیم ساندسوال در سوئد رفت و تا پایان جام جهانی 2018 در آن تیم بود و بعد به نساجی مازندران در لیگ برتر پیوست.
حقیقی در جام ملت های آسیا سال 2015 هم گلر ایران بود که در مرحله یک چهارم ما مقابل عراق حذف شدیم و بعد از آن هم حقیقی عنوان خود به عنوان گلر اول ایران را از دست داد.
مدافعین:
سید جلال حسینی:
مدافع تنومند و کاپیتان حال حاضرِ پرسپولیس در آن زمان 32 ساله بود که برای ایران در مقدماتی و جام جهانی برزیل بازی کرد. او هر سه بازی ایران در جام جهانی را به طور فیکس و 270 دقیقه کامل بازی کرد و از بازیکنان کلیدی ایران در خط دفاعی آن زمان بود.
سید جلال که آن زمان 32 ساله بود بعد از جام جهانی پرسپولیس را به مقصد الاهلی قطر ترک کرد و یک سال در لیگ قطر بازی کرد و به نفت تهران پیوست و تا یک چهارم لیگ قهرمانان آسیا هم با نفت رفتند؛ بعد از مشکلات مالی با نفت و جدایی بازیکنان زیادی از این تیم سید جلال هم جدا شد و دوباره به پرسپولیس برگشت و حالا هم 4 امین فصلش را با این تیم تجربه می کند و به عناوین زیادی هم با پرسپولیس رسیده است.
حسینی در جام ملت های آسیا 2015 هم برای ایران بازی کرد و تا بازی های مقدماتی جام جهانی 2018 هم عضو تیم ملی بود که در جمع 23 نفر نهایی عازم روسیه نبود تا بعد از 115 بازی ملی از تیم ملی خداحافظی کند.
امیرحسین صادقی:
مدافع 32 ساله آن زمان استقلال هم مانند حسینی تمام بازی های ایران را به طور فیکس بازی کرد و از مهره های اصلی دفاعی ایران در آن جام جهانی بود. صادقی سال بعد جام جهانی 2014 هم در تیمش استقلال ماند و بعد به صبای قم پیوست. با سقوط صبا به دسته یک صادقی به پیکان رفت و دو سال هم در آن جا بازی کرد تا در نهایت در سال 2018 از فوتبال خداحافظی کند.
صادقی هم در جام ملت های 2015 حضور داشت و بعد از حذف در آن مسابقات دیگر برای تیم ملی بازی نکرد.
پژمان منتظری:
پژمان هم از مهره های اصلی خط دفاعی ایران در جام بود و مثل حسینی و صادقی هر سه بازی را کامل در جام جهانی بازی کرد.
مدافع 30 ساله آن زمان ام صلال قطر بعد از جام جهانی در قراردادی دو ساله به الاهلی پیوست و در سال 2017 به تیم سابقش استقلال برگشت و دو سال برای استقلال بازی کرد و از سال 2019 هم به الخریطیات قطر رفت و الان هم بازیکن آن تیم است.
منتظری جام ملت های 2015 را به دلیل مصدومیت از دست داد اما بعد از آن هم بازیکن تیم ملی بود و تقش موثری در صعود ایران به جام جهانی 2018 بدون باخت و خوردن گل(جز بازی مقابل سوریه!) بود و در بین 23 نفر اعزامی روسیه هم بود ولی بازی ای نکرد.
مهرداد پولادی:
یکی از بهترین چهره های ایران در جام جهانی 2014 و یکی از خبرساز ترین آنها بعد از جام جهانی پولادی بازیکن آن زمان پرسپولیس بود که 27 سال سن داشت.
مهرداد پولادی عملکرد درخشانی در جام جهانی و بخصوص دو بازی اول ایران داشت و در هفته اول مسابقات هم دومین بازیکن برتر هفته شد و هر سه بازی ایران را هم کامل بازی کرد. پولادی در آن شکست تلخ مقابل عراق از زمین بازی اخراج شد تا شروع یکی از جنجالی ترین بازی های تاریخ ایران شود. او بعد از آن مسابقات به دلیل حواشی جعلی بودن کارت پایان خدمتش از حضور در تیم ملی منع شد ولی دیگر به کشور ایران برنگشت و به الشحانیه قطر پیوست و دو سال آنجا بازی کرد و سال 2017 به بانگوک یونایتد در لیگ تایلند رفت و در سال 2019 هم به الخریطیات و لیگ قطر برگشت!
هافبک ها:
خسرو حیدری:
حیدری که آن زمان 30 ساله و عضو باشگاه استقلال بود جزو بازیکنان ایران در برزیل بود و در هر سه بازی ایران هم به میدان رفت.
خسرو از دو فصل قبل جام جهانی بازیکن استقلال بود پنج فصل دیگر هم در استقلال بازی کرد و سال 2019 در لباس همین تیم از دنیای فوتبال خداحافظی کرد.
خسرو حیدری هم بعد از جام ملت های 2015 بعد از 8 سال از تیم ملی خداحافظی کرد.
آندرانیک تیموریان:
آندو در جام جهانی 2014، 31 ساله بود و بازیکن استقلال تهران بود. تیموریان هم هر سه بازی ایران و 270 دقیقه برای ایران در جام جهانی بازی کرد و با تجربه قبلی اش در جام جهانی 2006، با شش بازی برای ایران در جام جهانی کنار مهدی مهدوی کیا رکورددار شد.
تیموریان بعد از جام جهانی تیم های زیادی تجربه کرد و بعد از استقلال در سال 2015 به تراکتور برگشت. فصل 2015-16 را در ام صلال قطر گذراند و در نیم فصل همان فصل به سایپا پیوست. او به دلیل مصدومیت فقط 4 بار در این تیم بازی کرد و در پایان فصل به ماشین سازی تبریز رفت. یک نیم فصل در ماشین سازی تبریز بود و فصل را در نفت تهران تمام کرد و فصل بعد به گسترش فولاد رفت و در پایان فصل در سال 2018 از فوتبال خداحافظی کرد.
تیموریان در جام ملت های 2015 هم بازی کرد و عملکرد خوبی هم داشت و بعد از خداحافظی نکونام از تیم ملی کاپیتان تیم ملی شد و اولین بازیکن مسیحی شد که بازوبند کاپیتانی ایران را بسته! او در بازی های مقدماتی جام جهانی روسیه بعد از 100 بازی ملی از تیم ملی خداحافظی کرد.
جواد نکونام:
کاپیتان ایران در برزیل نکونام 33 ساله بود که آن زمان در الکویت بازی می کرد. نکونام بعد از جام جهانی در قراردادی دو ساله به تیم سابقش در فوتبال اسپانیا یعنی اوساسونا برگشت اما در پایان فصل و پس از انجام 22 بازی و 5 گل به لیگ ایران و باشگاه سایپا آمد. نکونام در 2016 به العربی در لیگ قطر رفت و در 35 سالگی در همان تیم از فوتبال خداحافظی کرد.
جواد نکونام در جام ملت های 2015 هم بازی کرد؛ او در دیدار دوستانه ایران مقابل شیلی رکورد بیشترین بازی ملی تاریخ فوتبال ایران را با 151 بازی ملی شکوند و البته در آن بازی هم گلزنی کرد.
اشکان دژاگه:
اشکان که از بازیکنان دورگه ای بود که کیروش آنها را به فوتبال ایران آورد در جام جهانی 2014، 27 سال سن داشت و بازیکن فولام در لیگ برتر انگلیس بود.
دژاگه در برزیل هم عملکرد خوبی داشت و هر سه بازی را برای ایران به میدان رفت. اشکان بعد از جام جهانی به العربی رفت و سه فصل در آنجا بازی کرد. در سال 2017 به تیم سابقش وولفسبورگ آلمان برگشت اما مصدومیت از ناحیه همسترینگ او را از فوتبال دور کرد و او بعد از برگشت برای تیم رزرو های وولفسبورگ بازی کرد.
دژاگه در سال 2018 و در قراردادی کوتاه مدت به ناتینگهام فارست در چمپیونشیپ رفت و پس از پایان فصل با قراردادی سه ساله برای اولین بار به یک تیم ایرانی (تراکتور) پیوست.
دژاگه در جام ملت های 2015 هم برای بازی دعوت شد و حتی بازوبند کاپیتانی را هم بست. دژاگه در مقدماتی جام جهانی 2018 هم بازی کرد و در لیست ایران برای جام جهانی روسیه هم بود ولی به او بازی نرسید. او در جام ملت های 2019 هم بازی کرد و حتی در دیدار اول مقابل یمن هم گلزنی کرد.
مسعود شجاعی:
کاپیتان حال حاضر تیم ملی در برزیل 30 ساله بود و عضو لاس پالماس در فوتبال اسپانیا بود. مسعود هر سه بازی را در میدان حضور پیدا کرد البته در هر سه تعویضی! دیدار مقابل نیجریه در دقیقه 89 به میدان آمد اما در دو دیدار بعد در ترکیب اولیه بود ولی مقابل آرژانتین در دقیقه 76 و مقابل بوسنی پیش از شروع نیمه دوم تعویض شد.
شجاعی پس از جام جهانی به لیگ قطر و الشحانیه پیوست. در فصل 2015-16 الغرافه و 2016 تا 2018 در لیگ یونان و تیم پانونیوس بازی کرد سپس به آاک آتن پیوست و در نهایت هم از سال 2018 بازیکن تراکتور و هم تیمی دژاگه و حاج صفی است.
شجاعی در جام ملت های 2015،جام جهانی 2018 و جام ملت های 2019 هم بازی کرد تا تنها بازیکن ایران باشد که در 7 تورنومنت بین المللی بازی کرده و تجربه 3 دوره جام جهانی دارد.
احسان حاج صفی:
حاج صفی که آن زمان 24 سال سن داشت و عضو تیم سپاهان بود یکی از چهره های کلیدی ایران در برزیل بود. او 90 دقیقه مقابل نیجریه بازی کرد و در بازی با آرژانتین هم 88 دقیقه بازی کرد و بعد از بیرون آمدنش از زمین آرژانتین تک گل خود را زد و در دیدار مقابل بوسنی 63 دقیقه بازی کرد. حاج صفی اولین گل ایران در جام ملت های 2015 را هم به ثمر رساند و سپس در سال 2017 به دلیل بازی مقابل مکابی تل آویو از بازی برای تیم ملی محروم شد اما در نهایت بخشیده شد تا به روسیه هم برود . او در نوامبر 2018 مقابل ترینیداد و توباگو صدمین تجربه ملی خود را به دست آورد.
حاج صفی فصل 2015-16 در فرانکفورت،فصل بعد آن دوباره در سپاهان و 2017-18 در پانونیوس بازی کرد و به المپیاکوس هم پیوست اما همان سال 2018 به فوتبال ایران و این بار تراکتور برگشت.
رضا حقیقی:
حقیقی که در حال حاضر هیچ خبری از او در فوتبال نیست در سن 25 سالگی و زمانی که بازیکن پرسپولیس بود تجربه جام جهانی داشت. البته اون تنها دو دقیقه در این مسابقات بازی کرد و در دیدار مقابل آرژانتین از دقیقه 88 جانشین حاج صفی شد.
حقیقی در پایان سال 2014 میلادی بعد از پرسپولیس به پدیده مشهد پیوست و تابستان 2015 راهی صبای قم شد که البته فقط یک نیم فصل و 6 بازی عضو این تیم بود. او سال 2016 راهی لیگ تایلند و تیم سوفانبوری شد منتها در پیش فصل از این تیم جدا شد و به پدیده برگشت. او فصل 2017-18 به لیگ دسته یک و تیم شهرداری ماهشهر پیوست ولی در پایان آن فصل و در دو فصل اخیر تیمی نداشته و انگار که مجبورا از دنیای فوتبال خداحافظی کرده باشد.
تجربه بازی های ملی او بعد از پایان جام جهانی 2014 به اتمام رسید!
فوروارد ها:
رضا قوچان نژاد:
زننده گل صعود ایران به جام جهانی برزیل و زننده تک گل ایران در این جام قوچان نژاد بود. مهاجم اول ایران در آن دوره که 26 ساله هم بود عضو باشگاه چارلتون در فوتبال انگلیس بود.
رضا بعد از جام جهانی به صورت قرضی در دو باشگاه الکویت و الوکره قطر بازی کرد و بعد به چارلتون برگشت تا در سال 2016 به فوتبال هلند و تیم هیرنفین تیم سابق خودش بپیوندند. بعد از دو فصل بازی در هلند او به آپوئل قبرس رفت و در پایان نیم فصل به طور قرضی به لیگ استرالیا و تیم اف سی سیدنی رفت و قهرمان این لیگ هم شد. او از آغاز سال 2019 به زوله در لیگ هلند پیوست و حتی موفق شد در بازی اولش پوکر کند و تنها ایرانی تاریخ شود که موفق شده در یک لیگ اروپایی پوکر کند.
قوچان نژاد در جام ملت های 2015 هم عملکرد خوبی داشت و در دیدار مقابل عراق که موجب حذف ایران هم شد گل تساوی 3-3 را به ثمر رساند . او با تیم ملی به روسیه رفت ولی فرصت بازی در جام جهانی به او نرسید تا در پایان مسابقات برای همیشه از فوتبال ملی خداحافظی کند.
علیرضا جهانبخش:
علیرضا در جام جهانی 2014 فقط 20 سال داشت که برای ایران در این مسابقات بازی کرد. او از دقیقه 73 دیدار مقابل نیجریه و از دقیقه 85 دیدار مقابل آرژانتین به زمین رفت.
جهانبخش که آن زمان بازیکن نایمخن هلند بود در سال 2015 به آ زد آلکمار رفت و سه فصل خوب در این تیم داشت تا جایی که در فصل 2017-18 آقای گل لیگ هلند شد. او بعد از درخشش در آلکمار به عنوان گرانترین خرید تاریخ باشگاه برایتون به این تیم لیگ برتری پیوست.
دوران ملی جهانبخش تازه بعد از جام جهانی برزیل شکل گرفت و به یکی از مهره های اصلی تیم ملی تبدیل شده. او در تمام تورنومنت های ایران بعد از جام جهانی برزیل حضور داشته و در هر سه دیدار ایران در روسیه 2018 به زمین رفت.
کریم انصاری فرد:
بازیکن 24 ساله تراکتور تبریز در یک بازی برای ایران در برزیل به میدان رفت و از دقیقه 68 جانشین اشکان دژاگه در دیدار مقابل بوسنی شد. او بعد از برزیل در تمام تورنومنت های ایران حضور داشت و حتی در جام جهانی 2018 موفق شد تنها گلزن ایرانی شود.
انصاری فرد بعد از جام جهانی به اوساسونا پیوست بعد از یک فصل بازی در آنجا به پانونیوس رفت و دو فصل آنجا بود و سال 2017 به المپیاکوس رفت و فصل بعد یعنی 2018-19 به ناتینگهام فارست در چمپیونشیپ پیوست و در حال حاضر هم بازیکن السیلیه قطر هست.
این 15 بازیکن برای ایران در جام جهانی به میدان رفتند اما 8 بازیکن دیگر یعنی
رحمان احمدی
دنیل داوری
حسین ماهینی
احمد آل نعمه
هاشم بیک زاده
استیون بیت آشور
قاسم حدادی فر
بختیار رحمانی
فرصت بازی برای ایران در این مسابقات را پیدا نکردند و بعد از جام جهانی برزیل هم حضور خاصی در ترکیب تیم ملی نداشتند!