طرفداری- پس از دیدار رفت بارسلونا-رم در مرحله یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا فصل 2017/18 بود که ماجرای سانسور لوگوی آاس رم در تلویزیون ملی ایران، بازتاب جهانی پیدا کرد. دو روز بعد از این اتفاق، توئیتر رسمی باشگاه آاس رم به عنوان اولین باشگاه معتبر اروپایی از حساب فارسی زبان خود رونمایی کرد. پس از گذشت 20 ماه از آغاز فعالیت توئیتر فارسی باشگاه رم، این صفحه بیش از 24 هزار دنبال کننده دارد و تاکنون نزدیک به 9000 توئیت منتشر کرده است.
پل راجرز، مدیر بخش دیجیتال و شبکه های اجتماعی باشگاه رم که با خلاقیت خود، صفحات اجتماعی رم در فضای مجازی را بسیار متفاوت و محبوب کرده است، مصاحبه ای اختصاصی با شبکه فارسی زبان VOA داشته است. او در این مصاحبه به دلایل ایجاد توئیتر فارسی زبان رم اشاره کرد و گفت:
نخستین موضوعی که الهام بخش ما شد این بود که تلویزیون دولتی ایران، لوگوی باشگاه ما را سانسور کرد. آنها تصویر پستان های گرگ ماده ای که به رموس و رمولوس شیر می داد را مات کردند. بعد از این اتفاقات ما با واکنش حیرت انگیز هوادارانمان در ایران روبرو شدیم که می گفتند باورشان نمی شود تلویزیون ملی کشور، لوگوی باشگاه رم را سانسور کرده است. پی بردن به این موضوع که این همه طرفدار در ایران داریم، ما را شگفت زده کرد. درست است که رم باشگاه مطرحی در سطح جهان است و همه جا هوادار داریم اما خودمان هم از وجود این حجم عظیم هوادار در ایران غافلگیر شدیم. به جای این که از این موضوع ناراحت شویم و آنرا یک مشکل بزرگ تلقی کنیم، گفتیم که فرصت خوبی برای ماست تا به زبان فارسی و به طور مستقیم با هوادارانمان در ایران ارتباط برقرار کنیم.
واکنش ها به این تصمیم فوق العاده بود. قطعا هواداران فارسی زبان رم در ایران و جهان از اینکه یکی از باشگاه مطرح اروپایی در این زمینه تلاش کرده و مشغول صحبت با آنها از طریق زبان مادریشان است، بسیار شگفت زده و خوشحال شدند چون هیچ باشگاه اروپایی چنین اقدامی نکرده بود. این کار باعث جذب هواداران باشگاه های دیگر هم شده است. دیده ایم که آنها می گویند:"ای کاش باشگاه محبوب من نیز چنین کاری می کرد" یا "من طرفدار منچستریونایتد هستم. چرا باشگاه من چنین کاری نمی کند؟"
همان ابتدای تاسیس حساب فارسی وقتی هنوز هیچ توئیتی نداشتیم، اولین توئیت ما 7 هزار بار لایک شد. این رقم فوق العاده ای بود و تازه اخیرا پس از تاسیس توئیتر سواحلی ما، این رکورد برای اولین توئیت حساب جدید شکسته شد. یعنی تا همین ماه گذشته، حساب فارسی رم رکورددار بیشترین لایک (برای توئیت اول) در بین همه حساب های غیرایتالیایی باشگاه بود.
وقتی در مورد هواداران غیربومی خود فکر می کنیم، ذهنمان به سمت برزیل، اندونزی یا ترکیه می رود اما حساب فارسی زبان رم در توئیتر اکنون هفتمین حساب پرطرفدار باشگاه است. چنین دستاورد و محبوبیتی در ایران فوق العاده است و این را هم در نظر بگیرید که از تاسیس این حساب، مدت زمان زیادی نمی گذرد. این قطعا تمایل بالای مردم ایران برای ارتباط با یک باشگاه اروپایی را نشان می دهد. (باشگاه رم در 11 شبکه اجتماعی مختلف با 14 زبان فعالیت می کند.)
پل راجرز اهل بوستون است و پیش از پیوستن به باشگاه رم تا سال 2015 در بخش توسعه دیجیتال باشگاه لیورپول کار می کرد. او افزود:
در این جا می کوشیم موانعی که میان باشگاه و هوادارانش در سراسر جهان وجود دارد را درهم بشکنیم. به باور ما مسئله اصلی، برقراری ارتباط است. فکر می کنیم هواداران می خواهند ارتباط نزدیک تری با باشگاه محبوب خود داشته باشند و زبان مانعی بر سر این راه است. اکثر باشگاه ها به بازگشت سرمایه فکر می کنند و در کشورهایی سرمایه گذاری دارند که از نظر اقتصادی برای آنها بهترین است. به عنوان مثال سراغ چین می روند اما ما در باشگاه رم چنین تفکری نداریم و بیشتر به تجربه هواداران فکر می کنیم. به همین دلیل است که رم تنها باشگاهی است که در توئیتر به زبان فارسی، زبان سواحلی و زبان بومی نیجریه، حساب رسمی دارد.
باشگاه رم در توئیتر به دلیل شیوه ارتباط با مخاطبان شهرت زیادی کسب کرده است. طی سالیان اخیر شیوه اعلام اخبار نقل و انتقالات باشگاه در توئیتر متفاوت بوده و از این راه افراد زیادی جذب کردیم. همچنین سعی می کنیم به رویدادها و مسائل روز به شیوه ای متفاوت بپردازیم. کادر توئیتر رم بسیار گسترده است و فکر می کنم فقط 4 باشگاه دیگر از این نظر بزرگتر از ما هستند. نیم میلیون دنبال کننده در توئیتر انگلیسی زبان خود داریم بنابراین تابستان 2019 فکر کردیم به جای سرگرمی و جذب سرمایه، در اعلام اخبار نقل و انتقالات باشگاه به منافع اجتماعی بپردازیم. به همین دلیل با چندین سازمان نیکوکاری در جهان همکاری کردیم تا بتوانیم از این راه، کودکان گمشده را پیدا کنیم. تاکنون به دلیل این فعالیت، 5 کودک در نقاط مختلف جهان پیدا شدند و باشگاه رم به این اقدام افتخار می کند.
به دنبال اتفاقات مربوط به ماجرای دختر آبی، باشگاه آاس رم در حساب توئیتر فارسیاش، لوگوی قرمز رنگ خود را به رنگ آبی تغییر داد. راجرز در این مورد افزود:
همه ما با شنیدن ماجرای دختر آبی بسیار اندوهگین شدیم. اینکه محل این حادثه در ایران بود برای من اهمیتی نداشت. واقعیت این است که او یک خانم هوادار بود که قصد داشت به ورزشگاه برود و می دانید که چه اتفاقی رخ داد. این کار را به نشانه احترام انجام دادیم و سابقه نداشت. همه می دانید که رقیب سنتی ما در شهر رم، لاتزیو است که رنگ آبی می پوشد. فقط می خواستیم نشان دهیم که به باور ما همه یعنی زنان، کودکان و مردان باید بتوانند به ورزشگاه های فوتبال بروند. این یک پیام بود تا نشان بدهیم درحالیکه سیاست و مذهب می تواند عامل جدایی باشد، فوتبال می تواند ما را متحد کند.
مالکان باشگاه رم آمریکایی هستند. دولت های ایران و آمریکا از نظر سیاسی مشکلات زیادی با یکدیگر دارند اما راجرز این موضوع را مانعی برای ارتباط با هواداران ایرانی جالوروسی نمی داند. وی افزود:
ما به رویکرد انسانی باور داریم و باشگاهی سیاسی نیستیم. در سیاست خارجی ایران یا آمریکا دخالتی نداریم بلکه علیه این مسائل کار می کنیم. ما هواداران زیادی در نقاط مختلف جهان داریم که هرکدام پیرو ادیان گوناگونی هستند. تنها می خواهیم ببینیم که مردم گرد هم می آیند تا از ورزش لذت ببرند و امیدواریم که این ورزش بتواند مردم را متحد کند و میان آنها جدایی نیاندازد. از سیاست دوری می کنیم و معتقدیم سیاست نباید در فوتبال نقشی داشته باشد.