اختصاصی طرفداری - چندماه بعد از جنجال توتونرو، ایتالیا میزبان جام ملت های اروپا بود. این تورنمنت با حضور 8تیم برگزار شد. دو تیم صدرنشین در دو گروه، به فینال رسیدند. ایتالیا در گروه دوم مسابقات به رتبه دوم رسید. آنها در دیدار رده بندی برابر چکسلواکی قرار گرفتند. بازی مساوی شد و ضربات پنالتی، برنده را مشخص کرد: فولویو کولوواتی ضربه اش را از دست داد و ایتالیا باخت.
در جام جهانی 1982 اسپانیا، روسی دوباره به میدان آمد. ایتالیا هر سه بازی گروهی اش را با تساوی به پایان رساند. منتقدان معتقد بودند آتزوری عملکرد ضعیفی در مسابقات داشته است. آنها از گروه شان صعود کردند و برابر آرژانتین مارادونا قرار گرفتند. انتظارات از لاجوردی پوشان پایین بود ولی در نهایت شگفتی، آنها 2-1 در این دیدار پیروز شدند. برزیل زیکو نمایش فوق العاده ای در این جام داشت و تمام 5بازی اش را با پیروزی پشت سر گذاشته بود. آنها هجومی و زیبا بازی می کردند و امید اول قهرمانی محسوب می شدند.
ایتالیا در دیدار نیمه نهایی برابر برزیل به میدان رفت و دو بار با گل های روسی پیش افتاد. بازی 2-2 مساوی شده بود اما باز هم این روسی بود که ناجی آتزوری شد و گل سوم را به ثمر رساند. در فینال، آلمان غربی در انتظار ایتالیا بود. ماندگارترین صحنه این بازی، شادی پس از گل تاردلی است که تا مدت ها در ذهن فوتبال دوستان باقی ماند. ایتالیا 3-1 ژرمن ها را شکست داد و در شرایطی که کمتر کسی به قهرمانی اش امید داشت، جام جهانی را به دست آورد. شاید نتوان گفت آنها بهترین تیم تورنمنت بودند اما مطمئنا از نظر سازماندهی، بهترین بودند.
ایتالیا نتوانست به یورو 1984 راه یابد. در جام جهانی 1986 مکزیک هم آنها از گروه شان صعود کردند ولی در ادامه نتوانستند مسیرشان را ادامه دهند. در یورو 1988 وضعیت بهتر بود: آتزوری تا نیمه نهایی بالا رفت اما شوروی با پیروزی 2-1 مانع از رسیدن آنها به فینال شد.
در جام جهانی 1990، ایتالیا دوباره میزبان بود. ایتالیا در این جام، فرهنگ غنی خود را به جهان نشان داد. کنسرت هایی که در ابتدای تورنمنت در رم برگزار شد، بسیار باشکوه بودند. در این تورنمنت، بازی ها بسیار کم گل بود و کارت های زرد و قرمز زیادی به بازیکنان تیم های مختلف نشان داده شد. ایتالیا بازی ها را با اقتدار کامل شروع کرد. آنها پنج دیدار نخست را با پیروزی پشت سر گذاشتند و حتی یک گل هم دریافت نکردند. اما در نیمه نهایی، رویا به پایان رسید. بازی ایتالیا و آرژانتین به تساوی رسید و در پنالتی ها، آتزوری شکست خورد.
بعد از پایان این جام، فیفا تلاش کرد تغییراتی ایجاد کند تا بازی فوتبال هجومی تر شود. آنها نتیجه تحقیقات برنارد منینگ را برای تمام کشورهای عضو ارسال کردند. در ضمن قانون 2امتیاز برای تیم برنده هم تغییر کرد و تیم های برنده بعد از این تاریخ، صاحب 3امتیاز شدند. می توان جام جهانی 90 را تبلور فوتبال دفاعی دانست. کاتناچیوی ایتالیایی در این روزها طرفداران زیادی داشت.
علی رغم تلاش های فیفا، در جام جهانی 94 آمریکا هم بازی ها کم گل بودند و تیم ها برای گل نخوردن به میدان می رفتند. ایتالیا این بار هم به حکم ضربات پنالتی از جام حذف شد. برزیل هم به نوعی انتقامش را از آتزوری گرفت. از سوی دیگر باز هم یک جنجال دیگر در فوتبال ایتالیا رقم خورد: باشگاه تورینو متهم شد برای صعود در جام یوفا، از چند روسپی استفاده کرده تا داوران را با خود همراه کرده نتایج را به نفع خودش رقم بزند.
در دهه 90 ایتالیا نتوانست نمایش خوبی در بازی های یورو داشته باشد. آنها نتوانستند به یورو 92 راه پیدا کنند و در یورو 96 هم خیلی زود راهی خانه شدند. در جام جهانی 98 فرانسه، ایتالیا تیم خوبی در اختیار داشت. آتزوری تا یک چهارم نهایی پیش رفت و باز هم در ضربات پنالتی بازنده شد؛ فرانسه از سد ایتالیا گذشت و در پایان، جام قهرمانی را بالای سر برد. یورو 2000 در بلژیک و هلند برگزار شد. ایتالیا در تمام بازی های گروهی اش به پیروزی رسید و رومانی و هلند را هم از پیش رو برداشت تا فینالیست شود. قهرمان جهان، فرانسه هم به فینال رسیده بود. دلوکیو لاجوردی پوشان را پیش انداخت اما ویلتورد در دقیقه 90+4 گل تساوی را زد و گل طلایی ترزگه هم خروس ها را به قهرمانی در یورو رساند.
قانون گل طلایی وضع شده بود تا بازی ها کمتر به ضربات پنالتی کشیده شوند. اما با گل طلایی، تیم بازنده ناگهان در وقت های اضافی دچار مرگی وحشتناک می شد و فرصتی برای جبران نداشت. درضمن این باعث میشد دو تیم با احتیاط بیشتری در وقت های اضافی به دفاع از دروازه شان بپردازند. همین نکات باعث شد، فوتبال بعد از چند سال به رویه سابق برگردد و گل طلایی در کار نباشد.
ایتالیا در جام جهانی 2002 کره و ژاپن هم قربانی این قانون شد. این بار کره جنوبی (با هدایت گاس هیدینگ) در مرحله یک هشتم نهایی به پیروزی 2-1 رسید. آن یونگ هوان گل طلایی را به ثمر رساند. البته داور این بازی تصمیمات مشکوک زیادی داشت و لاجوردی پوشان به شدت به او اعتراض کردند. بایرون مورنوی اکوادوری، بعد از جام، با یک محرومیت سنگین روبرو شد. او در یک بازی، 13دقیقه وقت اضافی گرفت تا دپورتیوا یونیورسیتا دو گل به ثمر برساند و 4-3 به پیروزی برسد. او ابتدا 20بازی محروم شد و در اشتباه بعدی اش، تعلیق و بعد بازنشسته شد. در سال 2010 آژانس مبارزه با مواد مخدر آمریکا، مورنو را در فرودگاه نیویورک دستگیر کرد. او قصد داشت با هروئینی که در جوراب هایش پنهان کرده بود وارد آمریکا شود.
یورو 2004 هم سودی برای ایتالیا نداشت. سال 2006 به یکی از پرتنش ترین و به یاد ماندنی ترین سال ها در فوتبال ایتالیا تبدیل شد. تنها یک ماه قبل از آغاز جام جهانی 2006 آلمان، فوتبال ایتالیا شاهد یک جنجال بزرگ و جدید بود: رسوایی کالچوپولی. ابتدا داستان با شنود مکالمات تلفنی لوچانو موجی (رئیس وقت باشگاه یوونتوس) آغاز شد و بعد گستردگی بیشتری پیدا کرد. تیم های بزرگ سری آ متهم شدند با هیئت داوران در ارتباط بودند و داوران را برای بازی هایشان تعیین می کردند و به آنها رشوه می دادند. در ادامه این پرونده جنجالی، دو قهرمانی یوونتوس در سال های 2005 و 2006 گرفته شد و آنها به سری بی رفتند. میلان، فیورنتینا، لاتزیو و رجینا هم با امتیازات منفی روبرو شدند.
در جام جهانی 2006، ایتالیا در یک گروه نسبتا خوب قرار گرفت. آنها بعد از صعود از گروه شان، استرالیا و اوکراین را شکست دادند و در نیمه نهایی به مصاف آلمان قدرتمند و میزبان رفتند. دو گل در وقت های اضافی (گروسو و دل پیرو)، آتزوری را به فینال جام جهانی رساند. فرانسه با زین الدین زیدان گام بزرگی برای فتح جام برداشته بود. بازی فینال با نتیجه 1-1 ادامه داشت که آن اتفاق تاریخی به وقوع پیوست. ماتراتزی و زیدان درگیر مشاجره لفظی شدند و زیدان با سر به سینه مدافع لاجوردی پوشان کوبید. داور او را از زمین بازی اخراج کرد و شاید همین جا بود که سرنوشت فینال برلین تغییر کرد. ایتالیا در ضربات پنالتی 5-3 پیروز شد و در عین ناباوری همگان، جام قهرمانی را به خانه برد. این چهارمین قهرمانی آنها در جام جهانی بود. سالی که با کابوس کالچوپولی بسیار سیاه به نظر می رسید، به صبحی زیبا و دل انگیز ختم شده بود.
در یورو 2008 ایتالیا تا مرحله یک چهارم نهایی بالا رفت. باز هم ضربات پنالتی تبدیل به کابوس آتزوری شد. این بار اسپانیا موفق شد ایتالیا را حذف کند و در پایان عنوان قهرمانی را به دست بیاورد. در جام جهانی 2010 آفریقای جنوبی، لاجوردی پوشان نمایش ضعیفی داشتند. آنها با تیم های پاراگوئه، اسلواکی و نیوزیلند همگروه بودند و نتوانستند به مرحله حذفی برسند. ایتالیا برای یورو 2012 خیلی خوب آماده شده بود. آنها بازی های مقدماتی را با نتایج درخشان پشت سر گذاشتند. و البته باز هم یک جنجال و رسوایی دیگر: Scommessopoli. باز هم گروهی از بازیکنان، مربیان، مدیران و داوران فوتبال ایتالیا درگیر یک پرونده تبانی و شرط بندی شدند و محرومیت های مختلف برای آنها منظور شد. البته شاید این خبر خوبی برای تیم ملی ایتالیا بود و می توانست داستان جام جهانی 2006 را تکرار کند.
در یورو 2012، همه توجهات معطوف به دو تیم قدرتمند آلمان و اسپانیا بود و ایتالیا شانس چندانی نداشت. ایتالیا با اسپانیا همگروه بود و برابر آنها به تساوی رسید. آنها در یک چهارم نهایی برابر انگلیس قرار گرفتند. شاگردان پراندلی با پنالتی زیبای پیرلو به مرحله بعد صعود کردند (پیروزی 4-2 در پنالتی ها). حالا دیگر ایتالیا هم یکی از مدعیان جدی جام بود. باز هم رقیب آتزوری در نیمه نهایی، آلمان بود. خیلی ها حتی در خود کشور ایتالیا، آلمان را برنده این بازی می دانستند اما آتزوری با گل های بالوتلی به فینال رسید. ایتالیا و اسپانیا در فینال به نبرد با یکدیگر پرداختند و لاروخا با نتیجه 4-0 به پیروزی رسید.
ایتالیا یکی از پرافتخارترین تیم های ملی در اروپا و جهان است و همچنان با جنجال ها و رسوایی های گاه و بیگاهش به ماجراجویی در فوتبال ادامه می دهد.