🔴روند همه پرسی
همهپرسی منطقه خودمختار کاتالونیا از اسپانیا در حالی به اتمام رسید که روز 1 اکتبر نزدیک به ۴۲.۳ درصد یعنی ۲.۲ میلیون از ۵.۳ میلیون نفر از واجدان شرکت در همهپرسی توانستند با وجود سرکوبهای گسترده نیروی پلیس در آن شرکت کنند.در این انتخابات حدود ۹۰ درصد از رایدهندگان در این منطقه به استقلال کاتالونیا از اسپانیا رای داده و خواستار جدایی شدند.
🔵خشونت پلیس
روز شنبه ۲۳ سپتامبر (۱ مهر) هزاران پلیس از سوی حکومت مرکزی اسپانیا به کاتالونیا اعزام شدند تا برای برقراری نظم و مهار شورشهای احتمالی ناشی از برگزاری استقلال کاتالونیا حاضر باشند.در جریان این همهپرسی حدود ۹۰۰ نفر در جریان تلاشهای پلیس برای توقف رایدهندگان زخمی شدند و همچنین حدود ۷۵۰ هزار رای شمرده نشد چرا که پیش از اتمام رایگیری ایستگاههای مربوطه برای جلوگیری از رفراندوم تعطیل و برگه های رای مصادره شدند.در جریان خشونتها، پلیس برای متفرق کردن رای دهندگان و حامیان استقلال کاتالونیا از باتوم و گلوله پلاستیکی استفاده کرد.
🔴واکنش مسئولین دولت مرکزی و کاتالونیا
ماریانو راخوی، نخست وزیر اسپانیا در واکنش به نتایج اعلام شده گفت که مردم کاتالونیا فریب خورده و در یک همهپرسی غیرقانونی شرکت کردند.
در همین حال آقای کارلوس پوجدمون، رئیس دولت محلی کاتالونیا در یک پیام تلویزیونی گفت: «در این روز پر از امید و رنج، شهروندان کاتالونیا به حق تشکیل یک دولت مستقل که نوعی جمهوری است، دست یافتند.»
وی در ادامه افزود: «دولت من در چند روز آینده نتایج همهپرسی را به پارلمان کاتالونیا، محلی که حاکمیت مردم ما در آن واقع است، میفرستد تا آنان بتوانند براساس قانون همهپرسی عمل کنند.»
ماریانو راخوی این رفتار دولت کاتالونیا را «خیانت» به دموکراسی خواند و بیان داشت که معتقد است همهپرسی ای در مورد تعیین سرنوشت کاتالونیا برگزار نشده است.
کمیسیون اتحادیه اروپا نیز با انتشار بیانیهای با انتقاد از خشونتهای روز یکشنبه در منطقه کاتالونیا حمایت خود را از موضع دولت اسپانیا و نخست وزیر این کشور اعلام کرد.
🔵واکنش اصناف و مردم کاتالونیا به مخالفتهای دولت مرکزی
روزنامه ال پونت اوی که روزانه در کاتالونیا منتشر میشود با انتشار عکس خشونتهای پلیس در روز همهپرسی آن را با خشونت نظامیان علیه مردم در جریان وقایع سیاسی و رفراندوم سال ۱۹۷۶ مقایسه کرد. این رفراندوم برای تبدیل حکومت اسپانیا از دیکتاتوری بنیان گذاشته شده توسط فرانسیسکو فرانکو به پادشاهی مشروطه بود که با رای مثبت ۹۴.۵ درصدی به تصویب رسید.
در اعتراض به عدم پذیرش حق استقلال و رفراندوم از سوی دولت مرکزی، روز سهشنبه ۳ اکتبر اعتصاب سراسری در کاتالونیا برقرار خواهد شد. به نظر میرسد کابینه دولت کاتالونیا از این اعتصاب که از سوی اتحادیههای تجاری سازماندهی شده حمایت خواهد کرد.
🔴اثرات احتمالی این همهپرسی بر اقتصاد اسپانیا
ایالت خودمختار کاتالونیا حدود ۱۶ درصد از جمعیت کل اسپانیا را به خود اختصاص میدهد با اینحال بیش از ۲۰ درصد از تولیدات ناخالص ملی این کشور را در دست دارد. اقتصاد این منطقه را با تقریب خوبی میتوان با کشورهای دانمارک و فنلاند مقایسه کرد.
این منطقه حدود یک سوم از سرمایهگذاری داخلی اسپانیا را جذب کرده و یک سوم از صادرات اسپانیا را نیز تولید میکند. بارسلون، مرکز کاتالونیا به عنوان بزرگترین مقصد گردشگرانی است که هرساله از اسپانیا بازدید میکنند.
گرچه حتی با جدایی کاتالونیا، اسپانیا همچنان جایگاه چهارمی خود را در حوزه یورو پس از آلمان، فرانسه و ایتالیا حفظ میکند، اما استقلال کاتالونیا میتواند تاثیرات عمیقی بر اقتصاد اسپانیا بگذارد.
🔵اثرات احتمالی این همهپرسی بر استقلال طلبی در سایر کشورهای اروپایی
کاتالونیا تنها منطقه در اروپا نیست که ساکنان آن خواهان استقلال هستند. مردمان منطقه باسک در فرانسه، اسکاتلند در بریتانیا، ایالت بایرن در آلمان، منطقه لومباردی در ایتالیا و بسیاری دیگر از مردمان مناطق این قاره خواهان جدا شدن از کشور اصلی هستند.
🔴سخن پایانی
هنوز مشخص نیست که سرنوشت این همهپرسی چه خواهد بود چرا که با وجود رای آوردن استقلال این منطقه، دولت مرکزی اسپانیا در مادرید آن را مشروع نمیداند. یکی از سوالات مهمی که باید به آن پاسخ داده شود این است که آیا درصورت به رسمیت شناخته شدن استقلال کاتالونیا از اسپانیا، مقامات سیاسی این دو منطقه میتوانند روابط خود را از نو بسازند؟ به هر روی در صورت موفقیت کاتالانها راه دیگر مدافعان استقلال در اروپا هموار خواهد شد.
منبع:
http://fa.euronews.com/2017/10/02/catalan-referendum-data?utm_campaign=E...