اختصاصی طرفداری- حداقل تا زمان نگارش این مطلب به نظر می رسد باشگاه استقلال قصد دارد پس از سالها، دوباره سکان هدایت تیم را به یک خارجی بسپارد. علیرضا منصوریان، پس از عدم موفقیت با تیم، در نهایت تصمیم گرفت تا از کارش استعفا دهد و مدیریت باشگاه به دنبال جانشین باشد.
در روزهایی که استقلال در لیگ برتر وضعیت خوبی ندارد، با تایید افتخاری، رییس هییت مدیره باشگاه، فاتح تریم در صدر لیست این تیم برای جانشینی منصوریان قرار دارد اما آیا انتقال فاتح تریم به تهران، عملی است؟
این اولین باری نیست که نام سرمربیان بزرگ فوتبال ترکیه در لیست باشگاه های ایران دیده می شود اما تاکنون جز مصطفی دنیزلی، پای مربیانی مثل شنول گونش یا فاتح تریم به لیگ برتر باز نشده است. دنیزلی که در دو مقطع هدایت پرسپولیس را بر عهده گرفت، شاید نتوانست با تیم محبوب پایتخت به افتخار مهمی برسد اما سبک تهاجمی بازی تیم وی، همواره در یاد هواداران باشگاه قرمزپوش می ماند.
قطب دوم مربیگری فوتبال ترکیه یعنی شنول گونش هم چندبار به پرسپولیس و استقال لینک شد. گونش که موفق شد ترکیه را به رتبه سوم جام جهانی و جام کنفدراسیون ها برساند، حتی به تهران آمد و برخی خبرگزاری های داخلی از او به عنوان سرمربی جدید پرسپولیس یاد کردند اما در واقعیت، این اتفاق هرگز رخ نداد. گونش بعد از دوره ای کوتاه در ترابزون، به فوتبال کره جنوبی رفت و پس از نایب قهرمانی در سئول، دوباره به ترکیه بازگشت. گونش حالا سرمربی آماده ترین تیم این روزهای فوتبال ترکیه یعنی بشیکتاش است که دو فصل اخیر را با قهرمانی در لیگ به پایان رسانده است.
حالا پای بزرگترین و پرافتخارترین سرمربی تاریخ فوتبال ترکیه به ایران باز شده است. فاتح تریم، امپراطور فوتبال ترکیه در حالی به استقلال لینک شده است که با فتح ۶ لیگ، ۲ جام حذفی، ۴ سوپرکاپ، پرافتخارترین مربی ترکیه است. فاتح تریم، فوتبال باشگاهی در ترکیه را زمانی با قهرمان کردن گالاتاسارای در جام یوفا یا لیگ اروپای فعلی در سال ۲۰۰۰ که با شکست دادنِ آرسنال ونگر به دست آمد، به بزرگترین افتخار تاریخش رساند. تریم که پایه نسل طلایی فوتبال ترکیه را در اوایل دهه ۹۰ و با درخشش در تیم ملی جوانان ریخت، در چند مقطع هدایت تیم ملی را هم بر عهده گرفته است. مهمترین موفقیت تریم، نمایش درخشان تیم ملی در یورو ۲۰۰۸ بود که سرانجام در نیمه نهایی تورنمنت با شکست برابر آلمانِ یواخیم لوو پایان یافت.
تریم آخرین بار در حالی هدایت ترکیه را بر عهده گرفت که تیم ملی تنها ۴ بازی حساس در مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۴ در پیش داشت. شاگردان تریم ۳ بازی را بردند اما در بازی چهارم به هلندِ فن خال در استانبول باختند و از راهیابی به تورنمنت بازماندند. تریم، در جایگاه خود باقی ماند و در میان محبوبیت زیادش در کشور، تیم ملی را به یورو ۲۰۱۶ رساند. هرچند تیمش با کسب ۳ امتیاز از ۳ بازی، بعد از کرواسی و اسپانیا در گروه سوم شد و به دور بعد نرسید. فاتح تریم پس از چند بازی در مقدماتی جام جهانی 2018 روسیه از سمتش برکنار شد.
فاتح تریم به جز سال های اول مربیگری، هرگز در تیم متوسطی مربیگری نکرده و همواره در سطح اول فوتبال دنیا حاضر بوده است. به جز رسیدن به همه افتخارات ممکن در فوتبال ترکیه، تریم در اوج سری آ و در فصل ۲۰۰۱-۲۰۰۰، هدایت فیورنتینا را بر عهده گرفت. تریم در فیورنتینا مطابق انتظار با فوتبالی هجومی به سراغ سری آ رفت و با پیروزی ۴-۰ برابر میلان و توقف یوونتوس، در فوتبال ایتالیا هم نامی برای خود دست و پا کرد. او حتی میلان را در کوپا ایتالیا حذف کرد. با این حال سرمربی ترکیه ای در میانه های فصل با اعلام اینکه باشگاه نمی خواهد بازیکنانی که به او قول داده را بخرد، از تمدید قرارداد خودداری کرد. فاتح تریم همچنان یکی از محبوب ترین مربیان خارجی فیورنتینا محسوب می شود.
تریم در تابستان ۲۰۰۱ با رد پیشنهاد بارسلونا و لیورپول، فوتبال تهاجمی اش را به میلانِ پرستاره آن روزها برد. تریم که در کنار دی جنارو با سمت های مختلف به میلان آمده بود، تنها پس از ۵ ماه و فقط بعد از ۲ شکست در ۱۳ بازی، اخراج شد و جای خود را به کارلو آنچلوتی داد. تریم بعد از میلان، تا امروز تنها هدایت گالاتاسارای (باشگاه محبوبش) و تیم ملی ترکیه را بر عهده داشته است.
تریم در آخرین دوره حضورش در گالاتاسارای، این تیم را به جمع ۸ تیم برتر لیگ قهرمانان اروپا در فصل ۱۳-۲۰۱۲ رساند. در این مرحله تیمِ فاتح تریم مغلوب رئال مادریدِ مورینیو شد اما پیروزی ۳-۲ در استانبول، به یکی از به یاد ماندنی ترین بردهای تاریخ باشگاه تبدیل شد. فاتح تریم در سال ۲۰۰۱ از نظر فدراسیون آمار و ارقام فوتبال، به عنوان هشتمین مربی جهان انتخاب شد. او نامزد کسب جایزه بهترین مربی اروپا در سال ۲۰۰۸ شده و از سوی یورو اسپورت، جایزه بهترین سرمربی یورو ۲۰۰۸ را برده است. تریم همچنین در همین سال از نظر مجله ورلد ساکر، هفتمین مربی جهان شناخته شد.
در حالی که افتخارات فاتح تریمِ ۶۴ ساله، او را احتمالا می تواند به بزرگترین و پرافتخارترین سرمربی خارجی در تاریخ باشگاهی ایران تبدیل کند، مسئله دستمزد وی و این حقیقت که وی هرگز حاضر نشده در آسیا مربیگری کند، انتقال وی به استقلال تهران را خیلی سخت می کند. تریم در حالی تیم ملی ترکیه را ترک کرد که با دستمزد سالیانه ۳.۵ میلیون یورویی، سومین مربی گران یورو ۲۰۱۶ بود. با در نظر داشتن نرخ امروز یورو، دستمزد سالانه فاتح تریم چیزی حدود ۱۷ میلیارد تومان است. آیا استقلال توان پرداخت چنین دستمزدی را به سرمربی خود دارد؟ از طرفی آیا فاتح تریم حاضر است با چنین دستمزدی به فوتبال ایران بیاید؟ تاریخ به ما می گوید که مربیان خارجی برای آمدن به فوتبالِ ایران مطابق انتظار خواهان مبلغی بیشتر از حقوق عادی خود در اروپا شده اند.
از طرفی در صورت توافق بر سر مسائل مالی، آیا فاتح تریم که از زمان مربیگری در سطح اول ترکیه، هرگز هدایت تیمی پایین تر از گالاتاسارای را بر عهده نگرفته، حاضر است به ایران بیاید و هدایت پرافتخارترین تیم ایرانی در قاره آسیا را در شرایط نه چندان مساعد بر عهده بگیرد؟ استقلالی ها بر خلاف رقیب بزرگ خود در پایتخت، طی سالیان اخیر همواره به گزینه های داخلی اعتماد کرده اند. آیا آنها آماده استقبال از سرمربی خارجی هستند؟ آخرین تجربه به استفاده از رولاند کخ، دستیار آلمانی مشهور برمی گردد که بعد از استقلال هم یک دستیار ماند. آیا مدیران استقلال با مطرح کردن نام فاتح تریم، صرفا می خواهند هواداران خود را آرام کنند؟ احتمالا پاسخ این سوال ها را به زودی خواهیم فهمید.