آخرین بازی سال 94 استقلال علاوه بر نتیجه نه چندان دلچسب 0-0 مقابل پدیده، محرومیت سید مهدی رحمتی و سجاد شهباززاده از بازی حساس مقابل استقلال خوزستان، خبر بدتری برای هواداران این تیم داشت و آن پارگی رباط صلیبی یکی از بهترین بازیکنان این فصل استقلال و لیگ یعنی روزبه چشمی بود. خبری که خبری که خیلی زود توجه هواداران استقلال را از تساوی مقابل پدیده به خود معطوف کرد و همه را نگران کرد. اگرچه استقلال هم اکنون با 1 امتیاز اختلاف نسبت به هم نام خوزستانی اش با 43 امتیاز در صدر جدول قرار دارد و پرسپولیس را در 4امتیازی خود می بیند اما در سال جدید 7بازی دشوار در لیگ و 1بازی بسیار حساس مقابل ذوب آهن در فینال جام حذفی را پیش رو دارد. و مصدومیت بازیکن محوری و به نوعی دژ مستحکم استقلال در عقب زمین بشدت هواداران و کادر فنی استقلال را نگران کرده است و تعطیلات 20 روز لیگ در نوروز، فرصت بسیار مناسبی برای مظلومی و دستیارانش است تا چاره ای بیندیشند و اثرات این اتفاق را تا حدی کمرنگ تر کنند.
در این مقاله سعی می کنیم تا گزینه های پیش روی کادر فنی استقلال را بطور تفضیلی بیان کنیم.
1-ساده ترین راه حل، استفاده از همین سیستم فعلی استقلال یعنی 4.2.3.1 می باشد. پیش از مصدومیت چشمی، او و امید ابراهیمی دو هافبک دفاعی تیم بودند که با توجه به فقدان بازیساز در ترکیب استقلال، امید ابراهیمی بیشتر در نقش پلی میکر و مشارکت در حملات ظاهر می شد روزبه بازیکن محوری استقلال در کارهای دفاعی بود که با بازی خوانی خوبش، وظیفه تخریب بازی حریفان، توپگیری و پشتیبانی از خط دفاع را به عهده داشت که با توجه به ضعف خط دفاعی استقلال، این نقش چشمی بیشتر به چشم می آمد. چشمی یک هافبک دفاعی در کلاس بالاست که همیشه حواسش به اطرافش هست و با برخورداری از فیزیک مناسب و قدرت بدنی بالا، وزنه ای بسیار کارآمد برای پرویز مظلومی بود. و اگر مظلومی نخواهد به سیستم تیمش دست بزند باید محمد رضا خرسند نیا که چند رده از چشمی پایین تر است را در ترکیب قرار دهد و این کار ریسک بزرگی در بازی های حساس پایان فصل خواهد بود. چون خرسند نیا اگر چه به آچار فرانسه استقلال معروف است، و تلاش خود را در زمین می کند اما هرگز نمی تواند خلا چشمی را کاملا پر کند و این می تواند تبعات بدی برای استقلال به همراه داشته باشد. البته این نکته قابل ذکر است که با اضافه شدن عادل شیحی به ترکیب استقلال بخشی از وظایف ابراهیمی به او محول شده و امید می تواند بیشتر از قبل در کارهای دفاعی شرکت داشته باشد.
2-سیستم احتمالی بعدی 4.4.2 است که چهار هافبک استقلال بصورت لوزی شکل قرار می گیرند. امید ابراهیمی در این حالت کاملا وظایف دفاعی را بر عهده می گیرد و باید ارتباط خط هافبک حریف با مهاجمینش را قطع کند و توپها را به دو بال کناری استقلال یعنی خسرو حیدری(بهنام برزای) و سید محسن کریمی برساند و خلا جلویی مدافعین استقلال را هم پر کند که با توجه به تجربه و کیفیت ابراهیمی می توان انتظار داشت که او از پس وظایفش بخوبی بر آید. دیگر هافبک های استقلال در این سیستم خسرو حیدری، عادل شیحی و محسن کریمی هستند که همانطور که در بالا اشاره شد، حیدری و کریمی دو بال کناری و شیحی پشت سر دو مهاجم استقلال که به احتمال فراوان سجاد شهباز زاده و جابر انصاری خواهند بود، قرار میگیرد. شیحی در دو بازی که برای استقلال به میدان آمده، بازیکنی با کیفیت و تکنیکی نشان داده و همان چیزیست که مظلومی در تیمش به او نیاز مبرم داشت و عادل می تواند در تعطیلات پیش رو خودش را بیشتر با تیم هماهنگ کند و انتظارات هواداران را بر آورده کند! در این سیستم بدون شک استقلال در فاز حمله تیمی مخوف برای حریفان خواهد بود اما میتواند در فاز دفاعی دچار مشکلاتی بشود که بخشی از آنها با حضور سید مهدی رحمتی در درون دروازه مثل قبل، پوشش داده خواهد شد.
3- سیستم 4.1.4.1: در این سیستم با توجه به ازدیاد مهره ها در خط هافبک دست کادر فنی برای چینش بازیکنان بازتر است. از آنجا که بازیکنان ایرانی ذاتا تدافعی هستند بنظر می رسد که که در این سیستم که در مواقع هجوم حریف به 4.4.1.1 تبدیل میشود بتوان حدس زد که مشکلات دفاع استقلال کمتر به چشم بیاید و تا حد زیادی نبود روزبه چشمی جبران شود. تک هافبک دفاعی استقلال در این حالت امید ابراهیمی است که باید نقش یک رجیستا را بخوبی ایفا کند و میتوان نقش او را به نقش فعلی ژابی آلونسو در بایرن مونیخ تشبیه کرد. یعنی با جنگندگی توپ را از حریف بگیرد، بازیخوانی کند و توپ را به نفرات جلویی برساند. نکته دیگر در مورد امید ابراهیمی این است که وظایف هجومی او به شدت کاهش یافته است. 4نفر خط هافبک استقلال می توانند به ترتیب، حیدری، فرشید اسماعیلی، عادل شیحی و سید محسن کریمی باشند که اسماعیلی با استفاده از انرژی جوانی خود ودوندگی خوبش، می تواند خط هافبک حریف را به شدت تحت فشار گذاشته و آزار دهد و حتی یک یار کمکی برای امید ابراهیمی باشد. همانطور که اشاره شد دست پرویز مظلومی برای چینش نفرات در این سیستم باز است و با توجه به بضاعت استقلال، کارآمد ترین سیستم در غیاب چشمی می تواند همین سیستم باشد.
4- سیستم 4.3.3: سیستم معروف و پر استفاده بین تیم های بزرگ جهان که بازیکنان استقلال بخوبی می توانند این سیستم شناور را در زمین اجرا کنند و در ضد حملات زهر دار و خطر ناک ظاهر شوند. خسرو حیدری، امید ابراهیمی و عادل شیحی کمربند محکم میانی استقلال را تشکیل می دهند و جابر انصاری، سجاد شهباز زاده و محسن کریمی خط آتش استقلال خواهند بود. البته قابل ذکر است که در این سیستم استفاده از پروپیچ هم می تواند مفید و موثر باشد. چون پرو مهاجمی سرزن و تمام کننده ای حرفه ایست و در سیستم 4.3.3 حضور یک 9کاذب با ویژگی های پروپیچ الزامی است. به هر حال بد نیست کادر فنی استقلال فرصتی برای خود نمایی مهاجم نیمکت نشین خود فراهم کنند! استقلال در این سیستم می تواند ضعف های خود در دو کانال کناری را بخوبی برطرف کرده و آنها را به نقطه قوت خود تبدیل کند. نقش امید ابراهیمی را در این سیستم می توان به نقش سرخیو بوسکتس در بارسلونا تشبیه کرد که هم فضای جلوی مدافعان را پوشش می دهد و هم توپگیری میکند و هم بازیسازی میکند و محور تمامی حرکات تیم خواهد بود. در 4.3.3 کلاسیک تمام بازیکنان بجز تک مهاجم باید در کارهای دفاعی شرکت داشته باشند و وینگرها نقش اصلی را در ضد حملات ایفا می کنند. البته با توجه به تفکرات مظلومی و بازی های سخت استقلال مقابل تیم های هجومی مثل تراکتور سازی و پرسپولیس و ذوب آهن در فینال جام حذفی بعید است این سیستم را مورد استفاده قرار دهد.
به هر حال باید تا شب سوم خرداد یعنی پایان فینال جام حذفی صبر کرد و دید که آیا استقلال در لیگ و حذفی موفق خواهد شد یا خیر؟! اما پر واضح است که مصدومیت روزبه چشمی ضربه ای مهلک به استقلال خواهد زد و این می تواند هم یک فرصت برای اثبات توانایی های فنی مظلومی و مجید صالح باشد و هم یک تهدید بزرگ در مقطع حساس کنونی برای آبی پوشان پایتخت