صافکاری pdr مدرن ترین روش برای تعمیر بدنه خودرو می باشد که در دهه ی اخیر وارد حوزه ی خدمات خودرویی ایران و جهان شده است. در واقع مزایای صافکاری pdr باعث شده تا استادکاران با تکنیک های کاربردی و حرفه ای بتوانند ایرادات جزئی یا کلی را برطرف نمایند. به زبان ساده یکی از حرفه های ترمیم بدنه خودرو می باشد که بیشتر برای رفع آسیب ناشی از ضربه خوردگی و زیبا سازی بدنه ماشین انجام می شود. یعنی اساتید صافکاری با ابزار های مدرنی که دارند، بدنه ماشین را ترمیم کرده و مثل روز اول به مشتری تحویل می دهند.
استادکار pdr ضمن این که باید به مباحث صافکاری سنتی مسلط باشد، باید هنر تجسمی و تحلیلی بالایی هم داشته باشد. زیرا pdr به معنای واقعی تلفیقی از هنر و صنعت است.
صافکاری pdr 2 حالت دارد: با رنگ و بدون رنگ. برخلاف تصور خیلی ها که فکر می کنند بدون استفاده از ابزار pdr صافکاری بی رنگی امکان پذیر نیست که این تفکر کاملا اشتباه است. تعریف اصلی از pdr این است که ابزار pdr همان ابزار نوین صافکاری می باشد که می توانند کار با رنگ و بدون رنگ را با دقت بیشتر، خطای کمتر و همچنین بدون کمترین آسیب به رنگ و بدنه و جاهای دیگر انجام دهد؛
زیرا pdr یک وسیله یا ابزار به خصوص نیست؛ کلمه ی پی دی آر اختصار ابزار نوین صافکاری می باشد. درواقع پی دی آر به مجموعه ای از ابزار هایی (نوین) گفته می شود که در کنار یکدیگر عمل صافکاری pdr انجام می پذیرد که می تواند بر حسب تشخیص استادکار صافکاری pdr با رنگ یا بدون رنگ باشد. تعداد این ابزار ها تقریبا به 300 قلم وسیله یا بیشتر خلاصه می شود.
نتیجه ی مبحث پی دی آر این است که بر اساس ابزار هایی که صافکار در اختیار دارد، در روش پی دی آر بیشتر می تواند روی جزئیات زوم کرده و با ریزه کاری بیشتری کار انجام می پذیرد. به قدری با استفاده از ابزار های خود روی جرئیات متمرکز می شوند که صافکار یا اشخاص عادی با چشم عادی و غیر مسلح آن ها را نمی بینند.
ایمنی کار
در صنعت امروزی آیتم هایی برای استاندارد بودن یک شیوه تعریف شده است که یکی از آن ها، ایمنی کار می باشد.
چون صافکار ضمن این که باید کار بی نقص تحویل مشتری بدهد، در قبال این کار باید امنیت جانی در محل کار خود و ابزار هایی که استفاده می کند را داشته باشد. که ابزار های پی دی آر نیز دارای استاندارد های جهانی می باشد.
در گذشته و اکنون در کارگاه های صافکاری از کپسول اسیتیلن، اکسیژن و از کاربید استفاده می شود که این لوازم جزئی از لوازم پرخطر مورد استفاده در کارگاه های صافکاری می باشد که استادکار از این ابزار برای جوشکاری، بادگیری، برش، به صورت روزمره استفاده می نمایند.
که خدا ای نکرده در صورت کوتاهی در رعایت ایمنی و استاندارد های کاری تبعات و خسارات مالی و جانی جبران ناپذیری وارد می کند. که امروزه در سبد ابزار پی دی آر از دستگاه های بی خطر تر استفاده می شود که جایگزین این ابزار ها شده. ضمن این که خطرات اعلام شده تقریبا به حد صفر می رسد، این ابزار های pdr جایگزین در مدت زمان کمتر نتیجه ی بی نقص تر و تمیز تر را به ارمغان می آورد. ولی این مسائل دلیلی نمی باشد که شما ایمنی و استاندارد ها را رعایت نکنید.
لوازمی جایگزین مثل نقطه جوش صافکاری، دستگاه بادگیری صافکاری و دستگاه جوش Co2 می باشند. در قسمت بعدی راجب یکی دیگر از مزایای صافکاری pdr یعنی کیفیت صحبت می کنیم.
کیفیت
طبق توضیحاتی که در مقدمه گفته ایم، مجموعه ابزار های مورد استفاده در pdr، تقریبا 300 قلم می باشد که دلیل این همه تنوع ابزار های ریز و درشت، این است که در صافکاری pdr برای تعمیر و ترمیم هر قسمتی از بدنه در شرایط مختلف ابزار خاصی مورد استفاده قرار می گیرد.
برای مثال در اکثر جاهای بدنه برای فرم کاری های نهایی (با رنگی و بی رنگی) از میله پی دی آر استفاده می شود. میله صافکاری بر اساس سلیقه شما در تعداد متنوعی تولید شده است که در پک های ۳ تا ۷۲ عددی در بازار موجود می باشد.
مثلا برای فرم کاری دور گلگیر چرخ ماشین از میله های دو خم و سه خم، استفاده می شود؛ یا برای دوبل لای درب ها از میله های دم نهنگی استفاده می شود. همچنین از میله های بلند قطور (اصطلاحا کامبور) برای سقف خودرو استفاده می شود. انتخاب ابزار مناسب برای جاهای با رنگی و بی رنگی متفاوت است.
برای همین است که کیفیت نهایی کار صافکاری، موقع استفاده از لوازم pdr، بهتر و بیشتر است. زیرا در صافکاری پی دی آر استادکار محدودیت ابزار ندارد. این ابزار ها شامل موارد زیر می باشند:
پنل نور
میله پی دی آر
دستگاه نقطه جوش
ابزار های چسبی
مشتی و قالب تنه
حفظ کیفیت رنگ در صافکاری pdr
طبق توضیحات قبلی، می دانید که صافکاری پی دی آر صرفا صافکاری بدون رنگ نمی باشد. ولی با استفاده از ابزار هایی که در صافکاری pdr موجود می باشند، استادکار در حفظ رنگ و یا کیفیت رنگ اصلی خودرو دستش باز است.
با استفاده از لوازم pdr یا رنگ اصلی را حفظ می کنند که اصطلاحا صافکاری بی رنگی می گویند و یا در صافکاری با رنگ با استفاده از این ابزار صافکار تلاش می کند کمترین میزان خسارت به رنگ وارد شده و تا جای ممکن رنگ اصلی را حفظ نماید.
در واقع در صافکاری با رنگ pdr سطح رنگ شده کمتر می باشد. زیرا کمترین خسارت به اطراف وارد می شود. در صورتی که شرایط ضربه بر بدنه و میزان خسارت بر رنگ خودرو طوری باشد که صافکار بتواند با اتکا بر این ابزار رنگ اصلی را با کیفیت بالا حفظ نماید، با ابزار های بی رنگی و چسبی قسمت آسیب دیده را فرم کاری نموده و با استفاده از سایر ابزار های بی رنگی مانند میله pdr، زیر نور پنل نور فرم کاری نهایی را انجام داده است.
اما در کار های با رنگ با استفاده از ابزار های صافکاری pdr نسبت به صافکاری سنتی کار را بسیار تمیز تر و در سریع ترین زمان ممکن تحویل مشتری خواهند داد زیرا در صافکاری pdr از ابزار هایی استفاده می کند که در بسیاری از مواقع نیاز به برش دادن دوبل ندارد و کمترین آسیب به رنگ اطراف وارد نمی شود.
خیلی از مشتریان هنگامی که ماشین خود را به صافکاری می برند، توقع دارند استادکار به خوبی ایرادهای آن را برطرف کند و مانند روز اول بی عیب و نقص باشد. این موضوع وقتی که پای خودرو های خارجی وسط می آید، مهم تر می شود چون دوست ندارند ارزش مالی خودرو در این شرایط اقتصادی ایران کمتر شود.
اما صافکاری pdr این مزیت را دارد تا آسیب دیدگی را به طرزی بیرون بی آورد که رنگ از بین نرود. به همین دلیل بعضی افراد به آن صافکاری بدون رنگ هم می گویند.
منبع: کارتکنیک