مطلب ارسالی کاربران
۴ بازیگر برتر تاریخ سینمای ایران
1-علی نصیریان یکی دیگر از آن بازیگران انگشتشماری است که پیش و پس از انقلاب کارنامهی درخشانی دارند و اگر فیلمهایی که او در آنها نقشآفرینی کرده است و شخصیتهایی که او خلق کرده است را از سینمای ایران حذف کنیم، با افت کمیت و کیفیت روبهرو میشویم. نصیریان متولد ۱۳ بهمن ۱۳۱۳ است و بازیگری در سینما را از سال ۱۳۴۸ و فیلم گاو آغاز کرده است. آخرین باری که او بر پردهی سینما حضور یافت ۱۳۹۸ و فیلم خورشید بود.
نصیریان در این پنجاه سال در سیونه فیلم حضور پیدا کرده است و از همین اعداد و ارقام میتوان گزیدهکار بودن او را دریافت. نصیریان سالهای سال است که نقشهای متفاوتی را از مثبت تا منفی، از درام تا کمدی و از همهکاره تا هیچکاره مقابل دوربین کارگردانهای بزرگ ایرانی برده است. نصیریان را در فیلمهایی که نقشهای کوتاهی دارد دنبال کنید و ببینید که چگونه چند لحظه مقابل دوربین میآید و در آن چند لحظه فرمانروایی میکند.
کارگردانهای شاخصی که او با آنها همکاری کرده است: ششمرتبه داریوش مهرجویی، سهمرتبه علی حاتمی، مسعود جعفری جوزانی، دومرتبه ابراهیم حاتمیکیا، یکمرتبه فریدون گله، بهمن فرمانآرا، ناصر تقوایی، محمد رسولاف
پنج نقشآفرینی برتر
آقای هالو
شیر سنگی
مسخرهباز
بوی پیراهن یوسف
کفشهای میرزا نوروز |
2-کیانیان نقش آفرینی خود در سینما را با سمندریان و تمام وسوسه های روی زمین آغاز کرد. او بازیگری است مؤلف که بیش از سه دهه در سینمای ایران حضور داشته است. کیانیان بازیگری است که هم نقش مثبت را به بهترین شکل ممکن ایفا می کند و هم نقش منفی را. در آژانس شیشه ای او ضدقهرمانی است که یکی از ماندگارترین دیالوگ های تاریخ سینمای ایران را به بهترین شکل ممکن بازگو می کند: «دهت گذشته مربی. اگه اون اسلحه دستت نباشه کی به حرف تو گوش میده؟»
وقتی نگاهی گذرا به کارنامه ی کیانیان می اندازیم، درمییابیم که او بیش از هر چیز به دنبال این است که با کارگردان های بزرگی که به آنها دسترسی دارد کار کند؛ از احمدرضا درویش و مسعود کیمیایی گرفته تا ابراهیم حاتمیکیا و بهرام بیضایی. گل سرسبد کارنامهی کیانیان اما همکاریهای او با بهمن فرمانآرا است. کارگردانی که به همراه کیانیان یکی از ماندگارترین زوجهای کارگردان-بازیگر تاریخ سینمای ایران را تشکیل میدهند.
نخستین مرتبهای که کیانیان خودش را بهعنوان یکی از بازیگران مهم سینمای ایران و کسی که باید به او توجه شود، اثبات کرد، هنگامی است که او در پنجمین تجربهی سینمایی خود در کنار خسرو شکیبایی ظاهر میشود و مجبور میشود خیلی زود امتحانی خیلی سخت را با بازی کردن در کنار یکی از بهترینهای سینمای ایران پس بدهد. کیانیان اما با موفقیت این امتحان را از سر میگذراند و موفق میشود نخستین نامزدی سیمرغ بلورین جشنوارهی فیلم فجر را هم برای خودش به دست بیاورد.
کارگردانهای شاخصی که او با آنها همکاری کرده است: پنجمرتبه بهمن فرمانآرا، چهارمرتبه کمال تبریزی، سهمرتبه ابراهیم حاتمیکیا، یکمرتبه کیومرث پوراحمد، احمدرضا درویش، بهرام بیضایی و مسعود کیمیایی.
پنج نقشآفرینی برتر
آژانس شیشهای
خانهای روی آب
یه بوس کوچولو
کفشهایم کو؟
کیمیا |
3-پرویز پرستویی بهاندازهای نقشآفرینیهای ماندگار دارد که دیگر نمی شود گفت کدام یکی از شخصیتهایی که او خلق کردهاست، ماندگارترند. کدام را بگوییم؟ حاج کاظم آژانس شیشهای، رضا مثقالی مارمولک، یوسف بید مجنون، صادق مشکینی لیلی با من است یا داریوش جم مرد عوضی؟ و هنوز به هشت فیلم او که پرستویی برای آنها نامزد سیمرغ بلورین شده است، اشاره نکردیم.
پرستویی تا به امروز یازدهمرتبه نامزد سیمرغ بلورین شدهاست و از این حیث رکوددار است، او توانسته است چهار مرتبه سیمرغ را به خانه ببرد. پرستویی در کارنامهی خود از کمدی تا تراژدی را پوشش میدهد و در هردوی آنها میتواند اغراقآمیز هم ظاهر شود. وقتی نام پرستویی برده میشود شما با بازیگری روبهرو هستید که بدون اندکی تامل و بدون توجه به شخصیتی که میخواهید، باید بگویید او میتواند.
کارگردانهای شاخصی که او با آنها همکاری کرده است: پنجمرتبه ابراهیم حاتمیکیا، سهمرتبه کمال تبریزی، یکمرتبه داوود میرباقری، مسعود کیمیایی، مجید مجیدی، احمدرضا درویش، عبدالرضا کاهانی.
پنج نقشآفرینی برتر
آژانس شیشهای
مارمولک
لیلی با من است
امروز
بهنام پدر |
4-معادی از آن دست نویسندگانی است که در نقطهای از مسیر حرفهای خود احساس کردند میتوانند بازیگران قابلی باشند، به بازیگری ورود کردند و در آن موفق هم ظاهر شدند. معادی که از سال ۱۳۷۹ و فیلمنامهنویسی فیلم آواز قو، کار خود را آغاز کرده بود، برای نخستین بار بازیگری را در کنار بهترین بازیگران ایران؛ گلشیفته فراهانی، شهاب حسینی، مریلا زارعی، ترانه علیدوستی، رعنا آزادیور و… در دربارهی الی تجربه کرد و با وجود بیتجربه بودن، بهراحتی توانست پابهپای آنها پیش برود.
همین بود که باعث شد اصغر فرهادی به او اعتماد کند و نقش اصلی فیلم بعدی خود را به او بسپارد و به کمک یکدیگر یکی از ماندگارترین شخصیتهای مرد تاریخ سینمای ایران را خلق کنند؛ نادر. پس از جدایی نادر از سیمین، معادی سه سال از سینما فاصله گرفت، اما خیلی زود بازگشت و اینبار طی پنج سال در ۱۳ فیلم هنرنمایی کرد و با کارگردانهای بزرگ دیگری بهجز اصغر فرهادی همکاری نمود. همکاریهایی که همچنان موفقیتآمیز بودهاند و او را بهعنوان یکی از بهترینها به اثبات رساندهاند.
برای اینکه مطمئن شوید پیمان معادی به این لیست تعلق دارد، نگاهی بیاندازید به همکاریهای او با سعید روستایی و نوید محمدزاده. شخصیتهایی که به محمدزاده سپرده میشوند، همیشه ظرفیتهای فراوانی برای بازیگر به همراه دارند، اما شخصیتهای معادی همیشه سادهترند و با این حال او آنها را گاهی بهتر از نوید محمدزاده و گاهی بهخوبی او متبلور میکند.
کارگردانهای شاخصی که او با آنها همکاری کرده است: دومرتبه اصغر فرهادی، سعید روستایی، یکمرتبه صفی یزدانیان، محمدحسین مهدویان و رخشان بنیاعتماد.
پنج نقشآفرینی برتر
جدایی نادر از سیمین
متری شیش و نیم
ابد و یک روز
درخت گردو
دربارهی الی |