بررسی وضعیت حال حاضر رم بسیار مفصل میباشد و امکان بررسی تمامی موارد در یک پست نیست. در این پست به صورت مختصر به بررسی سیستم بازی تیم، نقل و انتقالات و تصمیمات تاکتیکی تیم پرداخته خواهد شد.
سیستم بازی:
یکی از مواردی که باعث سردرگمی و حتی عصبانیت طرفداران تیم رم شده است، اصرار بر بکارگیری سیستم ۳-۵-۲ توسط مورینیو میباشد. اول به چرایی بکار گیری این سیستم پرداخته و نقاط ضعف و قوت آن را بررسی خواهیم کرد.
سیستم ۳-۵-۲:
از پیشینه و تاریخچه سیستم ۳-۵-۲ که بگذریم، مهمترین دلایل به کار گیری این سیستم عبارت است از: ۱. کنترل مرکز زمین با تعداد بالای هافبکهایی که حضور دارند؛ ۲. استفاده از کانالهای کناری با حضور فولبکهای سرعتی و تکنیکی؛ ۳. نداشتن مدافع وسط با کیفیت که باعث میشه ارنج تیم از دو دفاع وسط به سه دفاع وسط برای پوشش اشتباهات مدافعان تغییر کند.
آرایش چهاردفاعه:
یکی از تاکتیکهای اصلی برای پیشروی به سوی دروازه حریف، استفاده از قدرت فولبکها میباشد. در سیستم ۴-۳-۳ یا ۴-۲-۳-۱ نزدیکی فولبکها با وینگرها باعث شکلگیری اورلپ و کارهای ترکیبی در کناره زمین و ارسال به محوطه جریمه میشود.
مدافعین مرکزی:
با بررسی سابقه مورینیو در تیمهای قبلی میبینیم که در هیچ تیمی از سیستم ۳-۵-۲ استفاده نکرده و برای اولین بار این سیستم را در رم اجرایی کرده است. لازم به ذکر است که در نیم فصل اول حضور مورینیو در رم، سیستم ۴-۲-۳-۱ به کار گرفته شد اما به دلیل اشتباهات زیاد مدافعین مرکزی تیم و جهت پوشش این موارد از سیستم سه دفاعه بهره گرفته شد. خوب هست که یادآوری شود که در نیم فصل مذکور، مدافعین مرکزی رم کریس اسمالینگ، راجر ایبانیز، جانلوکا مانچینی بودند اما امکان اجرای خط دفاع چهار نفره وجود نداشت.
با وجود این کمبودها، اما طرفداران رم و مربی تیم، جای خالی اسمالینگ را در این فصل ( که اکنون دو سال سن بالاتری از فصل اول مورینیو دارد) احساس میکنند. در ابتدای این فصل، راجر ایبانیز به الاهلی عربستان فروخته شد و گزینههای نیمکت نشین فصل پیش رم از جمله یورنته و کومبولا به گزینههای اصلی برای پوشش خط دفاعی تبدیل شدند (کومبولا هنوز از مصدومیت پارکی صلیبی به ترکیب تیم بازنگشته است). اندیکا مدافع تنومند ساحل عاجی تیم جهت شرکت در مسابقات جام ملتهای آفریقا غایب بوده و جالب است که بدانید، پینتو مدیر ورزشی تیم رم بیان کرد که اندیکا جهت تقویت خط دفاع و داشتن یک گزینه قابل اتکا روی نیمکت خریداری شده است اما به علت مصدومیت کریس اسمالینگ، اندیکا به گزینه اصلی تیم برای دفاع وسط تبدیل شد. همچنین، هویسن بازیکن ۱۹ سالهای که در یونتوس فرصت کافی برای بازی نداشت (به علت خرید ۳.۵ میلیون یورویی دفاع وسط لیل) به سرعت در ترکیب اصلی رم جای گرفت، بدون انجام جلسات تمرینی کافی برای هماهنگی با دیگر اعضای تیم و صرفا به علت وضعیت بدی که در خط دفاع برای رم حکمفرماست.
روند کاهش کیفی و کمی خط دفاع رم نشان دهنده این است که مدیریت باشگاه از سیستم ۳-۵-۲ تیم راضی است (به دلیل رسیدن تیم به فینال لیگ اروپا در فصل گذشته و قهرمانی در لیگ کنفرانس در دو فصل پیش) و تلاشی برای ارتقای کیفیت مدافعین وسط تیم نکردند. چه سیستم چهار دفاعه و چه سیستم سه دفاعه نیازمند مدافعین مرکزی با کیفیت میباشد اما همین خط شروع کننده بازی برای رم پاشنه آشیل بزرگی به حساب آمده است.
فولبک:
جدا از مدافعین وسط کاملا متوسطی که رم در اختیار دارد، اوضاع برای رم در پست فولبک بدتر نیز میباشد. تک تک فولبکهای رم شامل کارسدورپ، چلیک، کریستنسن، اسپیناتزولا و زالفسکی با عدم کیفیت قابل توجه روبرو هستند. کریستنسن و کارسدورپ در کارهای دفاعی مشارکت بهتری دارند اما در کارهای هجومی مشارکت و کیفیت خوبی ندارند و در نقطه مقابل کارسدورپ ضعف در کارهای دفاعی دارد اما مشارکت نسبتا خوبی در کارهای هجومی دارد. این موضوع باعث شده است تا در هر بازی بنا به تاکتیک اتخاذ شده، فولبک سمت راست تغییر کند. در جناح چپ نیز همین شرایط حکمفرماست. زالفسکی از سرعت خوبی برخوردار بوده و همچنین در کنترل توپهای هوایی بسیار ماهرانه اقدام میکند اما کیفیت ارسالهای کوتاه و بلند بسیار بدی دارد و این باعث شده است که در نیمه دوم اسپینترولا به تعویض همیشگی مورینیو برای ارسالهای با کیفیت از جناح چپ تبدیل بشود.
خط هافبک:
تا اینجا به بررسی خط دفاع تیم پرداخته شد و ضعفهای مدافعین مرکزی و کناری رم ذکر شد. به دلیل حضور داشتن هافبکهای متعدد که کیفیت نسبتا مناسبی دارند، یکی دیگر از دلایل استفاده از سیستم ۳-۵-۲ مشاهده میشود. با اتخاذ این سیستم کنترل مرکز زمین برای رم راحت تر میشود اما به علت کیفیت پایین فولبکهای تیم، استفاده از کانالهای مرکزی زمین تنها راه بازیسازی میباشد و با مشاهده بازیهای رم، اصرار و تمرکز بر بازی سازی در کانال مرکزی زمین با پاسهای کوتاه یا بلند مشهود است. به علت محدود شدن بازیسازی تیم به کانال مرکزی، وجود بازیکن خلاق و دریبلزن بسیار حیاتی است. به علت اینکه رم فاقد یک هافبک رجیستا است، بار خلاقیت تیم بر دوش دیبالا قرار گرفته است. به همین دلیل حضور داشتن دیبالا در سیستم بازی رم بسیار حیاتی است اما مصدومیتهای متعدد این بازیکن آرژانتینی باعث دردسر برای رم و مورینیو شده است. در نبود دیبالا این نقش تا حدودی بر عهده الشعراوی و پلگرینی قرار میگیرد.
خط حمله:
با نگاه کردن به بیشتر گلهایی که رم در این فصل به ثمر رسانده است، گلزنی در جریان بازی و استفاده عالی از زون ۱۴ نشان میدهد که کیفیت بازیسازی در تیم رم به خوبی انجام میشود. هر چند عدم گلزنی لوکاکو و بلوتی و همچنین اشتباهات متعدد روی پاتریسیو (در هفتههای ابتدایی این فصل) و خط دفاع چند پاره رم باعث شده است که رم علیرغم آمار بالایی که در XG داشته باشد، گلهای کمتر (با این حال سومین خط حمله برتر لیگ را دارد) و امتیازات بسیار کمتری را داشته باشد.
صحبت پایانی:
در پایان باید گفت که قانون فیرپلی مالی بر فعالیتهای نقل و انتقالاتی تیم رم تاثیر بسیار مشهودی داشته است. قراردادهای قرضی با بازیکنانی که سابقه مصدومیتهای متعدد اما اسامی بزرگ دارند باعث شده است (از جمله دیبالا و سانچز) و عدم جذب مدافع وسط و کناری با کیفیت باعث شده است که رم در وضعیت امروز قرار بگیرد. امید به اینکه تیم دوست داشتنی رم در وضعیت بهتری قرار بگیرد و سهمیه لیگ قهرمانان اروپا را کسب کند.