طرفداری | رم با مورینیو در فصل گذشته، دو هدف ترسیم کرد و در نهایت به اهداف مدنظر خود نرسید. دومین فصل جالوروسی با مورینیو نسبت به نخستین فصل حضور او در پایتخت ایتالیا از نظر سبک بازی، عملکرد و نتیجه گیری تفاوت چندانی نداشت و تغییرات محسوسی احساس نشد. آقای خاص قصد داشت با یک تیر، دو نشان بزند اما تیر او به خطا رفت.
رم در فصلی که گذشت، یک هدف اصلی و یک هدف جانبی را دنبال کرد و در نهایت هیچ کدام از این اهداف به نتیجه نرسید. با تصمیم ژوزه مورینیو یا به عبارتی بهتر با توجه به جاه طلبی او و محدودیت های ترکیب جالوروسی که مطابق با این جاه طلبی نبود، رم برخلاف بسیاری از تیم ها با ترکیب و ابزار مشابه، هر سه رقابت را جدی گرفت و هیچ جامی را فدای دیگری نکرد. هدف اصلی رم کسب سهمیه لیگ قهرمانان اروپا و هدف جانبی کسب قهرمانی در یکی از رقابت های کوپا ایتالیا یا لیگ اروپا بود. شرایط در انتهای فصل به نحوی پیش رفت که مورینیو دست به یک قمار بزرگ زد؛ همه یا هیچ! موفقیت یا شکست فصل طولانی رم در فینال لیگ اروپا خلاصه می شد. مورینیو در انتهای فصل، کل توان و تمرکز تیم را روی لیگ اروپا گذاشت تا با یک تیر، دو نشان بزند اما تیر او به خطا رفت. رم با قهرمانی در لیگ اروپا هم به هدف اصلی خود یعنی کسب سهمیه می رسید و هم به دیگر هدف خود یعنی کسب جام دست می یافت. در فصلی که غول های سری آ حال و روز خوشی در لیگ نداشتند، رم از راه ساده تر یعنی از طریق سری آ، سهمیه را نخواست و در نهایت در فینال لیگ اروپا هم مقابل سویا شکست خورد تا قمار بزرگ مورینیو با شکست روبرو شود. از فصل 2022/23 رم می توان به عنوان فصلی ناامیدکننده و ناکام یاد کرد.
- قسمتهای پیشین تحلیل فصل:
- منچسترسیتی؛ تحقق رویای شیرین جاودانگی
- بایرن مونیخ؛ به هالیوودیترین شکل ممکن
- بارسلونا؛ اولین گام ها برای بازگرداندن شکوه سابق
- ناپولی؛ به یاد دیگو، برای یک شهر
- پاری سن ژرمن؛ یک هواپیما از جنس طلا در آسمان باقی نمیماند
- آرسنال؛ هیجانانگیز، امیدوارکننده اما بر باد رفته
- رئال مادرید؛ ساز ناکوک لوس بلانکوس در لالیگا و اروپا
- اینتر؛ تلاش ستودنی برای بازگشت به جمع بزرگان اروپا
- دورتموند؛ حسرت فراموش نشدنی
- میلان؛ تیمی خوب، بد و گاهی زشت!
- منچستریونایتد؛ نه چندان مقتدر اما امیدوارکننده
-
لیورپول؛ از حساسیت به نام یونایتد تا کسب هیچ و پوچ!
پایتخت نشینان تا هفته 30 سری آ معمولاً بین رتبه های سوم تا پنجم جدول جابجا شدند و با توجه به وضعیت غیرعادی یوونتوس، شانس بالایی برای کسب سهمیه لیگ قهرمانان اروپا داشتند. تیم مورینیو از هفته 31 تا 37 طی 7 بازی پیاپی موفق به کسب برد نشد تا سری آ عملاً برای آنها به پایان برسد. در این مقطع فشرده، رم درگیر حساس ترین بازی های خود در لیگ اروپا بود و البته مهره های کلیدی مورینیو یکی پس از دیگری به دلیل مصدومیت از دسترس خارج شدند. اوضاع برای جالوروسی از سطح بد درحال پیش رفتن به سمت فاجعه بود تا اینکه با گل دقیقه 90 دیبالا مقابل اسپتزیا در هفته پایانی، تیم مورینیو سرانجام پس از هفته ها در سری آ به پیروزی رسید و به جای لیگ کنفرانس اروپا به لیگ اروپا راه یافت. دومین فصل مورینیو با رم در سری آ از نظر تعداد برد، مساوی، باخت، امتیاز و جایگاه در جدول دقیقاً مشابه اولین فصل او بود. جالوروسی با 18 برد، 9 تساوی و 11 باخت موفق به کسب 63 امتیاز شد و در رتبه ششم قرار گرفت.
رم در کوپا ایتالیا مسیری تقریبا آسان و بدون مشکل را تا فینال پیش روی خود داشت. رمی ها می توانستند بدون اینکه با غول های ایتالیا برخورد کنند به فینال برسند اما فرصت سوزی بزرگ تیم مورینیو در فصل گذشته به همین جام مربوط می شود. گرگ ها در مرحله یک چهارم نهایی در خانه مقابل کرمونزه غافلگیر شدند و با قبول شکست در این بازی از دور رقابت ها کنار رفتند.
اما مهم ترین رقابت برای رم و مورینیو، لیگ اروپا بود. آقای خاص که با جالوروسی فاتح لیگ کنفرانس اروپا شده بود، فرصت را مهیا دید تا در لیگ اروپا هم قهرمان شود. رم با غلبه بر تیم هایی چون سالزبورگ، سوسیداد، فاینورد و لورکوزن به فینال لیگ اروپا رسید اما در فینال مقابل سویا در ضربات پنالتی مغلوب شد. این فینال برای رم دقیقا مرز باریک خوشبختی و نگون بختی بود و در نهایت ناامیدی و حسرت نصیب مورینیو و تیمش شد.
لحظه زیبای فصل
کامبک رویایی مقابل فاینورد در مرحله یک چهارم نهایی لیگ اروپا، زیباترین لحظه فصل برای رمی ها بود. عبور از سد قهرمان هلند به عقیده بسیاری از کارشناسان، یک ماموریت غیرممکن برای رمِ ناقص و پُر از مصدوم به نظر می رسید اما شاگردان مورینیو با ارائه یک نمایش زیبا و پُرهیجان، بردی دلچسب را مقابل فاینورد در المپیکو جشن گرفتند. رم تا دقیقه 89 تیم حذف شده بود اما گل دیبالا از راه رسید، بازی به وقت های اضافه رفت و در نهایت رم در وقت های اضافه با گل های الشعراوی و پلگرینی به یک برد شیرین 4-1 رسید و به نیمه نهایی صعود کرد.
لحظه ناامیدکننده فصل
بدون شک و تردید، ناامیدکننده ترین لحظه رم نه فقط در فصل گذشته بلکه طی چند فصل اخیر، شکست در ضربات پنالتی مقابل سویا در فینال لیگ اروپا بود. این فینال برای جالوروسی فقط یک بازی برای رسیدن به عنوان قهرمانی نبود بلکه حکم مرگ و زندگی داشت. رم بعد از 4 فصل غیبت در لیگ قهرمانان اروپا باید سهمیه این رقابت ها را کسب می کرد تا تراز مالی خود را ساماندهی کند. آثار این باخت در فینال احتمالا در فصل آینده هم با رم خواهد بود.
از دیگر لحظات ناامیدکننده فصل می توان به دو باخت عجیب مقابل کرمونزه اشاره کرد. یکی در کوپا ایتالیا و دیگری در زمین این تیم در سری آ. کرمونزه ای که تا آن هفته در رتبه آخر جدول قرار داشت و هیچ بردی در سری آ کسب نکرده بود. همچنین شکست در دو بازی رفت و برگشت مقابل لاتزیو در دربی دلاکاپیتاله نیز سرافکندگی و تلخی را برای هواداران رم به همراه داشت.
حواشی و جنجالهای فصل
به طور طبیعی حضور مورینیو در هر تیمی، حواشی و جنجال ها پیرامون آن تیم را چند برابر می کند. از مهم ترین حواشی رم در فصل گذشته می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پس از تساوی 1-1 رم در زمین ساسولو، مورینیو یکی از بازیکنان رم را خائن نامید. در ادامه مشخص شد که منظور او ریک کارسدورپ است. فولبک هلندی از صحبت های مورینیو ناراحت شد و به دنبال جدایی از رم بود. او تا چند ماه جایی در لیست جالوروسی نداشت. تجربه ثابت کرده هر بازیکنی که وارد لیست سیاه مورینیو می شود، باید هرچه زودتر تیم او را ترک کند. این موضوع در مورد کارسدورپ عملی نشد. همه چیز میان کارسدورپ و مورینیو به حالت عادی برگشت و او با رم ادامه داد.
- در جریان دیدار رم و جنوا در کوپا ایتالیا، نیکولو زانیولو از سوی هواداران هو شد. او یکی از مهره های کلیدی و نام های بزرگ ترکیب مورینیو بود اما تا آن مقطع از فصل نتوانسته بود انتظارات را برآورده کند. زانیولو پس از این اتفاق دیگر در تمرینات رم حاضر نشد. رفتار غیرحرفه ای او، خشم سران باشگاه را به همراه داشت و آنها حکم فروش او را صادر کردند. زانیولو پیشنهاد 30 میلیون یورویی بورنموث را رد کرد و در شرایطی که هیچ راهی برای بازگشت اوضاع به حالت عادی وجود نداشت، رم مجبور شد با نصف این مبلغ، او را به گالاتاسارای بفروشد.
- مورد بعدی حواشی رم، یک داستان تکراری است؛ داستان درگیری ها و جنجال های سرمربی پرتغالی با داوران. مورینیو 6 بازی فصل گذشته رم در سری آ را به دلیل محرومیت از دست داد. مهم ترین مورد، درگیری لفظی مورینیو با مارکو سرا داور چهارم بازی با کرمونزه بود. به دنبال این اتفاق، مورینیو دو بازی محروم شد و سرا تا چند ماه از قضاوت در سری آ کنار رفت.
- حواشی دیدار رم و سویا در فینال لیگ اروپا که تحت تاثیر قضاوت بحث برانگیز آنتونی تیلور ایجاد شد، دیگر موضوعی است که تا مدت ها در ذهن هواداران رم باقی می ماند.
بهترین بازیکن فصل
پائولو دیبالا که به عنوان یک جواهر در انتقالی غیرمنتظره و آزاد در تابستان 2022 به رم پیوست، بهترین بازیکن فصل جالوروسی بود. عملکرد رم در فاز هجومی و نتایج این تیم ارتباط مستقیمی با حضور یا غیبت دیبالا داشت. لاخویا در همه رقابت ها 38 بار با پیراهن رم به میدان رفت و موفق به ثبت 18 گل و 8 پاس گل شد. کریس اسمالینگ، برایان کریستانته و نمانیا ماتیچ دیگر بازیکنانی بودند که هرگاه در زمین حضور نداشتند، رم فقدان آنها را احساس کرد.
ناامیدکنندهترین بازیکن فصل
آندره آ بلوتی با اختلاف ناامیدکننده ترین بازیکن فصل رم بود. او با رزومه ای قابل قبول به عنوان کاپیتان تورینو و بازیکن تیم ملی ایتالیا به رم آمد اما بسیار دور از انتظار ظاهر شد. ایل گالو در 31 بازی خود با پیراهن رم در سری آ حتی یک گل هم به ثمر نرساند. روی پاتریسیو، لورنتزو پلگرینی و تامی آبراهام هم در حد نام خود ظاهر نشدند و فصل ناموفقی را سپری کردند. راجر ایبانیز نیز با اشتباهات هرچند کم اما مرگبار خود، نقش مهمی در شکست های بدموقع تیم مورینیو داشت.
پدیده جوان/قهرمان غیرمنتظره فصل
ادواردو بووه هافبک 21 ساله و محصول آکادمی رم، پدیده فصل گرگ ها بود. او تا اواسط فصل تقریبا یک مهره مازاد و نیمکت نشین بود اما با فرا رسیدن مصدومیت های پیاپی بازیکنان رم در نیم فصل دوم، بووه به مهره ای ثابت در ترکیب تیم مورینیو تبدیل شد. او تک گل رم مقابل لورکوزن را به ثمر رساند و راه رم برای رسیدن به فینال لیگ اروپا را هموار کرد.
عملکرد خریدهای فصل
- میله اسویلار؛ مطابق انتظار چندان موثر ظاهر نشد. او دروازه بان دوم رم بود و فقط 4 بار با نظر مورینیو به میدان رفت.
- دیگو یورنته؛ مدافع اسپانیایی لیدزیونایتد که در نیم فصل به صورت قرضی به رم آمد، یک بازیکن قابل اعتماد و مطمئن نشان داد. البته مصدومیت ها باعث شد تا مورینیو نتواند به طور ثابت روی این بازیکن حساب باز کند. با این اوصاف رم به دنبال دائمی کردن قرارداد یورنته است.
- مهمت زکی چلیک؛ فولبک ترک هم فصل موفقی را در رم سپری نکرد. او جایگاه ثابتی در سمت راست خط دفاعی جالوروسی نداشت و در بسیاری از بازی ها، مهره ای خنثی و معمولی نشان داد.
- جورجینیو واینالدوم؛ جینی که در پاریس افت کرده بود، قصد داشت زیر نظر مورینیو به اوج برگردد با این حال مصدومیتی سنگین، او را 6 ماه خانه نشین کرد. واینالدوم در بازگشت از مصدومیت، حتی در حد سایه ای از آن هافبک جنگنده لیورپول نشان نداد.
- مادی کامارا؛ او پس از مصدومیت واینالدوم به عنوان یک خرید فوری به صورت قرضی از المپیاکوس به رم آمد اما نتوانست اعتماد مورینیو را جلب کند. کامارا در نیم فصل دوم کاملاً نیمکت نشین بود.
- اولا سولباکن؛ وینگر سابق بوده گلیمت در نیم فصل به ترکیب رم اضافه شد. او مهره چندان موثری در ترکیب تیم مورینیو نبود اما در چند بازی درخشان ظاهر شد.
- به عملکرد دیبالا و بلوتی نیز در بندهای قبلی اشاره شد.
تغییرات و نیازهای نقلوانتقالات تابستانی
خرید یک دروازه بان مطمئن و شش دانگ به جای پاتریسیو و اضافه شدن یک مهاجم چارچوب شناس و تمام کننده، مهم ترین نیازهای تیم مورینیو به نظر می رسد. پاتریسیو دیگر آن دروازه بان قابل اعتماد سال های گذشته نیست. اگرچه همچنان کم اشتباه است اما دیگر نجات بخش نیست و بیش از حد گل های ساده دریافت می کند. بزرگ ترین مشکل رم در فصل قبل، معضل تمام کنندگی بود. تیم مورینیو در اکثر بازی ها xG بسیار بالایی داشت و در زمینه خلق موقعیت از بهترین های سری آ بود اما مهاجمان این تیم یعنی آبراهام و بلوتی موقعیت های زیادی را هدر دادند. رم از نظر تعداد موقعیت های از دست رفته و تعداد تیرک ها، رکورددار بود. مورینیو همچنین فقدان یک هافبک با ویژگی های هنریک مختیاریان را احساس کرد. هافبکی رونده و پا به توپ که زیر توپ نزد و بتواند تیم را از زیر فشار خارج کند.