سال 1401 برای ورزشهای آبی فراز و فرودهای بسیار زیادی داشت.
به گزارس طرفداری، تیم ملی واترپلو ایران آبان 1401 راهی مسابقات قهرمانی آسیا در تایلند شد. واترپلوئیستهای کشورمان در مرحله گروهی نمایش جذابی ارائه کردند و با پیروزی مقابل یکی از قدرتهای واترپلو قاره کهن، صدرنشین شده و به مرحله بعد صعود کردند.
شاگردان الکساندر چیریچ در گروه A مسابقات مقابل تمام حریفان به پیروزی رسیدند و با کسب هشت امتیاز از چهار بازی، مقتدرانه به مرحله یکچهارم نهایی راه یافتند. نکته مهم پیروزی ایران در دیدار سوم مقابل قزاقستان بود؛ تیمی که به همراه ژاپن میزبان، تنها نمایندگان آسیا در المپیک ۲۰۲۰ توکیو به شمار میرفت.
واترپلوئیستهای ایران؛ هند، کره جنوبی، قزاقستان و تایلند میزبان رقابتها را شکست دادند و امیدها به کسب مدال از مهمترین تورنمنت قارهای را به بالاترین سطح رساندند. شاگردان چیریچ در مرحله یکچهارم نهایی نیز هنگگنگ را با نتیجه ۱۹ بر ۲ در هم کوبیدند، ولی در دو بازی بعدی عملکردی متفاوت به نمایش گذاشتند.
ایران در مرحله نیمهنهایی با اختلاف تنها یک امتیاز به چین باخت و فرصت حضور در فینال را از دست داد. نکته مهم ناتوانی شاگردان چیریچ در حفظ برتری بود که با کامبک چینیها همراه شد. ایران در پایان کوارتر دوم ۶ بر ۴ پیش بود ولی در کوارتر سوم ورق برگشت و حریف با به ثمر رساندن پنج گل، در مجموع ۹ بر ۸ پیش افتاد. کوارتر پایانی نیز با تساوی ۲ بر ۲ به پایان رسید و ایران نتوانست طعم حضور در فینال را بچشد.
واترپلوئیستها در دیدار ردهبندی بار دیگر با قزاقستان روبرو شدند و این بار حریف زخمخورده توانست انتقام بازی مرحله گروهی را بگیرد. دیدار با اختلاف یک امتیاز دنبال میشد اما در کوارتر پایانی توپهای ایران به تیرک خورد و در مقابل قزاقها به سادگی به گل رسیدند. در نهایت ایران ۸ بر ۵ باخت و حتی برنز هم نگرفت.
کارشناسان یکی از دلایل افت شدید بعد از شروع عالی در مسابقات آسیایی را غیبت الکساندر چیریچ سرمربی صربستانی در تمرینات دانستند. او در تهران کنار تیمش نبود و به صورت مستقیم راهی تایلند شد تا هدایت ملیپوشان را بر عهده بگیرد.
قرارداد الکساندر چیریچ سرمربی صربستانی تیم ملی واترپلو پس از مسابقات قهرمانی آسیا و انتخابی قهرمانی جهان به پایان رسید و اقدامی هم برای تمدید صورت نگرفت. چیریچ به صورت همزمان هدایت تیم المپیاکوس یونان را بر عهده داشت و افزایش نرخ ارز باعث شد فدراسیون شنا، شیرجه و واترپلو نتواند از پس تامین حقوق او بربیاید؛ چنانکه به گفته محسن رضوانی رییس فدراسیون شنا، شیرجه و واترپلو، حقوق چیریچ در ایرن نصف درآمد او در یونان بود.
در نهایت چیریچ از ایران رفت و دانیال خاکبان جای او را گرفت. جدایی چیریچ و بلاتکلیفی تیم ملی واترپلو، صدای ملیپوشان را هم درآورد اما در نهایت مربی ایرانی توانست تیم ملی را در مسابقات قهرمانی 2023 آسیا فینالیست کند.
قهرمان لیگهای واترپلو مردان و زنان مشخص شدند
سی و دومین دوره مسابقات لیگ برتر واترپلو باشگاههای کشور در سال ۱۴۰۱ هم روز چهارم اسفند ۱۴۰۱ با برگزاری دیدارهای رده بندی و فینال به پایان رسید. استخر ۹ دی مجموعه ورزشی شهید شیرودی تهران میزبان رویارویی تیمهای دانشگاه آزاد اسلامی و شهید نوفلاح در فینال بود. این دیدار در پایان با نتیجه ۱۸ بر ۹ به سود تیم نوفلاح به پایان رسید. تیمهای دانشگاه آزاد اسلامی و نفت و گاز امیدیه به ترتیب روی سکوهای دوم و سوم ایستادند.
مهدی یزدانخواه به عنوان برترین بازیکن، علیرضا مهری برترین بازیکن زیر ۲۱ سال و امیرحسین اعرابی هم بهترین دروازهبان سی و دومین دوره لیگ برتر واترپلو کشور شدند. نیروی زمینی ارتش، نفت و گاز گچساران، رعد پدافند، دانشگاه آزاد اسلامی، نفت امیدیه و شهید نوفلاح 6 تیم حاضر در این مسابقات بودند.
مسابقات واترپلو زنان باشگاههای کشور در سال ۱۴۰۱ هم تحت عنوان جام فجر در رده سنی ۱۷ تا ۱۵ سال با قهرمانی تیم آینده سازان اصفهان به پایان رسید. این مسابقات با حضور تیمهای آینده سازان اصفهان، موج ایرانیان، شهید باکری ارومیه، فارس و جزیره کیش برگزار شد و در پایان تیم آینده سازان اصفهان در جایگاه نخست ایستاد. تیمهای موج ایرانیان و شهید باکری ارومیه هم به ترتیب دوم و سوم شدند.
استخر لاکچری آقای نایب رییس و مستشار خارجی
مهمترین حاشیه پیرامون رشته شنا نیز دی 1401 رقم خورد. در حالی که بسیاری از شهرهای ایران با قطعی گاز در روزهای سرد سال دست به گریبان بودند، استخر روباز با گاز دولتی، فعالیت میکرد! یکی از استخرهای لاکچری مناطق مرفهنشین بدل به پاتوقی برای بچه پولدارهای تهران شد؛ استخری روباز که در هوای سرد و یخبندان و برفی، آب خود را با گاز دولتی گرم میکرد تا مشتریان خاص برای تفریح و شنا زیر برف سنگین تهران دغدغهای نداشته باشند.
یکی از مدیران و مالکان این استخر، نایب رییس فدراسیون شنا، شیرجه و واترپلو بود؛ مدیری که پست دولتی دارد و باید در این پست به عموم جامعه و مردم خدمت کند اما در روزهایی که مردم عادی بابت کمبود گاز برای گرم کردن خانههای خود با سرما دست و پنجه نرم میکردند، از گاز دولتی به نفع عدهای خاص برای تفریح استفاده کرد. البته گاز این استخر لاکچری سرانجام توسط شرکت ملی گاز قطع شد.
برگزاری لیگ شنا با طعم رکوردشکنی
نوزدهمین دوره مسابقات لیگ شنای قهرمانی باشگاههای کشور هم روز 12 اسفند 1401 با برگزاری مراسم اختتامیه به پایان رسید. در پایان این دوره از مسابقات تیم سرزمین موجهای آبی مشهد با ۳۴۵۹ امتیاز عنوان قهرمانی را از آن خود کرد. تیمهای نفت تهران و اریس اصفهان نیز به ترتیب با ۳۲۸۵ و ۳۲۴۲ امتیاز در ردههای دوم و سوم قرار گرفتند.
در دور نهایی لیگ برتر شنا سال ۱۴۰۱ در مجموع سه رکورد ملی و ردههای سنی جابهجا شد. سینا غلامپور با ۱۵۲۲ امتیاز عنوان برترین شناگر این دوره از مسابقات را کسب کرد. همچنین از متین سهران برای رکورد شکنی در ماده ۲۰۰ متر آزاد و ابوالفضل سام برای رکوردشکنی در مادههای 50، 100 و ۲۰۰ متر کرال پشت تقدیر شد.
اریس اصفهان، باشگاه امیر مرشد البرز، باشگاه مقاومت سرزمین موجهای آبی مشهد، نفت امیدیه، نفت تهران و نیروی زمینی ارتش هفت تیم حاضر در این مسابقات بودند.
یکی دیگر از اتفاقات جالب صحبت از جذب مشاور خارجی برای تیم ملی شنا بود. جذب مربیان خارجی در طول سالیان متمادی برای تیمهای ملی رشتههای مختلف ورزشی متداول بوده اما فدراسیون شنا در نظر داشت از مشاور خارجی کنار شناگران ملیپوش استفاده کند. شنا جزو رشتههای منتخب برای اعزام به بازیهای آسیایی هانگژو است، به همین دلیل فدراسیون تصمیم گرفت با کمک مشاور خارجی، برنامهریزی بهتری انجام بدهد.
حمید اسکندریون رییس کمیته فنی شنا تاکید کرد با توجه به پیشرفت شنا در کشور به دنبال یک مشاور خارجی هستند تا بتوانند برنامهریزی بهتری داشته باشند؛ مشاور خارجی خوبی که مربی هم باشد و بتواند به تیم ملی شنا کمک کند.
مسابقات بینالمللی شنای زنان چه شد؟
دی 1401 نایب رییس فدراسیون شنا، شیرجه و واترپلو از برگزاری مسابقات بین المللی شنا ویژه زنان در ایران خبر داد. محسن علی آبادی با بیان اینکه برگزاری رویدادهای مختلف در سراسر کشور از جمله برنامههای فدراسیون برای ترویج ورزش شنا است، اعلام کرد ویژه برنامه نوروزگاه فقط برای خانمها با حضور ۱۳ کشور در ایران اسلامی برگزار خواهد شد؛ اتفاقی که برای اولین بار پس از انقلاب رخ میداد و ایران میزبان مسابقات بینالمللی شنای زنان میشد اما اسفند 1401 خبری از حضور شنا میان رشتههای بازیهای نوروز نبود.
نخستین دوره بازیهای بینالمللی نوروز ویژه زنان 19 اسفند 1401 به صورت رسمی افتتاح شد و ایران میزبان مسابقاتی در ۹ رشته کبدی، جودو، سوارکاری، دو و میدانی، وزنه برداری، کاراته، فوتسال، شمشیربازی و چوگان با حضور ۳۷۸ ورزشکار خارجی و ۱۹۲ ورزشکار ایرانی بود.
کارت هدیه و میل به مهاجرت
روزهای پایانی دی 1401 رییس فدراسیون شنا، شیرجه و واترپلو از احتمال اعزام یک یا دو شیرجهرو به بازیهای آسیایی هانگژو خبر داد. یکی از آنها سام واژیر بود که تا زمان برگزاری بازیهای آسیایی ۱۵ ساله میشود اما نفر اول مسابقات کشوری شده است. او در سومین دوره المپیاد استعدادهای برتر ورزش کشور با کسب پنج مدال طلا به عنوان پدیده این دوره از مسابقات در بخش پسران انتخاب شد. البته او از امکانات و حمایتها به هیچ عنوان راضی نبوده؛ تا جایی که دچار تردید شده و تلویحا از مهاجرت به خارج از کشور صحبت کرده است:
فقط با یک کارت هدیه از ما تقدیر شد. دوست دارم همیشه در این رشته بمانم و علاقه زیادی به آن دارم ولی نمیدانم در کشور خودم ادامه بدهم یا نه.
مسابقات شیرجه کاپ اروپا آسیا هم از روز 19 اسفند 1401 به میزبانی شهر ساراتو روسیه برگزار شد. محمد مقدسی در تخته سه متر موفق شد با پشت سر گذاشتن شیرجهروهای روسیه، کوبا، بلاروس، و ونزوئلا در جمع هشت نفر برتر مرحله مقدماتی قرار بگیرد و راهی فینال شود. علیرضا صباغی نیز با ایستادن در جایگاه هجدهم به کار خود پایان داد. مقدسی در فینال این ماده هشتم شد.
مقرر بود ملیپوشان ایران در ماده شیرجه هماهنگ از سکو ۱۰ متر با حریفان خود به رقابت بپردازند که با آسیب دیدگی دست کیومرث اصلانی، تیم ایران از شرکت در این ماده بازماند. همچنین شیرجهروهای ایران در سکوی ۱۰ متر انفرادی با حریفان خود به رقابت پرداختند. محمد مقدسی و علیرضا صباغی ابتدا در مرحله مقدماتی با نمایشی خوب در جمع هشت نفر برتر قرار گرفتند و جواز حضور در فینال این ماده را کسب کردند. در فینال رقابتهای سکو، محمد مقدسی در جایگاه هفتم و علیرضا صباغی در جایگاه هشتم ایستادند. در ادامه این دو شیرجهرو در ماده تخته سه متر هماهنگ با حریفان خود رقابت کردند که در پایان ششم شدند و به کار خود در این مسابقات پایان دادند.
رکودشکنی ایران در نجات غریق جهان
مسابقات نجات غریق قهرمانی جهان در ماده انفرادی «پرتاب طناب» در حالی به پایان رسید که بهترین رکورد این ماده به نام هادی دریایی نژاد ملی پوش ایران ثبت شد. مهر 1401 در چارچوب مسابقات نجات غریق قهرمانی جهان به میزبانی ریچونه ایتالیا، رقابتهای انفرادی ماده پرتاب طناب برگزار شد و طی آن اتفاقی تاریخی برای نجات غریق ایران رقم خورد. هادی دریایی نژاد نماینده ایران در این بخش از مسابقات بود. او در مرحله مقدماتی این ماده رکورد ۱۸.۳۵ را به ثبت رساند و به فینال B راه یافت.
دریایی نژاد در این مرحله از مسابقات هم با ثبت کورد ۹.۹۸ به کار خود پایان داد و در جدول رده بندی جایگاه نهم را از آن خود کرد. رکورد دریایی نژاد به عنوان بهترین و بالاترین رکورد رقابتهای نجات غریق قهرمانی جهان در ماده پرتاب طناب به ثبت رسید.
قهرمانی ماده پرتاب طناب مسابقات نجات غریق قهرمانی جهان به نام ورزشکاری از استرالیا ثبت شد. این ورزشکار در فینال A مسابقات رکورد ۱۰.۶۹ را ثبت کرد و قهرمان شد، در حالی که دریایی نژاد در فینال B رکورد ۹.۹۸ را به ثبت رساند.
در جریان مسابقات قهرمانی جهان، تیم ملی ایران هم با جابهجایی رکورد ملی در ماده ۴ در ۵۰ متر با مانع تیمی به فینال B رقابتها راه یافت. این تیم با حد نصاب رکورد ۱:۴۴:۴۸، شکستن رکورد ملی و با پشت سر گذاشتن ۱۴ تیم از جمله کشورهای پرقدرت آمریکا، هلند، آلمان، بلژیک، سوئد، سویس، ایرلند و برزیل راهی این مرحله شد.