سال 1401 برای تکواندو چندان خوشایند نبود.
به گزارش طرفداری، تکواندو ایران با رییس جدید در سال 1401 عملکرد خوبی در مسابقات آسیایی و جهانی نداشت. ملی پوشان تکواندو تیرماه سال گذشته در مسابقات قهرمانی آسیا شرکت کردند و هر قدر زنان درخشیدند، مردان ناامیدکننده ظاهر شدند.
بیست و پنجمین دوره رقابتهای تکواندو قهرمانی آسیا در شهر چانچئون کره جنوبی برگزار شد. در پایان این دوره از مسابقات تیم ملی تکواندو زنان ایران با کسب سه مدال طلا، دو مدال نقره، یک مدال برنز و کسب 500 امتیاز برای اولین بار روی سکوی قهرمانی آسیا ایستاد. چین و کره جنوبی هم به ترتیب دوم و سوم شدند.
در بخش مردان، تیم ملی کشورمان پس از 20 سال سکونشینی در قاره آسیا، با کسب سه مدال نقره، یک مدال برنز و 187 امتیاز در جایگاه پنجم قرار گرفت. تیم ملی ایران از سال 2002 همواره بین سکوهای قهرمانی و نایب قهرمانی در حرکت بود. ایران در دوره گذشته پس از 19 سال به سکوی سوم آسیا سقوط کرد اما سرانجام سکو را هم از دست رفته دید و در جایگاه نازل پنجم قرار گرفت.
در این مسابقات ناهید کیانی، اکرم خدابنده و زهرا پوراسماعیل موفق به کسب مدال طلا شدند. مبینا نعمتزاده، نسترن ولی زاده، میرهاشم حسینی، مهدی حاج موسایی و علیرضا نادعلیان به مدال نقره رسیدند و دانیال بزرگی و زهرا شیدایی برنزی شدند.
شوک مکزیکی، تکرار کابوس طلای راندهشدگان
بیست و پنجمین دوره رقابتهای تکواندو قهرمانی جهان هم از روز 23 آبان با حضور 755 تکواندوکار از 120 کشور جهان در سالن «متروپلیتن» شهر گوادالاخارا آغاز شد و هفت روز به طول انجامید. ایران با 14 تکواندوکار مرد و زن به مکزیک سفر کرد ولی در پایان نه تنها از کسب مدال طلا عاجز ماند، بلکه حتی یک نقره نیز کسب نکرد. کاروان تکواندو کشورمان با سه مدال برنز و رتبه نازل هجدهم به کار خود در مهمترین مسابقات تکواندو بعد از المپیک پایان داد.
کره جنوبی در بخش مردان به عنوان قهرمانی رسید و در بخش زنان نیز مکزیک روی سکوی نخست ایستاد. در بخش مردان، تیم های اسپانیا و مکزیک در ردههای دوم و سوم جای گرفتند و در بخش زنان نیز چین و صربستان به نقره و برنز دست یافتند. در مجموع زنان و مردان نیز تیمهای مکزیک، چین و کره جنوبی اول تا سوم شدند و ایران حتی جایی در جمع 10 تیم برتر نداشت. هر سه برنز را مردان ایران به دست آوردند و زنان هیچ مدالی نگرفتند.
نکته قابل توجه تکرار کابوسی بود که در مسابقات کشتی قهرمانی جهان هم رخ داد. در بلگراد، تیم ملی کشتی فرنگی با هدایت محمد بنا نتوانست هیچ مدال طلایی کسب کند و با دو نقره و یک برنز به ایران بازگشت اما همه شاهد قهرمانی علی ارسلان، کشتیگیر ایرانی تیم صربستان بودند. در مکزیک نیز مهدی خدابخشی در تورنمنتی که هیچیک از تکواندوکاران ایران، طلایی نشدند، توانست پرچم صربستان را بالا ببرد و دومین مدال طلای دوران حرفهای خود را هم کسب کند. در پایان این رقابتها مهدی خدابخشی عنوان بهترین بازیکن جهان در بخش مردان را کسب کرد و دانیلا سوزا از مکزیک در بخش زنان به این عنوان رسید.
دعوای روسای سابق و فعلی
هادی ساعی رییس فدراسیون تکواندو جنگ لفظی بی پایانی با رییس پیشین فدراسیون و معاون فعلی توسعه ورزش قهرمانی و حرفهای وزارت ورزش و جوانان داشت. پرافتخارترین ورزشکار المپیکی تاریخ ایران از تبعیض و تاخیر در تخصیص بودجه به شدت انتقاد داشت و نوک پیکان را به سمت معاون توسعه ورزش قهرمانی و حرفهای وزارت ورزش نشانه رفت. سید محمد پولادگر معاون وزارت ورزش به مدت 21 سال ریاست فدراسیون تکواندو را بر عهده داشت و زمستان سال گذشته، سکان هدایت فدراسیون را به ساعی واگذار کرد. رییس جدید معتقد بود وزارت ورزش، بودجهای که مجلس به فدراسیونها اختصاص داده را به نام خود ثبت کرده و بدین ترتیب از مبلغی که وزارتخانه باید پرداخت کند، کم میکند!
رییس فدراسیون تکواندو انتصابهای بحث برانگیزی نیز داشت. انتشار خبر حضور مهروز ساعی در کسوت نایب رییسی فدراسیون به قدری واکنش های منفی به دنبال داشت که خواهر هادی ساعی ترجیح داد به فعالیت در قامت مربی تیم ملی ادامه بدهد و قید پست مدیریتی را بزند.
همچنین وقتی انتقادات از عملکرد کادر فنی تیم ملی تکواندو بالا گرفت، ساعی که حامی جدی بیژن مقانلو محسوب میشد، فیض الله نفجم را به کادر فنی اضافه کرده و تغییری در راس کادر فنی ایجاد نکرد. این در حالی است که پیشتر در اتفاقی عجیب، تیم ملی دو سرمربی داشت و بیژن مقانلو و علی محمد بسحاق به صورت متناوب هدایت ملی پوشان را بر عهده داشتند. در نهایت بسحاق عطای حضور در تیم ملی را به لقایش بخشید و تیم ملی را تمام و کمال به مقانلو واگذار کرد.
طغیان ملیپوشان مرد و زن
البته تکواندو حاشیههای دیگری نیز داشت. ناهید کیانی، آرمین هادی پور و فرزان عاشورزاده در نقش یاغیهای 1401 ظاهر شدند. پس از پایان رقابتهای قهرمانی جهان، ندا زارع مربی تیم ملی زنان با انتشار پستی در فضای مجازی از تیم ملی خداحافظی کرد. در ادامه کیانی که عملکرد ضعیفی در مکزیک داشت از اعزام به گرندپری ریاض بازماند.
خط خوردن ناهید کیانی از این مسابقات با واکنشهای زیادی همراه بود؛ برخی معتقد بودند کیانی به دلیل حمایت از زارع مورد غضب مسئولان فدراسیون قرار گرفته اما عدهای هم از بیانضباطیهای ناهید کیانی در اردوها و مسابقات تیم ملی صحبت کردند. درگیری فیزیک ناهید کیانی و هادی ساعی هم خبر جنجالی دیگری بود؛ تا جایی که گفته شد ساعی به کیانی سیلی زده است.
آرمین هادیپور ملیپوش تکواندو و نماینده ایران در المپیک ۲۰۲۲ توکیو هم با انتشار پستی در اینستاگرام از تیم ملی خداحافظی کرد. این تکواندوکار ۲۸ ساله یک مدال نقره و یک مدال برنز مسابقات قهرمانی جهان، یک مدال طلا و دو برنز قهرمانی آسیا و سه مدال طلای مسابقات دانشجویان جهان را در کارنامه دارد. تکواندوکار رشتی در مسابقات انتخابی تیم ملی شکست ناباورانهای را تجربه کرد و شانس حضور در رقابتهای قهرمانی جهان را از دست داد. او دیدار انتخابی را ناعادلانه توصیف کرد و تصمیم به خداحافظی گرفت. با این وجود هادی پور به اردوهای بعدی دعوت شد. همچنین فرزان عاشورزاده ملقب به «سونامی» که در سالهای اخیر افت شدیدی کرده و علی نجفی در مسابقات انتخابی غیبت کردند ولی مقانلو به «سونامی» هم فرصت داد.
ستاره 17 ساله
مبینا نعمت زاده را می توان ستاره تکواندو در سال 1401 دانست. او در رقابتهای قهرمانی آسیا ۲۰۲۲ چانچئون توانست نایب قهرمان شود. نعمت زاده به فاصله کمتر از یک ماه در رقابتهای قهرمانی نوجوانان جهان صوفیه طلایی شد و این نشان را در قهرمانی آسیا هوشیمینه تکرار کرد.
البته ملی پوشان تکواندو در دو تورنمنت پرزیدنت کاپ ترکیه و فجیره امارات عملکرد خوبی به نمایش گذاشتند. همچنین دو تیم مردان و زنان ایران به مقام قهرمانی مسابقات ارتشهای جهان دست یافتند.
حالا اهالی تکواندو امیدوار هستند ملی پوشان در سال 1402 بتوانند به بیشترین سهمیه برای حضور در المپیک 2024 پاریس دست پیدا کنند.