رئیس فدراسیون والیبال درباره انتقادها به برگزار نکردن بازی خداحافظی برای سعید معروف، اعتراض سید محمد موسوی و شایعه دخالت در امور تیمهای فوتبال استقلال و پرسپولیس صحبت کرد.
به گزارش طرفداری، والیبال ایران در دو دهه اخیر روندی صعودی داشته و بخشی از این پیشرفت در دوران مدیریت محمدرضا داورزنی رقم خورده است. او که در مقطعی معاونت توسعه ورزش قهرمانی و حرفهای وزارت ورزش و جوانان را نیز بر عهده گرفت، با انتقادهای زیادی نیز مواجه بوده و حتی متهم به دخالت در امور تیمهای فوتبال سرخابی پایتخت شده است.
حضور همزمان بهروز عطایی در مقام سرمربی تیم ملی و تیم باشگاهی لبنیات هراز آمل، برگزار نکردن بازی خداحافظی برای سعید معروف کاپیتان پیشین تیم ملی، اعتراض سید محمد موسوی دیگر کاپیتان تیم ملی به امکانات و ادامه فعالیت با وجود ابلاغ حکم بازنشستگی؛ از جمله انتقادهایی بوده که به مدیریت داورزنی وارد شده است.
محمدرضا داورزنی ابتدا درباره تغییر نسل در والیبال ایران اظهار داشت:
والیبال در مسیر خودش و در ریل پیشرفت و توسعه حرکت میکند. این اتفاق هم مبتنی بر هدفگذاریهایی است. تغییر نسل در والیبال اجتناب ناپذیر بوده و کاری است که در همه دنیا اتفاق میافتد. کشورهایی مثل لهستان، ایتالیا، در مسیر حرکت خودشان هرازگاهی تغییر نسل انجام میدهند. والیبال ما هم در ۱۵، ۱۶ سال گذشته از نیروها و ردههای مختلف استفاده کرده و طبیعتا وقتی در تیم ملی اختلاف سن جوانترین بازیکن تا مسنترین بازیکن به ۱۷، ۱۸ سال میرسد؛ بیانگر این است که باید خون جدیدی در تیم تزریق شود و بتوانبم معدل سنی را در المپیک و قهرمانی جهان به پیک آمادگی جسمی، قدرت جوانی و توانمندی تجربی برسانیم.
وی در خصوص انتقاد برخی به واژه جوانگرایی در تیم ملی گفت:
لیگ جهانی بهترین فرصت برای کشورهاست که به بازیکنان جوان خود میدان دهند تا قابلیتهای خودشان را نشان دهند و در تیم ملی به جایگاهی برسند و آن را تثبیت کنند. این اتفاقی است که در کل دنیا و از جمله ایران رخ میدهد، به این دلیل که معدل سنی بازیکنان بالا رفته بود و اگر میخواستیم روی همین معدل سنی بمانیم در المپیک و قهرمانی جهان بازیکنانی با سن بالا در اختیار داشتیم. در صورتی که تجربه به ما میگوید بهترین معدل سنی برای رویدادهای مهم رنج سنی ۲۵ تا ۲۶ سال است، یعنی اگر تیم از این حد مسنتر شود شاید برای آینده زنگ خطر به صدا دربیاید و بازیکنان پا به سن گذاشته نتوانند کارایی لازم را در المپیک و قهرمانی جهان داشته باشند.
رئیس فدراسیون والیبال درباره اینکه کادر ایرانی تیم ملی، قراردادی امضا نکرده، گفت:
مربیانی که از خارج از کشور به ایران میآمدند، زمان کافی در اختیار نداشتند تا با یک تیم باشگاهی قرارداد ببندند، بنابراین ما مجبور بودیم در قرارداد با آنها اعلام کنیم حق همکاری با هیچ تیم باشگاهی را نداشته باشند و حقالزحمه آن را فدراسیون والیبال به آنها پرداخت میکند، یعنی ما یک سال پول به مربی خارجی پرداخت میکنیم تا ۶ ماه با تیم ملی ما کار کند. از آن طرف مربی خارجی هم حق ندارد با تیم دیگری کار کند. اگر بررسی کنید اکثر مربیان تیمهای ملی که در لیگ جهانی یا المپیک و قهرمانی جهان حضور پیدا میکنند با یک باشگاه معتبر در اروپا یا آسیا قرارداد دارند، یعنی امرار و معاش و کسب درآمد آنها از طریق کار باشگاهی است و با تیم ملی هم کار میکنند.
وی افزود:
ما هم در ردههای مختلف از مربیان داخلی استفاده کردیم و این مربیان اجازه دارند کار باشگاهی انجام دهند. در ۶ ماه دوم سال با یک تیم باشگاهی قرارداد امضا کنند و از این طریق کسب درآمد داشته باشند. کار کردن در تیم ملی برای همه مربیان ما و ورزشکاران یک وظیفه ملی است و فدراسیون والیبال به مربیان داخلی این اجازه را داده تا با تیمهای باشگاهی قرارداد ببندند و کسب درآمد داشته باشند ولی مربیان خارجی این اجازه را ندارند و باید به ایران بیایند، قرارداد ببندند، حقوقشان را از ما دریافت کنند و فقط هم با تیم ملی ایران کار کنند.
داورزنی تصریح کرد:
از طرف دیگر تقریبا ۷۰ تا ۸۰ نفر به عنوان کادر فنی در تیم ملی کار میکنند. در نیمه دوم سال هم تمامی این نفرات با باشگاهها کار میکنند و پوشیدن لباس ملی و اینکه کادر ملی باشند برای همه این افراد یک وظیفه ملی است، بنابراین اگر بخواهیم برای هموطنان داخلی هم قرارداد مالی ببندیم این را نمیتوان به این جمله که «همه ما سرباز ملی هستیم» تعمیم بدهیم. باید ارزش این موضوع را حفظ کنیم، یعنی پوشیدن لباس ملی؛ چه کادر و چه بازیکن یک افتخار است که نصیب افراد میشود. طبیعتا حضور در تیم ملی برای مربیان و بازیکنان یک امتیاز محسوب میشود و در عقد قرارداد آنها با تیمهای باشگاهی تأثیرگذار خواهد بود.
وی در خصوص اینکه بهروز عطایی چند وقت پیش از حقوق روزی ۱۵۰ هزار تومان صحبت کرد، گفت:
این یک شوخی بود.
رئیس فدراسیون والیبال در خصوص بازنشستگی خود که بارها مطرح شده و اینکه فرد از نظر قانون با ۶۰ سال سن و ۳۵ سال سابقه بازنشسته محسوب میشود، تصریح کرد:
تا امروز ابلاغیه بازنشستگی برای من نیامده است. من نزدیک به ۴۱ سال است که در ورزش کار میکنم و بر اساس قوانین ۳۵ سال کار و سن ۶۵ سال بالاترین مقام دستگاه اجرایی میتواند درخواست کند در صورتی که به فردی نیازمند است تا زمانی که به سن ۶۵ سالگی میرسد با دستگاه اجرایی همکاری کند. حالا اینکه والیبال NGO است یا خیر بحثی جداست ولی ما تنها کشوری هستیم که به مانند دستگاه دولتی به فدراسیونها نگاه میکنیم. اکنون هم این بحثها به این خاطر مطرح میشود، چون ما قوانینی داریم که یک کارمند به سازمان مربوطه خودش بیشتر از پنج سال نمیتواند خدمت کند، اگر قصد تمدید مأموریت خود را دارد باید کمیسیونی در سازمان مدیریت تشکیل و آن را تأیید کند.
رئیس فدراسیون والیبال در خصوص انتقاد از فدراسیون والیبال به دلیل برگزار نکردن بازی خداحافظی برای سعید معروف گفت:
باشگاه پیکان از سعید تقدیر کرد که کار خوبی کرد! من اعتقاد ندارم سعید از دنیای والیبال خداحافظی کرده است. او در والیبال حضور دارد و هر وقت نیاز باشد به تیم ملی کمک می کند. بازیکنان بزرگ دنیا همین طور هستند و خودشان می دانند هر زمان به حضورشان نیاز دارند در خدمت تیم ملی هستند. سعید الان والیبال بازی می کند و در کار باشگاهی فعالیت می کند. طبیعتا او از نظر من می تواند کماکان در خدمت تیم ملی و والیبال باشد و در آینده هم از بازیکن به مربی تبدیل شود. برای سعید معروف یادبود و خداحافظی نمیگذارند بلکه باید او را حفظ کرد.او در والیبال دنیا یک پدیده است. در بعضی از کشورها برای نامداران ورزش جامهایی را تعریف میکنند. این اتفاق باید در آینده رخ بدهد اما الان سعید معروف، محمد موسوی و سایر بازیکنان در این سطح در مسیر رشد والیبال کشور زحمت زیادی کشیدهاند. والیبال فراز و نشیب زیاد داشت اما اینکه بخواهیم نقش بازیکنان کلیدی را فراموش کنیم بیانصافی است.
وی افزود:
الان سعید معروف در فنرباغچه بازی می کند و جزو والیبالیستهای باهوشی است که میتواند در آینده مربی خوبی باشد پس او را باید حفظ کنیم. من هم این باور را دارم که نباید عنوان خداحافظی و این موارد را برای او در نظر گرفت. حالا اینکه باشگاه پیکان از این بازیکن در زمان مسابقات باشگاه های آسیا تقدیر می کند مربوط به خودشان است اما من این باور را دارم که امثال سعید جزو استثناها هستند و باید حفظ شوند. در والیبال ایران بازیکنان زیادی آمدند و رفتند اما برخی از آنها واقعا استثنا هستند. او یک والیبالیست مورد علاقه جامعه والیبال است و به یک برند تبدیل شده است. اکثر والیبالیست های سایر کشورهای دنیا سعید معروف را می شناسند و به او علاقه دارند. خود من هم سعید را مانند پسرم دوست دارم. برخی دوستان فکر می کنند شاید اگر حرفی زده نمی شود به معنای فراموشی این بازیکن است اما در واقعیت چنین چیزی نیست. برای ما سعید معروف اهمیت دارد و برای او آرزوی سلامتی دارم. دوست دارم در کاری که انجام میدهد موفق باشد و طبیعتا آینده والیبال به امثال او نیاز دارد که به عنوان مربی در کنار والیبال باشد.
داورزنی در خصوص انتقادهای سید محمد موسوی و کنارهگیری ناگهانی از تیم ملی پیش از مسابقات قهرمانی جهان خاطرنشان کرد:
کادر فنی تصمیم میگیرد از چه بازیکنانی دعوت کند. از آن طرف کادر فدراسیون تصمیم میگیرد براساس سیاستهای کلان در چه زمانی پوست اندازی را انجام دهد. تنها در مورد کشور ما این اتفاق نیفتاد. بازیکنی از ۱۸، ۱۹ سالگی در خدمت تیم ملی بوده، از رده جوانان به بزرگسالان آمده، چندین سال در خدمت تیم ملی بوده و به یک بازیکن ۳۶، ۳۷ ساله تبدیل شده، بنابراین برای المپیک بعدی و مسابقات دیگر باید به بازیکنان جوانتر فرصت داده شود تا بتوانند در خدمت تیم ملی باشند. این یک فرایند عادی در ورزش دنیا است و نباید حساسیت روی آن نشان دهیم.
وی افزود:
ما هرازگاهی با سعید حال همدیگر را میپرسیم و از هم خبر داریم. در خصوص موسوی هم موضوع ارتباطی به فدراسیون نداشت. او از طرف کادر فنی به تیم ملی دعوت شده بود و بدون خداحافظی هم از کادر فنی رفت. او زحمت زیادی برای والیبال کشیده است. فدراسیون در حد توانش همیشه تجهیزات و امکانات مناسب را برای تیمهای ملی فراهم کرده است. البته بین شرایط موجود و مطلوب فاصله وجود دارد اما برای فدراسیون مهم است که برنامههای تدوین شده توسط کادر فنی به درستی انجام شود. ما الان هشت تیم ملی داریم که همه آنها باید به مسابقات اعزام شوند. درست است هتل ما پنج ستاره نیست و خوابگاه بچهها در حد وسع فدراسیون است، اما خیلی مواقع فدراسیون برای تیم ملی بزرگسالان هتل گرفته، اعزامهایش را به موقع انجام داده و هزینه ها را تأمین کرده است.
وی در پاسخ به این سؤال که در دوره شما نسل طلایی والیبال ایران رشد کرد و به واسطه همین موضوع خیلی از بازیکنان موفق به عقد قراردادهای میلیاردی شدند و آیا این رقمها در لیگ والیبال منطقی است؟ به آنا گفت
نقشی که من به عنوان مسئول فدراسیون دارم پدرانه است. با همه این بازیکنان رابطه پدر و پسری دارم، در یک خانواده هم اختلاف نظر وجود دارد و فرقی نمیکند. در فضای عمومی ورزش کشور در رشتههای مختلف ما بازیکنانی داریم که در سطح جهان دیده میشوند و در سطح ملی به آنها توجه ویژهای میشود. این بازیکنان در تیم ملی و باشگاهی اثرگذار هستند. این بازیکنان مبتنی بر ارزشی که در سطح جهان دارند ارزش گذاری میشوند. یک بازیکنی که در تیم اروپایی ۲۰۰ هزار دلار میگیرد یعنی بازیکنی است که ۸ تا ۹ میلیارد ارزش دارد. بازیکنی دیگر ۱۲۰ هزار دلار میگیرد که این بازیکن هم به لحاظ مالی سه و نیم میلیارد ارزش دارد و به او پرداخت میکنند. این بازیکنان خودشان را با فوتبال مقایسه میکنند و میگویند اگر به اروپا بروم و آنجا بازی کنم ۲۰۰ هزار دلار میگیرم یا اگر به فلان لیگ ایتالیا بروم ۱۵۰ هزار دلار میگیرم، طبیعتا اگر این بازیکن بخواهد در داخل کشور بازی کند عددی باید باشد که نزدیک به آن اعداد باشد. پولهایی که الان در والیبال بین بازیکنان و باشگاهها رد و بدل میشود بخشی از آن به اختلاف نرخ ارز برمی گردد.
وی درباره انتقادهایی که به دوران حضور او در معاونت توسعه ورزش قهرمانی و حرفهای وزارت ورزش و جوانان و دخالت در امور پرسپولیس و استقلال تصریح کرد:
این حرف صحیح نیست و آن را قبول ندارم. وزارت ورزش اساسا در فوتبال نه دخالت می کند و نه تصمیم می گیرد. دو باشگاه استقلال و پرسپولیس مجمع مشخص دارند و هیأت مدیره در خصوص این دو تصمیم می گیرند. ما در خصوص دخالت در حوزه این دو باشگاه کوچکترین نقشی را در وزارت ورزش نداشتیم. انتخاب مربی و بازیکن؛ همه تصمیمات برعهده باشگاه ها بود. تصمیماتی که در وزارتخانه گرفته می شود مربوط به حوزه اجرایی این دو باشگاه نبود و وزارت ورزش اصلا نقش نداشت، یعنی این تصور که وزارتخانه و معاونت ورزش قهرمانی به عنوان مسئول این حوزه بخواهند در تصمیمات فدراسیون فوتبال اثر بگذارند یا در کار این فدراسیون دخالت کنند، کاملا غلط است. در حوزه فدراسیون فوتبال منهای مشورت و نظارت که کاملا بر اساس قوانین و اساسنامه بوده، وزارت در تصمیمات این فدراسیون از انتخاب مربی، قرارداد و همه اقدامات اجرایی این فدراسیون کوچکترین نقشی نداشته است.
وی در پایان گفت:
از آقای سجادی تشکر میکنم. در حال حاضر ورزش در اولویت کشور نیست در صورتی که فکر می کنم با توجه به نسل جوانی که داریم باید به سلامتی روح و روان و بهداشت مردم بیشتر توجه کنیم، بنابراین از هر جنبهای که ورزش نگاه کنیم سرمایه گذاری در این حوزه میتواند از خطرات جلوگیری کند. ورزش، سلامت یک جامعه را تضمین کند، در راندمان کار افراد تأثیرگذار است و در بهبود سلامت بانوان نقش ویژهای دارد. این موارد در کارکرد ورزش کشور مستتر است ولی ما جزو وزارت خانههای ته جدولی هستیم و توجه، پول و امکانات برای سایرین است. امیدوارم این شرایط در دولت فراهم شود و نمایندگان مجلس کمک کنند که ورزش به عنوان یک پدیده کاملا اجتماعی و تربیتی بتواند نقش خودش را بهتر ایفا کند. دغدغه دیگر ما این است که تلاش کنیم ورزش کشور گران نشود، توسعه ورزش با گرانی سازگاری ندارد. در شهرستانها ورزش باید ارزانتر در اختیار مردم قرار بگیرد چون سلامتی و شادابی مردم به آن گره خورده است. قسمت اندک ورزش هم مربوط به ورزش قهرمانی و غرور ملی است.