بازی ورق بلوچی ڈبل (دبل)
در این پست سعی داریم یک نوع از بازیهای ورق که در بلوچستان محبوبیت بسیار زیادی دارد را آموزش دهیم. بازی ڈبل(دبل)محبوب ترین نوع بازی ورق در بلوچستان می باشد بنده خودم هر چی تو فضای مجازی گشتم مطلبی در مورد این بازی ندیدم گفتم آموزشش رو بزارم که دوستان با این نوع بازی آشنا بشن و اگه آشنا هستن بهم خبر بدن چون تو مناطق ما ادعا میشه این نوع بازی فقط تو بلوچستان هست و مناطق دیگه با این نوع بازی آشنایی ندارن.
ڈبل(دبل) نام بازیی با ورق های بازی (۵۲تایی) متکی بر بخت و مهارت است. محبوبترین گونه ی این بازی نوع چهار نفره ی آن است گرچه گونه های ۶ نفره و ۸ نفره ی آن هم بازی می شود. هر بازی شامل سیزده دور و هر دور شامل سیزده دست می باشد. اساس برد و باخت در هر دور بازی بر برنده شدن در هفت دست بازی استوار است.
ترتیب ارزش کارت ها
اصل قانون و روش بازی ڈبل بر پایه ارزش بندی کارت ها است. در بازی دبل ترتیب کارت ها بر این اساس است: آس از همه کارت های یک خال با ارزش تر است. بعد از آس ترتیب ارزش از زیاد به کم به نحو روبروست: شاه، بی بی، سرباز، 10، 9، 8، 7، 6، 5، 4، 3، 2.
اما نکته اصلی اینجاست که ارزش برگی که خال حکم را داشته باشد، از همه کارتهای خالهای دیگر بیشتر است. یعنی مثلا اگر حکم دل باشد، 2 دل ارزش بیشتری نسبت به آس پیک دارد.
نحوه تعیین حاکم
یک نفر از بین ورق ها یک ورق را وسط انداخته اگر ارزش ورق زیر ده بود نرس* تعیین کننده حاکم است و اگر ارزش ورق بالای ده بود سرس* تعیین کننده حاکم است، سپس به هر شخص یک ورق داده و بدین صورت حاکم تعیین میشود .سپس فردی که دست چپ حاکم نشسته باید کارت ها را برداشته و بر بزند، و سپس شروع به پخش کردن آنها بین بازیکنان (دست دادن) بکند، که نحوه انجام این کار را در ادامه توضیح می دهیم.
حاکم را میتوان به روشهای مختلف تعیین کرد در واقع تعیین حاکم امری سلیقه ای می باشد.
*نرس (ورق کوچکتر)۹،۸،۷،۶،۵،۴،۳،۲
*سرس(ورق بزرگتر)۱۰،سرباز، بی بی، شاه ، آس
نحوه دست دادن در بازی دبل
فردی که مسئول بر زدن کارت ها شده بود در این مرحله، از حاکم شروع کرده و به هر بازیکن 5 کارت می دهد. سپس باید صبر کند تا حاکم حکم را تعیین کند. بعد از تعیین حکم توسط حاکم ، به هر بازیکن 4 کارت داده میشود تا کارتها تمام شوند. اگر این کار درست انجام شود، در نهایت هر بازیکن 13 کارت خواهد داشت.
اگر در توزیع ورقها اشتباهی شود و بیش از یک کارت خطا داشته باشند یکبار دیگر توزیع کارت انجام میشود و اگر یک کارت بیشتر به تیم حاکم داده شود فرد اعلام کننده می تواند هر کارتی را از رو به فردی که کمتر دارد بدهد فقط به شرطی که بعد از تحویل کارت حداقل یک کارت دیگر از همان ورق داشته باشد و اگر کارت اضافه نزد تیم توزیع کننده باشد این جا دو حالت پیش می آید: در حالت اول تیم حاکم می تواند درخواست تکرار توزیع ورقها را بکند و در حالت دوم یک ورق به صورت شانسی از دست مقابل بدون نشان دادن ورق بردارد.
تا اینجای کار بازی کاملا شبیه بازی حکم می باشد.
تعیین حکم
وقتی پخش کننده دست اول (پنج ورق) را به حاکم داد حاکم یک خال را به عنوان حکم تعیین میکند حاکم می تواند برگ وسط یا دوم و...یار خود را به عنوان حکم تعیین کند.
اگر در پنج برگی که حاکم از بین آن حکم را تعیین می کند بت وجود نداشت حاکم می تواند درخواست پخش دوباره دهد.
سرس، نرس و تک نرس نمی تواند به عنوان حکم تعیین شود یک خال باید به عنوان حکم تعیین شود.
روال بازی ڈبل
*در بازی حکم حاکم باید شروع کند و یک برگ را روی زمین بیاندازد. سپس از سمت راست حاکم، دور میچرخد و هر کس باید یک برگ از همان خالی که حاکم بازی کرده بود روی زمین بیاندازد. وقتی هر چهار بازیکن کارت خود را روی زمین انداختند بررسی میکنیم کدام کارت از بقیه باارزشتر است و آن کارت متعلق به هر بازیکنی بود، امتیاز آن دست به گروه آن بازیکن میرسد. در این حالت گفته میشود که آن گروه یک دست می گیرد. اما در بازی دبل دست اول و دوم مهم نیستن، دست سوم سر میشی و دست چهارم دبل میکنی یعنی ورق ها در چهار دست جمع می شوند و بعد از آن میتوان ورقها را دو دست دوست جمع کرد، به این صورت که دست اول سر میشی و دست دوم دبل میکنی. با مثال زیر روش بازی برای شما کاملا مشخص می شود:
تیم حاکم: علی (حاکم)، محمد/تیم رقیب: آرش، سینا
*حکم(دل)
دست اول: علی بعنوان حاکم ۵ پیک پیاده میشه، آرش ۱۰ پیک، محمد سرباز پیک، سینا ۲پیک ، تا اینجا محمد سر میشه.
دست دوم: محمد ۹پیک پیاده میشه ،سینا شاه پیک، علی ۴ پیک ، آرش ۷ پیک تا اینجا سینا سر میشه دست سوم: حالا سینا ۷ گشنیز پیاده میشه ، علی ۵ گشنیز ، آرش بی بی گشنیز، محمد شاه گشنیز، محمد دست سوم سر هست حالا میتونه دبل کنه .
دست چهارم: محمد آس خشت پیاده میشه ،سینا ۳ خشت ، علی ۷ خشت، آرش ۵ خشت محمد دبل میکنه حالا تیم علی و محمد چهار دست اول رو جمع میکنن و میزارن کنار
*بعد از دبل دست اول (چهارتایی)میشه دو دست دبل گرفت، دست اول سر میکنی و دست دوم دبل.
حالا دبل دست جدید: دبل دست اول رو محمد برد حالا دست جدید محمد پیاده میشه.
دست اول: محمد ۶ خشت پیاده میشه، سینا ۳ گشنیز رد میکنه ، علی بی بی خشت ، آرش ۸ خشت، علی سر میشه حالا میتونه دبل کنه
دست دوم: علی آس دل، آرش ۲ دل، محمد ۴ دل، سینا ۶ دل، علی دبل میکنه و دو دست رو جمع میکنه و دست جدید پیاده میشه.
دست اول: علی ۶ گشنیز، آرش آس گشنیز، محمد ۲ گشنیز، سینا ۳ دل، سینا آس آرش رو برید و سر شد.
دست دوم: سینا آس پیک، علی ۵ دل، آرش ۸ پیک، محمد ۶ پیک، علی دبل سینا رو میبره و مانع دبل میشه.
دست سوم: علی شاه خشت، آرش ۱۰ خشت، محمد ۴ خشت، سینا ۷ دل، سینا شاه رو میبُره و سر میشه
دست چهارم: سینا ۸ دل، علی سرباز دل، آرش ۹ دل، محمد ۴ گشنیز، علی سر میشه.
دست پنجم: علی سرباز خشت، آرش ۳ پیک، محمد ۸ گشنیز، سینا ۱۰ دل، سینا دبل علی رو برید.
دست ششم: سینا بی بی دل، علی ۲ خشت، آرش ۹ گشنیز، محمد سرباز گشنیز، سینا دبل میکنه و شش دست رو جمع میکنه، هر دو تیم ۶ به ۶ مساوی هستن و فقط یک دست مونده هر تیمی سر شد بازی رو میبره.
دست آخر: سینا شاه دل، علی ۹ خشت، آرش بی بی پیک و محمد ۱۰ گشنیز، سینا سر میشه و تیم آرش و سینا برنده دور اول هستن.
بریدن در بازی دبل
اگر کسی کارتی از خالی که بازی میشود را نداشته باشد می تواند یک برگ از خال حکم را بازی کند و در اینصورت از آنجایی که ارزش کارت حکم از کارتهای دیگر بیشتر است او در آن دست سر می شود. اما نکته اینجاست که اگر شخص دیگری هم کارت آن خال را نداشته باشد و او هم کارت حکم بازی کند یا به اصطلاح ببرد، از بین این دو نفر کارت حکمی که ارزش بالاتری داشته باشد سر می شود .
رد دادن در بازی دبل
اگر کسی کارت خالی که بازی میشود را نداشته باشد اما نخواهد کارت حکم بازی کند یا به اصطلاح ببرد، می تواند یک کارت نامربوط از خال دیگری را بازی کند که به این کار رد دادن می گویند.
قوانین امتیازدهی در بازی دبل
حاکم چلنج: ۷دور، چلنج ۵دور، حاکم کوت ۳دور، کوت۲دور.
چلنج کردن در بازی دبل: اگر یک نفر ورق های با ارزش بالا داشت و مطمئن هست که به تیم رقیب فرصت نمیده که دست بگیره اعلام چلنج میکنه و اگر نیاز به کمک داشت به یار خود اعلام میکنه که می تونی به من کمک کنی( مثلا یارش میگه من تو یک خال بهت کمک میکنم )فقط در همین حد، کسی که اعلام چلنج کرده ورق اول رو پیاده میشه، در چلنج ورق ها تا آخر وسط می ماند و جمع نمی شود، تیمی که اعلام چلنج کرده دبل نداره تا دست آخر نمی زاره که حریف دبل کنه ،اگر حریف دبل کرد چلنج شکسته و تیمی که اعلام چلنج کرده شکست می خورد ، اگر چلنج تا دست ۱۳ شکسته نشد تیم مقابل چلنج شده ، اگر تیم چلنج شده حاکم باشد اصطلاحا حاکم چلنج شده.
اگر تیمی سیزده دست را بگیرد تیم حریف را کوت کرده و اگر تیم بازنده حاکم باشد اصطلاحا حاکم کوت شده.
تفاوت کوت و چلنج در این هست که در چلنج قبل از شروع بازی اعلام چلنج میشود ولی در کوت چنین چیزی نیست در چلنج ورق ها تا دست سیزدهم وسط می ماند و اگر وسط راه چلنج شکسته شد تیم چلنج کننده بازی را واگذار کرده ،در چلنج فردی که اعلام چلنج کرده ورق اول را پیاده می شود اگر چه حاکم نباشد.
حزب دکتران