در این مطلب میخوام به بررسی بعضی از صحنه های بعضا معروف و یا غیر معروف در طول تاریخ فوتبال بپردازم که اگه var وجود داشت این اتفاق ها رخ نمیداد و شاید سرنوشت یک تورنومنت رو تحت الشعاع قرار میداد .
1.گل زیبای رونالدو به اسپانیا
گلی که میتوانست به یکی از زیبا ترین گل های کریر رونالدو تبدیل شود توسط داور و البته اشتباه نانی مردود اعلام شد . پس از باز بینی عکس های فریز شده میتوان دریافت که نانی بعد از ورود به توپ به دروازه به آن ضربه زده
2.گل آکروباتیکی که میتوانست بهترین گل فصل سری آ شود !
اسوالدو مهاجم آرژانتینی رم سال 2011 در مقابل لچه یک گل آکروباتیک به زیبایی هرچه تمام تر به ثمر رساند اما این کل توسط کمک داور آفساید شناخته شد . به نحوی که بازبینی های اولیه هم گویای اشتباه فاحش کمک داور بود و گل تماشایی اسوالدو در شرایط کاملا سالم به ثمر رسیده بود .
3.صحنه ای که همه به یاد داردند !
بازی دو تیم آلمان و انگلیس در چارچوب رقابت های جام جهانی 2010 گل زیبای سوپر فرانکی که با چشم غیر مسلح صحیح بودن آن واضح بود توسط کمک داور مردود اعلام شد .
در آن شب آلمان دو گل زودهنگام زده بود. آپسون یکی از گلها را جبران کرد و لمپارد با یک ضربه تماشایی گل بعدی را به ثمر رساند. توپ از خط رد شد اما داور آن را مردود اعلام کرد.
با وجود داور ویدئویی نتیجه در نیمه اول مساوی می شد و انگلیس با انگیزه بیشتری در نیمه دوم حاضر می شد. در هر صورت المان برد آسانی را در آن بازی کسب کرد.
4.یک گل استثنایی دیگر به لطف داوری مردود اعلام شد !
بازی دو تیم منچستر تانهام سال 2005 پدرو مندز پرتغالی از فاصله 50 یاردی دروازه ی تیم منچستر را باز کرد اما این صحنه از چشم داوران دور ماند و این گل تماشایی برای همیشه به دست فراموشی سپرده شد .
تصور میشد ضربه ی پدرو مندز به راحتی توسط روی کارول مهار شود اما اشتباه این دروازه بان توپ را به سمت دروازه سوق داد . این دروازه بان با شیرجه ای توپ را از دروازه بیرون آورد اما پس از بازبینی صحنه کاملا مشخص بود که توپ کاملا وارد دروازه شده است .
5.آیا تنها قهرمانی تیم ملی انگلیس روی اشتباه داوری بوده ؟
در سال 1996، 30 سال پس از فینال جاودانه انگلستان و آلمان غربی در جام جهانی 1966، محققان دانشگاه آکسفورد با همکاری دیگر محققان، دریافتند که گل سوم انگلستان که در وقتهای اضافی بازی توسط جف هرست به ثمر رسید، از خط دروازه آلمان غربی عبور نکرده است .
هرچند تصویر واضحی ار آن گل در دسترس نیست اما به نظر این صحنه یکی از مبهم ترین صحنه ها در ادوار جام جهانی فوتبال باشد .
انگلستان در جام جهانی 1966 که با میزبانی خودش انجام میشد، پس از گل تساوی دقایق پایانی آلمان غربی توسط ولفگانک وبر در دقیقه 89، در وقتهای اضافه، عرصه را بر آلمان غربی تنگتر کرد و با فشارهای متوالی خود توانست در دقیقه 102 و 120، دو مرتبه توسط جف هرست به گل برسد. جف هرست در بازی مقابل آلمان غربی، هتریک کرد و نقش موثری در قهرمانی تیمش داشت، اما اگر گل دوم او و گل سوم انگلستان، مردود اعلام میشد، شاید جریان بازی در وقتهای اضافه، عوض میشد و جای قهرمان و نایب قهرمان عوض میشد .
6.مهارت های مایکل اوون !
در سال ۱۹۹۸ ، مایکل اوون با حرکات سرعتی خود خط دفاع آرژانتین را ازار داده بود اما در سال ۲۰۰۲ تصمیم گرفت از مهارت دیگرش استفاده کند و با تیزهوشی از پوچتینو پنالتی بگیرد.
شیرجه عجیب مایکل اوون در طی یک برخورد ساده با مائوریسیو پوچتینو، انجام شد و برای سهشیرها پنالتی گرفت، همان پنالتی که بکام به شکل جالبی آن را به ثمر رساند تا سهشیرها در مرحله گروهی، پیروز میدان شوند.
7.به اسکوربورد نگاه کن، آقای داور !
یکی از عجیبترین اشتباهات داوری در دوره های اخیر جام جهانی فوتبال، اشتباه عجیب روبرتو روزتی، داور ایتالیایی دیدار آرژانتین و مکزیک در درست اعلام کردن گل آفساید کارلوس توز بود. آفساید بودن توز در این صحنه، کاملا مشخص بود. کمک داور بازی، استفانو آیرولدی، این صحنه را به اشتباه صحیح اعلام کرد، اما اسکوربورد ورزشگاه به روشنی نشان میداد که ضربه توز در موقعیت آفساید به ثمر رسیده است .
بازیکنان تیم ملی مکزیک، به شدت به داور و کمک داور اعتراض کردند و اسکوربورد را نشان میدادند، اما این اعتراضها فایدهای نداشت و گل آرژانتین، علیرغم آفساید بودن صحیح اعلام شد تا بازی در نهایت با نتیجه 3-1 به سود آرژانتین به اتمام برسد .
8.صحنه ای که ایرانی ها از یاد نخواهند برد
بازی آژانتین مقابل ایران کمتر کسی تصور میکرد آرژانتین در مقابل تیم ملی کشورمان به مشکل بخورد . اما کلیدی ترین صحنه ی بازی بعد از گل زیبای لیونل مسی شاید صحنه ی خطای زابالتا بر روی اشکان دژاگه بود که داور کوچکترین اعتقادی به خطا نداشت و دستور به ادامه ی بازی داد .
اگر در آن روز var وجود داشت به احتمال زیاد پنالتی به سود ایران اعلام میشد و شاید با حضور نکونام خیالمان از گل شدن توپ راحت می بود . شاید نبود var در آن روز جلوی به وجود آمدن یک برد تاریخی را از ایران گرفت .
بعد از این بازی هجوم ایرانی ها به صفحه ی شخصی آقای میلوراد مازیچ بسیار خبر ساز شده بود و حتی این داور اعلام کرد از فحاشی های ایرانی ها در صفحه ی شخصی اش قادر به چاپ یک جلد کتاب است !
9.دست آنری !
تیم ملی فوتبال ایرلند فاصلهای تا صعود به جامجهانی سال 2010 آفریقای جنوبی نداشت؛ اما این کشور، با یک اشتباه داوری فاحش در مرحله مقدماتی روبرو شد. شاید به نحوی حالا پای تیری آنری در میان بود که پس از این بازی بخش زیادی از محبوبیت خود را در ایرلند از دست داد.
در شرایطی که در دیدار فرانسه و ایرلند همه چیز به نفع ایرلندیها پیش میرفت و این تیم یک بر صفر جلو بود، یک ضربه آزاد همه چیز را به هم ریخت. پس از اینکه ضربه آزاد به طرف دروازه سفید و سبزپوشان میدان نواخته شد، آنری عجیبترین پاس گل تاریخ فوتبال را داد.
این مهاجم سابق تیم ملی فوتبال فرانسه برای اینکه توپ را به همتیمی خود ویلیام گالاس پاس بدهد، دو بار توپ را با دست کنترل کرد تا ویلیام گالاس با توپی که با دست به او پاس داده شده بود، با ضربه سر گل تساوی فرانسه را بزند. آنری پس از این دیدار ابتدا سرسختی عجیبی از خود نشان داد و اظهار کرد مقصر نبوده تا خشم ایرلندیها را بیشتر کند، اما سرانجام اعتراف کرد اشتباه کرده، ولی مقصر اصلی داور است که خطای او را نادیده گرفته است! به هر حال پس از این دیدار روزنامه سان انگلیس تیتر زد: "دست شیطان باز هم کارساز شد!"
10.امتیاز میزبانی یا اشتباه داوری ; مسئله این است !
علت حمایت برخی دوستداران و کارشناسان فوتبال از کمک داور ویدیویی، این است که این تکنولوژی میتواند سبب کاهش شدید اشتباهات فردی داور شود و از تاثیرات هواداران تیم میزبان بر داور، بکاهد تا داور با خیالی آسودهتر در برابر هواداران تیم میزبان بازی، قضاوت درستی انجام دهد. یکی از نمونههای بارز اشتباهات داور به دلیل فشار تیم میزبان، به جام جهانی 2002 باز میگردد.
در جام جهانی سال 2002 که با میزبانی مشترک کره جنوبی و ژاپن انجام میشد، یک سری اشتباهات داوری به سود کرهجنوبی میزبان در مقابل ایتالیا و اسپانیا، این تیم را در کمال ناباوری به نیمهنهایی جام جهانی 2002 رساند. بایرون مورنو، داور منفور اکوادوری در طی دیدار ایتالیا و کرهجنوبی، سلسلهای از اشتباهات را مرتکب شد.
مورنو در جریان دیدار کره جنوبی مقابل ایتالیا که با حذف ایتالیا نیز پایان یافت، یکی از گلهای صحیح ایتالیا را نادیده گرفت (که این گل، گل طلایی دامیانو توماسی بود که می توانست موجبات صعود آتزوری به دور بعد را فراهم آورد ). دیگر اشتباه عجیب مورنو در آن دیدار این بود که او توتی را به خاطر شیرجه رفتن از زمین مسابقه اخراج کرد؛ اما با تماشای صحنه آهسته مشخص شد که تصمیم داور اشتباه بوده. داور اکوادوری، خطاهای متعددی از بازیکنان کره ای را نادیده می گرفت تا این گونه، موجبات حذف ایتالیا را با گل طلایی کرهایها فراهم آورد. مورنو، به سادگی یکی از بهترین نسلهای فوتبال آتزوری را نابود کرد و اگر VAR بود، هرگز این اتفاق رخ نمیداد !
11.دست خدا !
دیگو آرماندو مارادونا، بیتردید بهترین بازیهای خود را برای آرژانتین، در جام جهانی 1986 انجام داد. او در مرحله حذفی این رقابتها، در مقابل انگلستان، طوری بازی کرد که تا مدتها، این خاطره از یاد هواداران فوتبال و به خصوص انگلیسیها، نخواهد رفت. او یکی از دو گل خود مقابل انگلستان را که منجر به صعود آلبیسلسته به مرحله بعد شد را با دریبلزدن تعداد بسیار زیادی از بازیکنان انگلستان به ثبت رساند، اما گل ماندگارتر او، ضربهای بود که با دست به توپ زد، تا یکی از جنجالیترین گلهای تاریخ جام جهانی را وارد دروازه پیتر شیلتون بکند. مارادونا سپس به دلیل اختلافات سیاسی آرژانتین و انگلستان، این گل را دست خدا نامید.
فکرش را بکنید اگر در آن دوره، VAR وجود داشت، چه اتفاقی میافتاد! در همان هنگامی که مدافعان و دروازهبان انگلستان بر سر داور، فریاد میزدند، کمک داور ویدیویی به داور گوشزد میکرد که میتواند از ویدیوچک استفاده کند. سپس، دیگو مارادونا، از زمین بازی اخراج میشد و شاید، انگلستان حذف نمیشد .
این صحنه از مارادونای فقید از همان ابتدای رخ دادن تبدیل به یکی از مهم ترین دیوار نگاره ها در سطح شهر های آرژانتین شد !
امیدوارم از این مطلب لذت برده باشید
ادامه دارد ...