در بخش سوم معرفی ۱۰۰ بازیکن تأثیر گذار تاریخ تراکتور، به معرفی ۵ مدافع چپ و ۵ مدافع راست برتر تاریخ باشگاه می پردازیم. هر چند زوج میر مجید ناظمی و ناصر میرزایی در دهه ۵۰ سالهای درخشانی داشتند؛ اما جواد شالچی و حسین حسن دخت نزدیک به یک دهه در تراکتور حضور داشتند و در مؤفقیتهای دهه ۷۰ تراکتور کنار هم بودند و به نظر می رسد این دو شایسته لقب بهترین مدافعان چپ و راست تاریخ تراکتور باشند.
* مدافعان چپ
+ مسعود ابراهیم زاده (۱۳۶۸)
- شماره پیراهن : ۱۳
- دوران بازی :
۱۳۸۶-۱۳۹۳ تراکتور ، ۱۳۹۳-۱۳۹۶ گسترش فولاد ، ۱۳۹۶-۱۳۹۷ نفت آبادان ، ۱۳۹۷-۱۳۹۹ ذوب آهن
- مسعود ابراهیم زاده قدیمی ترین بازیکن تراکتور است که همچنان در سطح اول فوتبال ایران بازی می کند. مسعود، در ابتدا در پست وینگر بازی می کرد؛ اما به مرور به مدافع چپ تبدیل شد. بازیکن اهری اسبق تراکتور و فعلی ذوب آهن پس از قهرمانی تراکتور در سال ۹۳ از این تیم جدا شد و به شاگردان کمالوند در تیم همشهری پیوست.
+ مصطفی اکرامی (متولد ۱۳۶۲)
- شماره پیراهن : ۱۶
- دوران بازی :
۱۳۸۳-۱۳۸۴ استقلال ، ۱۳۸۴-۱۳۸۵ پیام ، ۱۳۸۵-۱۳۸۶ شیرین فراز ، ۱۳۸۶-۱۳۸۷ استقلال اهواز ، ۱۳۸۷-۱۳۹۲ تراکتور ، ۱۳۹۲-۱۳۹۳ ذوب آهن ، ۱۳۹۳ مس ، ۱۳۹۳-۱۳۹۶ گسترش فولاد
- مصطفی اکرامی بازیکن اصالتا سرابی و علیرضا میر شفیعیان بازیکنانی بودند که همراه با فراز کمالوند، سال ۸۶ با تیم شیرین فراز در دور پلی آف تراکتور را حذف کردند و به لیگ برتر صعود کردند؛ اما دست تقدیر آنها را در لیگ یک نگه داشت تا تراکتور را لیگ برتری کنند و با پیراهن این تیم در لیگ برتر بازی کنند.
+ ناصر ساعی
- شماره پیراهن : ۲۱
- دوران بازی :
۱۳۷۲-۱۳۷۸ و ۱۳۸۲-۱۳۸۵ تراکتور ، ۱۳۷۹ پیام ، ۱۳۸۰-۱۳۸۲ ماشین سازی
- ناصر ساعی یکی از بازیکنانی است که یک دهه برای تراکتور بازی کرده است. او و شالچی نزدیک به دو دهه سمت چپ خط دفاعی تراکتور را بیمه کردند. ساعی در سال آخر بازیگری به تراکتورسازی نوین رفت.
+ جواد شالچی (متولد ۱۳۴۶)
- شماره پیراهن : ۷
- دوران بازی : ۱۳۶۵-۱۳۷۴ تراکتور ، ۱۳۷۴-۱۳۷۵ استقلال تبریز
- جواد شالچی در بازی تراکتور با استقلال در سال ۷۱ از زاویه بسته دروازه احمد رضا عابد زاده را به زیبایی باز کرد. در پایان آن سال استقلالی ها خواهان جذب شالچی بودند، اما با تعصبی که به تراکتور داشت، در این تیم ماند. شالچی یکی از مدافعانی بود که در فوتبال ایران به آنچه که استحقاقش را داشت، نرسید.
+ میر مجید ناظمی (متولد ۱۳۲۶)
- شماره پیراهن : ۵
- دوران بازی : ۱۳۵۱-۱۳۵۶ تراکتور ، ۱۳۵۷ ماشین سازی
- میر مجید ناظمی کاپیتان تراکتور در لیگ تخت جمشید، مدرک کارشناسی اقتصاد خود را از دانشگاه تبریز دریافت کرده بود. ناظمی در دهه چهل شمسی برای تیم منتخب تبریز در کلنی استانها بازی می کرد. وی در پست مدافع مرکزی هم بازی می کرد. دوره آخر لیگ تخت جمشید به ماشین سازی پیوست و با این تیم از فوتبال خداحافظی کرد.
* مدافعان راست
+ محمد ایران پوریان (متولد ۱۳۶۴)
- شماره پیراهن : ۲
- دوران بازی :
۱۳۸۷-۱۳۸۹ فجر سپاسی ، ۱۳۸۹-۱۳۹۱ شهرداری ، ۱۳۹۱-۱۳۹۷ تراکتور ، ۱۳۹۷-۱۳۹۹ تراکتور
- محمد ایران پوریان پنالتی زن اول تراکتور بود و با وجود اینکه در خط دفاعی بازی می کرد، پس از محمد ابراهیمی، فرزاد حاتمی و لوسیانو ادینیو چهارمین گلزن برتر تراکتور در یک دهه گذشته بوده است. این مدافع با اخلاق شیرازی فرزند شهید نیز هست.
+ محمد تقی تخت کیانی (متولد ۱۳۵۵)
- شماره پیراهن : ۲۲
- دوران بازی : ۱۳۷۴-۱۳۷۵ و ۱۳۸۲-۱۳۸۴ تراکتور ، ۱۳۷۶-۱۳۷۸ و ۱۳۸۴-۱۳۸۵ شهرداری ، ۱۳۷۹-۱۳۸۱ مس کرمان ، ۱۳۸۱-۱۳۸۲ ماشین سازی
- تقی تخت کیانی که بازیکن محبوب سید رضا معصومیان گزارشگر فوتبال تبریز بود، برای تیمهایش یک آچار فرانسه بود؛ زیرا از او در پستهای مدافع میانی، پیستون راست، پیستون چپ و هافبک تهاجمی استفاده می کردند. ارنست میدن دروپ آلمانی او را در پست دفاع راست بازی می داد.
+ محمد حسین حسن دخت (متولد ۱۳۴۸)
- شماره پیراهن : ۲
- دوران بازی : ۱۳۶۷-۱۳۷۶ تراکتور
- حسین حسن دخت در فینال جام حذفی سال ۷۴ مقابل بهمن دو گل زد که گل زیبای او از روی ضربه ایستگاهی در بازی برگشت به اشتباه توسط داور آفساید گرفته شد، تا قهرمانی از تراکتور گرفته شود. حسن دخت در بازی افتتاحیه ورزشگاه یادگار امام مقابل پرسپولیس، کاپیتان تراکتور بود. مرحوم حسن دخت در سال ۹۷ در حالی که با خانواده اش در یکی از خیابان های تبریز در حال عبور بود، سر موضوعی با دو جوان تبریزی درگیری لفظی پیدا کرده و یکی از آنها کاپیتان اسبق تراکتور را هل داده و سرش به جدول کنار خیابان خورده و به علت ضربه مغزی در جا فوت می کند. روحش شاد و یادش گرامی باد.
+ هدایت شهریاری (متولد ۱۳۵۵)
- شماره پیراهن : ۷
- دوران بازی : ۱۳۷۷-۱۳۸۲ ، ۱۳۸۴-۱۳۸۵ و ۱۳۸۷-۱۳۸۸ تراکتور ، ۱۳۸۲-۱۳۸۴ سپاهان ، ۱۳۸۵-۱۳۸۷ شهرداری بندر عباس ، ۱۳۸۸-۱۳۹۱ صنعت نفت آبادان ، ۱۳۹۱-۱۳۹۲ گسترش فولاد
- هدایت شهریاری با موهای بلوند معروف خود نزدیک ۷ سال برای تراکتور بازی کرد. هدایت با سپاهان قهرمان جام حذفی کشور شد؛ اما دوباره به دسته اول بازگشت. شاید اگر تخت کیانی و شهریاری مسیر دوران فوتبالی شان را درست انتخاب می کردند، نامشان بیش از اینها در یادها می ماند.
+ ناصر میرزایی (متولد ۱۳۳۳)
- شماره پیراهن : ۷
- دوران بازی : ۱۳۵۳-۱۳۵۶ تراکتور
- ناصر میرزایی به همراه فضل الله میرزایی، غلامرضا زینی وند و عبدالرضا عطاری ۴ بازیکن لرستانی بودند که سال ۵۳ محمد بیاتی آنها را از تیم ایران نوین خرم آباد به تراکتور آورد. میرزایی پس از ۴ سال بازی به ماشین سازی و سپس پرسپولیس پیوست. متأسفانه ناصر میرزایی پس از تحمل چند سال بیماری به دلیل عارضه مغزی در سال ۱۳۹۰ از دنیا رفت.
+ سایرین
- پیش از انقلاب مجید سوزنده در سمت راست و اسماعیل شارقی در سمت چپ بهترین گزینه های تعویضی میرزایی و ناظمی بودند؛ از نیمه دهه شصت تا نیمه دهه هفتاد شالچی و حسن دخت، چپ و راست تراکتور را تضمین کرده بودند و چهره شاخص دیگری نتوانست جای آنها را بگیرد. از دیگر مدافعان کناری بنام تراکتور می توان به سعید آقایی، خلیل احمد زاده، دانیال اسماعیلی فر، مهرداد پولادی، مجتبی ترشیز، فردین عابدینی، عیوض عیوضی و حبیب گردانی اشاره کرد. مهدی تیکدری و میثم تیموری مدافعان کناری فعلی تراکتور هم در فینال جام حذفی عملکردی درخشان از خود بر جای گذاشتند.