گوآم (به زبان چامورو: Guåhan) از قلمروهای منضمنشدهٔ ایالات متحده آمریکا در اقیانوس آرام غربی است. جمعیت این جزیره ۱۶۹٬۰۰۰ نفر، پرجمعیتترین شهر آن ددیدو و مرکز آن شهر هاگاتنیا است. امور سیاسی میان گوآم و ایالات متحده توسط «دفتر امور جزایر» وزارت کشور آمریکا اداره میشود. گوآمیان بر مبنای تولد شهروند ایالات متحده آمریکا به حساب میآیند. گوآم توسط دولت ایالات متحدهٔ آمریکا اداره میشود ولی جزء خاک ایالات متحده بهشمار نمیآید. گوآم بزرگترین جزیره از جزایر منطقه میکرونزی است و پس از طی سهچهارم از راه هاوایی به فیلیپین میتوان به آن رسید.
۳۸٫۳ درصد از مردم گوآم به زبان انگلیسی، ۲۲٫۲ درصد به زبان چامورو، ۲۲٫۲ درصد به زبانهای فیلیپینی و بقیه نیز به زبانهای دیگر جزایر اقیانوسیه سخن میگویند. در بهمنماه ۱۳۹۰ آمریکا و ژاپن دربارهٔ تفاهمنامهای در ارتباط با انتقال ۴۷۰۰ نفر از تفنگداران مستقر در جزیره جنوبی «اکیناوا» به جزیره «گوام» به توافق رسیدند. در مرداد ۱۳۹۶ کره شمالی در واکنش به تحرکات ایالت متحده آمریکا، گوام را تهدید به حمله موشکی کرد.
گوام یک جزیره دور افتاده در اقیانوس آرام است. جزیره در بخش جنوبی اقیانوس آرام که توسط آمریکا اداره می شود و ارتش آمریکا نیز در آن مستقر است. این جزیره در شرق فیلیپین و اندونزدی و در جنوب شبه جزیره کره قرار دارد. جزیره گوام بخشی از خاک آمریکا نیست اما اداره این جزیره به عهده آمریکاست. گوام یکی از پایگاه های استراتژیک آمریکا در اقیانوس آرام به شمار می رود و بخشی از نیروهای دریایی ارتش امریکا در این جزیره مستقر هستند. جمعیت گوام 160 هزار نفر و مرکز آن شهر هاگاتنیاست. براساس متن منتشر شده در ویکی پدیا، رابطه دولت آمریکا و گوام توسط دفتر امور جزایر در وزارت کشور آمریکا اداره می شود. گوام یکی از جزیره های تشکیل دهنده جزایر منطقه میکرونزی است. فاصله گوام با هاوایی چهار برابر فاصله اش با فیلیپین است. زبان ساکنان گوام نیز 38 درصد انگلیسی، 22 درصد چامورو، 22 درصد به زبان های فیلیپینی و بقیه نیز به دیگر زبان های جزایر اقیانوسیه صحبت می کنند.
این جزیره تا قبل از جنگ جهانی دوم در کنترل آمریکا بود اما در جنگ جهانی دوم به دست ژاپن افتاد. گوآم تا پیش از جنگ جهانی دوم تنها جزیره میکرونزی بود که ایالات متحده کنترل آن را در دست داشت اما این جزیره ساعاتی پیش از حملهٔ هوایی ژاپن به پرل هاربر در هشتم دسامبر ۱۹۴۱ به تصرف نیروهای ژاپنی درآمد که این تصرف دو سال و نیم به درازا کشید. در خلال تصرف ژاپن، مردم گوآم با اعمالی چون شکنجه، تجاوز جنسی، و قتل توسط نظامیان روبهرو شدند و سیاست تحمیل فرهنگ ژاپنی بر مردم این جزیره نیز در پیش گرفته شد. به هنگام بازپسگیری جزیره توسط آمریکا در ۲۱ ژوئیه ۱۹۴۴، درگیری شدید نظامی در گوآم روی داد. این روز به عنوان «روز آزادسازی» جزیره در تقویم رسمی گوآم قرار گرفتهاست.
گوام بخشی از خاک آمریکا نیست اما توسط دولت ایالات متحده اداره می شود، با این حال ساکنان این کشور حق شرکت در انتخابات آمریکا را ندارند. زبان اصلی و اول جزیره انگلیسی است اما به دلیل نزدیکی این جزیره به کشور فیلیپین حدود یک چهارم ساکنان جزیره مسلط به زبان فیلیپینی هستند.
بازیکنان تیم ملی فوتبال ایران شاید از معدود ایرانیهایی باشند که از این جزیره بازدید کرده اند. گوام در دور مقدماتی جام جهانی روسیه یکی از رقبای ایران بود و گوامیها در این جزیره میزبان تیم ملی فوتبال ایران بودند.
شهروندان عرب از مصر، الجزایر و عربستان نیز در این جزیره زندگی می کنند. در این جزیره همچنین 50 مسلمان زندگی می کنند که 5 نفر از آنها از شهروندان گوام و باقی مسلمانان بنگلادش و سریلانکا هستند.
گوام در جنگ ویتنام اهمیت قابل توجهی در اقیانوس آرام داشت چرا که پایگاه جنگنده هایی از طراز بی 52 بود و از آن به عنوان مکانی برای میزبانی از پناهندگان ویتنامی استفاده می شد. علاوه بر آن اکنون این جزیره میزبان چندین پایگاه نظامی آمریکایی است. اکنون در جزیره گوام 7 هزار نیروی نظامی که اغلب آنها ملوانان و خلبان ها هستند زندگی می کنند. از سوی دیگر ارتش آمریکا نیز هزاران نفر از نیروهایش را از جنوب ژاپن به گوام منتقل کرده است. اقتصاد جزیره گوام بر حضور نیروهای نظامی امریکایی وابسته است اما گردشگری نیز نقش قابل توجهی در اقتصاد این جزیره دارد. هتل های گوام در سال 2016 میزبان 1.5 میلیون توریست بودند که اغلب آنها از ژاپن و کره جنوبی به این جزیره آمده بودند.
گوآم که پایتخت آن هاگاتنا است یکی از مناطق خودگردان آمریکا و بخشی از خاک این کشور به حساب میآید که فاصله آن با کره شمالی حدود ۳ هزار کیلومتر است. جمعیت این جزیره در اقیانوس آرام با مساحتی حدود ۵۴۱ کیلومتر مربع حدود ۱۸۰ هزار نفر است. تا سال ۱۸۹۸ میلادی این جزیره توسط اسپانیا کنترل میشد. پس از پایان جنگ آمریکا و اسپانیا در جریان برگزاری کنفرانس صلح و پیمان پاریس در ۱۰ دسامبر ۱۸۹۸، اسپانیا از مطالبات خود در کوبا دست کشید و گوام را به آمریکا واگذار کرد.
متوسط طول عمر در این کشور 79 سال است. صنعت گوام متشکل از گردشگری ، ساخت و ساز ، محصولات بتونی ، خدمات حمل و نقل ، فرآوری مواد غذایی و منسوجات است.
اگر با مشکل ناخوشایند مارهای جزیره گوآم آشنایی ندارید، بهتر است بدانید این جزیره جولانگاه تعداد زیادی از مارهای درختی سمی قهوهای است که جمعیت حیوانات بومی جزیره را دچار مشکلات فراوانی ساختهاند. براساس گزارش نيچر، محققان به تازگي دريافتهاند كه تنها حيوانات نيستند كه از حضور اين مارها در عذابند، رشد درختان نيز در اين جزيره به لطف اشتهاي مهار نشدني اين مارهاي سمي تا 92 درصد كاهش يافتهاست. اين جزيره 544 كيلومتر مربعي بخشي از قلمرو آمريكا است كه در جايي ميان استراليا و ژاپن واقع شدهاست كه به واسطه اشغال شدنش توسط نيروهاي ژاپني در جنگ جهاني دوم و آزاد شدن دوبارهاش توسط نيروهاي امريكايي در سال 1944 مشهور است. نكته ديگري كه موجب شهرت اين جزيره شدهاست، وفور مارهاي درختي قهوهاي در آن است. اين گونهها چندان براي انسان خطرناك نيستند اما روي جمعيت گروهي از حيوانات كوچك كه شكار آنها محسوب ميشوند اثرگذار است. از زمان آغاز شكلگيري حيات وحش در اين جزيره، اين مارها از تخم حيوانات ديگر تغذيه كردهاند و اكنون جمعيت آنها دچار انفجار شده و به دو ميليون رسيدهاست، يعني در هر كيلومتر مربع از جزيره 5000 مار وجود دارد.
جمعيت اين مارها به اندازهاي زياد است كه طي هفت سال گذشته به دليل ايجاد اتصالي در سيستم برقرساني جزيره بيش از 4.5 ميليون دلار خسارت وارد آوردهاند. علاوه بر اين جمعيت پرندگان اين جزيره نيز به شدت از جمعيت بالاي مارها در عذابند. در اواسط دهه 1980 از 12 گونه پرنده ساكن در جزيره 10 گونه توسط اين مارها از بين رفتند در حدي كه حتي ديگر صداي آواز پرندگان نيز به گوش نميرسد و اكنون اينگونه به نظر ميرسد كه رشد درختان نيز تحت تاثير جمعيت بالاي مارها قرار گرفتهاست. به گفته محققان ميزان پراكنده شدن بذر درختان ميوه در اين جزيره به واسطه از بين رفتن پرندگاني كه مسئوليت انتقال دانهها را به عهده دارند، به كمتر از 10 درصد رسيدهاست، درحالي كه در بخشهاي بدون مار جزيره، بيش از 60 درصد از دانههاي درختان به اطراف پراكنده ميشوند.با توجه به اينكه دوسوم درختان جزيره براي رشد و نمو و توليد مثل به حيوانات وابستهاند، انتظار ميرود تاثير كاهش رشد درختان منجر به افت 61 تا 92 درصدي جمعيت درختان در اين جزيره شود.
فکت های گوام
1- آیا تا به حال از خود سؤال نکرده اید که ساکنین اینجا چه نامیده می شوند؟ آنها به عنوان گوآنیایی ها Guamanians شناخته می شوند!
2- گوام از یک آب و هوای گرمسیری با آب و هوای عموما گرم و مرطوب با کمی تغییر دمای فصلی برخوردار است. همچنین یک فصل بارانی از ماه ژوئیه تا دسامبر وجود دارد.
3- عمیق ترین قسمت اقیانوس جهان ، حفره ماریانا ، با عمق باورنکردنی 7 مایل و در فاصله 200 مایلی ساحل جنوب غربی گوام واقع شده است!
4- حیوانی به نام مار درختی قهوهای Boiga irregularis در گوام بسیار یافت می شود و برای اهالی آنجا یک آفت محسوب می شود.
5- این کشور زیبا ، مصالح ساختمانی ، ماهی ، مواد غذایی و نوشیدنی را صادر می کند.
6- جزیره گوام سابقه ی صدور قطع نامه در حمایت از بهاییان ایران را نیز در کارنامه خود دارد!
............................
آشنایی با کشورها (135) : جامائیکا
آشنایی با کشورها (134) : زیمباوه
آرشیو مطالب