طرفداری- در طرف مقابل همچنین، یکی از پرسودترین بیزنس های دنیای ورزش، مربوط به باشگاه های بدنسازی و باشگاه داری است. از این رو برآن شدیم در این مطلب طرفداری، قدم به قدم راه اندازی یک باشگاه بدنسازی در ایران را برایتان شرح دهیم و از نیازهای اولیه، موانع و چالش های این را هم با شما صحبت کنیم.
اولین اقدامات در راه تاسیس باشگاه بدنسازی
اگر می خواهید یک باشگاه بدنسازی راه بیندازید، قبل از هر چیز، باید پاسخ چند سوال اساسی در این خصوص را خیلی واضح و روشن برای خود، تعیین کنید:
- هزینه های اولیه و جاری باشگاه من چقدر خواهد بود؟
- بازار هدف من کجاست؟
- چقدر طول می کشد تا هزینه های اولیه ام، برگردد؟
- چه نامی برای کسب و کارم انتخاب خواهم کرد؟
کارت مربیگری
داشتن حکم قهرمانی یا مدرک لیسانس مربیگری، کار را برای گرفتن مجوز، بسیار آسان می کند و در غیر این صورت، باید با صرف زمان و هزینه، برای به دست آوردن مدرک، اقدام کنید. در این حالت، باید در کلاس های هیات همگانی شهرتان شرکت کرده و کارت مربیگری بگیرید. این دوره ها ممکن است بسته به شرایط مختلف هیات همگانی و فدراسیون مربوط، از 2 ماه تا یک سال زمان ببرد و 500 هزار تا یک میلیون تومان هم هزینه ببرد.
انتخاب مکان مناسب برای تاسیس باشگاه بدنسازی
قدم بعدی انتخاب مکان است. در این زمینه، باید مدنظرتان باشد بسیاری از مشتریان با خودروی شخصی به باشگاه خواهند آمد و برخورداری از پارکینگ، از اهمیت بالایی برخوردار است. به همین دلیل شاید بهتر است از انتخاب محل باشگاه در خیابان های اصلی و پرترافیک، اجتناب کنید، چون شاید خیلی ها، قید آمدن به باشگاه تان را به دلیل ترافیک و نبود پارکنیگ مناسب، بزنند. که زیاد به مذاق مشتریان خودرو سوارتان خوش نمی آید. مرحله بعدی، تحویل مدارک به اداره ورزش و جوانان شهر است.
سقف بلند و تهویه مناسب از جمله ملزمات هر باشگاه بدنسازی است، چون باعث جریان یافتن بهتر هوا و در نتیجه کاهش بوی نامطبوع تعریق و همچنین کاهش احتمال ابتلا به بیماری ها می شود. علاوه بر این، باید رختکن و دوش های تمیز و مناسبی هم برای باشگاه، در نظر گرفت. کتی دانش، از مربیان قدیمی بدنسازی، بازرس هیات بدنسازی و مسئول کمیته کِتِل بل شهریار، در خصوص مراحل تاسیس باشگاه بدنسازی، با طرفداری صحبت کرده است:
اجاره مکان باشگاه، ایده چندان مناسبی نیست. سرمایه فرد باید آن قدر بالا باشد که باشگاه را بخرد و غصه اجازه نداشته باشد. باید منتظر خاک خوردن برهه ای باشگاه باشد و حقوق مربیان را در این مدت از جیب بدهد تا طی 6 ماه تا یک سال، باشگاه راه بیفتد، ولی بعد همه چیز روی غلتک می افتد.
مدارک و شرایط لازم برای راه اندازی باشگاه بدنسازی در ایران
قدم اول در راه تاسیس یک باشگاه بدنسازی در ایران، گرفتن مجوز است. برای دریافت مجوز، درخواست کننده:
- نباید شغل دولتی داشته باشد
- متاهل باشد
- دارای حداقل مدرک تحصیلی دیپلم باشد
- اگر قرار است باشگاه، بخش بانوان هم داشته باشد، یک نفر هم باید به عنوان مدیر بخش بانوان، معرفی کند
این مدارک بعد از آماده شدن، باید به اداره ورزش جوانان شهرستان شهر مربوط (در برخی شهرها اداره اماکن)، تحویل داده شود. پس از طی این مراحل مدارک مورد نظر باید تهیه شده و به اداره اماکن شهر مربوطه تحویل شود. از دیگر اقدامات لازم در این مرحله می توان به مدرک مربیگری، گواهی عدم اعتیاد، کروکی باشگاه، تعیین نام باشگاه، کارت پایان خدمت، تکمیل فرم مربوط به اداره ورزش جوانان شهرستان، آرم و مهر باشگاه، تعهدنامه فدراسیون پزشکی گواهی عدم سوء پیشینه و این دست اشاره کرد.
بعد از این مرحله، حدود 45 روز برای بررسی مدارک و احراز صلاحیت درخواست کننده، زمان صرف کرده و در صورت برخورداری از همه شرایط، اقدام به صدور مجوز می کند. صدور مجوز منوط به بازرسی کارشناسان هم هست. علاوه بر این، تاییدیه نظریه ترافیکی اماکن عمومی و مجوز استحکام بنا هم لازم است. دریافت مجوز معمولا حدود یک میلیون تومان هزینه خواهد داشت.
سرمایه اولیه برای تاسیس باشگاه بدنسازی
باشگاه های بدنسازی از حیث امکانات، موقعیت جغرافیایی و تجهیزات، به چند گروه مختلف، تقسیم می شوند. باشگاه های کوچک که عموما 60 تا 70 متر بوده و تجهیزات اندکی شامل چند تردمیل و دستگاه های چند کاره دارند. این تجهیزات به تناسب سایز باشگاه، بیشتر و بیشتر هم می شوند. از این رو، بیشترین هزینه راه اندازی باشگاه شامل تجهیزات خواهد شد. لازم است هزینه های لازم برای کف پوش مناسب (ترجیحا پارکت)، آینه کاری و عایق کاری دیوارها را هم محاسبه کنید.
کتی دانش در این باره می گوید:
برای راه اندازی باشگاه کوچک با حدود 15 دستگاه حداقل 120 میلیون تومان لازم است و اگر بخواهید الیپتیکال، دستگاه های هوازی و تردمیل به آن اضافه کنید، به 200 میلیون تومان می رسد. کسانی هم هستند که از کف پوش گرفته تا دمبل ها و تمامی تجهیزات باشگاه را آماده می کند و تحویل می دهند. هر چه تعداد دستگاه یک باشگاه بیشتر باشد، می تواند امکانات بهتر و بیشتری برای اعضا فراهم کند که همه این ها بستگی به هزینه و اندازه باشگاه دارد.
ضروری ترین تجهیزات برای راه اندازی باشگاه بدنسازی
هر باشگاه بدنسازی هر چقدر هم کوچک باشد، باید تجهیزات حداقلی بدنسازی شامل موارد زیر را برای مراجعین خود فراهم کند:
- دستگاه جلو پا
- دستگاه هاگ پا
- دستگاه پشت پا
- دستگاه اسمیت
- دستگاه فلای
- دستگاه اسکات
- نیمکت تخت
- نیمکت زیر سینه
- نیمکت مولتی
- میز زیر سینه
- نیمکت لاری
- نیمکت فیله
- شکم خلبانی
- تی بار
- دمبل بدنسازی (8000 کیلو)
- صفحه هالتر (8000 کیلو)
- شنای سوئدی
- مسگری دو طرفه
- رک دمبل
- دستگاه ساق پا
- دستگاه کراس اور
- دستگاه قایقی
- دستگاه لت
- دستگاه پرس پا
همچنین باشگاه های بدنسازی ممکن است به فراخور منطقه و مربیان در دسترس، رشته های دیگری به شرح زیر را هم به لیست خدمات خود اضافه کنند:
- یوگا
- پیلاتس
- ایروبیک
- اسپینیگ
- کیک بوکس
- جوجیتسو
- رقص
- کراس فیت
بیشتر بخوانید:
شکم شش تکه
تقویت عضلات سینه
فواید وزنه زدن برای سلامتی
پرس سینه بیشتر (بخش اول) (بخش دوم)
درآمد حدودی باشگاه های بدنسازی در ایران
درآمد هر باشگاه به موارد زیادی بستگی دارد که قسمت مهم آن، از شهریه پرداختی اعضای باشگاه تامین می شود و غیر از این، می تواند با خدمات دیگر چون برنامه تمرینی، ماساژ، جکوزی، سونا، فروش مکمل، ارائه مواد غذایی و حتی مشاوره های پزشکی درآمد خود را بالاتر ببرد. براساس آمار، هر باشگاه معمولا می تواند طی 3 سال، تمامی هزینه های مصرفی در باشگاه را برگرداند.
چون آدم ها معمولا نزدیک ترین باشگاه به محل زندگی یا محل کارشان را برای استفاده انتخاب می کنند، باشگاه ها همچنین می توانند با بررسی باشگاه های منطقه، امکانات بهتر و شرایط متفاوتی نسبت به آنها فراهم کرده و اعضای بیشتری جذب کرده و در نهایت درآمدشان را بالاتر ببرند. کتی دانش در خصوص درآمد حدودی باشگاه ها هم این طور صحبت می کند:
شهریه های جنوب تهران ماهیانه بین 100 تا 150 هزار تومان، مرکز تهران بین 200 تا 300 هزار تومان و شمال تهران بین 300 تا یک و نیم میلیون تومان است. این آمار در شهرستان هایی مثل کرج پایین تر بوده و بین 40 تا 140 هزار تومان ماهیانه است. با این حال، برخی باشگاه های شهرهایی مثل اصفهان و شیراز شاید از تهران هم بالاتر باشد. از این شهریه ها معمولا 30 درصد دستمزد مربیان است، ولی مربیان برای کار با ورزشکاران هم شهریه خود را دریافت می کنند که این هم براساس باشگاه و مربی و شهر، متفاوت است.
تعرفه مربیان از سوی هیچ ارگانی به صورت رسمی تعیین نشده و این مربیان به صورت توافقی با شاگردان خود کار می کنند. در برخی باشگاه ها هم برای شاگردان، پک تعریف شده و برای آن از 2 تا 6 میلیون در شمال تهران، تعریف می شود. این پک ها شامل مربی، مکمل ها و برنامه غذایی و معمولا به صورت تضمینی است. از همین رو و براساس تمامی این موارد، نمی توان تخمین چندان درستی از درآمد حدودی باشگاه های بدنسازی، داشت، ولی معمولا درآمد باشگاه ها تا حاشیه سود 60 درصد هم می رسد.
موانع و چالش ها
مهم ترین چالش در راه تاسیس باشگاه بدنسازی در ایران، نقطه یابی مناسب است، چون در غیر این صورت، احتمال شکست کسب و کار وجود دارد. در قدم دوم، باید براساس امکانات و تجهیزات باشگاه، قیمت گذاری مناسب نسبت به وضعیت معیشتی محله باشگاه، صورت بگیرد تا دوست داران بدنسازی محله بتوانند از آن استفاده کنند. همه این موارد باعث می شود نقطه یابی مناسب برای باشگاه، مهم ترین چالش در راه تاسیس باشگاه بدنسازی به حساب می رود.
چالش بعدی می تواند در خصوص کارکنان و دست اندرکاران باشگاه باشد. اعضای باشگاه توقع دارند در ازای شهریه ای که پرداخت می کنند، در محیطی تمیز تمرین کرده و برخورد دست اندرکاران باشگاه شامل منشی، مدیر و غیره، مناسب شان و شخصیت آنها باشد.
از طرف دیگر، مربیان حاضر در باشگاه باید به شکلی انتخاب شوند که در راستای مصالح باشگاه عمل کرده و باعث ادامه حضور شاگردان در باشگاه شوند. در این راه، صاحب کسب و کار باید حواسش به عدم سواستفاده مربیان از شاگردان و دنبال کردن منافع شخصی شامل فروش مکمل و برنامه غذایی و غیره هم باشد.
بیشتر بخوانید: