فیلم سینمایی «متری شیش و نیم» به کارگردانی سعید روستایی در سکوت خبری و بدون انتشار عکسی و تنها با یکی دو خبر که سید جمال ساداتیان تهیه کننده فیلم آنها را اعلام کرد، نمایش داده شد. این فیلم به مواد مخدر و عواقبی که این مسئله برای جامعه و خانواده ها به وجود می آورد می پردازد.
تنها همه می دانستند که فیلمبرداری در شرایط سخت و با همراهی سه هزار معتاد انجام می شود؛ معتادانی واقعی که نیازی به گریم و بازی نداشته باشند و چهره و فیزیک آنها همان چیزی باشد که سعید روستایی می خواهد و کمتر بازیگری می تواند آن را به نمایش بگذارد. این همان الگویی است که داریوش مهرجویی هم در فیلمهای خود آن را به کار می گرفت و از معتادان مواد مخدر در فیلمی مانند «سنتوری» استفاده کرد تا همه چیز واقعی به نظر برسد. اما شاید به کار گرفتن حدود سه هزار معتاد در سینما برای اولین بار در سینما اتفاق افتاده باشد!
روستایی با اولین فیلم سینمایی خود، غوغایی در سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر و گیشه آن سال، به پا کرد. «ابد و یک روز» هم در بخش مسابقه و هم در بخش نگاه نو سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر حضور داشت و رکورددار دریافت بیشترین سیمرغ بلورین در تاریخ جشنواره فیلم فجر شد. این فیلم ٩ سیمرغ بلورین برای بهترین فیلمنامه، بهترین فیلم از نگاه تماشاگران، بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر اول زن (پریناز ایزدیار)، بهترین بازیگر مکمل مرد (نوید محمدزاده)، بهترین تدوین، بهترین چهره پردازی، بهترین کارگردانی بخش نگاه نو و بهترین فیلم بخش نگاه نو را به دست آورد.
«متری شیش و نیم» را که ببینید از حضور شانه به شانه این همه هنرور معتاد حیرتزده شوید. ساماندهی و هدایت و رهبری این تعداد هنرور در کنار هم کاری است کارستان که از عهده هر کارگردانی برنمیآید. تنها کارگردانی می تواند از آنها اینطور کار بکشد که با دنیا و خواستههای آنها آشنا باشد و این همان توانایی است که روستایی به خوبی از آن برخوردار است چرا که او بیش از دو سال از زندگی خود را صرف تحقیق و پژوهش درباره اعتیاد و گرفتاران به این پدیده کرده، درباره آن فیلم ساخته و به خوبی با آنها آشنایی دارد. اگر در «ابد و یک روز» او مشکلات یک خانواده درگیر با اعتیاد را به تصویر کشید، حالا در «متری شیش و نیم» جامعه ای که با این مسئله درگیر است را به نمایش می گذارد.
فیلم سینمایی «متری شیش و نیم» با بازی پیمان معادی، نوید محمدزاده، پریناز ایزدیار، فرهاد اصلانی، مازیار سیدی، هومن کیایی، محمد علیمحمدی، اصغر پیران، علی باقری و مرجان قمری جلوی دوربین رفته است. این فیلم سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را در سی و هفتمین جشنواره فجر کسب کرد.
فیلمساز در خلق شخصیت های فیلم خود دست به سنت شکنی هایی میزند که نه در فیلم قبلی خود او شاهدش بودیم و نه در دیگر نمونه های مشابهِ سینمای ایران چنین شخصیت هایی دیده ایم. وقتی صحبت از "پلیس" و "قاچاقچی" در سینما به میان می آید عموماً تیپی ثابت در ذهن مخاطب نقش میبندد؛ حال آنکه در «متری شیش و نیم» روستایی شجاعانه دست به خلق پلیسی زده است که از وجه تیپیکال پلیسهای سینمای ایران دور می شود.
نکات حاشیه ای:
* سعید روستایی در میانه تابستان سال ۹۶ درخواست مجوز «متری شیش و نیم» را به شورای صدور پروانه ساخت داده بود كه در اين بين با مشكلات زيادى مواجه شد و بعد از شش ماه، موفق به دريافت پروانه ساخت فيلم شد.
* قرار بود شهاب حسینی به عنوان نقش اصلی در کنار پیمان معادی در فیلم «متری شیش و نیم» بازی کند اما پس از شرکت در جلسههای ابتدایی دورخوانی در همان مراحل پیش تولید انصراف داد. سیدجمال ساداتیان درباره انصراف شهاب حسینی گفت: "ایشان خودشان را در نقش های شهید بابایی و نقش های مثبت دیده بودند و نقش منفی «متری شیش و نیم» برایش ناگوار بود. با توجه به ذهنیتی که نسبت به کارکتر او در جامعه شکل گرفته، فکر کرد این نقش ممکن است در ذهن مخاطب نسبت به شهاب حسینی تاثیر بگذارد و نقش منفی برایش ناگوار بود"
* پیمان معادی، نوید محمدزاده و سعید روستایی، دومین همکاری خود را بعد از فیلم «ابد و یک روز» در فیلم «متری شیش و نیم» تجربه کردند.
* فیلمبرداری فیلم «متری شیش و نیم» از ۲۳ مرداد ٩٧ آغاز شد و در ۲۰ دی ماه به پایان رسید.
* یک رسانه سینمایی، خبری را از گفت و گویش با سید جمال ساداتیان منتشر کرد که در آن خبر آمده بود، قرار است در این فیلم هفت هزار هنرور جلوی دوربین بروند. اما عوامل فیلم، خیلی سریع، این خبر را تکذیب کردند، آنها ضمن تکذیب این خبر اعلام کردند که چنین خبری به هیچ عنوان صحت ندارد و تمام اعدادی که درباره حضور هنروران در فیلم منتشر می شود، از اساس کذب است.
* سید جمال ساداتیان تهیه کننده فیلم سینمایی «متری شیش و نیم» در نشست نقد و بررسی فیلم در دانشکده فنی دانشگاه تهران گفت: "ما پنج بار در ایام جشنواره فیلم را تغییر دادیم اما این حذفیات به قصه لطمه نزد. ما برای اکران نشدن این فیلم در روز اول جشنواره، شبانه تا ساعت ۴ صبح جلسه داشتیم تا بتوانیم صحبت کنیم و مشکلات حل شود. اشکال ما در ایران این است که زبان سینما با بخشنامهها یکسان نیست و باید تعاملات و همسان سازی به وجود بیاید تا بتوانیم همدیگر را تحمل کنیم و چهارتا دیالوگ، سازمانی را به هم نریزد. البته در برخی قسمتهای فیلم، سکانسهایی داشتیم که در زمان ساخت حذف شد و مفهوم فیلم را تغییر میداد."
* فیلم «متری شیش و نیم» چهرهی جدیدی از پلیس و نیری انتظامی را روایت میکند و به همین دلیل، مشکلات و اختلافاتی بین عوامل فیلم و نیروی انتظامی پیش آمده بود. در همین رابطه سردار ایوب سلیمانی جانشین فرمانده ناجا پس از نمایش فیلم در جشنواره فجر در مصاحبه ای گفت: "بنده ۲ بار فیلم را قبل از جشنواره در حضور کارگردان «متری شیش و نیم» و برخی عوامل دیدم و درباره جزء به جزء موارد با هم بحث و توافق کردیم و اشکالات را پذیرفتند و قبول داشتند که خلاف وعدهشان عمل کردهاند. آنها فیلم را اصلاح کردند و نسخه اصلاحی را به ما تحویل دادند. اما آنچه در جشنواره نمایش دادند، نسخهای بود که خودشان میخواستند، به علاوه سکانسهایی اضافهتر! یعنی سکانسهایی که در فیلم اولی هم که دیدیم، نبود."
نکات جذاب:
حضور بازیگران اصلی «ابد و یک روز» در فیلم جدید کارگردان اش؛ همین چند کلمه باعث شده که بسیاری از علاقمندان به سینما با اشتیاق منتظر تماشای این فیلم باشد و پیش بینی می شود یکی از روزهای شلوغ اکران های نوروزی در زمان اکران این فیلم باشد.