اختصاصی طرفداری - دور پایانی مرحله گروهیِ هفدهمین دوره جام ملت های آسیا، با بازی تیم های ایران و عراق در ورزشگاه آل مکتوم در کشور امارات پیگیری شد. دیداری که هرچند با حملات ابتدایی بازیکنان ایران و ضربه سر خطرناک سردار آزمون شروع گشت، ولی هر چه به انتهای این دیدار نزدیک می شدیم، شاهد بازی دفاعی تر از هر دو تیم و موقعیت های گل کمتری بودیم.
هنگامی که به آمار کلی این دیدار نگاه می کنیم، می بینیم که بیشتر زمان این بازی تنها در میانه میدان دنبال می شد و تماشاگران دو تیم در ورزشگاه آل مکتوم دبی، شاهد بازی آن چنان جذابی نبودند. تماشاگران و بیننده های تلویزیونی در این بازی خسته کننده، پرخطا و درگیرانه تنها شاهد 4 شوت در چارچوب بودند که سه مورد از این شوت ها، متعلق به سبزپوشان عراقی بوده است. از نکات قابل تامل در دیدار سوم ایران در جام ملت های آسیا، تعداد به نسبت کم موقعیت های گل این تیم و همچنین تعداد پاس های بازیکنان ایران بوده است. شاگردان کارلوس کی روش در بازی برابر عراق، تنها 269 پاس بین خود رد و بدل کردند که به نسبت بازی با ویتنام که آن ها 680 پاس داده بودند، که نشان می دهد تعداد پاس های ایران در این بازی، نصف شده است. ایران در بازی برابر عراق در مالکیت توپ نیز، عملکرد پایین تری نسبت به شاگردانِ سرچکو کاتانتس داشتند؛ 46% به 54% که به دلیل تعداد پاس های بیشتر بازیکنان عراقی، این آمار منطقی به نظر می رسد. البته باید این نکته مهم را درنظر داشت که سرمربی ایران با علم بر کافی بودن یک تساوی، سعی در کنترل بازی داشت تا با صدرنشین شدن در گروه چهارم، کار به نسبت راحت تری در مرحله حذفی داشته باشد. موقعی در این یادداشت تحلیلی قصد داریم تا شما را با جزییات سومین بازی ملی پوشان ایران در جام ملت های آسیا 2019 بیشتر آشنا سازیم.
گفتنی است تمام آمارهای درج شده در این یادداشت، از سایت AFC اخذ شده است.
ترکیب ابتدایی و آمار بازی
عراق |
ایران |
آمار بازی |
0 |
0 |
گل ها |
8 |
15 |
اقدام به شوت |
3 |
1 |
شوت در چارچوب |
321 |
269 |
تعداد کل پاس ها |
76.3% |
64.7% |
درصد صحیح پاس ها |
13 |
15 |
سانتر |
2 |
0 |
آفساید |
3 |
4 |
کرنر |
16 |
20 |
خطا |
3 |
2 |
کارت زرد |
54% |
46% |
درصد مالکیت توپ |
کی روش تیم خودش را با تغییرات گسترده ای نسبت به بازی برابر ویتنام روانه میدان کرده بود. چهار بازیکن در مقایسه با دیدار با ویتنام که در آن بازی حضور نداشتند، از ابتدا در ترکیب قرار گرفتند و به طور کلی شکل بازی و آرایش این تیم نیز دستخوش تغییرات فراوانی شده بود. مجید حسینی و میلاد محمدی در خط دفاع جایگزینِ مرتضی پورعلی گنجی و احسان حاج صفی شده بودند و علیرضا جهانبخش و چشمی نیز در پست هافبک حضور داشتند که به نوعی جایگزین بازیکنانی چون مهدی طارمی و اشکان دژاگه شده بودند. علیرضا جهانبخش پس از مصدومیتی طولانی که به گفته خودش، نزدیک به دو ماه طول کشیده بود، اولین بازی رسمی خود را انجام می داد و روزبه چشمی هم اولین تجربه خود در جام ملت های آسیا را تجربه می کرد. کی روش سیستم تیم خود را همانطور که در تصویر بالا مشاهده کردید، با آرایش 1-1-4-4 روانه این بازی کرده بود. قرار گرفتن امید ابراهیمی که قبل از آن، او را همیشه در میانه میدان در تیم ملی می دیدیم، در پستِ پشت مهاجم از نکات تعجب آور این بازی بود که بسیاری از تحلیل گران، از این چینش سرمربی ایران، شگفت زده شده بودند.
در آن سوی میدان، سرچکو کاتانتس، تیم تحت هدایت خود را با سیستم 1-3-2-4 به بازی فرستاد. مهند علی، پدیده جوان تیم ملی عراق در نوک خط حمله سبزپوشان عراقی قرار داشت و احمد یاسین، همام طارق و حسین علی، سه هافبک پشت سر مهاجم شماره 10 تیم ملی عراق بودند. از نوع و سیستم هر دو تیم و روالی که بازی در طول 90 دقیقه در جریان بود، بیشتر شاهد یک بازی درگیرانه و فیزیکی از هر دو تیم بودیم. آمار 36 خطا دقیقا بر این بازی درگیرانه حکایت دارد. ایران بازهم آمار فوق العاده دفاعی خود در این مسابقات را ادامه داد تا از معدود تیم هایی در دور گروهی به همراه کره جنوبی به حساب آید که هنوز دروازه آن ها، باز نشده است. با این تساوی ایران به عنوان تیم اول صعود کرد و عراقی ها با دوم شدن در گروه D کار به نسبت سخت تری نسبت به ایران در مراحل حذفی خواهند داشت.
تحلیل روند کلی بازی
نگاهی گذرا به آمار بازی
عراق به نسبت به دو تیم دیگری که ملی پوشان ایران با آن ها بازی کرده بودند، از هماهنگی و قدرت بالاتری برخوردار بودند. بازی خوب عراقی ها به خصوص در نیمه دوم و عدم هاهنگی و اشتباهات بالا در پاس کاری بین بازیکنان ایران، سبب شده بود تا همانگونه که گفته شد ایران در برخی از آیتم های بازی از حریف خود عقب بیفتد. تعداد پاس های ملی پوشان ایران به نسبت هر دو بازی قبل، نصف شده بود و علاوه بر آن دقتِ این نوع پاس ها به طرز چشم گیری پایین آمده بود. در دو بازی قبل ایران، درصد پاس های صحیح این تیم بیش از 80% بود؛ در صورتی که در بازی برابر عراق این آمار به 64.7% رسیده بود! ایران برای اولین بار در تعداد پاس نیز از حریف خود در این رقابت ها، عقب افتاد و 52 پاس کمتر از عراقی ها بین خود رد و بدل نمودند. همین عوامل در نهایت باعث شده بود تا درصد مالکیت توپ این تیم نیز افت چشمگیری داشته باشد و تنها 46% باشد. در تصویر زیر به خوبی می توانید نحوه گردش توپ را در کل زمان این دیدار مشاهده فرمایید. نوار نارنجی رنگ (تیم میزبان) متعلق به تیم ایران است و نوار آبی رنگ (میهمان) نیز به عراقی ها اختصاص دارد. 54% زمان بازی در میانه میدان در جریان بوده و 25.3% نیز توپ در یک سوم دفاعی تیم عراق گردش داشته و مابقی نیز حضور بازیکنان عراقی در زمین ایران بوده است. ایران هرچند در یک سوم تیم عراق حضور پررنگ تری دارد ولی به دلیل آمار بد بازیکنان ایران در ضربات آخر خودشان، به آن شکل نتوانستند از برتری خود استفاده نمایند. بازیکنان ایران در 15 ضربه خود به سمت دروازه حریف، تنها یک شوت به چارچوب داشتند که این آمار برای مردان کاتانتس 8 شوت بوده که 3 ضربه در چارجوب ایران بوده که با عکس العمل های خوب بیرانوند همراه بوده است.
چیدمان بازیکنان
اگر به چیدمان تک تک بازیکنان ایران در حین بازی نگاهی دقیق تر بیاندازیم، متوجه می شویم که در بیشتر زمان این دیدار، 6 بازیکن از 11 بازیکن تیم ایران (دایره های نارنجی رنگ)، در زمین عراق حاضر بوده اند و محمدحسین کنعانی زادگان، مجید حسینی به همراه دو فولبک راست و چپ ایران در زمین خودی حضور دارند. از نکات جالب این گراف، حضور چشمی و امید ابراهیمی در زمین تیم عراق بوده است. برخلاف دو بازی قبل، فولبک های ایران در این دیدار زیاد میل هجومی نداشتند و همان طور که مشاهده می کنید، بیشتر در زمین خودی حضور دارند. نکته جالب توجه دیگر، این است که بیشتر حضور بازیکنان در میانه میدان بوده و جنگ اصلی این بازی در میانه میدان بوده است. به همین دلیل نیز شاهد موقعیت های کمی در این بازی بودیم که در نهایت هر دو تیم به تساوی 0-0 رضایت دادند. در تصویر زیر به خوبی می توانید، میانگین جاگیری تاکتیکی بازیکنان دو تیم در طول بازی را مشاهده فرمایید.
طرح ریزی حملات
بیشتر حملات تیم ایران در نیمه اول این بازی از سمت راست پی ریزی می شد. جایی که وریا غفوری به مانند بازی دوم در ترکیب قرار گرفته بود، هرچند به مانند بازی قبل، به آن شکل نفوذ زیادی در این بازی نداشت. در تصاویر زیر به خوبی می توانید ببینید که در نیمه اول، 37.9% حملات ایران از جناح راست، 34.7% از جناح چپ و 27.4% نیز از میانه میدان پی ریزی و طراحی می شد. ایران در نیمه اول بازی به نسبت بهتری را به معرض نمایش گذاشت و توانست خطراتی را بر روی دروازه این تیم عربی پدید آورد؛ هرچند که بسیاری از ضربات بازیکنان ایران به مانند علیرضا جهانبخش و سردار آزمون با بی دقتی به هدر رفت تا ایران از رسیدن به گل در این نیمه محروم باشد. البته شیوه و چینش کی روش مبتنی بر کمترین ریسک پذیری ممکن بود، چون تیم او حتی با یک تساوی نیز می توانست به دور حذفی به عنوان تیم اول صعود نماید. در نیمه دوم بازی، باز هم بیشتر حملات ایران با 44.6% از سمت راست طرح ریزی شد. 38% از جناح چپ و 17.4% نیز از میانه میدان زمین پی ریزی می شد. وحید امیری در این بازی نتوانست در حد و اندازه های خود ظاهر شود و با انجام خطاهای بی مورد، نه تنها از فشار حملات ایران می کاست، بلکه این موقعیت را به عراقی ها می داد تا از فشار بازیکنان ایران خارج شده و با ضربات ایستگاهی بر روی دروازه کشورمان، خطرآفرین باشند. با حضور مهدی طارمی و مهدی ترابی و همچنین اشکان دژاگه در این نیمه، فشار از کناره ها بر روی دروازه عراق شدت یافت ولی باز هم عدم دقت در ضربات آخر سبب شد که ایران به آن شکل بر روی دروازه جلال حسن خطرآفرین نباشد. آمار کلی بازی برابر عراق هم حاکی از پی ریزی بیشتر حملات ایران از سمتی بوده که وریا غفوری و جهانبخش در آن سمت حضور داشته اند.
عملکرد هجومی دو تیم در نیمه اول بازی
عملکرد هجومی دو تیم در نیمه دوم بازی
عملکرد هجومی دو تیم در تمام زمان بازی
برترین بازیکنان از نظر ارسال پاس
ملی پوشان ایران در این بازی، برخلاف دو دیدار گذشته خود در پاس های خود به هیچ وجه عملکرد موفقیت آمیزی نداشتند. تعداد پاس های ایران در این دیدار به نصف کاهش پیدا کرده بود و درصد پاس های صحیح ایران نیز با افت چشمگیری به 64.7% رسیده بود! در این بخش برخلاف قسمت های قبلی آنالیز بازی های ایران، قصد داریم تا عملکرد و جزئیات پاس های بازیکنان عراقی را نیز، به شما نشان دهیم. سه بازیکن برتر ایران در آیتم پاس های صحیح، وحید امیری (23 پاس)، مجید حسینی (21 پاس) و میلاد محمدی (19 پاس) بوده اند. همان طور که می بینید سه بازیکن برتر ایران، تعداد پاس هایشان شاید به نصف عملکردشان در این زمینه در بازی های قبلی خود نیز نرسد. دو از سه بازیکن برتر ایران در بخش دفاعی قرار دارند و شاید برایتان جالب باشد نفر چهارم این لیست، علیرضا بیرانوند گلر ایران با 17 پاس است. بازیکنان ایران در این دیدار در بین خود تنها 269 پاس رد و بدل کردند. البته میل تیم ملی برای کسب سه امتیاز این دیدار به نسبت عراق به خصوص در نیمه اول بیشتر بود به این خاطر که ایرانی ها 15 شوت های بیشتری را نیز روانه دروازه این تیم کرده بودند. در آنسوی میدان، شاگردان کاتانتس در بین خود 321 پاس رد و بدل کرده بودند. سه بازیکن برتر عراقی در آیتم پاس در این دیدار، احمد ابراهیم (41 پاس)، علی فائز عطیه (40 پاس) و امجد عطوان (38 پاس) بوده اند. به خوبی مشخص است که بازیکنان عراق از نظر فردی نیز در تعداد پاس ها از بازیکنان ایران پیشی گرفته اند. اگر علی فائز که در برخورد با امید ابراهیمی در این دیدار در نیمه دوم مصدوم شد، از بازی خارج نمی شد می توانست به نفر اول این دیدار در تعداد پاس های صحیح تبدیل گردد. در ادامه در شش تصویر، شما را به بهترین بازیکنان دو تیم از نظر آمار پاس های سالم، آشنا می سازیم.
الف) ایران
تمام پاس های وحید امیری در بازی برابر عراق
تمام پاس های مجید حسینی در بازی برابر عراق
تمام پاس های میلاد محمدی در بازی برابر عراق
ب) عراق
تمام پاس های احمد ابراهیم در بازی برابر ایران
تمام پاس های علی فائز عطیه در بازی برابر ایران
تمام پاس های امجد عطوان در بازی برابر ایران
تحلیل گرافیکی شوت ها و پاس های کلیدی
همان گونه که گفته شد بازیکنان ایران در زمینه تعداد پاس و همچنین درصد صحیح آن نسبت به دو بازی قبل خود دارای افت چشمگیری بودند که این امر می تواند بنا به دلایل مختلفی باشد که پیش از این، توضیح دادیم. اما در پاس های کلیدی نیز وضعیت بازیکنان عراق نسبت به ایران در بازی چهارشنبه شب، بهتر بوده است. در دو تصویر زیر به خوبی مشهود است که بازیکنان عراق، 8 پاس کلیدی در این بازی داشتند که آمار بازیکنان ایران در این زمینه 5 پاس کلیدی بوده است.
پاس های کلیدی بازیکنان عراق
پاس های کلیدی بازیکنان ایران
حال به شوت های بازیکنان دو تیم می رسیم که قصد داریم شوت های درچارچوب و خارج از چارچوب دو تیم را با هم بررسی نماییم. تعداد شوت هایی که بازیکنان ایران در این بازی زدند و درچارچوب دروازه عراق قرار نداشت به هفت شوت می رسید. گفتنی است این آمار فقط مربوط به شوت هایی است که توسط بازیکنان ایران با بی دقتی از کنار و یا بالای دروازه عراق به بیرون رفته و شوت هایی که توسط مدافعان بلاک شده است، در این گراف آورده نشده است. این آمار در تصویر بعد برای بازیکنان عراقی به 5 شوت خارج از چارجوب می رسد.
شوت های خارج از چارچوب بازیکنان ایران
شوت های خارج از چارچوب بازیکنان عراق
در نهایت به شوت هایی می رسیم که بازیکنان دو تیم به سمت دروازه شلیک کرده و موقعیت و خطر جدی را به سود آن ها رقم زده است. ایران در این بازی تنها یک شوت در چارچوب داشته که طبق تصویر زیر توسط مدافع شماره 13 ایران، محمدحسین کنعانی زادگان به سمت دروازه شلیک شده است. در آن سوی میدان، بازیکنان عراق با 3 شوت در چارچوب در این زمینه هم از شاگردان کی روش، برتر بوده اند.
شوت های در چارچوب بازیکنان ایران
شوت های در چارچوب بازیکنان عراق
عملکرد بازیکنان برتر
در بازی چهارشنبه شب تیم ملی مقابل عراق به ندرت می توان بازیکنان خوب و باکیفیتی را از دو تیم مثال زد. ولی تصمیم برآن گرفتیم که از هر تیم، دو بازیکن را به عنوانِ بازیکنان کلیدی این بازی انتخاب نماییم. نخست به تیم ملی کشورمان می پردازیم. علیرضا بیرانوند از ایران را می توان بهترین بازیکن تیم ملی کشورمان در این دیدار به حساب آورد. بیرانوند باز هم توانست در این مسابقات کلین شیت کرده تا روند گل نخوردن تیم ملی در این مسابقات حفظ شود. گلر ملی پوش پرسپولیس، در این دیدار 3 سیو مهم داشت؛ به خصوص ضربه سر خطرناک علا عباس در دقیقه 77 بازی را به خوبی مهار کرده تا عراق از یک بخت مسلم گلزنی در این دیدار محروم شود. خروج های بیرانوند همچون همیشه با اطمینان بودند و شروع مجددهایش نیز به حملات تیم کمک میکردند. علیرضا بیرانوند در 9 بازی از 10 بازی ایران در مقدماتی جام جهانی 2018 نیز توانست دروازه خود را بسته نگه دارد و بسیار امید دارد که آمار خوبش را در جام ملت های آسیا نیز ادامه دهد. کارلوس کی روش بسیار به حضور دروازه بانی آماده، چون بیرانوند برای مسابقات حذفی نیاز مبرم دارد.
دیگر بازیکنی که در ترکیب ایران بازی قابل قبول و موثری را از خود به معرض نمایش گذاشت، کاپیتان ایران در این بازی و تا قبل از حضور اشکان دژاگه، یعنی امید ابراهیمی بود. امید بازهم بازی بی نقص خود را برای ایران و البته در پست جدید خود به معرض نمایش گذاشت. شماره 9 جنگنده ایران، بارها زمینه ساز برخی از حملات ایران در این بازی شد و خستگی ناپذیر به مانند دو بازی قبل خود، 90 دقیقه در ترکیب تیم ایران حضور موثری داشت. او که در این بازی در جلوی 4 هافبک ایران و پشت سر آزمون قرار داشت، توانست با سازماندهی حملات و نبض بازی به خصوص در نیمه اول، زمینه ساز کارهای تاکتیکی بازیکنان ایران شود. او در پشت محوطه جریمه صاحب توپ میشد، اقدام به شوت زنی می کرد و یا به مانند خطایی که روی او در نیمه اول رخ می داد، می توانست سامان قدوس و ایران را صاحب فرصت گلزنی سازد. امید ابراهیمی بی تردید یکی از بهترین بازیکنان ایران در مرحله گروهی جام ملت های آسیا بوده است. البته می توانستیم بازیکنان دیگری چون وریا غفوری و سامان قدوس را نیز در این بخش نام ببریم که بازی آن ها به نسبت دیگر ملی پوشان ایران، بیشتر به چشم می آمد.
به تیم ملی عراق می رسیم. در این قسمت نیز سعی داریم دو بازیکن خوب و تاثیرگذار سرچکو کاتانتس را به شما معرفی کنیم. اول به طارق همام، ستاره ملی پوش باشگاه استقلال می رسیم. طارق همام که 90 دقیقه در ترکیب تیمش حضور موثر و مثبتی داشت، بارها خط دفاع و هافبک های ایران و به خصوص وحید امیری را درگیر بازی خوب خود می کرد. او زمینه ساز بسیاری از ضربات آزاد و ایستگاهی سبزپوشان عراقی بود که با خطا روی او شکل می گرفت. طارق هافبکی قابل اعتماد و آینده دار برای فوتبال کشورش محسوب می شود که در تیم باشگاهی خود، استقلال نیز حضور موثری داشته و در اندیشه های وینفرد شفر به خوبی جا افتاده است. سرمربی استقلال می تواند با سپردن اختیار عمل بیشتر به طارق، حسرت هواداران آبی پوش استقلال را از برنگشتن جپاروف را به طور کامل فراموشی بسپارد. زوج این بازیکن در کنار بشار رسن می تواند برای هر تیمی خطرناک باشد.
در آخر این تحلیل به بررسی مهاجم شماره 10 تیم ملی فوتبال عراق، مهند علی می رسیم. مهند علی یکی از ستارگان تیم ملی عراق در جام ملت ها شناخته می شود که تاکنون توانسته برای سبزپوشان عراقی، دو گل در این رقابت ها به ثمر برساند. مهند علی مهاجمی سریع و پا به توپ است که شوت های ناگهانی و سنگین، آن هم با هر دو پایش، تخصص ویژه او به حساب می آید. تیم عراق دارای جوانان باانگیزه و خوبی است که می توانند با شکوفایی در این مسابقات، به تیم های باشگاهی معتبرتری راه یابند. تیمی که مزد این جوانگرایی خود را مسلما در چند سال آینده و رقابت های مقدماتی جام جهانی 2022 قطر خواهد دید. آن ها می تواندد برای هر تیمی خطرناک باشند. عراق در مرحله یک هشتم به مصاف قطر خواهد رفت و قطری ها باید بدانند که بازی کردن مقابل تیمی که جوانانی باانگیزه چون مهندعلی، طارق همام، صفا هادی و بشار رسن در کنار بازیکن باتجربه ای چون علی عدنان دارد، کار آسانی نخواهد بود.