اختصاصی طرفداری - روز سوم از دور دوم مرحله گروهیِ هفدهمین دوره جام ملت های آسیا، با بازی تیم های ایران و ویتنام در ورزشگاه آل نهیان در کشور امارات شروع شد. دیداری که از همان ابتدا بازیکنان قرمزپوش ویتنام، برای یک تساوی و دل بستن به ضد حملات پا به این بازی گذاشته بودند. اما آمادگی بالای شماره 20 ایران تمام نقشه های پارک هانگ سئو، سرمربی ویتنام را نقشِ بر آب کرد.
تیم ایران بازی را هجومی تر آغاز کرد و بارها مدافعان و دروازه بان ویتنام را تحت فشار قرار داد تا اینکه سردار آزمون از روی سانتر زیبای سامان قدوس توانست در دقیقه 38 قفل دروازه این تیم را بشکند. فشار حملات ایران در نیمه دوم نیز ادامه یافت و باز هم سردار آزمون در دقیقه 69 موفق به گلزنی شد تا با دبل او ایران به مرحله یک هشتم نهایی راه یابد. تیم ایران به مانند دیدار نخست خود در مقابل یمن، در این بازی نیز مالکیت توپ و میدان را در اختیار داشت؛ به گونه ای که با 68% مالکیت توپ و 680 پاسی که شاگردان کارلوس کی روش در میان خود رد و بدل کردند، در بیشتر زمان های بازی، همه کاره این میدان بودند. با این برد ارزشمند حال ایران تنها به یک تساوی در مقابل عراق نیاز دارد تا به عنوان تیم صدر نشین، راهی دور بعد شود؛ هرچند انگیزه بالای بازیکنان ایران در مقابل عراق، می تواند برگ برنده این تیم در روز آخر دور گروهی مسابقات باشد. در این یادداشت تحلیلی قصد داریم تا شما را با جزییات دومین بازی ملی پوشان ایران در جام ملت های آسیا 2019 بیشتر آشنا سازیم.
گفتنی است تمام آمارهای درج شده در این یادداشت، از سایت AFC اخذ شده است.
ترکیب ابتدایی و آمار بازی
ویتنام |
ایران |
آمار بازی |
0 |
2 |
گل ها |
5 |
15 |
اقدام به شوت |
1 |
5 |
شوت در چارچوب |
323 |
680 |
تعداد کل پاس ها |
64.4% |
83.8% |
درصد صحیح پاس ها |
3 |
14 |
سانتر |
3 |
0 |
آفساید |
0 |
4 |
کرنر |
8 |
13 |
خطا |
2 |
2 |
کارت زرد |
32% |
68% |
درصد مالکیت توپ |
کی روش همانند بازی اول با همان آرایش 1-4-1-4 تیم خود را روانه میدان کرد. با این تفاوت که تغییراتی را نسبت به بازی با یمن در تیم خود، اعمال کرده بود. سامان قدوس مزد بازی خوب خود و دقایق کوتاهی که وارد زمین شده بود را گرفت، وریا غفوری به جای رامین رضاییان در سمت راست به کار گرفته شد و محمدحسین کنعانی زادگان نیز در قلب خط دفاع ایران در بازی برابر ویتنام قرار گرفته بود. در سوی دیگر میدان نیز، پارک هانگ سئو سرمربی تیم ویتنام، تیمش را با چینش دفاعی 1-4-5 به زمین فرستاد. آرایشی که مطلقا برای جلوگیری از حملات پرشمار ایران طراحی شده بود و بعضا در ضد حملات نیز چشم به سرعت شمار 10 خود، کانگ فانگ دوخته بود. تاکتیک سرمربی ویتنام تنها تا دقیقه 38 بازی جواب داد؛ جایی که با سانتر زیبای سامان قدوس و ضربه سر آزمون، ایران به مزد حملات پردامنه خود در این بازی دست یافت. در نیمه دوم، البته بازیکنان ویتنام از لاک دفاعی خود خارج شدند و حملات جسته گریخته ای به روی دروازه ایران تدارک می دیدند که بیشتر آن ها توسط مهاجم شماره 10 آن ها شکل می گرفت. کی روش برای مهار این حملات و نگه داشتن فشار بر روی دروازه تیم سرخ پوش ویتنام، دست به تعویض هایی چون احمد نوراللهی و مهدی ترابی زد که ورود هر دوی این بازیکنان باز هم روند بازی را به سود ایران تغییر داد. گل دوم ایران در دقیقه 69 نیز روی حرکت در عرض ترابی و پاس زیبای او به سردار آزمون شکل گرفت. به هر حال ایران در پایان این دیدار، با نتیجه 2-0 پیروز می شود تا با تفاضل گل بهتر نسبت به عراق، در روز سوم دور گروهی، که بازی ها هم به صورت همزمان برگزار می شود، با یک تساوی هم به عنوان تیم اول، به دور یک هشتم صعود نماید.
تحلیل روند کلی بازی
نگاهی گذرا به آمار بازی
ویتنام نیز به مانند یمن، در مقابل شاگردان کارلوس کی روش، حرفی برای گفتن نداشت. آمار بازی دوم تاییدی بر گفته های ما خواهد بود. ایران در هر دو نیمه این دیدار در مقایسه با ویتنام تیم کاملا برتری به حساب می آمد. درصد مالکیت 68 درصدی، آمار 2.1 برابری در میزان پاس های رد و بدل شده، بیش از سه برابر آمار شوت زنی بیشتر و موقعیت های گل ایجاد شده بیشتر ایران نسبت به ویتنام، همگی نشان از برتری بی چون و چرای ملی پوشان کشورمان داشته است. در تصویر زیر به خوبی می توانید نحوه گردش توپ را در کل زمان این دیدار مشاهده فرمایید. 57.5% زمان بازی در میانه میدان در جریان بوده و 26.4% نیز توپ در یک سوم دفاعی تیم ویتنام که در این بازی به نوعی میزبان به حساب می آید گردش داشته و مابقی نیز حضور بازیکنان ویتنام در زمین ایران بوده است.
چیدمان بازیکنان
وقتی به چیدمان تک تک بازیکنان ایران در حین بازی نگاهی دقیق تر بیاندازیم، متوجه می شویم که در بیشتر زمان این دیدار، 6 بازیکن از 11 بازیکن تیم ایران (دایره های آبی رنگ)، در زمین تیم ویتنام حاضر بوده اند و محمدحسین کنعانی زادگان، مرتضی پورعلی گنجی، احسان حاج صفی به همراه امید ابراهیمی در زمین خودی حضور دارند. از تصویر زیر به خوبی می توان دریافت که وریا غفوری در این دیدار میل هجومی بیشتری داشته و گل های اول و دوم ایران نیز به نوعی از روی حرکات، فولبک تکنیکی ایران شکل گرفته است. در بازی برابر یمن، البته تعداد بازیکنانی که به طور میانگین در زمین این تیم حاضر بودند، به 7 بازیکن می رسید. میل هجومی تیم کارلوس کی روش در کنار پرسینگ شدید بازیکنان او، باعث شده بود تا بازیکنان ویتنام که در دیدار برابر عراق، توانسته بودند این تیم را به زحمت اندازند، نتوانند در دومین بازی خود، نمایش قبل خود را تکرار کنند تا در پایان با نتیجه 2-0 مغلوب تیم سرحال و قدرتمند ایران شوند. در تصویر زیر به خوبی می توانید، میانگین جاگیری تاکتیکی بازیکنان دو تیم در طول بازی را مشاهده فرمایید.
طرح ریزی حملات
بیشتر حملات تیم ایران در نیمه اول این بازی از سمت راست پی ریزی می شد. جایی که وریا غفوری به جای رامین رضاییان در ترکیب قرار گرفته بود و همانند رقیب خود در این پست، نقش برجسته ای در این دیدار داشت. در تصاویر زیر به خوبی می توانید ببینید که در نیمه اول، 45.6% حملات ایران از جناح راست، 43.9% از جناح چپ و 10.5% نیز از میانه میدان پی ریزی و طراحی می شد. دلیل این امر که بیشتر حملات ایران از کناره ها طرح ریزی شده بود به دفاع فشرده و چند لایه بازیکنان ویتنام برمی گشت و برای باز کردن چنین دفاع های فشرده ای، نیاز است تا شما بازی را به عرض بیاورید. این تاکتیک به خوبی در نیمه اول جواب داد و با هماهنگی بین غفوری و قدوس، ایران به گل اول خود در این دیدار رسید. اما وضعیت در نیمه دوم شکل دیگری به خود گرفت و همانطور که مشاهده می کنید عمده حملات ایران از جناح چپ بوده است. میزان حملات تیم ملی در جناح راست با افت چشمگیری مواجه شده و تنها 30.3% از بار هجومی ایران از سمتی پی ریزی شده که وریا در آن جا حاضر بوده است. دلیل این امر را می توان به تعویض های کارلوس کی روش ربط داد. جایی که او وحید امیری که به آن شکل در این دیدار در حد و اندازه های خود ظاهر نشده بود را بیرون می کشد و به جای او احمد نوراللهی باانگیزه را وارد زمین می کند. از طرفی دیگر حضور تعویض بعدی این مربی، یعنی مهدی ترابی نیز که در هر دو سمت راست و چپ ایران حضور داشت، نیز باعث شده بود تا بیشتر حملات ایران در این نیمه برخلاف نیمه دوم از سمت چپ پی ریزی شود. 41.6% حملات از سمت چپ و 28.1% نیز از میانه زمین که امید ابراهیمی در آن جا حضور داشت، طرح ریزی می گشت. آمار کلی بازی نیز نشان می دهد که کی روش در این بازی برخلاف بازی با یمن که بیشتر حملات ایران از سمت راست بوده، در هر نیمه با شیوه و چینشی مختص به آن نیمه شاگردانش را روانه میدان کرده است. در نهایت روند کلی بازی نیز به این گونه بوده که حملات ایران 42.5% از سمت راست در برابر 36.3% از جناح چپ، طراحی شده است.
عملکرد هجومی دو تیم در نیمه اول بازی
عملکرد هجومی دو تیم در نیمه دوم بازی
عملکرد هجومی دو تیم در تمام زمان بازی
برترین بازیکنان از نظر ارسال پاس
ملی پوشان ایران همان طور که گفته شد در بین خود 680 پاس رد و بدل کردند که نسبت به بازی اول خود که در برابر یمن انجام دادند و 607 پاس دادند، در زمینه تعداد پاس نیز رشد قابل تاملی داشته اند. میزان پاس بازیکنان ایران در برابر 323 پاس بازیکنان ویتنام، عدد بالایی بوده و در مقایسه با آن ها 2.1 برابر بیشتر پاس دادند. همین پاس ها که درصد موفقیت آمیز آن ها هم، 83.8% بود، باعث شد ایران 68% مالکیت توپ را در این بازی داشته باشد. در این میان به مانند بازی با یمن سه بازیکن ایران، به نام های مرتضی پورعلی گنجی، اشکان دژاگه و امید ابراهیمی بیشترین پاس را در این بازی به هم تیمی های خود ارسال کرده اند. این سه بازیکن در مجموع 224 پاس صحیح را بین خود رد و بدل کرده اند که 33% کل پاس های تیم ایران بوده است. مرتضی پورعلی گنجی با 80 پاس صحیح رتبه اول تیم ایران و در کل این بازی را به خود اختصاص داده که البته بیشتر پاس های وی در بین مدافعان خودی و با هافبک های تیم رد و بدل شده است. پس از شماره 8 ایران، امید ابراهیمی با 78 پاس صحیح و اشکان دژاگه با 66 پاس در جایگاه های بعدی قرار می گیرند. در بین بازیکنان ویتنام نیز بیشترین پاس ردو بدل شده متعلق به کوئهانگوکآی با 27 پاس بوده است و پس از او دو دویمان با 25 پاس و بویتیندونگ با 24 پاس در رده های بعدی قرار می گیرند. در گراف های زیر می توانید تمامی پاس های ارسالی و رد و بدل شده سه بازیکن برتر ایران را مشاهده نمایید.
تمام پاس های مرتضی پورعلی گنجی در بازی برابر ویتنام
تمام پاس های اشکان دژاگه در بازی برابر ویتنام
تمام پاس های امید ابراهیمی در بازی برابر یمن
تحلیل گل های بازی
هواداران ایران در این بازی تا دقیقه 38 منتظر ماندند تا قفل دروازه ویتنام و خط دفاع فشرده آن به وسیله سردار آزمون باز شود. این بازیکن در ادامه و در دقیقه 69 بازی نیز موفق شد گل دوم خود و ایران را به ثمر برساند تا در پایان، ایران با برتری 2-0 مقابل این تیم پیروز از زمین بازی خارج شود. در ادامه این بخش، با تحلیل گرافیکی هر دو گل ایران در خدمت شما هستیم.
گل اول (دقیقه 38)
گل اول ایران از روی پاس کاری های متوالی بازیکنان ایران، سانتر زیبای سامان قدوس و ضربه سر شماره 20 ایران، سردار آزمون به ثمر رسید. شروع گل اول ایران از مرد خستگی ناپذیر میانه میدان ایران، امید ابراهیمی (9) شروع شد و با پاس کاری های متوالی بین او، کنعانی زادگان و حاج صفی، توپ در سمت راست به شماره 2 ایران، وریا غفوری می رسد. پاس کوتاه غفوری در گوشه راست محوطه جریمه ویتنام به سامان قدوس می رسد و پس از آن سانتر زیبای این بازیکن در دهانه دروازه به سردار آزمون رسید تا با ضربه سر به راحتی دروازه دانگ وان لام را باز کند.
گل دوم (دقیقه 69)
گل دوم ایران به زیبایی با حرکت تعویض ارزشمند کارلوس کی روش، مهدی ترابی و ضربه زیبای سردار آزمون به ثمر رسید. ابتدا احمد نوراللهی (6) در سمت چپ، توپ را به مرتضی پورعلی گنجی (8) در میانه میدان می سپارد تا او وریا غفوری (2) را در سمت راست راه بندازد. وریا پاسی کوتاه به مهدی ترابی دیگر یار تعویضی کی روش داده و ترابی نیز اشکان دژاگه (21) را صاحب توپ می نماید. یک و دوی اشکان با ترابی، به حرکت در عرض وینگر سرعتی ایران می انجامد و با پاس او در پشت محوطه جریمی به سردار آزمون می رسد که وی با عبور از مدافع حریف با دانگ وان لام تک به تک شد و به راحتی توپ را وارد دروازه کرد.
تحلیل گرافیکی شوت ها و پاس های کلیدی تیم ایران
همان گونه که گفته شد بازیکنان ایران در زمینه تعداد پاس نسبت به بازی نخست خود آمار بیشتری داشتند و بیش از 73 پاس بیشتر در بازی با ویتنام بین خود ارسال کرده اند. از این تعداد پاس، 9 پاس بازیکنان ایران در این بازی، پاس های کلیدی بوده است. پاس های کلیدی به پاس هایی گفته می شود که موقعیت گل و خطرناک بر روی دروازه حریف ایجاد نماید. در گراف زیر می توانید تعداد پاس های کلیدی بازیکنان ایران و نفراتی که آن ها را به ثمر رسانده اند، مشاهده نمایید.
در سمت مقابل اما بازیکنان ویتنام در طول 90 دقیقه بازی تنها یک پاس کلیدی بین خود رد و بدل کرده اند که آن هم توسط یار تعویضی آن ها، وان توآن داده شده است.
حال به شوت های بازیکنان دو تیم می رسیم که قصد داریم شوت های درچارچوب و خارج از چارچوب دو تیم را با هم بررسی نماییم. تعداد شوت هایی که بازیکنان ایران در این بازی زدند و درچارچوب دروازه ویتنام قرار نداشت به شش شوت می رسید که این رقم برای تیم ویتنام تنها دو مورد بوده است.
شوت های خارج از چارچوب بازیکنان ایران
شوت های خارج از چارچوب بازیکنان ویتنام
در نهایت به شوت هایی می رسیم که بازیکنان دو تیم به سمت دروازه شلیک کرده و موقعیت و خطر جدی را به سود آن ها رقم زده است. ایران در این بازی 5 شوت در چارچوب داشته که طبق تصویر زیر 2 ضربه آن توسط سردار آزمون منجر به گل شده است. در آن سوی میدان، بازیکنان ویتنام تنها یک شوت در چارچوب داشتند که آن هم توسط شماره 10 آن ها، کانگ فانگ زده شده است.
شوت های در چارچوب بازیکنان ایران
شوت های در چارچوب بازیکنان ویتنام
عملکرد سردار آزمون در بازی برابر ویتنام
بازگشت سردار آزمون به روزهای خوب خود، مطمئنا تاثیرات مثبتی برای تیم ملی ایران به همراه خواهد داشت. تاثیراتی که او در دو بازی نخست تیم ملی کشورمان به معرض نمایش گذاشت. او با 3 گلی که تاکنون در این جام به ثمر رسانده از بازیکنان کلیدی نه تنها ایران، بلکه این تورنمنت به حساب می آید. سردار سال پر فراز و نشیبی را در عرصه ملی، تجربه کرد؛ به گونه ای که انتقادات وارده به او پس از جام جهانی، منجر به خداحافظی او از تیم ملی، در مقطعی شده است. اما بازگشت مهاجم شماره 20 ایران به تیم ملی و بازی های تا اینجا درخشان او در خط حمله، نوید بخش این موضوع است که می توان به شَم گلزنی بالای او در این مسابقات حساب ویژه ای باز کرد. مهاجم شماره 20 ایران؛ در دیدار با ویتنام نیز با قدرت بالای خود در نبردهای هوایی ابتدا گل اول بازی را به ثمر رساند و در ادامه نیز با شوتی تمام کننده ایران را به گل دوم رساند تا اکنون با سه گل زده در صدر جدول گلزنان حاضر شود. سردار در چهار بازی آخر ملی خود، توانسته چهار گل به ثمر برساند و به لطف تغییر سبک تیم ملی در این تورنمنت، که اساس کار شاگردان کی روش برپایه حملات از جناحین و عمق بوده، آزمون نیز درخشش خوبی در کنار طارمی در بازی های تدارکاتی و جام ملت های آسیا داشته است. آزمون یک مهاجم بالفطره در آسیا به حساب می آید و این را به خوبی در جام ملت های دوره قبل در استرالیا به خوبی نشان داد. جایی که او در 20 سالگیش چشم ها را به خود خیره ساخت و حال اگر تمام تمرکز خود را بر روی مسابقات امارات 2019 و بازی های باقی مانده ایران بگذارد، می توانیم با درخشش احتمالی او و طارمی بسیار به قهرمانی چهارم خود در این جام، امیدوار باشیم.