طرفداری - تابستان 2018 فصل گرم و پرحاشیه ای برای باشگاه رئال مادرید بود؛ فوق ستاره این تیم، کریستیانو رونالدو، پایتخت اسپانیا را برای تجربه چالشی جدید، به مقصد تورین و تیم یوونتوس ترک گفت. قبل از این انتقال مهم نیز، زین الدین زیدان که به عنوان سرمربی رئال مادرید سه بار پیاپی عنوان قهرمانی اروپا را کسب کرده بود، تصمیم به ترک این تیم گرفت. فلورنتینو پرز، جولین لوپتگی سرمربی تیم ملی اسپانیا را برای جانشینی زیدان انتخاب کرد؛ اتفاقی که منجر به اخراج لوپتگی تنها دو روز قبل از شروع جام جهانی به دست «روبیالس» رئیس فدراسیون اسپانیا شد. لوپتگی نیز به مانند بسیاری از مربیان نام آشنا و صاحب سبک، اهداف تیمش را بر مبنای بازیکنانی که در اختیار دارد، تنظیم می کند؛ اگر چه قبل از قبول مسئولیت سرمربی گری رئال مادرید هم تعدادی از بازیکنان رئال برای وی آشنا بودند، اما رویکرد دو تیم ملی اسپانیا و رئال مادرید شباهت های قابل توجهی به یکدیگر دارند. مادرید فصل را باشکست 4 بر 2 برابر اتلتیکو مادرید در سوپر جام اروپا آغاز کرد، اما در لالیگا موفق به سه پیروزی پیاپی برابر ختافه، خیرونا و لگانس شد. در این یادداشت که ترجمه ای از سایت totalfootballanalysis است، قصد داریم نگاهی دقیق به اندیشه های تاکتیکی لوپتگی در رئال مادرید و شباهت ها و تفاوت های آن با تیم ملی اسپانیا داشته باشیم.
ساختار هجومی
جولین لوپتگی از آن دست از مربیان خوش شانسی است که در زمان سرمربی گریش می تواند از برخی از بهترین بازیکنان جهان در رئال مادرید، به خصوص هافبک های توانمند این تیم بهره ببرد. در بازی های ابتدایی این سرمربی جوان از سیستم 3-3-4 و حتی 1-3-2-4 استفاده کرده که یک بازیکن (کاسمیرو) وظیفه پوشش منطقه جلوی خط دفاع و توپ ربایی را بر عهده دارد. در حالی که زوج کاسیمرو و تونی کروس در خط هافبک رئال وظیفه بازی سازی از عمق و کنترل نبض بازی را در اختیار دارد. تونی کروس به بهترین شکل ممکن شرح وظایف خود و اندیشه های تاکتیکی لوپتگی را در زمین اجرا کرده و در سه بازی ابتدایی لیگ، میانگین 111 پاس در هر بازی با دقت 96.6% را بر جای گذاشته است.
نقشه حرکتی تونی کروس از سمت چپ به مرکز زمین
نقشه حرکتی کاسمیرو که اغلب در میانه ها و زمین خودی به چشم می خورد
این تاکتیک و شرح وظایف کاسمیرو و تونی کروس به مشابه ساختار تیم ملی اسپانیا در زمان هدایت لوپتگی است که این وظایف بر عهده سرخیو بوسکتس یا کوکه و تیاگو آلکانتارا بود. شاید بتوان تنها تفاوت این امر را در شرح بازی کاسمیرو دانست که نسبت به کوکه و یا بوسکتس، خاصیت دفاعی بیشتری دارد، در حالی که خلاقیت بازیکنی به مانند تونی کروس و تیاگو آلکانتارا در رئال مادرید و تیم ملی اسپانیا به مانند هم بوده و هر دوی این بازیکنان می توانند با پاس های خلاقانه خود، تیم را رو به جلو حرکت دهند.
چینش هافبک های تیم ملی اسپانیا در بازی مقابل تیم ملی تونس
نقش ایسکو و مودریچ
در سیستم لوپتگی هافبک سوم وظیفه پشتیبانی از خط حمله را بر عهده دارد. چه در سیستم 3-3-4 و یا در سیستم 1-3-2-4 به عنوان پست شماره 10، در غیاب لوکا مودریچ که دیر به تمرینات رئال مادرید اضافه شده بود، سرمربی این نقش را به بازیکن مورد علاقه خود یعنی ایسکو سپرد. ایسکو در تیم ملی اسپانیا نیز با توانایی بالای خود در کنترل توپ، دریبل زنی و از پیش رو برداشتن مدافعان حریف، نقش مهمی را ایفا می کرد. در رئال چه مودریچ و چه ایسکو هر کدام در ترکیب ابتدایی این تیم قرار بگیرند، وظیفه شان مشخص است؛ همکاری با وینگرها و فولبک ها و دادن پاس های منجر به گل در محوطه جریمه تیم های حریف.
نقشه حرکتی لوکا مودریچ در بازی مقابل تیم لگانس
نقشه حرکتی ایسکو در بازی مقابل تیم خیرونا
استفاده از عرض
تیم هایی که تاکتیک اصلی آن ها مبتنی بر مالکیت بالای توپ است، معمولا از تمام عرض زمین استفاده می کنند تا مدافعان تیم حریف را مجبور به باز شدن و در نهایت دادن فضا به مهاجمان کنند. در بازی های ابتدایی لیگ، بیل و آسنسیو وینگر های تیم بودند که بسیار باز بازی می کردند. نقشه حرکت گرت بیل گویای این موضوع است. رئال هم دو فولبک توانا یعنی مارسلو و کارواخال را در اختیار دارد که به کمک آن ها به وینگرها این اجازه را می دهند تا درصورت نیاز به سمت داخل متمایل شده و بجای آن ها فولبک ها عرض زمین را کنترل کنند.
نقشه حرکتی آسنسیو در بازی مقابل لگانس، جایی که او بارها با بیل کارهای ترکیبی مختلفی انجام می داد.
بیل در برخی مواقع از آسنسیو فاصله گرفته و به سمت چپ حریف متمایل می شد
یک تصویر واضح از شیوه تاکتیکی لوپتگی در استفاده از عرض زمین در بازی با لگانس
با این حال اوضاع در تیم ملی اسپانیا تا حدی متفاوت است؛ بیشتر موفقیت های سال های اخیر تیم ملی، مدیون بازیسازهای بزرگی نظیر ژاوی، اینیستا، داوید سیلوا، خوان ماتا و ایسکو بود. هم چنین خلا بازیکنان کناری در تیم ملی اسپانیا نیز به چشم می خورد، لذا این نقش در زمان لوپتگی بیشتر بر عهده فولبک های اسپانیا یعنی جوردی آلبا و دنی کارواخال بود.
حرکات کارواخال و مارسلو در سمت راست و چپ رئال مادرید در بازی مقابل لگانس
حرکات کارواخال و جوردی آلبا در سمت راست و چپ تیم ملی اسپانیا در بازی مقابل آلمان
مهاجم
کریم بنزما در فصول اخیر به خاطر آمار گل زنی پایینش بسیار مورد انتقاد قرارگرفته بود؛ به طوری که هر فصل شایعات جدایی او به گوش می رسید. اما با ورود لوپتگی به رئال مادرید، حالا کریم بنزما به مهره ای تاثیر گذار در این تیم تبدیل شده است. بنزما یک شماره 9 معمولی نیست، او خودخواه نیست و به دنبال ایجاد موقعیت برای سایر هم تیمی هایش است. او با حرکت در عمق و کناره ها، فضا را برای گل زنی بیل باز می کند؛ کاری که در گذشته برای CR7 انجام می داد. لوپتگی این موضوع را به خوبی تشخیص داده و در این فصل تقریبا از بنزما به عنوان یک شماره 9 کاذب استفاده می کند؛ هرچند که او فصل را با زدن پنج گل فوق العاده شروع کرده اما بیش از گلزنی حرکت او با توپ قابل توجه است.
نقشه حرکتی کریم بنزما در بازی مقابل لگانس
دیگو کوستا اما در تیم ملی اسپانیا نقطه مقابل بنزماست. مهاجمی که در عمق فرار کرده و شانه به شانه مدافعان حرکت می کند. اما یاگو آسپاس و رودریگو مورنو شباهت هایی با سبک بازی بنزما در تیم ملی اسپانیا در زمان هدایت لوپتگی داشتند.
مثالی خوب از کمک بنزما برای فضا سازی و ایجاد موقعیت در رئال مادرید
همکاری مارسلو و پشت سر او بنزما برای ایجاد فضا و فرار مارکو آسنسیو
خط دفاعی
رئال مادرید در این فصل نسبت به فصل گذشته و دوران زیدان، هوشمندانه تر دفاع می کند و از خطوط کناری زمین به خوبی به عنوان مانعی برای نفوذ مهاجمان حریف استفاده می کند. کارواخال، مودریچ و کروس با پرس، گزینه های پاس را برای تیم حریف را محدود کرده و کریم بنزما فرد صاحب توپ را تحت فشار می گذارد و بیل سمت دیگر زمین را پوشش داده تا مانع از حرکت در سمت مخالف شود. مثالی دیگر بازی با لگانس است؛ جایی که آسنسیو مدافع سمت راست را تحت فشار گذاشته و بنزما فضا را برای پاس رو به عقب به مرکز خط دفاعی محدود کرده است. کروس و بیل نیز دیگر مدافعان را درگیر کرده اند.
ایجاد پرس هافبک های رئال مادرید برای بازپس گیری توپ از بازیکنان لگانس در نیمه اول بازی
نمونه ای دیگر از پرس بازیکنان رئال مادرید در نیمه دوم بازی مقابل لگانس
نتیجه گیری
جولین لوپتگی یک سوپرایز هیجان انگیز برای هواداران رئال مادرید در فصل جدید لالیگا و رقابت های اروپایی به حساب می آید. شاید بسیاری پس از نتایج درخشان زیدان در سه فصل اخیر، به دیده تردید به لوپتگی می نگریستند؛ اما اندیشه های تاکتیکی وی تا اینجای کار مثمر ثمر واقع شده و رضایت کلی هواداران مادرید را در پی داشته است. حال باید به انتظار نشست و دید که به مانند زیدان و دوره طلایی اش با لوس بلانکوس، آیا لوپتگی نیز در رئال مادرید موفق خواهد شد؟
یادداشت کاربری ارسال شده توسط، مجید قنبری
با اصلاح مهدی تاج الدینی