با نگاهی به تاریخچه رقابت های جام جهانی می توان دریافت که دفاع از عنوان قهرمانی در این جام کار بسیار سختی است
قهرمانی جام جهانی مسلما بزرگترین افتخار فوتبالی هر کشور و بازیکنی است و تکرار آن در دوره های پیاپی می تواند رویایی باشد. اما سابقه نشان داده دفاع از عنوان قهرمانی هرگز کار آسانی نبوده و نیست. نشان به این نشان که در سه دوره از چهار دوره اخیر جام جهانی، تیم مدافع عنوان قهرمانی در همان مرحله گروهی از گردونه رقابت ها کنار رفته است.
در مطلب زیر نگاهی می اندازیم به سرنوشت تمام تیم های مدافع عنوان قهرمانی جام جهانی. سرنوشتی بعضا موفقیت آمیز و اغلب تلخ.
اوروگوئه: ۱۹۳۴
اوروگوئه که در سال ۱۹۳۰ و در خاک خودش قهرمان نخستین دوره جام جهانی شده بود، از حضور در جام جهانی ۱۹۳۴ ایتالیا سر باز زد. دلیل این موضوع این بود که در دوره قبل به جز چهار کشور اروپایی، هیچ کشور دیگری از این قاره دعوت اوروگوئه به جام جهانی را نپذیرفته بود. بنابراین اوروگوئه به عنوان نخستین مدافع عنوان قهرمانی حتی در این مسابقات حاضر نشد. ایتالیای میزبان سرانجام موفق شد در فینال و در استادیوم ناتزیوناله رم با نتیجه ۲-۱ از سد چکسلواکی بگذرد و اولین قهرمانی اش را در این مسابقات جشن بگیرد.
ایتالیا: ۱۹۳۸
جام جهانی ۱۹۳۸ در خاک فرانسه برگزار شد و ایتالیا با موفقیت توانست از عنوان قهرمانی اش دفاع کند. آنها ابتدا در مرحله یک هشتم نهایی و در وقت های اضافه با نتیجه ۲-۱ نروژ را مغلوب کردند، سپس در یک چهارم نهایی فرانسه میزبان را ۳-۱ شکست دادند و در مرحله نیمه نهایی نیز با نتیجه ۲-۱ از سد برزیل گذشتند. سرانجام در فینال و در استادیوم المپیک پاریس ایتالیایی ها موفق شدند با نتیجه ۴-۲ مجارستان را از پیش رو بردارند و برای دومین دوره پیاپی قهرمان جهان شوند.
ایتالیا: ۱۹۵۰
جام جهانی ۱۹۵۰ پس از دوازده سال وقفه به خاطر جنگ جهانی این بار در برزیل برگزار شد. ایتالیا مدافع عنوان قهرمانی پس از سانحه هوایی سوپرگا که منجر به جان باختن بازیکنان تورینو شده بود، بخش مهمی از بازیکنان اصلی اش را از دست داده بود و در اوضاع خوبی بسر نمی برد. آنها در گروه سوم با سوئد و پاراگوئه همگروه شدند که در برابر سوئد با نتیجه ۲-۳ تن به شکست دادند و پاراگوئه را با دو گل شکست دادند و بدین ترتیب نتوانستند راهی مرحله بعد شوند.
در پایان این اوروگوئه بود که با برتری ۲-۱ برابر برزیل میزبان در استادیوم ماراکانا به دومین قهرمانی اش در این جام رسید.
اوروگوئه: ۱۹۵۴
جام جهانی ۱۹۵۴ در سوییس برگزار شد و اوروگوئه به عنوان مدافع عنوان قهرمانی شروع خوبی در این جام داشت و در مرحله گروهی چکسلواکی را ۲-۰ و اسکاتلند را ۷-۰ مغلوب کرد و راهی مرحله بعد شد. در مرحله یک چهارم نهایی نیز آنها موفق شدند انگلیس را ۴-۲ شکست دهند. اما سرانجام در نیمه نهایی و در وقت های اضافه با نتیجه ۲-۴ مغلوب مجارستان قدرتمند شدند و از راهیابی به فینال و دفاع از عنوان قهرمانی شان بازماندند. اوروگوئه در دیدار رده بندی نیز ۱-۳ به اتریش باخت و به مقام چهارمی رضایت داد.
در پایان این آلمان غربی بود که موفق شد در فینال و در استادیوم وانکدورف برن با یک کامبک به یادماندنی مجارستان را ۳-۲ شکست دهد و برای نخستین بار فاتح جام جهانی شود.
آلمان غربی: ۱۹۵۸
این جام در کشور سوئد برگزار شد و آلمان غربی به عنوان مدافع عنوان قهرمانی در گروه اول مسابقات با تیم های آرژانتین، ایرلند شمالی و چکسلواکی همگروه بود. آلمان موفق شد ۳-۱ آرژانتین را شکست دهد و در برابر ایرلند شمالی و چکسلواکی نیز به تساوی ۲-۲ رسید و موفق شد به عنوان تیم اول راهی مرحله یک چهارم نهایی شود. آنها در یک چهارم نهایی نیز یوگسلاوی را با یک گل شکست دادند. اما سرانجام در نیمه نهایی ۱-۳ به سوئد میزبان باختند و از راهیابی به دیدار پایانی بازماندند. ژرمن ها در دیدار رده بندی نیز متحمل شکست سنگین ۳-۶ برابر فرانسه شدند و به چهارمی رضایت دادند.
در پایان این برزیل بود که توانست در فینال و در استادیوم راسوندای شهر سولنا با نتیجه ۵-۲ سوئد میزبان را شکست دهد و نخستین قهرمانی اش در جام جهانی را جشن بگیرد.
برزیل: ۱۹۶۲
در این جام که به میزبانی شیلی برگزار می شد، برزیل در مرحله گروهی با تیم های چکسلواکی، اسپانیا و مکزیک همگروه بود که موفق شد مکزیک را ۲-۰ و اسپانیا را ۲-۱ شکست دهد و در برابر چکسلواکی نیز بدون گل مساوی کرد و راهی مرحله بعد شد. در یک چهارم نهایی نیز برزیل ۳-۱ از سد انگلیس گذشت و در نیمه نهایی شیلی میزبان را ۴-۲ مغلوب کرد و راهی فینال شد. در فینال و در استادیوم ناسیونال سانتیاگو برزیل بار دیگر به مصاف چکسلواکی رفت و این بار موفق شد ۳-۱ این تیم را شکست دهد و ضمن کسب دومین قهرمانی اش در این جام، با موفقیت توانست از عنوان قهرمانی اش دفاع کند.
برزیل: ۱۹۶۶
هفتمین دوره جام جهانی به میزبانی انگلیس برگزار شد و قهرمان دو دوره اخیر جام یعنی برزیل در گروه سوم با تیم های بلغارستان، پرتغال و مجارستان همگروه بود. سلسائو ابتدا بلغارستان را با دو گل شکست داد اما در برابر پرتغال و مجارستان ۱-۳ بازنده شدند و در همان دور گروهی از گردونه رقابت ها کنار رفتند.
سرانجام این انگلیس میزبان بود که در فینال ومبلی موفق شد در وقت های اضافه آلمان غربی را ۴-۲ شکست دهد و قهرمان این جام شود.
انگلیس: ۱۹۷۰
جام جهانی ۱۹۷۰ در مکزیک برگزار شد و انگلیس با تیم های برزیل، چکسلواکی و رومانی همگروه بود و موفق شد چکسلواکی و رومانی را با یک گل شکست دهد و علی رغم باخت ۰-۱ برابر برزیل راهی مرحله یک چهارم نهایی شد. اما در این مرحله مغلوب کامبک ژرمن ها شد و در برابر آلمان غربی و در وقت های اضافه ۲-۳ بازنده شد و از صعود به نیمه نهایی بازماند.
در پایان این برزیل بود که در استادیوم آزتکای مکزیکوسیتی موفق شد ۴-۱ ایتالیا را شکست دهد و به سومین قهرمانی اش در جام جهانی دست یابد.
برزیل: ۱۹۷۴
در این جام که در آلمان غربی برگزار شد برزیل با تیم های یوگسلاوی، اسکاتلند و زئیر همگروه بود که در برابر یوگسلاوی و اسکاتلند بدون گل مساوی کرد و زئیر را با سه گل شکست داد و راهی مرحله دوم گروهی شد. در دور دوم گروهی نیز آنها ابتدا ۱-۰ آلمان شرقی و ۲-۱ آرژانتین را شکست دادند. اما با شکست ۰-۲ برابر هلند در گروه خود دوم شدند و از راهیابی به فینال بازماندند و به دیدار رده بندی رسیدند و در این مسابقه نیز با یک گل مغلوب لهستان شدند و به مقام چهارمی رسیدند.
در پایان این آلمان غربی میزبان بود که در فینال و در المپیا اشتادیون مونیخ موفق شد ۲-۱ از سد هلند عبور کند و قهرمان شود.
آلمان غربی: ۱۹۷۸
جام جهانی ۱۹۷۸ به میزبانی آرژانتین برگزار شد و آلمان غربی مدافع عنوان قهرمانی با تیم های مکزیک، لهستان و تونس همگروه شد که در برابر مکزیک با شش گل به برتری رسید و در مقابل لهستان و تونس به تساوی بدون گل رضایت داد و به دور دوم گروهی راه یافت. در این مرحله نیز آنها با ایتالیا به تساوی بدون گل رسیدند و در برابر هلند نیز ۲-۲ مساوی کردند. اما در پایان با شکست ۲-۳ برابر اتریش از صعود بازماندند.
در فینال این مسابقات آرژانتین میزبان در استادیوم مونومنتال به مصاف هلند رفت و در وقت های اضافه، ۳-۱ پیروز شد و نخستین قهرمانی اش را در جام جهانی به دست آورد.
آرژانتین: ۱۹۸۲
در این جام که به میزبانی اسپانیا برگزار شد، آرژانتین با تیم های بلژیک، مجارستان و ال سالوادور همگروه شد. آنها در دیدار نخست با یک گل مغلوب بلژیک شدند اما با برتری ۴-۱ برابر مجارستان و ۲-۰ برابر ال سالوادور به دور دوم گروهی راه یافتند. اما در این دور با تیم های ایتالیا و برزیل همگروه شدند و با شکست ۱-۲ برابر ایتالیا و ۱-۳ برابر برزیل از گردونه رقابت ها کنار رفتند.
در پایان این ایتالیا بود که در فینال سانتیاگو برنابئو ۳-۱ آلمان غربی را شکست داد و به سومین قهرمانی اش در این جام دست یافت.
ایتالیا: ۱۹۸۶
جام جهانی ۱۹۸۶ بار دیگر در مکزیک برگزار شد و ایتالیا مدافع عنوان قهرمانی با تیم های آرژانتین، بلغارستان و کره جنوبی همگروه شد و در دو دیدار ابتدایی با آرژانتین و بلغارستان به تساوی ۱-۱ رسید و در دیدار سوم ۳-۲ کره جنوبی را شکست داد و راهی مرحله یک هشتم نهایی شد. اما در یک هشتم نهایی با دو گل مغلوب فرانسه شد و از گردونه رقابت ها کنار رفت.
در دیدار پایانی و در استادیوم آزتکا، آرژانتین با پیروزی ۳-۲ برابر آلمان غربی به دومین قهرمانی اش در این جام دست یافت.
آرژانتین: ۱۹۹۰
این دوره از جام جهانی در ایتالیا برگزار شد و آرژانتین در گروه دوم با تیم های کامرون، شوروی و رومانی قرار گرفت. آرژانتین با شکست عجیب ۰-۱ برابر کامرون کارش را آغاز کرد. اما در ادامه با برتری ۲-۰ برابر شوروی و تساوی ۱-۱ برابر رومانی به عنوان تیم سوم راهی مرحله بعد شد. در مرحله یک هشتم نهایی آرژانتین با یک گل برزیل را شکست داد. در یک چهارم نهایی نیز پس از تساوی بدون گل برابر یوگسلاوی در ضربات پنالتی پیروز شدند و در نیمه نهایی پس از تساوی ۱-۱ برابر ایتالیای میزبان، باز هم در ضربات پنالتی پیروز شدند و راهی فینال شدند. اما در فینال و در استادیوم المپیکوی رم، آرژانتین با یک گل مغلوب آلمان غربی شد و نتوانست از عنوان قهرمانی اش دفاع کند.
آلمان: ۱۹۹۴
در این جام که در آمریکا برگزار شد، آلمان با تیم های بولیوی، اسپانیا و کره جنوبی همگروه شد و بولیوی را با یک گل شکست داد، در برابر اسپانیا به تساوی ۱-۱ رسید و کره جنوبی را نیز ۳-۲ شکست داد و به مرحله یک هشتم نهایی راه یافت. در این مرحله نیز آلمان موفق شد بلژیک را ۳-۲ شکست دهد. اما در مرحله یک چهارم نهایی با نتیجه ۱-۲ مغلوب بلغارستان شد و از گردونه رقابت ها کنار رفت.
در فینال این مسابقات که در ورزشگاه رز بول پاسادنا برگزار شد، برزیل پس از تساوی بدون گل برابر ایتالیا در ضربات پنالتی پیروز شد و به چهارمین قهرمانی اش در این جام دست یافت.
برزیل: ۱۹۹۸
در این جام که در فرانسه برگزار شد، برزیل در گروه اول با تیم های اسکاتلند، مراکش و نروژ قرار گرفت. برزیل اسکاتلند را ۲-۱ و مراکش را ۳-۰ شکست داد و ۱-۲ نیز مغلوب نروژ شد و به عنوان تیم اول راهی مرحله بعد شد. در مرحله یک هشتم نهایی برزیل ۴-۱ شیلی را شکست داد. برزیلی ها در یک چهارم نهایی نیز ۳-۲ از سد دانمارک عبور کردند و در نیمه نهایی پس از تساوی ۱-۱ با هلند در ضربات پنالتی پیروز شدند و به فینال رسیدند. اما در این فینال و در استادو فرانس، برزیل با سه گل مغلوب فرانسه میزبان شد تا خروس ها به نخستین قهرمانی شان در جام جهانی دست یابند.
فرانسه: ۲۰۰۲
جام جهانی ۲۰۰۲ به طور مشترک در کره جنوبی و ژاپن برگزار شد و فرانسه در گروه اول با تیم های سنگال، اوروگوئه و دانمارک قرار گرفت. فرانسه در دیدار نخست با یک گل مغلوب سنگال شد، در دیدار دوم با اوروگوئه بدون گل مساوی کرد و در دیدار سوم با دو گل مغلوب دانمارک شد و به آسانی از گردونه رقابت ها کنار رفت.
در فینال این جام و در استادیوم یوکوهاما، برزیل با برتری ۲-۰ برابر آلمان به پنجمین قهرمانی اش در این جام دست یافت.
برزیل: ۲۰۰۶
جام جهانی ۲۰۰۶ در خاک آلمان برگزار شد و برزیل در گروه ششم با تیم های کرواسی، استرالیا و ژاپن همگروه شد. آنها کرواسی را با یک گل، استرالیا را با دو گل و ژاپن را با نتیجه ۴-۱ شکست دادند و مقتدرانه به مرحله بعد راه یافتند. در یک هشتم نهایی نیز برزیل موفق شد با سه گل غنا را شکست دهد و به جمع هشت تیم پایانی راه یابد. اما در این مرحله با یک گل مغلوب فرانسه شد و حذف شد
در فینال این مسابقات که در المپیا اشتادیون برلین برگزار شد، ایتالیا و فرانسه به تساوی ۱-۱ رسیدند و در ضربات پنالتی ایتالیا پیروز شد و به چهارمین قهرمانی اش در این جام دست یافت.
ایتالیا: ۲۰۱۰
این جام در کشور آفریقای جنوبی برگزار شد و ایتالیا در گروه ششم با تیم های پاراگوئه، نیوزیلند و اسلواکی همگروه شد. پس از دو تساوی ۱-۱ برابر پاراگوئه و نیوزیلند، ایتالیا در دیدار سوم با نتیجه ۲-۳ مغلوب اسلواکی شد و با قرار گرفتن در رتبه آخر گروه، خیلی زود با این جام وداع کرد.
در فینال این جام که در استادیوم ساکرسیتی ژوهانسبورگ برگزار شد، اسپانیا با برد ۱-۰ برابر هلند در وقت های اضافه برای نخستین بار قهرمان جام جهانی شد.
اسپانیا: ۲۰۱۴
در جام جهانی ۲۰۱۴ که در برزیل برگزار شد، اسپانیا در گروه دوم با تیم های هلند، شیلی و استرالیا همگروه شد. اما مدافع قهرمانی ابتدا با نتیجه تحقیرآمیز ۱-۵ به هلند باخت و سپس با دو گل مغلوب شیلی شد و برد ۳-۰ برابر استرالیا در دیدار سوم هیچ فایده ای برای ماتادورها نداشت و اسپانیا خیلی زود با جام جهانی وداع کرد.
در فینال این جام در استادیوم ماراکانا، آلمان با برتری ۱-۰ برابر آرژانتین در وقت های اضافه، قهرمان جام جهانی ۲۰۱۴ شد.
حال باید دید آلمان در جام جهانی ۲۰۱۸ و با شروع سختی که در این جام تجربه کرده، تا کجا می تواند پیش برود.