اختصاصی طرفداری - در این یادداشت سعی داریم 70 نفر از بهترین بازیکنان تاریخ باشگاه استقلال تهران را بر اساس عملکرد فردی و تاثیرشان در افتخارات و عملکرد این تیم، بررسی کنیم. بدون شک نظرها و معیارها در خصوص بهترین ها متفاوت بوده و این مطلب نیز بر اساس سلیقه شخصی نویسنده و دوستانی که بنده را در این زمینه یاری داده اند، تهیه شده است.
70. سید حسین حسینی
تصمیم گرفتیم تا شروع کار ستارگان باشگاه استقلال تهران را از پسری شروع کنیم که امسال یکی از موفق ترین فوتبالیست های ایران و لیگ برتر بوده است. سید حسین حسینی شروعی بر 70 مرد تاریخ گذار باشگاه استقلال است که سال بسیار موفقی را در بین آبی های پایتخت گذراند. حسین حسینی متولد شهر شیراز و دارای 25 سال سن است. این دروازه بان 188 سانتی متری باشگاه استقلال، فوتبال حرفهای خود را از تیم برق شیراز شروع کرد. وی برای برق شیراز، فقط دو بازی را انجام داد. اردوی اوکراین و تقابل با تیم دیناموکیف در دیداری دوستانه، اولین باری بود که حسینی برای استقلال به میدان رفت. درآذر ماه92 وی اولین بازی رسمی خود را با پیراهن استقلال در مقابل کاسپین قزوین در جام حذفی انجام داد که در هر دو بازی موفق به بسته نگه داشتن دروازه استقلال شد. حسین حسینی در مقطعی برای گذراندن خدمت سربازی عازم تیم ملوان بندرانزلی شد و پس از آن بار دیگر راهی تیم استقلال شد. اوج درخشش حسینی که تمام مقاطع سنی تیم ملی را نیز گذرانده به لیگ برتر هفدهم (97-96) برمی گردد. این دروازه بان خوش آتیه در لیگ برتر هفدهم توانست به تنهایی هم رکورد کلین شیت در لیگ برتر و هم کل ادوار لیگ را به نام خود و باشگاه استقلال به ثبت برساند. حسین حسینی یکی از انتخاب های کارلوس کی روش برای سفر به روسیه نیز خواهد بود و در آینده بیشتر از این دروازه بان آبی پوش خواهیم شنید.
افتخارات سید حسین حسینی
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل 92-91 به همراه تیم استقلال تهران
رکوردار کلین شیت در کل ادوار لیگ ایران
69. علیرضا واحدی نیکبخت
بدون شک یکی از جنجالی ترین بازیکنان باشگاه استقلال تهران، کسی جز علیرضا نیکبخت نخواهد بود. علیرضا واحدی نیکبخت که اصلیتی مشهدی دارد، در دو دوره زمانی جزو بازیکنان باشگاه استقلال به شمار می رفت. اولین باشگاه حرفه ای نیکبخت، ابومسلم خراسان بود که وی در سال 77 به مدت یکسال در آن مشغول به بازی شد و در طی 30 بازی برای این تیم، 6 گل نیز به ثمر رساند. بازی های چشم نواز نیکبخت باعث شد تا وی بلافاصله در فصل بعد و در سال 78 راهی تیم استقلال تهران شود و به مدت 7 سال و تا سال 85 در این تیم بازی کند. زدن 22 گل در 138 بازی برای هواداران استقلال از نیکبخت واحدی چهره ای محبوب و دوست داشتنی ساخت. اما در فصل 86-85 پس از منازعاتی که وی با باشگاه استقلال داشت و این باشگاه تلاشی برای حفظ او نکرد، بعد از چندین سال، حضور موفق در تیم استقلال از این تیم جدا و به رقیب دیرینه و سنتی، باشگاه پرسپولیس تهران پیوست. عملکرد نیکبخت در پرسپولیس هم به مانند استقلال در کل عملکردی درخشان بود و حاصل سه سال بازی در پرسپولیس 85 بازی، 26 گل و البته گلزنی در دربی نیز بوده است. نیکبخت پس از جدایی از پرسپولیس در سال 88 ، در تیم های مختلفی از جمله تراکتورسازی تبریز، استیلآذین، صبا، پیکان تهران، گهر زاگرس و داماش گیلان هم به میدان رفت که البته توفیق چندانی هم به دست نیاورد. وی پس از گذراندن چندین سال ناموفق در تیم های ذکر شده بار دیگر در سال 92 به استقلال برگشت و در مدت یک سال، فقط 13 بازی برای این تیم انجام داد. وی در سال 94 با پیراهن باشگاه فوتبال خونه به خونه از مستطیل سبز خداحافظی کرد. از افتخارات نیکبخت در عرصه ملی، 8 سال بازی در تیم ملی فوتبال ایران، 73 بازی و 14 گل بوده است.
افتخارات علیرضا واحدی نیکبخت
کسب عنوان سومی جام باشگاههای آسیا ۲۰۰۲ به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام آزادگان فصل ۸۰-۷۹ به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی ایران در سال 81 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل ۸۵-۸۴ به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل ۸۷–۸۶ به همراه تیم پرسپولیس تهران
68. امید ابراهیمی
جنگنده، پرتوان و در یک کلمه فرماندهی بی نظیر. از هر هوادار استقلالی در مورد امید ابراهیمی و خصوصیات او بپرسید شاه کلید صحبت هایشان این کلمات خواهد بود. ستاره مازندرانی خط هافبک استقلال با 30 سال سن، از مردان قابل اعتماد این روزهای وینفرد شفر و کارلوس کی روش، سرمربیان موفق استقلال و تیم ملی ایران است. امید ابراهیمی فوتبال حرفه ای خود را در سال 88 و در باشگاه فوتبال شهرداری بندرعباس در لیگ دسته یک شروع کرد. حاصل بازی امید در این تیم، 26 بازی و 6 گل زده بوده است. ابراهیمی در سال 89 با عقد قراردادی 3 ساله به باشگاه فوتبال سپاهان اصفهان پیوست و پس از پایان قراردادش، به دلیل بازی های خوبی که از خود نشان داد یکسال دیگر قرارداد خود را تمدید کرد. وی در مجموع 4 فصل در این باشگاه اصفهانی توپ زد. امید استقلالی ها در سال 93 به باشگاه استقلال تهران پیوست و تا الان در این تیم مشغول به بازی بوده است. ابراهیمی به مانند سپاهان، در استقلال نیز خوش درخشیده است و توانسته در این تیم، دو بار متوالی و در سال های 95 و 96 به عنوان برترین هافبک فوتبال ایران شناخته شود. وی تا کنون برای باشگاه استقلال تهران، بیش از 100 بازی انجام داده که ماحصل آن 27 گل نیز بوده است. وی در تاریخ 19 آذر سال 91 اولین بازی ملی خود را تحت نظر کارلوس کی روش در بازی برابر عربستان سعودی در مسابقات فوتبال غرب آسیا 2012 انجام داد. او در تاریخ 9 دی 93 توسط کارلوس کیروش مجددا به ترکیب ایران در جام ملتهای آسیا 2015 فراخوانده شد و در بازی با سیرالئون برای اولین بار بازوبند کاپیتانی تیم ملی را به بازو بست. امید ابراهیمی از امیدهای ایران در جام جهانی 2018 روسیه محسوب می شود.
افتخارات امید ابراهیمی
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران در فصل ۹۰-۸۹ به همراه تیم سپاهان اصفهان
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران در فصل ۹۱-۹۰ به همراه تیم سپاهان اصفهان
قهرمانی در جام حذفی ۹۲–۹۱ به همراه تیم سپاهان اصفهان
برترین هافبک فوتبال ایران در دو سال متوالی در سال های 95 و 96 در تیم استقلال تهران
67. علی موسوی
هواداران استقلال به او لقب موسوی کلایورت داده بودند. بازیکنی قدبلند با اندامی ترکه ای و چهره ای که در همان نگاه اول، مشخص می شد که او اهل کدام قسمت از این سرزمین است. موسوی آن قدر در استقلال خوب بود که از این تیم راهی فوتبال آلمان شود و در لیست 70 نفره بزرگان استقلال جای بگیرد. علی موسوی متولد اردیبهشت سال 52 و شهر قهرمان پرور خرمشهر است. موسوی بعد از جنگ تحمیلی به مشهد مهاجرت کرد و فوتبالش رو در شهرک بهشتی مشهد زیر نظر اولین مربی خود، قاسم بازرگان شروع کرد. اولین باشگاه حرفه ای علی موسوی، باشگاه پاس بود که به مدت دو سال در آن بازی کرد. او در سال 77 به باشگاه محبوب خود استقلال تهران پیوست. از جمله دلایل و علاقه موسوی به این باشگاه، به صمد مرفاوی برمی گردد. موسوی شیفته بازی های صمد مرفاوی در استقلال بود ولی زمانی به استقلال پیوست که دیگر صمد مرفاوی در این تیم بازی نمی کرد. بازی های درخشان او در استقلال باعث شد به سرعت لژیونر و راهی فوتبال آلمان شود. او بعد از گلزنی و درخشش در تیم کلن آلمان به بایرن لورکوزن رفت. موسوی یکی از بدترین مصدومیت ها را تجربه کرد و بر اثر پارگی شکم نتوانست دیگر به فوتبال خود ادامه دهد. او چندین بار در آلمان جراحی کرد، اما سودی نداشت و باعث شد موسوی چند سال زودتر مجبور به خداحافظی از فوتبال شود. از جمله خاطرات شیرین هواداران استقلال از علی موسوی، دو گل زیبای او در نیمه نهایی جام باشگاههای آسیا 1999–1998 در مقابل تیم دالیان چین است. جایی که با گل های طلایی این بازیکن، استقلال 4 بر 3 دالیان را مغلوب کرد و به دیدار پایانی جام باشگاه های آسیا در آن سال رسید.
افتخارات علی موسوی
نایب قهرمانی جام باشگاه های آسیا در فصل 1999–1998 به همراه استقلال تهران
قهرمانی در جام آزادگان فصل ۸۰-۷۹ به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی 81–80 به همراه تیم استقلال تهران
نایب قهرمانی لیگ برتر در فصل 80-81 به همراه استقلال تهران
66. محمد نوازی
هافبک جناح راست آبی ها که به خاطر سانترهای مواج و پاس گلهایش در بین هواداران استقلال به بکهام مشهور بود، نزدیک به یک دهه در بالاترین سطح کیفی در فوتبال ایران و باشگاه استقلال تهران بازی می کرد. محمد نوازی که اکنون 43 سال سن دارد، متولد شهریور سال 53 در شهرستان سراب استان آذربایجان شرقی است. نوازی که بزرگ شده تهران است فوتبال خود را از زمین های خاکیهای دروازهغار وخزانه شروع کرد. مرتضی کامرانی سهم مهمی در شکوفایی استعداد محمد نوازی و برخی از چهره های مهم استقلال نظیر فرهاد مجیدی و علی لطیفی داشته است. نوازی با کمک او فوتبال خود را از بانک ملی و آکادمی استقلال شروع کرد. سپس برای خدمت سربازی به فجرسپاه پیوست و با پایان خدمت در سال 74 به بهمن کرج رفت. او در سال 76 به درخواست مرحوم ناصر حجازی به استقلال تهران پیوست و هفت سال در این تیم مشغول به بازی گشت. در سال 83 نوازی با قراردادی بالارهسپار باشگاه صبا باتری شد و دو سال بعد دوباره به استقلال برگشت. وی همچنین در آسیا هم به عنوان نایب قهرمانی و سومی با استقلال رسیده است. نوازی در 11 دربی حضور داشته و دو گل نیز به ثمر رسانده است، اما مهم ترین خاطره ای که هوادران هر دو تیم سرخابی از او دارند، به دربی جنجالی سال 79 برمی گردد که درگیری های او با حمید استیلی، پایان رأفت و پرویز برومند، بعد از پایان بازی منجر به رفتن سه روزه او به زندان شد. محمد نوازی در جام ملتها و بازیهای آسیایی نیز عضو تیم ملی بود و در سال 1998 به طلای بانکوک رسید.
افتخارات محمد نوازی
نایب قهرمانی و مقام سومی در جام باشگاه های آسیا به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام آزادگان فصل ۸۰-۷۹ به همراه تیم استقلال تهران
دو قهرمانی در جام حذفی 79 و 81 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی سال 84 به همراه تیم صبای قم
قهرمانی در جام حذفی 74-73 به همراه تیم بهمن
65. خسرو حیدری
شاید اغراق نباشد که پس از جواد زرینچه، بهترین دفاع راست سی سال اخیر باشگاه استقلال تهران، همین پسر با اخلاق و باشخصیت باشد. خسرو حیدری متولد بیست و سومین روز از ماه شهریور سال 62 در شهر تهران است. دیپمله و در یک خانواده چهار نفری به دنیا آمده، یک خواهر بزرگتر از خود دارد و متاهل است. خسرو حیدری که از آکادمی جوانان پرسپولیس رشد یافته قبل از بازی در استقلال، در باشگاه های ابومسلم خراسان، پیکان و پاس تهران مشغول به بازی بوده است، که در آن میان موفق شده با پاس تهران در فصل 85-84 به عنوان نایب قهرمانی لیگ دست یابد. وی در سال 87 به مدت دو سال به عضویت تیم استقلال تهران درامد که در فصل 88-87 موفق به قهرمانی با این تیم در لیگ برتر ایران شد. در مجموع 65 بازی و یک گل زده در آن مقطع، کارنامه خسرو حیدری را در آن دو سال شکل می دهد. خسرو حیدری بعد از آن به دعوت امیر قلعه نوعی سرمربی وقت سپاهان، برای یک سال راهی این تیم اصفهانی شد که این بار هم با تیم سپاهان موفق به قهرمانی در لیگ برتر شد. او پس از یک سال جدایی بار دیگر به استقلال برگشت و تا به الان روزهای باشکوهی رو با آبی های پایتخت تجربه می کند. این مدافع ملی پوش سابق تیم ملی، 59 بازی برای تیم فوتبال کشورمان انجام داده و سابقه حضور در جام جهانی 2014 برزیل را نیز داراست.
افتخارات خسرو حیدری
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل ۸۸-۸۷ به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل ۹۰-۸۹ به همراه تیم سپاهان اصفهان
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل ۹۲-۹۱ به همراه تیم استقلال تهران
نایب قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل ۸۴-۸۵ به همراه تیم پاس تهران
قهرمانی در جام حذفی ۹۱-۹۰ به همراه تیم استقلال تهران
64. پیروز قربانی
پیروز باتعصب. این لقبی است که هواداران استقلال به یکی از بهترین مدافعان خود که نزدیک به 8 سال در این تیم بازی کرده است داده اند. پیروز بهترین خاطره دوران ورزشیش را گلزنی در دربی و در دقیقه 94 می داند. گلی که اتفاقا یکی از خاطره انگیزترین گلهای تاریخ استقلال در دربی ها نیز به شمار می رود. البته بدترین خاطره او شکست در روز آخر، اولین دوره لیگ برتر در انزلی بود که موجب شد قهرمانی در آن روز به پرسپولیس برسد. پیروز قربانی از آن دسته از فوتبالیست های تحصیل کرده بوده که در دانشگاه و در رشته مدیریت تحصیل کرده است. پیروز علاقه عجیبی به مهدی هاشمی نسب داشت و بعد از رفتن مهدی، شماره 20 او را تا سال ها در استقلال به تن می کرد. پیروز قربانی که متولد شهر تهران و سال 58 است، کار خود را از جوانان استقلال آغاز کرد و بعد از 5 سال بازی در جوانان استقلال در سال 80 به تیم بزرگسالان استقلال راه یافت. او تا سال 88 و به مدت 8 سال در استقلال بود که ماحصل آن، 220 بازی و 12 گل زده برای آبی های پایتخت بود. وی بعد از استقلال راهی مس کرمان شد و به مدت دو سال نیز در این تیم بازی کرد. پیروز قربانی سابقه عضویت در تیمهای سایپا، صبای قم و راه آهن را نیز در کارنامه خود دارد. وی در سال 94 با پیراهن صبای قم با دنیای فوتبال خداحافظی کرد.
افتخارات پیروز قربانی
قهرمانی در جام آزادگان فصل ۸۰-۷۹ به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی ۸۱-۸۰ به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل ۸۵-۸۴ به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی ۸۷-۸۶ به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل ۸۸-۸۷ به همراه تیم استقلال تهران
نایب قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل ۸۱-۸۰ به همراه تیم استقلال تهران
نایب قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل ۸۳-۸۲ به همراه تیم استقلال تهران
نایب قهرمانی در جام حذفی ۸۳-۸۲ به همراه تیم استقلال تهران
63. جعفر مختاری فرد
یکی از تکنیکی ترین بازیکنان تاریخ استقلال و نابغه ای که حتی در یک وجب جا، بازیکنان تیم رقیب را با تکنیک ناب خود انگشت به دهان می گذاشت. اگر در مورد این خصوصیات از هواداران قدیمی استقلال بپرسید به یک جواب روشن خواهید رسید، جعفر مختاری فرد. مختاری فرد متولد شهریور سال 1336 در شهر تهران بوده و فوتبال خود را از زمینهای خاکی جوادیه آغاز کرد و سپس به تیمهای مهرنور و دارایی پیوست. او یکی از بهترین مهاجمان دهه شصت و اوایل دهه هفتاد باشگاه استقلال و تیم ملی بود. در سال 1362 و بنا به درخواست مرحوم منصور پورحیدری مربی وقت استقلال، وی به این تیم آمد و پله های ترقی را یکی پس از دیگری طی کرد. از گل های مهم مختاری فرد، گل به تیم هما در نیمه نهایی جام باشگاه های تهران که استقلال را به فینال این مسابقات رساند و گل تساوی در دربی شمارۀ 29 در سال 67 است. شهرآوردی که همه پیش از آغاز آن پرسپولیس را برنده می دانستند. جعفر مختاری فرد همچنین در 50 بازی برای تیم ملی ایران به میدان رفته و نقش کلیدی در قهرمانی دوم استقلال در جام باشگاههای آسیا در سال 1370 داشت. در سال 1384 و در سن 47 سالگی در بازی دوستانه استقلال مقابل تیم سائوپولو برزیل او و عباس سرخاب از دنیای فوتبال خداحافظی کردند.
افتخارات جعفر مختاری فرد
قهرمانی در جام باشگاه های آسیا در سال 1370 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام آزادگان فصل 69-68 به همراه تیم استقلال تهران
سه عنوان قهرمانی در جام باشگاه های تهران در سال های 62، 64 و 70
62. هادی طباطبایی
تصویر و خاطره مهمی که خیلی از ایرانی ها از هادی طباطبایی در ذهن دارند، بازی معروف ایران و دانمارک در تاریخ 18 مهر 1378 در کپنهاگ است. عملکرد خیره کننده هادی در بسته نگه داشتن دروازه تیم ملی ایران در مقابل بازیکنان مشهور و مطرح دانمارک، با وجود حملات فراوان این تیم در آن مسابقه، باعث شد تا فوتبال دوستان به او لقب شیر کپنهاگ را بدهند. همین بازی خوب از هادی طباطبایی بود که پیتر اشمایکل دروازه بان نامدار آن روزهای فوتبال جهان در اظهار نظری در مورد طباطبایی بگوید: که تصور میکردم بهترین دروازهبان دنیا من هستم، اما امروز مشاهده کردم که دروازهبانی بهتر از من هم وجود دارد. هادی طباطبایی متولد خرداد ماه سال 52 و از خطه سرسبز شمال و شهر رشت است. اولین باشگاه حرفه ای طباطبایی، استقلال رشت بود که 4 سال در آن تیم بازی کرد. هادی طباطبایی تا قبل از عضویت در تیم استقلال تهران در تیم های کشاورز تهران، پاس تهران، بهمن و فجرسپاسی (قرضی) بود. او در سال 77 و در زمان یوگنی سکوموروخوف که مربی وقت استقلال بود، به مدت 5 سال به عنوان دروازه بان استقلال تهران مشغول به بازی شد. زمان حضور طباطبایی در استقلال همراه شد با حضور پرویز برومند در استقلال تا دو سنگربان این تیم رقابت فشرده و سختی را در کنار هم داشته باشند. طباطبایی در سن 26 سالگی مورد توجه باشگاه مطرح اینتر میلان نیز قرار گرفت. وی در تمرینات این تیم نیز حضور پیدا کرد و حتی مورد تأیید کادرفنی این تیم قرار گرفت اما به دلیل قوانین آن مقطع یوفا، تیم اینترمیلان خارج از اتحادیه اروپا بیشتر از یک بازیکن نمی توانست جذب کندو با توجه به اینکه قبل از او بازیکن دیگری گرفته بودند و پر بودن لیست، قراردادی با طباطبایی منعقد نشد و او به ایران بازگشت. طباطبایی 14 بازی ملی نیز در کارنامه خود دارد و بعد از بازنشستگی از دنیای فوتبال تا همین اواخر به عنوان سرمربی تیم فوتبال داماش گیلان هم فعالیت میکرد.
افتخارات هادی طباطبایی
نایب قهرمانی جام باشگاه های آسیا در فصل 1999–1998 به همراه استقلال تهران
قهرمانی در جام آزادگان فصل ۸۰-۷۹ به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی 79-78 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی ۸۱-۸۰ به همراه تیم استقلال تهران
نایب قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل ۸۱-۸۰ به همراه تیم استقلال تهران
61. سیروس دین محمدی
گل زیبایش در دقیقه 66 در فینال جام باشگاه های آسیا مقابل جوبیلو ایواتا در سال 1999 تصویری ماندگار از سیروس دین محمدی تا سال ها در خاطر هواداران استقلال حک کرد. این گل هر چند زیبا بود اما تلخی خاصی برای آبی های پایتخت داشت. در آن بازی با وجود حمایت بیش از 120 هزار هوادار آبی پوش در حمایت از استقلال، این تیم نتیجه را با حساب 2 بر 1 به حریف ژاپنی واگذار کرد و به عنوان نایب قهرمانی آسیا دست یافت. سیروس خودش این گل را مهم ترین گل دوران ورزشیش می داند. سیروس دین محمدی متولد مهرماه سال 1347 در محله عباسی تبریز است. یکی از دلایل فوتبالیست شدن او، پدرش است. پدر سیروس هم فوتبالیست بود و در تیم اتحاد تبریز فوتبال بازی میکرد. به همین دلیل مشوق اصلی او و برادرانش برای فوتبالیست شدن بود. دین محمدی بعد از بازی در تیم های سرشناس تبریزی همچون تراکتورسازی و شهرداری تبریز در سال 77 راهی استقلال تهران شد و یکسال هم در این تیم بازی کرد. دین محمدی پس از یک سال بازی در استقلال راهی فوتبال آلمان و تیم ماینتس شد و آن جا هم یکسال و 28 بازی برای این تیم آلمانی انجام داد. دین محمدی در سال 79 و پس از یک سال دوری از تیم محبوبش به استقلال برگشت و سه سال نیز در این تیم بازی کرد. وی با پیراهن تیم پگاه از دنیای بازیگری و مستطیل سبز خداحافظی کرد. سیروس دین محمدی افتخار پوشیدن پیراهن تیم ملی در دوره زمانی 8 ساله را داشت که ماحصل آن 39 بازی برای تیم ملی و 6 گل زده بوده است.
افتخارات سیروس دین محمدی
نایب قهرمانی جام باشگاه های آسیا در فصل 1999–1998 به همراه استقلال تهران
قهرمانی در جام آزادگان فصل ۸۰-۷۹ به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی ۸۱-۸۰ به همراه تیم استقلال تهران
نایب قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل ۸۱-۸۰ به همراه تیم استقلال تهران
60. فابیو جانواریو
متولد لوندرینا، شهری کوچک در شمال ایالت پارانا برزیل است. هافبکی توانمند ، خلاق، گلزن و یک خرید خارجی عالی. این را می توانید از هواداران سه تیم فولاد خوزستان، سپاهان و استقلال بپرسید که فابیو جانواریو در آن تیم ها بازی کرده است. سالها پيش ابتدا توسط باشگاه فولاد خوزستان جذب و پايش به ايران باز شد. فوتبال حرفهاي خود را در اهواز كه يكي از قطبهاي فوتبال كشورمان محسوب ميشود ادامه داد و خوش درخشيد. همین بازی های درخشان او در تیم فولاد بود که فابیو مشتریان زیادی پیدا کرد و در آخر در سال 87 برای مدت دو سال راهی تیم استقلال تهران شد. جانواريو يكي از موفقترين فوتباليستهای خارجی نه تنها در تیم استقلال، بلکه در کل لیگ ایران به شمار می رود. او در هفته پایانی لیگ برتر ایران در فصل 88-87 گل قهرمانی استقلال را به ثمر رساند و به همین خاطر از محبوبیت زیادی بین هواداران استقلال برخوردار است. تیم بعدی او سپاهان بود که در آن جا هم به مانند استقلال دو فصل حضور داشت و در همان دو فصل هم با زردپوشان اصفهانی به مقام قهرمانی لیگ برتر رسید. البته او بعد از سپاهان بار دیگر راهی استقلال شد اما به دلیل مصدومیتی که از قبل دچارش بود تنها 10 بازی برای استقلال انجام داد و بعد از آن هم بازنشسته و از دنیای فوتبال خداحافظی کرد.
افتخارات فابیو جانواریو
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران 88-87 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران 90-89 به همراه تیم سپاهان اصفهان
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران 91-90 به همراه تیم سپاهان اصفهان
59. جواد نکونام
رکوردار بازی در تیم ملی فوتبال ایران و یکی از سرشناس ترین لژیونرهای تاریخ این سرزمین کسی جز، جواد نکونام نخواهد بود. در بزرگی نکونام کسی شکی ندارد، شاید اگر میخواستم این لیست را به 70 بازیکن برتر تیم ملی اختصاص بدهم قطعا جواد نکونام یکی از ده بازیکن برتر آن لیست می بود. ولی به دلیل سابقه بازی کم نکونام در استقلال که تنها دو سال بود، تصمیم گرفتم که نفر 59 لیست بزرگان استقلال را به او اختصاص بدهم. جواد نکونام متولد شهر ری و شهریور سال 59 است. فوتبال حرفه ای خود را از باشگاه پاس تهران درسال 77 شروع کرد و به مدت 7 سال در این تیم ریشه دار بازی کرد. شاید بتوان گفت اوج بازی های نکونام و چهره شدن او در همین تیم پاس رقم خورد که 179 بازی و 45 گل نیز به ثمر رساند. نکونام تا قبل از آنکه در سال 91 پا به استقلال بگذارد، در تیم های الوحده، الشارجه و تیم اسپانیایی اوساسونا مشغول به بازی بود. درخشش او در اوساسونا خیره کننده بود. جواد در این تیم 6 سال بازی کرد که ماحصل آن، 149 بازی و 24 گل زده بود و گل های مهمی از جمله گل به رئال مادرید و گل دقیقه 120 او در مرحله یک شانزدهم نهایی مسابقات فوتبال جام یوفا به بوردو فرانسه، که با این گل اوساسونا به مرحله بعد راه یافت. در تیرماه 91 نکونام علیرغم پیشنهاد 2 میلیون یورویی باشگاه قطری الریان با قرارداد یکساله برای حضور در لیگ برتر فوتبال ایران با باشگاه فوتبال استقلال تهران به توافق رسید، که البته در پایان همان فصل که با قهرمانی استقلال همراه بود قرارداد خود را برای یکسال دیگر تمدید کرد و در مجموع دو سال در استقلال ماندگار شد. 44 بازی و 8 گل زده، نتیجه دو سال حضور کاپیتان سابق تیم ملی در استقلال بود. وی بعد از استقلال در تیم های الکویت، اوساسونا، سایپا والعربی قطر هم حضور داشت. با پایان قرارداد چهارماهه و جدایی از العربی، نکونام در تیر 95 از دنیای فوتبال خداحافظی کرد.
افتخارات جواد نکونام
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل 83–82 به همراه پاس تهران
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل 92-91 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی بازیهای آسیایی در سال 81 به همراه تیم ملی فوتبال ایران
قهرمانی مسابقات فوتبال غرب آسیا در سال 83 به همراه تیم ملی فوتبال ایران
بهترین بازیکن سال 86 فوتبال ایران
58. علی سامره
مهاجم رفسنجانی سابق استقلال که به خاطر زدن سریع ترین گل دربی به علی 30 ثانیه معروف است، متولد سال 56 است. علی سامره سریع ترین گل تاریخ ورزشی خود و دربی های پایتخت را در ثانیه 42 و در شهرآورد 53 در ورزشگاه یادگار امام تبریز ثبت کرد. همین گل و البته بازی های خوب سامره در 5 سالی که در استقلال حضور داشت، باعث شده تا هوادارن استقلال همیشه به نیکی از او یاد کنند. علی سامره در سال 79 از تیم فجرشهید سپاسی شیراز راهی استقلال شد و همان طور که گفته شد 5 سال در استقلال توپ زد. 102 بازی و 32 گل زده حاصل کار این بازیکن در تیم استقلال تهران بوده است. علی سامره پس از درخشش در استقلال تهران در سال 80 به طور قرضی و یک نیم فصل به تیم پروجا در سری آ ایتالیا رفت. او اولین بازیکن فوتبال ایران است که در لیگ کالچو بازی کرده است. وی پس از بازی در استقلال به مدت 4 سال راهی فوتبال امارات شد و در دو تیم الشعب و عجمان بازی کرد. سامره در سن 36 سالگی و در تاریخ 19 بهمن 92 با پیراهن مس رفسنجان، جایی که فوتبال خودش را از آنجا شروع کرده بود از دنیای فوتبال خداحافظی کرد.
افتخارات علی سامره
کسب مقام سوم جام باشگاه های آسیا در فصل 2002–2001 به همراه استقلال تهران
قهرمانی در جام آزادگان فصل 80-79 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی 81–80 به همراه تیم استقلال تهران
نایب قهرمانی لیگ برتر در فصل 80-81 به همراه استقلال تهران
نایب قهرمانی لیگ برتر در فصل 83-82 به همراه استقلال تهران
57. ادموند اختر
ادموند اختر بازیکن ارمنی استقلال و یکی از تاثیرگذارترین آن ها در دهه 70 بوده است. این بازیکن که متولد تهران است، فوتبال حرفه ای خود را از تیم معروف ارامنه، یعنی آرارات تهران شروع کرد و دو سال نیز در این تیم توپ می زد. او در این تیم دومین گلزن لیگ شد. ادموند اختر عاشق استقلال بود و قبل از اینکه به تیم استقلال برود به عنوان هوادار به ورزشگاه آزادی می رفت و بازی های استقلال را از نزدیک تماشا می کرد. او سرانجام در سال 1373 راهی تیم استقلال تهران شد و به مدت 5 سال در این تیم مشغول به بازی شد.اختر سابقه حضور در 9 دربی و دو بار گلزنی در سالهای 73 و 74 با پیراهن استقلال به تیم پرسپولیس را دارد. گلی که او در سال 73 به احمدرضاعابدزاده زد از نظر خودش بهترین گل دوران ورزشی اش است. او پس از استقلال، راهی تیم پاس تهران شد و یک سال نیز در آن تیم حضور داشت. او در سال 84 به تیم شهر صنعتی کاوه پیوست و با پیراهن همین تیم نیز از دنیای بازیگری و مستطیل سبز خداحافظی کرد.
افتخارات ادموند اختر
نایب قهرمانی جام باشگاه های آسیا در فصل 1999–1998 به همراه استقلال تهران
قهرمانی در جام آزادگان فصل 77-76 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی 75–74 به همراه تیم استقلال تهران
56. وحید طالب لو
اگر به دنبال بازیکنی که هم دروازه بانی مطمئن و هم یکی از بهترین پنالتی گیرهای ایران بود، پس معرفی نفر 56 این لیست را از دست ندهید. وحید طالب لو متولد خرداد سال 61 و شهر تهران است. طالب لو فوتبال پایه خود را در تیم امید استقلال آغاز کرد و با درخشش در آن رده به تیم بزرگسالان منتقل شد و در فصل 82-83 در لیگ برتر مقابل سپاهان به میدان رفت. این دروازه بان 191 سانتی متری، بیشتر عمر ورزشی خود را در تیم استقلال تهران گذراند و از این رو یکی از محبوب ترین چهره های ورزشی تاریخ این باشگاه به شمار می رود. او نزدیک به یک دهه در استقلال بازی کرد و 180 بار به عنوان دروازه بان وظیفه محافظت از چارچوب این تیم را در مسابقات مختلف بر عهده داشت. طالب لو در فصل 85-84 لیگ برتر فوتبال ایران با مهار سه ضربه پنالتی در طول فصل به عنوان بهترین پنالتی گیر ایران معرفی شد. او در فصل 86-85 نیز با مهار ضربه پنالتی مهرزاد معدنچی در دیدار با پرسپولیس تهران بر محبوبیت خود نزد هواداران استقلال افزود. اما این پایانی برمهار ضربات پنالتی های حریفانش نبود. او در فصل 87-86 و در مسابقات جام حذفی کشور در مسابقه استقلال با ذوب آهن از مرحله یک 16/1 جام حذفی که به ضربات پنالتی کشیده شده بود، با مهار 3 ضربه از 4 ضربه پنالتی بازیکنان ذوب آهن، باعث صعود تیمش به مرحله بعدی شد. او در مرحله بعدی این مسابقات و در مصاف با راه آهن نیز که با نتیجه مساوی 2 بر 2 به ضربات پنالتی کشیده شد، با مهار 3 ضربه پنالتی باعث صعود استقلال به مرحله نیمه نهائی جام حذفی شد. در مرحله نیمه نهائی نیز بازی تیمهای استقلال تهران و فولاد خوزستان نیز که از قضا باز هم در وقت قانونی و اضافه مساوی شده بود به ضربات پنالتی کشیده شد و باز هم وحید طالب لو با مهار 2 پنالتی از بازیکنان فولاد خوزستان توانست باعث پیروزی تیم استقلال و رساندن این تیم به فینال این مسابقات شود. بسیاری از این نظر او را با عابدزاده در گرفتن پنالتی ها مقایسه می کردند. وحید طالب لو سابقه حضور در تیم های شاهین بوشهر، راه آهن و فولاد خوزستان را نیز در کارنامه ورزشی خود دارد
افتخارات وحید طالب لو
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل 85-84 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران 88-87 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در جام حذفی 87-86 به همراه تیم استقلال تهران
نایب قهرمانی در جام حذفی 91-90 به همراه تیم شاهین بوشهر
55. امیر هاشمی مقدم
امیر هاشمی مقدم از مهاجمان سرشناس دهه 60 استقلال و از پیشکسوتان فعلی این تیم به شمار می رود. هاشمی مقدم در حال حاضر مدیر برنامههای علیرضا جهانبخش بازیکن سرشناس تیم ملی است. او مدتی هدایت تیم دوم نایمخن در هلند را نیز بر عهده داشت، اما به دلیل کسالتی که برایش پیش آمد فعلا در این تیم فعالیتی ندارد. امیر هاشمی مقدم متولد خرداد 1345 و شهر تهران است. او فوتبال حرفه ای خود را از باشگاه نیروی زمینی تهران در سال 62 شروع کرد و به مدت 2 سال در این تیم حضور داشت. او در سال 64 راهی تیم استقلال تهران شد و از ستارگان این تیم در آن دهه لقب گرفت. هاشمی مقدم 5 سال در استقلال حضور داشت و در این مدت توانست 33 گل نیز به ثمر برساند. او پس از 5 سال موفق در استقلال در اوایل دهه 90 میلادی راهی انگلستان و تیم گمنام تورکی یونایتد شد. البته او مدت زیادی در آن تیم نماند و بعد از آن راهی کشور مجارستان و باشگاه واشاش شد و یک سال در آنجا مشغول به بازی شد. وی پس از چند سال بازی در خارج از کشور در سال 70 مجددا به تیم محبوب خود استقلال برگشت و نزدیک به دو سال در این تیم بازی کرد. از گل های مهم هاشمی مقدم در دوران بازیگریش، گل او در فینال جام باشگاه های آسیا مقابل الهلال در سال 1992 بود. این بازی 1 بر 1 تمام شد و استقلال در ضربات پنالتی مغلوب الهلال شد.
افتخارات امیر هاشمی مقدم
نایب قهرمانی جام باشگاه های آسیا در فصل 1992–1991 به همراه استقلال تهران
عنوان قهرمانی در سال 68-69 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمان جام باشگاه های تهران در فصل 65-64 به همراه استقلال تهران
54. پژمان منتظری
دفاع میانی و یکی از کاپیتان های حال حاضر تیم استقلال، متولد دی 1362 در اهواز است. پژمان منتظری از آن دسته از فوتبالیست های متعصب و دوست داشتنی است که فوتبال خود را از آکادمی فولاد خوزستان شروع کرد و از جوانان فولاد راهی این تیم شد. این مدافع گلزن در سال 86 و پس از 3 سال بازی در تیم بزرگسالان فولاد، به عضویت تیم استقلال تهران درامد. پژمان هفت سال در استقلال بازی کرد و ثمره کار او 209 بازی و 10 گل زده نیز بوده است. وی پس از این 7 سال راهی فوتبال قطر و تیم ام صلال شد که یکسال نیز در آن تیم بازی کرد. پس از آن و در سال 94 به الاهلی دیگر تیم قطری پیوست و دو سال نیز در آن تیم مشغول به بازی بود. منتظری در سال 96 و به پیشنهاد علی منصوریان مربی وقت استقلال به این تیم پیوست اما مصدومیت از ناحیه شانه که در بازی مقابل چین برایش رخ داد او را تا مدت ها خانه نشین و از فرم ایده آل خود دور کرد. پژمان هم اکنون زیر نظر سرمربی موفق آبی ها، وینفرد شفر عملکرد بهتری داشته و تمام سعی خود را برای موفقیت استقلال و همچنین انتخاب نهایی در لیست کارلوس کی روش برای جام جهانی روسیه، به کار می بندد
افتخارات پژمان منتظری
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل 84-83 به همراه تیم فولاد خوزستان
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل 88-87 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل 92-91 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمان جام حذفی در فصل 87-86 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمان جام حذفی در فصل 91-90 به همراه تیم استقلال تهران
53. امیرحسین صادقی
یکی از بهترین و محبوب ترین مدافعان باشگاه استقلال با سابقه یک دهه بازی در این تیم کسی جز امیر حسین صادقی نیست. مدافعی متعصب و دفاعی یارکوب که هوادارن استقلال خاطرات خوشی را از او در ذهن دارند. امیر حسین صادقی که هم اکنون 36 سالگی خود را تجربه می کند متولد شهر تهران است، هر چند اصلیتی نیشابوری دارد. امیر حسین صادقی هم به مانند وحید طالب لو، فوتبال پایه خود را در تیم امید استقلال آغاز کرد و با درخشش در آن رده به تیم بزرگسالان منتقل شد. وی در سال 80 به تیم بزرگسالان استقلال امد و 7 سال در این تیم مشغول به بازی گشت. 113 بازی و هفت گل زده، نتیجه این دوره 7 ساله در تیم استقلال بود. امیر حسین صادقی در فصل 88–87 به باشگاه مس کرمان پیوست ولی پس از یک سال دوباره به تیم استقلال بازگشت و دو سال دیگر نیز در این تیم بازی کرد. سپس به تراکتور سازی تبریز رفت و پس از یک سال حضور در این تیم تبریزی مجدد به استقلال برگشته و سه سال دیگر نیز در این تیم بازی کرد. او در مجموع 12 سال موفق در تیم آبی های پایتخت داشت و نزدیک به 250 بازی برای استقلال به میدان رفت. امیر حسین صادقی سابقه حضور در دو جام جهانی 2006 و 2014 را در کارنامه خود دارد. البته با شرایطی کاملا متفاوت . در جام جهانی 2006 و به سرمربیگری برانکو، او هر 3 بازی ذخیره و نیمکت نشین بود ولی در جام جهانی برزیل، کی روش به او اعتماد کرد و هر سه بازی از جمله بازی با آرژانتین جز نفرات اصلی تیم ملی بود. او هم اکنون در تیم پیکان حضور دارد هر چند در این برهه زمانی شرایط بازی به او نمی رسد.
افتخارات امیر حسین صادقی
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل 85-84 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمانی در لیگ برتر فوتبال ایران فصل 92-91 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمان جام حذفی در فصل 81-80 به همراه تیم استقلال تهران
قهرمان جام حذفی در فصل 87-86 به همراه تیم استقلال تهران
52. مهدی لواسانی
مهدی لواسانی از مدافعان سال های دور تیم ملی ایران و باشگاه های دارایی, تاج و عقاب به شمار می رود. لواسانی متولد تیر 1326 در شهر تهران است. لواسانی در سال 1348 به عضویت تیم پرستاره تاج (استقلال فعلی) درامد و به مدت دو سال در این تیم توپ میزد. از افتخارات مهم مهدی لواسانی، کسب اولین قهرمانی جام باشگاه های آسیا با تیم تاج در سال 1970 (1349) بوده است. از نکات جالب زمان بازیگری لواسانی، درگیری او با سه چهره سرشناس تیم پرسپولیس در آن دوران (همایون بهزادی، حسین کلانی و محراب شاهرخی) بود. در شهرآورد ششم در سال 1349 بازی دو تیم تاج و پرسپولیس در حالی که یک بر یک مساوی بود در دقیقه 75 و به علت اعتراض بازیکنهای پرسپولیس به قضاوت داور و همچنین درگیری بازیکنان، در آخر با رای فدراسیون بازی 3 بر 0 به سود تاج پایان یافت.
افتخارات مهدی لواسانی
قهرمانی جام باشگاه های آسیا در سال 1970 به همراه تیم تاج
قهرمان باشگاه های تهران در فصل 49-48 به همراه تیم تاج
51. احمد منشی زاده
خودش می گوید : 1400 سال دیگر هم بگذرد نام من در تاریخ میماند. گفته ای که پر بیراه نیست و تا عشق مردم به فوتبال و فوتبال دوستدان در این کشور جاریست، نام او هم در یادها تا ابد باقیست. بعد از دو رویارویی سرخ ها با آبی ها که گلی در میان نداشت، سومین دربی در روز جمعه 31 مرداد ماه 1348 در استادیوم امجدیه برگزار شد. بازی که با نتیجه 3 بر 1 به نفع تاج به پایان یافت اما نام یک نفر به گنجينه فوتبال ايران اضافه گشت و او کسی جز احمد منشی زاده، زننده اولین گل دربی ها نیست. گفتنی است اولین گل تاریخ پرسپولیس در دربی ها هم در آن بازی و توسط ناظم گنجاپور زده شد. احمد منشی زاده که متولد سال 1323 است و هنگامی که 20 ساله بود در سال 1343 به باشگاه ریشه دار تاج پیوست. او که در پست هافبک بازی می کرد، زمانی به تاج پیوست که رایکوف سرمربی این تیم بود و بزرگانی همچون داریوش مصطفوی، پرویز قلیچ خانی، غلامحسین مظلومی، منصور پورحیدری، نصرالله عبدالهی، علی جباری، مرتضی شرکا و عباس نوین در آن تیم حضور داشته و از تاج تیمی پر ستاره ساخته بودند. این پیشکسوت باشگاه تاج و استقلال، هم اکنون با بیش از 75 سال در قید حیات بوده و از مفاخر فوتبال این کشور به شمار می رود.
افتخارات احمد منشی زاده
زننده اولین گل تاریخ دربی ها (دربی سوم) در سال 1348
قهرمانی جام باشگاه های آسیا در سال 1970 به همراه تیم تاج
قهرمان باشگاه های تهران در فصل 49-48 به همراه تیم تاج