اختصاصی طرفداری- در جریان مبارزات انتخاباتی ترامپ، رییس جمهور فعلی آمریکا بخش از صحبت های ترامپ جنجالی و خبر ساز شد.او در حین پاسخ به خبرنگاران به شکلی مشمئز کنندهای ادای خبرنگار دارای مشکل جسمی واشنگتن پست را درآورد. جامعه مطبوعاتی آمریکا واکنش تندی را در کمترین فاصله زمانی به آن موضوع نشان داد و ترامپ را وادار به پاسخگویی کرد. چندی بعد روزنامه نیویورک تایمز از واژه "گستاخانه" در توصیف آن حرکات ترامپ استفاده کرد.
بازی پانتومیم یا آن طور که در زبان فارسی معادل سازی کرده اند،" ادابازی" برای بسیاری از ایرانیان تا سال های پیش ناشناخته بود. احتمالا بسیاری از ما برای اولین بار با دیدن سکانسی از "درباره الی" ، ساخته اصغر فرهادی با پانتومیم آشنا شدیم. در ادامه با رامبد جوان و خندوانه این بازی و سرگرمی به نقل محفل های دوستانه بسیاری از خانواده های ایرانی تبدیل شد. هر چند که پانتومیم و ادا در آوردن می تواند نوعی شوخی قلمداد شود و حتی در بسیاری از کشورها به راحتی با سیاسیون و انسان های معروف نیز شوخی می شود اما در هیچ کجایی دنیا در آوردن ادای یک شخص ناتوان و معلول پسندیده نیست.
در بخشی از آیتم گفت و گوی محمد حسین میثاقی با بازیکنان پرسپولیس در نود و در قسمت در آوردن ادای یک شخص از جامعه ورزشی، حسین ماهینی با حرکاتی، مشکل حرکتی عکاس باشگاه را استهزا کردند. ولی بدون توجه به این مشکل جسمی به عشق تیمش پرسپولیس عکس های خاطره انگیزی از بازیکنان تیم در این سال ها گرفته است. او عکاسی است که آخرین عکس هادی نوروزی را در زمان حیاتش از او گرفته بود.
شادی و شادمانی و شوخی و بگو بخند بعد از جشن قهرمانی پرسپولیس و در آیتمی طنز از برنامه نود نه تنها ایرادی ندارد بلکه احتمالا به دل بسیاری از هوادارن فوتبال ایران و پرسپولیس بنشیند. اما وقتی این شادی و شوخی با شخصی دارای مشکل جسمی انجام شود، قطعا دل بسیاری از انسان ها را خواهد آزرد. حتی دل هوادار پرسپولیس و شاید حتی دل خود حسین ماهینی را!
اشتباه حسین ماهینی، بی توجهی به مشکل جسمی سهیل و بازی تقلید حرکات او بود. شاید صمیمیت ماهینی با سهیل باعث انجام دادن این حرکات شده باشد که باز هم قابل نقد است؛ اما اشتباه تیم نود، با خبرنگاران بی شماری که نزدیک باشگاه دارد و طبیعتا سهیل را باید بشناسند و نیز آشنا به اصول رسانه ای هستند؛ حذف نکردن این قسمت از آیتم و نشان دادنش به مخاطبان میلیونی خود بود.
بعد از حواشی ایجاد شده پیرامون صحبت های عادل فردوسی پور با منشا و شوخی با رنگ پوست و موی او و در ادامه شوخی های همیشگی عادل، این بار با مدل موی محسن مسلمان، حالا پخش این قسمت از آیتم مورد بحث از سوی برنامه نود جای پرسش دارد.
در ابتدای این آیتم که به سبک مدرنی فیلم برداری شده است و خدا بیامرز آندره تارکوفسکی زنده نبود تا این شاهکار نور و تصویر را به چشم ببیند، بازیکنان گوشی به دست از در وارد میشوند و کارگردان با استفاده از برنامه Prisma از آنها یک شات میگیرد و فیلترهای این برنامه را روی چهره آنها میاندازد.
سپس این بازیکنان معرفی میشوند و یک جمله هم در مدح آنها نوشته میشود که گابریل گارسیا مارکز چنین نبوغی در وصف شخصیتها نداشت. به عنوان مثال برای طارمی توصیف "گل نزنترین گلزن سیاره زمین" نوشته شده است که نویسنده این متن احتمالا سیگار به دست پس از خلق چنین شعر نابی، در خود پتانسیل خلق شاهکارهای ادبی را در آینده دیده است.
سپس بازیکنان بعد از توصیفهای ناب روبرو مجری مینشینند. جالب آنکه درست ثانیههایی پیش این بازیکنان معرفی شده اند اما مجری از آنها میخواهد تا دوباره آنها خود را معرفی کنند. انگار قهرمانی لیگ و حضور در آسیا و تیم ملی به همراه آن شاهکار سینمایی برای شناختن این بازیکنان کافی نبوده است. سپس ژانر این آیتم از تریلر تبدیل به کمدی میشود و محسن مسلمان خود را جای بازیکن دیگری جا میزند و بازیکنان دیگر هم به همین صورت. قبل از دیدن این آیتم بهتر است مراقب باشید از شدت طنز آن، شکم درد نگیرید.
مجری برنامه بعد از این معرفی ها، از محسن مسلمان میپرسد چرا کلاه؟ جالب اینکه در خود این برنامه عادل فردوسی پور، کمیته اخلاقی وار سوال میکند که این چه مدل مویی است که مسلمان انتخاب کرده است. برانکو هم با دید کاملا متفاوت خود غیر مستقیم به مجری اول مملکت حالی میکند که ظاهر هر شخص یک انتخاب فردی است و به کسی مخصوصاً در صدا سیما ربطی ندارد. بعدا خود عادل قضیه را جمع میکند و میگوید البته به ما ربطی ندارد. چقدرم هم ربطی ندارد واقعا.
مسلمان در جواب محمد حسین میثاقی میگوید که این کلاه را خود شما به ما دادید. اینجا ژانر آیتم از کمدی در میآید و تنه به تنه فیلم Zodiac شاهکار فینچر میزند. ما در بهت مسلّم گیر کردیم و نمیدانیم بالاخره این کلاه را چه کسی بر سر این بازیکن بی اخلاق گذاشته است. سوال بی جواب میماند و آدم را یاد سکانس دادگاه فیلم جدایی میاندازد.
بعد از آن میثاقی، سعی میکند قضیه را چالشی کند. با مزهترین واکنشی که به موهای شما داشتند را چه کسی داشته؟ این سوالی بود که میثاقی از قهرمان لیگ پرسید و مسلمان از کریم باقری نام برد اما نتوانست جمله را کامل بیان کند چون منشوری بود.
در اینجا محمد حسین میثاقی یکی از فنون قدیمی فنّ مذاکره را رو میکند و "فشار از پایین چانه زنی از بالا" را اجرا میکند. میثاقی میگوید:" جون من بگو. جون من"
چارلی رز چنین روزی را نمیدید که یک مجری ورزشی بتواند مهمانش را اینچنین با فنّ بیان ناک اوت کند.
اینها فقط ۵ دقیقه از شاهکاری است که پر بینندهترین برنامه صدا سیما برای ما تدارک دید. فیلمی با تغییر ژانر در عرض چند دقیقه و تعلیقهایی که سبب شدند دیگر کسی هیچکاک را به یاد نیاورد.
در قسمتی از آیتم بازیکنان به محمد انصاری برای استفاده از مترو تیکه انداختند. در حالی که در کشور های توسعه یافته، مردم به استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی تشویق می شوند اما در برنامه پر بیننده ما مورد تمسخر قرار می گیرد!
همچنین از جمله ی محسن مسلمان در خصوص زیر پیراهن خوردبین نباید گذشت:" از این زیر پیراهن های دهه 60 خسته!"
مشکل اساسی اما خفه شدن انتقادات در سالهای اخیر به خاطر میزان پیامکها یا محبوبیت این برنامه بوده است. اگر کمی به منتقدان بها داده میشد احتمالا به برنامه سازان منتقل میشد که چانه زنی و تعارف، جایی در برنامه سازی استاندار ندارد. گفتگو صمیمانه به معنی آوردن ادبیات کوچه و بازار به تلویزیون نیست. هیچکدام از این دو گفتار، به خودی خود بد نیستند اما نیاز مند بستری مناسب برای استفاده از آن است. اینها تنها نکاتی است که از بیان مجریان این برنامه میشود فهمید و بررسی کل عملکرد آنها مانند زبان بدن و تن صدا قطعا نیاز به یادداشتی جدا گانه دارد.
ویدیو؛ مجموعه ای از شوخی های زننده بازیکنان پرسپولیس با افراد مختلف در برنامه 90