اختصاصی طرفداری - در پانزدهمین قسمت از سفر به کشورهای حاضر درجام جهانی 2018 در طرفداری، به کشور کرواسی و نماینده قاره اروپا می رسیم.
بهترین نتیجه کرواسی در جام های جهانی به سال 1998 فرانسه برمی گردد که این تیم با شکست هلند به مقام سوم جام جهانی دست پیدا کرد. این تیم همچنین دو بار در مسابقات جام ملت های اروپا (1996 و 2008) به نیمه نهایی رسیده است و سابقه حضور در 5 دوره جام های جهانی را نیز دارا است.
معرفی کشور کرواسی
کرواسی در جنوب مرکزی قاره اروپا که به منطقه بالکان شهرت دارد، واقع شده است. این کشور که تقریبا به شکل نعل اسب است، از شمال با اسلوونی و مجارستان، از شمال شرقی با صربستان، از شرق با بوسنی و هرزگووین و از جنوب با مونتهنگرو و دریای آدریاتیک هممرز است. جمعیت کرواسی چهار میلیون و دویست هزار نفر است که از این نظر 125 اُمین کشور پرجمعیت دنیا محسوب می شود. پایتخت آن شهر زیبای زاگرب است که به عروس شهرهای بالکان شهرت دارد. جمعیت این شهر در حدود 800 هزار نفر بوده و بزرگترین شهر این کشور نیز به حساب می آید. پس از زاگرب، شهرهای اسپلیت، پولا، واراژدین و اوسییک از وسیعترین شهرهای این کشور به شمار میروند. کرواسی در گذشته بخشی از خاک یوگسلاوی سابق بود که در سال 1991 به همراه بوسنی و هرزهگوین با درگیری خونین از یوگسلاوی جداشد.
کرواسی با مساحت 56,594 کیلومتر مربع، صد و بیست و هفتمین کشور بزرگ جهان است و دارای آب و هوای معتدل مدیترانهای با تابستانی گرم و زمستانی سرد است. این کشور به دلیل داشتن جزایر فراوان و البته زیبا، به کشور هزار جزیره معروف است. امید به زندگی در مردان 72 سال و زنان 77 سال است. از سال 1991 تاکنون رشد جمعیت طبیعی این کشور منفی بودهاست. 90 درصد مردم دارای نژاد کروات، حدود 5 درصد صرب و بقیه بیشتر مجار، اسلوونی و ایتالیایی هستند. کرواسی دارای مردمی با فرهنگ غنی است . تقریبا 98 درصد مردم کرواسی باسواد هستند. تحصیل در دوره ابتدایی برای همه کودکان (6 تا 15 ساله) اجباری و رایگان است. در کشور کرواسی 67 دانشگاه عالی وجود داشته که دانشگاه زاگرب قدیمیترین دانشگاه ملی کرواسی محسوب می شود.این دانشگاه در سال 1669 میلادی تاسیس شده و قدمتی 350 ساله دارد.
کشور کرواسی به 20 استان تقسیم میشود که این استان ها به 428 بخش تقسیم شده و 128 شهر را شامل میشوند. پول کرواسی نامش را از یک گونه پستاندار کوچک گرفته است. این پول کونا (Kuna) نام دارد که به معنی سمور است. دلیل این نام گذاری به زمانی بر می گردد که مردم محلی پوست سمور می فروختند و این تجارت به قدری گسترده و پر سود شد که سمور معادل پول شده بود. از اختراعات جالب توجه مردمان این کشور، کروات است. سربازان کرواسی در اوایل سال 1600 میلادی به وسیله روسری های کوچکی که دور گردنشان بود شناسایی می شدند و به زودی بقیه ملت ها هم از این روش پیروی کردند و این کار در نهایت منجر به اختراع کروات شد.
دیواره های قدیمی شهر دوبرونیک
اگر قصد سفر به کرواسی را دارید :
کرواسی با بیش از 1200 جزیره کوچک و بزرگی که دارد و از این تعداد 48 مورد آن هم مسکونی هستند، لقب کشور هزار جزیره را به خود اختصاص داده است. این کشور بیش از 2.5 برابر جمعیت خود (11 میلیون نفر) هر ساله پذیرای گردشگران مختلفی از سراسر جهان است و در بین 30 کشور برتر دنیا از نظر درآمد صنعت توریسم قرار دارد. داشتن سواحل دیدنی در دریای آدریاتیک، پارک های ملی زیبا، شهرهای تاریخی و طبیعت بکر و دست نخورده از ویژگی های این کشور کوچک و در عین حال زیباست. پایتخت پویای این کشور، زاگرب جایگاه بهترین موزهها، گالریها، رستوران ها و مراکز خرید کرواسی است. در امتداد سواحل کرواسی، شهرهای باستانی با ساختمان های سنگی قدیمی به چشم می خورد.
همچنین تفریحات زیادی مانند غواصی، اسکی روی آب و موج سواری در کرواسی قابل انجام است. در منطقه آدریاسی و جزیرههای شگفت انگیزش، لنگرگاهِ قایقهای بادبانی و مناسب برای کسانی است که در جستجوی آرامش و لذت بردن از آفتاب مدیترانه ای هستند. از جاذبه های مهم این کشور زیبا از نگاه طرفداری، به اختصار می توان به برج لوتسرکاک، کلیسای سنت مارکو، پارک ماکسیمیر در پایتخت این کشور، شهر زیبا و تاریخی دوبرونیک با قلعه های تاریخی خود، ساحل دالماسی با آثار تاریخی باقیمانده از قرون وسطی و معماری کمنظیرش، کلیسای جامع سنتدومیناس و پارک ملی دریاچه پلیتوایس زیباترین پارک ملی اروپا اشاره کرد.
کرواسی کشور هزار جزیره
با طرفداری همراه باشید تا 10 حقیقت جالب، شنیدنی و عجیب که شاید کمتر در مورد این کشور شنیده باشید را برایتان بازگو کنیم.
1. کلیسای جامع مریم مقدس
کلیسای جامع مریم مقدس در شهر زاگرب که به آن کلیسای جامع زاگرب هم می گویند، در صدر پربازدیدترین مکان های توریستی کشور کرواسی قرار دارد. معماری این کلیسای زیبا در نوع خود در اروپا و جهان بی همتا بوده و یکی از کلیساهای باشکوه دنیا محسوب می شود. این کلیسا، برجسته ترین ساختمان مذهبی در سبک نئوگوتیک در جنوب شرقی کشورهای رشته کوه آلپ است. یکی از دلایل اصلی شهرت آن ارتفاع مناره های کلیسا است که این مکان را تبدیل به یکی از مرتفع ترین بناهای کرواسی کرده است. ساخت کلیسای جامع مریم مقدس از سال 1093 میلادی شروع شد و پس از 124 سال در سال 1217 در دوران حکومت پادشاه اندرو دوم ساختمان آن تکمیل شد. در طول قرن 17 میلادی آتش سوزی و زلزله چندین بار کلیسا را تخریب کرد و آسیب های جدی به آن وارد شد، اما در هر باز سازی اشیا گران بهایی داخل آن قرار داده می شد. هر ساله مردم با بازدید از این کلیسا و گنجینه های آن که شامل بسیاری از آثار دینی و اشیا مقدس است، نهایت لذت را می برند. در حال حاضر اشیا بسیار گران بها و عتیقه ای درگنجینه کلیسا نگهداری می شوند که تاریخ ساخت آن ها بین قرن 11 تا 19 میلادی است.
کلیسای جامع مریم مقدس در شهر زاگرب
2. زاگرب عروس شهرهای بالکان
شهر زاگرب در شمال غرب کشور کرواسی قرار گرفته که به عنوان پایتخت این کشور در جوار رود ساوا (Sava) قرار گرفته است. شما هر آنچه که از یک شهر اروپایی انتظار دارید، از فرهنگ و هنر و تاریخ گرفته تا موسیقی، جشنواره ها و فستیوال های مختلف، غذاهای لذیذ و سواحل زیبا را می توانید در این شهر پیدا کنید. زاگرب پایتختی چهار فصل است که از همه جنبه های طبیعی، کوه و دشت و دریای آن می توان لذت برد. بر اساس مستندات، قدمت سکونت اولیه بشر در منطقهی فعلی زاگرب به قرن اول میلادی و زمان رومیها باز میگردد. اما پیشینه خود شهر به قرن 11 میلادی مرتبط می شود که نام زاگرب برای این شهر انتخاب شد. بهترین زمان سفر به شهر زاگرب در فصل تابستان است، چون گردشگران زیادی برای لذت بردن از آفتاب و سواحل به این کشور می روند و به همین دلیل فصل شلوغی هم هست. زاگرب در طول تاریخ و در زمان یوگسلاوی سابق، یک شهر اقتصادی محسوب میشده و پس از استقلال کرواسی بود که این شهر به عنوان پایتخت کرواسی انتخاب شد. پایتخت کرواسی پر از جاذبه های طبیعی و تاریخی است که از مهم ترین آن ها می توان به منطقه ی قرون وسطایی گرنجی گراد، کلیسای جامع زاگرب، تئاتر ملی کرواسی در شمال غربی این شهر، پارک ماکسیمیر و برج Lotrscak که قدمت آن به قرن سیزدهم میلادی برمی گردد، اشاره کرد.
جشنواره فانوس های کاغذی در شهر زاگرب
3. سنت های عجیب خواستگاری
در هر کشوری در دنیا بنا به سنت، فرهنگ و رسوم خاص آن کشور، مراسم نامزدی و ازدواج به سبک و سیاق خاصی برگزار می شود. کرواسی هم از این قائده مستثنی نبوده و روش سنتی درخواست ازدواج در کرواسی با هدیه دادن یک سیب که سکهای به آن چسبیده از طرف پسر جوان آغاز میشود. این میوه نمادی از درخواست ازدواج در این کشور محسوب میشود. اگر دختر این سیب را بپذیرد دو نفر با هم به طور رسمی نامزد میشوند. سنت عجیب دیگر خواستگاری در این کشور هم، خریدن عروس است! داماد آینده به طور مرسوم دختر را از پنجره اتاقش صدا زده و از او درخواست ازدواج میکند. از اینجا معامله آغاز شده و قیمت آنقدر بالا میرود تا خانواده دختر، عروس آینده را به داماد بدهند. پس از اتمام معامله، داماد باید قول بدهد که تا پایان عمر از عروس خود مراقبت کرده و به او احترام بگذارد. این رسم در واقع خیلی حول محور پول نمیچرخد، بلکه داماد باید سخاوت خود را به خانواده عروس ثابت کند تا بدانند دخترشان چقدر برای پسر جوان میارزد. بعد از خاتمه مراسم عروسی، قبل از آن که عروس وارد خانه جدید خود شود، باید چیزی را به سمت بام پرتاب کند. این وسیله میتواند هر چیزی از بطری نوشیدنی تا سیب باشد. اگر شی پرتاب شده به بام نرسید و دوباره به زمین بازگشت، گفته میشود که این زوج به زودی از هم جدا خواهند شد.
4. پارک ملی دریاچه پلیتوایس، زیباترین پارک ملی اروپا
پارک رویایی دریاچه پلیتوایس (Plitvice Lakes) از مشهورترین جاذبه های توریستی جهان است که در سال 1949 تاسیس شد. زیبایی های خیره کننده، چشم اندازهای فوق العاده، پوشش گیاهی و منابع غنی جانوریِ پارک ملی دریاچه پلیتوایس در کرواسی، یونسکو را وادار ساخت تا این منطقه را در فهرست میراث جهانی خود در سال 1979 میلادی ثبت کند. این پارکِ سحرآمیز، در بین شهر پایتختی زاگرب و شهر ساحلی زادار واقع شده است. در این پارک ملی، 16 دریاچه وجود دارد که توسط یک سری آبشار به یکدیگر متصل شده اند. پلیتوایس زیستگاه آهوهای کوهی، خرس ها، گرگ ها، گرازهای وحشی و گونه های نایابی از پرندگان است. مساحت این پارک حدود 300 کیلومتر بوده و این درحالی است که زنجیره دریاچه ها به بیش از 8 کیلومتر می رسد. اختلاف ارتفاع فراوانی نیز در زمین این پارک وجود دارد که در بلندترین نقطه به 1280 و در کوتاه ترین نقطه به 380 متر می رسد. بلندترین آبشار این پارک با 70 متر ارتفاع، Veliki Slap نامیده می شود. یکی از جاذبه های دیدنی در این پارک، رنگ دریاچه های آن است که با توجه به مقدار مواد معدنی موجود در آب، موجودات زنده موجود در آن ها و زوایه تابش خورشید به رنگ های خاکستری، لاجوردی، سبز یا آبی تغییر می کند.
پارک ملی دریاچه ای پلیتوایس در کشور کرواسی
5. قصر دیوکلتین
شهر تاریخی اسپلیت دومین شهر بزرگ کشور کرواسی بعد از پایتخت آن به شمار می آید و به خاطر معماری و تاریخ خاص خود در منطقه بالکان شهره عام و خاص است. یکی از آثار تاریخی مهم این شهر، قصر دیوکلتین است که از دوره رومی ها به یادگار مانده است. این قصر که مشرف به دریای آدریاتیک است، به دستور امپراتور روم دیوکلتین در سال 305 پس از میلاد ساخته شد. معماری این قصری که به شکل مربع است، دارای چهار ورودی تاریخی است که سه ورودی آن به زمین های مشرف کاخ و ورودی چهارم هم رو به دریا باز می شود. درون خود کاخ نیز زیبایی های خاص خود را دارد که از جمله آن می توان به پری استایل (Peristyle) اشاره کرد. پری استایل در معماری رومی به ایوانی گفته می شود که با یک ردیف منظم از ستون ها پیرامون قصر را احاطه کرده است. از دیگر جاذبه های مهم این قصر زیبا می توان از برج ناقوسی زیبای آن و کلیسای جامع سنت دومنیس نام برد. این شهر قدیمی که از طرف یونسکو در فهرست میراث جهانی ثبت شده، فاقد خیابان برای تردد ماشین ها بوده و فقط دارای پیاده رو است.
قصر دیوکلتین در شهر تاریخی اسپلیت
6. آداب هدیه دادن
مردم کشور کرواسی علاقه خاصی به هدیه دادن و به طبع هدیه گرفتن دارند و هدیه دادن در این کشور آداب خاص خود را دارد. وقتی به خانه یکی از کروات ها می روید، برای خانم خانه حتما گل ببرید و توجه داشته باشید که تعداد شاخه ها فرد باشد. در این کشور خرافه هایی در رابطه با دادن دسته گل به تعداد زوج وجود دارد. نکته دیگری که باید در گل دادن مورد توجه داشته باشید این است که از گل داوودی برای این منظور استفاده نکنید. گل داوودی اغلب در خاکسپاری ها و بر روی قبر استفاده می شود، پس توجه کنید که دسته گلتان شامل این گل نشود. اگر در انتخاب گل مشکل دارید که چه گلی و به چه تعداد تهیه کنید، شاید بهتر باشد به جای شاخه گل، یک جعبه شکلات ببرید که هدیه محبوبی برای میزبان به شمار می رود.
7. دماغه طلایی
سواحل آرام و دل انگیز کرواسی از محبوبیت بالایی در اروپا برخوردار بوده و هر روز بر تعداد کسانی که آن جا را برای گذراندن یک تعطیلات رویایی انتخاب می کنند، افزوده می شود. خاص ترین ساحل کشور کرواسی، ساحل زلاتنی رات است که به صورت نواره ای باریک در جزیره براک (Brac) واقع بوده که به دماغه یا شاخ طلایی نیز معروف است. این ساحل به مانند جواهری در میان دریای آدریاتیک بوده و مکانی ایده آل برای ورزش های آبی و به خصوص موج سواری است. وزش بادهایی که از دریای آدریاتیک برمی خیزد، موجب شده تا سواحل زلاتنی رات محل مناسبی برای علاقه مندان به آفتاب و موج سواران باشد. به آسانی می توانید در حالی که زیر آفتاب گرم ساحل ایستاده اید، با استفاده از اسپری آب های دریا که توسط این بادها به روی شما می ریزند، خنک شوید. موج سواران نیز می توانند از این شرایط نهایت بهره را ببرند و سوار بر باد ملایمی شوند که آن ها را به سمت غرب می برد. کسانی که به موج سواری علاقه مند نیستند نیز می توانند از تماشای بادبادن های باشکوه که در سراسر آب ها در حال حرکت هستند، لذت ببرند. جزیره براک علاوه بر زیبایی های ساحل خود، دارای شهر تاریخی نیز می باشد که دارای آثار باستانی متعددی است. نمونه ای از این آثار تاریخی شامل آبشار رومی، سارکوفاتی مسیحی قدیمی، کلیسای سنت جان و تودور است که از قرن یازدهم میلادی به یادگار مانده است.
دماغه طلایی در جزیره براک کشور کرواسی
8. آشپزی در کرواسی
مردم کرواسی شیفته مواد و فرآوردههای پروتئینی همچون سوسیس و کالباس هستند. شما در هر جای این کشور و به خصوص پایتخت آن بنگرید، بخش مهمی از کالای فروشگاهها، غذاهای تهیهشده در رستورانها و اغذیه فروشی در مغازههای کشور کرواسی، به این محصولات اختصاص داده شده است. البته این موارد غذاهای سنتی و اصلی این کشور به شمار نمی روند. غذای خاص این کشور، Odrezak است. این غذا از جمله غذاهای گوشتی رایج در رژیم غذایی مردم این کشور به شمار می رود. پکا (Peka) نیز دیگر غذای گوشتی معروف کروات هاست. پکا،کباب معروف کشور کرواسی است که با استفاده از گوشت تازهی بره، درون ظرفی مخصوص به همراه سبزیجاتی مانند سیبزمینی، گوجهفرنگی، فلفل و ادویههای بومی قرار داده و روی اجاقی که با استفاده از هیزم یا زغال، آتش آن را فراهم کردهاند، به طبخ آن میپردازند. این غذا بسیار مقوی، پرطرفدار و از محبوب ترین غذاهای گوشتی است که در سبد غذایی مردم کشور کرواسی قرار گرفته است. در رژیم غذایی مردم این کشور، پیشغذاهای متنوع و خوشطعم هم وجود دارند که میتوانند به عنوان خوراکیهای شروع کننده وعدهی اصلی، مورد استفاده قرار گیرند. از جمله این پیش غذاها می توان به Gnocchi که کوفته تهیه شده با آرد یا سیبزمینی به همراه سس مخصوص است و سالاد زلنا (Zelena) اشاره کرد. از نوشیدنی های مورد علاقه مردم کرواسی هم می توان به کاوانا (Kavana) و انواع قهوه ها مثل اسپرسو و Makijato اشاره کرد.
پکا، کباب معروف کشور کرواسی
9. پولا آرنا
قدمت برخی از آثار و مکان های تاریخی کشور کرواسی به دوره زمامداری رومی ها بر اروپا برمی گردد. یکی از این جاذبه ها پولا آرنا در کرواسی است که یک آمفی تئاتر باستانی به جای مانده از سده اول میلادی با معماری رومی است. این بنای تاریخی در شبه جزیره ایستریا واقع شده است. پولا آرنا بین سال های 27 قبل از میلاد و 68 بعد از میلاد ساخته شده است و در میان شش جاذبه بزرگ رومی و یك نمونه نادر در میان 200 آمفی تئاتر رومی جهان است. این آمفی تئاتر زیبا از برترین جاذبه های گردشگری کرواسی بوده که سالانه میزبان گردشگران بسیاری است که به این کشور سفر می کنند. جالب است بدانید که عکس این بنا چندین دوره بر پشت اسکناس های کرواسی به چاپ رسیده است. دیوارهای بیرونی بنا نیز از سنگ آهك ساخته شده و حداكثر ارتفاع آن 29 متر و دارای 15 ورودی است. دو طبقه اول بنا دارای 72 قوس بوده و طبقه بالایی نیز، 64 دهانه مستطیل شكل را به خود اختصاص داده است. در قرون وسطی از این مکان برای مسابقات بین شوالیه ها و برگزاری نمایشگاه ها استفاده می شده است و اکنون نیز میزبان جشنواره فیلم پولا و بسیاری از فستیوال ها و نمایش ها در طول تابستان است.
آمفی تئاتر پولا آرنا در کشور کرواسی
10. جزیره عشاق
نخستین بار شارل فرانسیس بوتمپ بوپره، دریانورد مورد علاقه ناپلئون بناپارت در قرن 19 میلادی این مکان جالب را کشف کرد. قلب همیشه شکلی بوده که نشانه عشق شناخته می شود و عاشقان برای بیان عشق عمیق بین خود از هر چیزی که شکل قلب باشد، استفاده می کنند. حال چه بهتر که طبیعت نیز با آنها همکاری کند و برخی عوامل طبیعی بر روی کره زمین نیز، این بهانه را برای عشاق فراهم کرده است. یک نمونه جالب توجه از این همکاری طبیعت، جزیره گالشنژاک در کشور کرواسی است. جزیره ی قلب شکل گالشنژاک در نزدیکی شهر تورانژ کرواسی به دلیل شکل زیبا و طبیعی خود به جزیره عشاق مشهور است. البته جزیره گالشنژاک تنها جزیره قلب مانند در دنیا نبوده و نمونه های مشابهی نیز وجود دارد. جزیره کوچک مرجانی در منطقه Whitsunday در استرالیا و جزیره قلبی شکل Isla Corazón در آرژانتین، نمونه های مشابهی به مانند جزیره عشاق در کشور کرواسی به شمار می روند.
جزیره گالشنژاک معروف به جزیره عشاق در کشور کرواسی
معرفی اجمالی کرواسی