اختصاصی طرفداری - در سومین قسمت از سفر به کشورهای حاضر درجام جهانی 2018 در طرفداری، به کشور مصر، سرزمین فراعنه و نماینده قاره آفریقا می رسیم.
مصر با 7 قهرمانی در جام ملت های آفریقا، پرافتخارترین تیم در این مسابقات محسوب می شود. تیم ملی فوتبال مصر تاکنون سه بار در جام های جهانی حضور داشته و با ستاره خود محمد صلاح امید زیادی به صعود از گروه A جام جهانی 2018 روسیه دارد.
معرفی کشور مصر
هر وقت اسم کشور مصر را می شنویم ناخوداگاه ما را به یاد تمدن های قدیم، فراعنه، اهرام ثلاثه و رود نیل می اندازد. گویا فراعنه جزو جدایی ناپذیر این کشور محسوب می شود. مصر در شمال شرقی قاره آفریقا و در منطقه خاورمیانه قرار دارد و با 96 میلیون نفر، یکی از پرجمعیت ترین کشورهای قاره آفریقا بوده که نصف جمعیت آن شهر نشین و نصف دیگر در روستاها زندگی می کنند. قاهره و اسکندریه دو شهر مهم و شلوغ این کشور به شمار رفته که خیلِ عظیمی از جمعیت شهر نشین آن در این دو شهر سکونت دارند.
مساحت مصر یک میلیون کیلومتر مربع است که از این نظر 28 امین کشور بزرگ جهان به شمار می رود. پایتخت مصر شهر قاهره است که بزرگترین شهر جهان عرب و خاورمیانه است. این کلان شهر که در نزدیکی دلتای رود نیل واقع شده، دارای قدیمی ترین و بزرگترین صنعت فیلم سازی و موسیقی در جهان عرب است. دانشگاه الازهر که در سال 970 میلادی تاسیس شده، مرکز اصلی ادبیات عربی و علوم اسلامی اهل تسنن در جهان بوده و دومین مرکز قدیمی آموزش عالی در دنیا بهشمار میرود.
مصر دارای یکی از قدیمی ترین تمدن های بشری بوده و دارای آثار باستانی مهمی است. از مهم ترین آثار باستانی کشور مصر که شهرت جهانی دارد، اهرام ثلاثه است که در محدوده شهر باستانی جیزه و در حاشیه شمالی پایتخت مصر قرار دارند. این اهرام تنها یادگار عجایب هفت گانه جهان بهشمار می رود و برخی مورخان قدمت ساخت آن ها را به بیش از 12هزار سال پیش نسبت داده اند.
این کشور به سه قسمت کلی صحرای شرقی یا عربی، صحرای غربی و شبه جزیره سینا تقسیم می شود. خاک این کشور به دلیل وجود رود نیل و به طبع آن دلتای مهم نیل، بسیار حاصل خیز بوده و کشاورزی در اطراف رود نیل پررونق است. نوع حکومت در مصر جمهوری همراه با قوانين پارلمانی است و 90 درصد جمعیت این کشور را مسلمانان تشکیل می دهند.
مهم ترین چهره های سیاسی تاریخ معاصر این کشور، جمال عبد الناصر، محمد انور السادات و حُسنی مبارک بوده اند که از این سه نفر جمال عبد الناصر محبوبیت فراوانی در بین مصریان و جهان عرب دارد. از اقدامات مهم عبدالناصر میتوان به جنگ شش روزه عربها و اسرائیل و توافقنامه کانال سوئز نام برد. البته وی یکی از کسانی بود که نام خلیج فارس را به نام عربی تغییر داد و دستور داد تا در تمام مدارس و ادارات مصر، از عنوان «خلیج عربی» استفاده کنند و در نقشههای چاپ آن کشور از این نام استفاده شود.
شهر قاهره پایتخت کشور مصر
اگر قصد سفر به مصر را دارید:
کشور مصر به دلیل جاذبه های تاریخی بی شمار همچون اهرام ثلاثه، مجسمه ابوالهول و معابد باستانی خود هر ساله پذیرای میلیون ها گردشگر از سراسر جهان است. صنعت توریسم در کشور مصر بسیار پررونق بوده به طوری که نزدیک به 15 درصد نیروی شاغل در این کشور در صنعت گردشگری آن فعالیت می کنند. علاوه بر مکان های باستانی ذکر شده در این مطلب طرفداری، خود رود نیل نیز یکی از سمبل های این کشور بوده و از جاذبه های مهم گردشگری مصر شناخته می شود.
اگر گذرتان به کشور زیبای مصر افتاد، به هیچ وجه سفر دریایی در طول رودخانه نیل را از دست ندهید. هیچ راهی بهتر از رودخانه نیل برای ردیابی تاریخ مصر نخواهد بود و یک سفر رویایی را برای شما رقم خواهد زد. بهترین زمان برای سفر به مصر از مارس (اسفند ماه) تا آوریل (فروردین ماه) و از اکتبر (مهر ماه) تا نوامبر (آبان ماه) است.
در این ایام، آب و هوا نسبتا ملایم است، جمعیت گردشگران کاهش مییابد و در بیشتر ایام هفته، هزینهی هتلها پایینتر است. از مکان های گردشگری مهم این کشور به اختصار می توان به اهرام ثلاثه در شهر باستانی جیزه، دهکده تفریحی غردقه در کناره دریای سرخ، شهر تاریخی اسکندریه در ساحل دریای مدیترانه، اقامتگاه ساحلی شرم الشیخ، هرم خمیده در منطقه دشهور، معبد اقصر در کرانهی شرقی رود نیل، شهر باستانی تِبس، هرم سرخ و ابوالهول بزرگ جیزه اشاره کرد.
جنگنده های نیروی هوایی مصر و ایالات متحده آمریکا بر فراز مجموعه اهرام جیزه
به مانند قسمت های قبل معرفی کشورهای جام جهانی در طرفداری، در این قسمت 10 نکته جالب، شنیدنی و عجیب که شاید کمتر در مورد این کشور شنیده باشید را برایتان بازگو می کنم.
1. هراکلیون شهر گمشده مصری ها
احتمالا در مورد شهرهای افسانه ای همچون آتلانتیس که در گذشته های دور به زیر آب رفته اند و هیچگاه هم پیدا نشده اند، چیزهایی شنیده اید. شهرهایی که بیشتر به افسانه ها و قصه های هزار و یک شب شبیه بودند. تا همین چند سال پیش شهر هراکلیون که توسط یونانی ها Heracleion و توسط مصریان Thonis نامیده می شد، نیز در فهرست همین شهرهای افسانه ای و خیالی جای داشت. هراکلیون تا قبل از اینکه توسط باستان شناس فرانسوی Franck goddio کشف شود به مدت 1200 سال در زیر آب های دریای مدیترانه مدفون بود. این شهر باستانی در 600 سال قبل از میلاد مسیح، یکی از شهرهای مهم و بندری مصر باستان به شمار می رفت که تجارت در آن هم بسیار پررونق بوده است. این شهر باستانی به دلیل زلزله و امواج سهمگین دریا به زیر آب رفت و نزدیک به 1200 سال از دیده ها پنهان ماند. در اکتشافات جدیدی که باستان شناسان در زیر آب انجام داده اند، توانسته اند آثار گرانبهایی از جمله مجسمه بزرگ فرعون مصر، کشتی های شکسته و مقادیر زیادی طلا و نقره پیدا کنند.
تصاویر کشف شهر گمشده مصری (هراکلیون) در زیر آب و پیدا کردن مجسمه فرعون
2. شربت خود را حتما تا آخر بنوشید
مصری ها هم مثل بسیاری از کشورهای دنیا دارای رسوم و قواعد عجیبی هستند. یکی از رسوم عجیب مصری ها، این است که اگر به عنوان مهمان به منزل یک مصری دعوت شدید و به شما شربت تعارف کردند، حتما باید تا آخر این شربت را نوش جان کنید و حتی ذره ای از آن را نیز باقی نگذارید. در کشور مصر رسم بر آن است که اگر مهمان، شربتی که دختران میزبان به او تعارف کرده اند را تا آخر ننوشد و مقداری از آن را نخورده باقی بگذارد، به معنی آن است که دختر میزبان شانس ازدواج را از دست داده و حتی اجازه وصلت و ازدواج با شخص دیگری در آینده را نیز از دست خواهد داد. پس اگر به خانه یک مصری دعوت شدید، حتما تا آخر شربت خود را نوش جان فرمایید.
3. خواندن آهنگ برای نوزادان هفت روزه
در مصر رسم جالبی وجود دارد و آن این است که اگر نوزادی به تازگی به دنیا بیاید و از عمرش هفت روز گذشته باشد، هفت روزگی این نوزاد را جشن می گیرند. در این زمان، مهمانی که به خانه آن ها می آید با صدای بلند آهنگ و ترانه ای برای این نوزاد می خواند. مفهوم اکثر این ترانه ها هم این است که از کودک خواهش می کنند که به حرف های پدر و مادرش گوش کند، همواره فرزندی آرام و لایق باشد و والدین خود را دوست بدارد و به آنها احترام بگذارد. خانواده میزبان هم به میهمانی که این آهنگ را می خواند، شیرینی های محلی خود را تعارف می کنند. در باور مصری هاست که نوزاد این آهنگ ها را گوش کرده و به عنوان الگو در زندگی آینده خود به کار می برد.
رسم آواز خواندن برای نوزادان 7 روزه در کشور مصر
4. زنان در مصر باستان، حقوق برابری با مردان داشتند
زنان در گذشته های دور در کشور مصر و در زمان فراعنه، فقط به عنوان زنان خانه دار به رسمیت شناخته نمیشدند. آنها وظایف خانه داری را انجام میدادند، اما آزاد بودند هرجای دیگری کار کنند و داراییهای خودشان را داشته باشند. برخلاف زنان یونان باستان که شهروند در نظر گرفته نمیشدند، زنان مصر باستان بدون سرپرستی مردان هم میتوانستند زندگی کنند. جالب است بدانید آن ها اولین بار طلاق را به وجود آوردند، به دادگاه می رفتند و به عنوان اعضای هیئت منصفه فعالیت می کردند. زنان مصر باستان، مجبور به ازدواج نمیشدند و میتوانستند حرفه خود را دنبال کنند. با این حال، بیشتر مشاغل برتر در دست مردان بود. درصد کمی از زنان می توانستند این سقف شیشه ای را بشکنند و به مقام روحانی، کاتب و فرعون برسند. آن ها در آن دوران حتی به عنوان پزشک نیز انتخاب می شدند و قدیمیترین مدرکی که از یک زن پزشک در این کشور وجود دارد، مربوط به زنی به نام Merit Ptah است که پنج هزار سال پیش در مصر زندگی میکرد. در اصل، مصر باستان اولین منطقهای در دنیا شناخته می شود که هزاران سال قبل از جوامع غربی به زنان قدرت و آزادی داد.
مجسمه Merit Ptah اولین پزشک زن مصر باستان
5. نیروز جشن ملی مصر
هر ساله با شروع فصل بهار و طغیان های رودخانه نیل، مصریان جشنی به نام نیروز را برگزار می کنند. نیروز دقیقا از جشن نوروز ایرانیان باستان الگو گرفته و محققان تاریخ مصر بر این باورند که این جشن را داریوش بزرگ، پادشاه هخامنشی ایرانیان به مصر انتقال داده است. این سنت زیبا در مصر، همراه با افروختن آتش و پاشیدن آب بر روی یکدیگر همراه است. این آیین باستانی، بسیار در بین مصریان محبوب بوده و حتی حکومت هایی که در سالیان قبل در مصر حکومت می کردند، درصدد برآمدند تا جلوی این جشن باستانی را بگیرند، که البته تمامی سعی آن ها هم ناموفق بود. در این روز، مصریان بهترین تبریک های خود را به یکدیگر ابراز می کنند و شعرا نیز بهترین اشعارشان را در رقابت با یکدیگر میسرآیند.
6. گربه ها در مصر مقدسند
در باور مصریان گربه ها از مقام و ارجحیت خاصی برخوردار هستند که این باور، ریشه در فرهنگ مصر باستان داشته و تا الان هم این باور در مصریان وجود دارد. در مصر باستان گربهها مورد پرستش مصریان بودهاند، چون در آن زمان اقتصاد مصر بر پایه کشاورزی و مزارع غلاتی بود که در ساحل و در امتداد رودخانه نیل قرار داشتند. گربهها به دلیل توانایی که در پایین نگهداشتن جمعیت جوندگانی که خسارات بسیار زیاد به این مزارع وارد میساختند، مورد احترام بودند. احترام گربه ها در مصر باستان تا حدی بوده که پس از مرگ صاحبان خود، به همراه آن ها مومیایی شده تا در جهان دیگر نیز گربه ها مراقب صاحبان خود باشند. شاید برایتان جالب باشد که گربه ها در زمان رومی ها از طریق مصر به اروپا آورده شدند، هر چند در قرون وسطی اروپایی ها بر خلاف مصری ها گربه ها را شوم می دانستند.
7. مصر بخشی از شاهنشاهی ایران
کشور مصر در زمان هخامنشیان در سال 524 قبل از میلاد بخشی از امپراتوری ایران به شمار می رفت. در این سال امپراتوری ایران به فرماندهی کمبوجیه پسر کوروش به سمت مصر لشکرکشی کرد و پسامتیخ سوم پادشاه و فرعون آن روزگار مصر را شکست داد و مصر را جزیی از قلمروی ایران باستان گردانید. مصر در زمان هخامنشیان و حتی در دوره ساسانی (در عهد خسرو پرویز و به مدت ده سال) در واقع ایالتی (ساتراپ) از ایالت های ایران به شمار می رفت. از جمله خدمات و آثار بزرگ از ایرانی ها که در مصر تا به الان هم به یادگار مانده کانال مشهور سوئز است که برای نخستین بار از سوی ایرانیان در مصر کنده و راهاندازی شد.
قلمرو امپراتوری هخامنشیان در 524 قبل از میلاد
8. کلئوپاترا زیباترین فرمانروای جهان
یکی از شخصیت هایی که مصریان از داشتن آن به خود می بالند ملکه و در اصل فرمانروای باستانی آن ها کلئوپاترا است. کلئوپاترا فراتر از مصر بوده و شخصیتی جهانی دارد که به عنوان یکی از شخصیتهای مشهور در فرهنگ غربی ها باقیماندهاست. کلئوپاترا به گفته مورخان رومی و مصری زیبایی خیره کننده ای داشته و در اغلب تصویرسازیها وی را تسخیر کننده، متوالی قلب قدرتمندترین مردان جهان بر می شمردند. او درگیر رابطهای نامشروع با ژولیوس سزار فرمانروای روم شد که همین رابطه او را در رسیدن به تاج و تخت و استحکام بخشیدن به قدرتش یاری بخشید. البته پایان کار این فرمانروای زیبای مصری ها بسیار تلخ است و او به آیین سنتی فراعنه توسط یک مار کبری گزیده و خودکشی کرد تا آخرین فرعون مصری-یونانی نیز اینگونه به صفحات تاریخ بپیوندد. یاد او در بسیاری از آثار هنری و ادبی، از جمله تراژدی آنتونیوس و کلئوپاترا اثر شکسپیر، اپرای کلئوپاترا اثر ژول ماسنه و فیلم کلئوپاترا ساخته شده در سال ۱۹۶۳ زنده نگه داشته شده است.
کلئوپاترا آخرین فرعون مصر- یونانی
9. سرزمینی که متعلق به هیچ کسی نیست
در این کره خاکی و در بین خشکی های دنیا، تنها یه نقطه وجود دارد که کسی ادعایی بر آن ندارد و در واقع متعلق به هیچ کسی نبوده و کسی هم حق کنترل بر آن را ندارد. در مرز میان مصر و سودان، منطقه ای به نام بئر طویل به مساحت 2060 کیلومتر مربع وجود دارد که هیچ کدام از این کشورها، ادعای مالکیت آن را ندارند! این منطقه البته چیزی جز دشت و کویر نیست. منطقه ای بسیار بکر که فقط چندین قبیله چادرنشین در آن زندگی می کنند. فرم خاص جغرافیایی آن به شکلی است که به آن مثلث بئر طویل هم می گویند. دلیل اینکه کسی ادعایی بر این منطقه ندارد، به سال 1899 و دولت وقت بریتانیا برمی گردد. بریتانیا به خاطر قبایل ساکن در آن، در آنجا مرزی اداری، به وجود آورد که حاصل این کار، به وجود آمدن منطقهای بدون حکومت به نام بئر طویل شد. منطقهای آزاد که متعلق به هیچ کشوری نشد. در این سرزمین نه ایستگاه قطاری هست و نه باند فرودگاهی و برای رفتن به آنجا، باید به همراه یک راهنما با اتوبوس و یا اتومبیل بروید.
منطقه بئر طویل در مرز مصر و سودان
10 . ابوالهول نگهبان مصری ها
در آخرین دقایق سفرمان به مصر در طرفداری، حیفم آمد که از غول سنگی و یکی از آثار شگفت انگیز تمدن مصری ها برای شما نگویم و آن هم چیزی جز، مجسمه غول پیکر ابوالهول نیست. ابوالهول بزرگ جیزه، تندیسی از سنگ آهک است که صورتی انسانی با بدنی به شکل شیر دارد. این تندیس بزرگترین ساخته سنگی به دست انسان است که 73.5 متر طول، 6 متر عرض و بیش از 20 متر ارتفاع دارد. طبق افسانه ها، ابوالهول این موجود افسانهای، هر روز با طلوع آفتاب معمایی را طرح می کرد و کسانی را که تا غروب موفق به حل آن نمیشدند، می كشت. او در نظر مصریان مظهر آفتاب محسوب می شد. بدنه ابوالهول از سنگ صخره ای خالص و یک تکه تراشیده شده است. تراش صخره اى به این شکل، برای دستگاهای تراش مدرن امروزی نيز دشوار است. از قدمت ساخت ابوالهول هنوز اطلاعات کافی در دسترس نیست ولی برخی از مورخان عمر آن را 2500 سال قبل از میلاد می دانند. مصری ها ابوالهول را نگهبان خود می دانستند و یکی از جاذبه های مهم توریستی کشور مصر به شمار می رود.
معرفی اجمالی مصر