برگرفته از مقاله حمیده کریمی
۱۸. ورزشگاه جوزپه مه آتزا (Giuseppe Meazza)، میلان، ایتالیا
ظرفیت: ۸۰,۰۱۸ نفر
ورزشگاه تیمهای اینترمیلان و آثمیلان
این ورزشگاه که با عنوان سن سیرو نیز شهرت دارد، بزرگترین ورزشگاه کشور ایتالیا و یکی از بزرگترین ورزشگاههای اروپا است. این ورزشگاه میزبان بازیهای دو تیم پرطرفدار آثمیلان و اینترمیلان است. به علاوه این استادیوم، یکی از قدیمیترین ورزشگاههای این فهرست محسوب میشود. تاریخ شروع ساخت آن به سال ۱۹۲۵ میلادی باز میگردد.
۱۷. ورزشگاه مونومنتال (Monumental)، لیما، پرو
ظرفیت: ۸۰,۰۹۳ نفر
ورزشگاه تیم Universitario de Deportes
این ورزشگاه بزرگترین استادیوم آمریکای جنوبی است. قارهای که به علاقه به فوتبال شهرت دارد. این ورزشگاه از سال ۲۰۰۰ که ساخت آن به پایان رسیده، میزبان تعدادی از بازیهای مقدماتی جام جهانی و برخی از بازیهای ملی بوده است.
۱۶. استادیوم شاه عالم، شهر شاه عالم، مالزی
ظرفیت: ۸۰,۳۷۲ نفر
ورزشگاه تیم Selangor FA
ورزشگاه شاه عالم، یکی از بزرگترین ورزشگاههای قارهی آسیا است. از این ورزشگاه برای برگزاری مسابقات کارتینگ نیز استفاده میشود که این مسابقات را رانندهی قهرمان فرمول آسیا Ng Wai Leong برگزار میکند.
۱۵. استادیوم لوژنیکی (Luzhniki)، مسکو، روسیه
ظرفیت: ۸۱,۰۰۰ نفر
ورزشگاه ملی روسیه
این ورزشگاه تنها استنادیوم این فهرست است که به دلیل آب و هوای ناملایم مسکو، دارای چمن مصنوعی است. در سال ۱۹۸۲ حادثهی ازدحام جمعیت در ورزشگاه منجر به کشته شدن ۶۶ نفر شد. این ورزشگاه برای برگزاری بازیهای جام جهانی ۲۰۱۸ در حال بازسازی است.
۱۴. استادیوم سانتیاگو برنابئو، مادرید، اسپانیا
ظرفیت: ۸۱,۰۴۴ نفر
ورزشگاه تیم ملی اسپانیا و رئال مادرید
این ورزشگاه که میزبان ثروتمندترین باشگاه فوتبال دنیا است در سال ۱۹۴۴ گشایش یافته و از آن زمان تا کنون میزبان برگزاری مسابقات فوتبال در بالاترین سطح ممکن بوده است. فلورنتینو پرز، رئیس فعلی باشگاه رئال مادرید زمانی گفته بود که ما میخواهیم سانتیاگو برنابئو را به بهترین استادیوم فوتبال دنیا تبدیل کنیم. او زمانی که این مسئولیت را بر عهده گرفت، ارتقای ورزشگاه را در الویت برنامههای خود قرار داد.
۱۳. استد دو فرانس (Stade de France)، پاریس، فرانسه
ظرفیت: ۸۱,۳۳۸ نفر
میزبان بازیهای تیم ملی فرانسه
این ورزشگاه تنها استادیومی است که میزبان فینال جام جهانی فوتبال و راگبی بوده است. تیم ملی فرانسه در سال ۱۹۹۸ در همین ورزشگاه قهرمان جام جهانی شد. مانند بسیاری از ورزشگاههای این فهرست، استد دو فرانس نیز زمانی که مسابقهای در آن برگزار نشود، میزبان بزرگترین رویدادهای موسیقی است.
۱۲. استادیوم سیگنال ایدونا پارک (Signal Iduna Park)، دورتموند، آلمان
ظرفیت: ۸۱,۳۵۹ نفر
میزبان بازیهای تیم بورسیا دورتموند
این ورزشگاه که در آلمان با نام وستفالناستادیون (Westfalenstadion) نیز شناخته میشود تا سال ۲۰۲۱ برای اهداف تجاری و حمایتهای مالی رسما سیگنال ایدونا پارک نامیده میشود. بازگشایی آن در سال ۱۹۷۴ بود و امروزه این ورزشگاه میزبان بازیهای یکی از موفقترین باشگاههای فوتبال آلمان است.
۱۱. ورزشگاه ANZ، استرالیا
ظرفیت: ۸۳,۵۰۰ نفر
میزبان بازیهای تیم ملی استرالیا
ساخت این ورزشگاه که در میان اهالی با نام استادیوم المپیک شناخته میشود در سال ۱۹۹۹ به پایان رسیده و یکی از ورزشگاههای اصلی بازیهای المپیک ۲۰۰۰ بوده است. از آن تاریخ به بعد این استادیوم میزبان بازیهای زیادی بوده است که از میان آنها میتوان بازیهای مقدماتی جام جهانی را نام برد.
۱۰. استادیوم برجالعرب، اسکندریه، مصر
ظرفیت: ۸۶,۰۰۰ نفر
میزبان بازیهای تیم ملی مصر
این استادیوم دارای یک هتل با ظرفیت ۲۰۰ نفر است که به منظور پذیرایی از تیمهای مهمان طراحی شده است. پیست دوی اطراف زمین نیز برای برگزاری رویدادهای ورزشی تابستانی در نظر گرفته شده است.
۹. استادیوم ملی بوکیت جلیل (Bukit Jalil)، کوالالامپور، مالزی
ظرفیت: ۸۷,۴۱۱ نفر
میزبان بازیهای تیم ملی مالزی
این ورزشگاه که در ابتدا برای برگزاری بازیهای کشورهای مشترکالمنافع در سال ۱۹۹۸ ساخته شده بود، میزبانی بازیهای جام ملتهای آسیا را نیز بر عهده داشت.
۸. استادیوم گلورا بونگ کارنو (Gelora Bung Karno)، جاکارتا، اندونزی
ظرفیت: ۸۸,۰۸۳ نفر
میزبان بازیهای تیم ملی اندونزی
ساخت این ورزشگاه که به اختصار، استادیوم GBK نامیده میشود، در سال ۱۹۶۲ به پایان رسید. بخشی از بودجهی مورد نیاز برای ساخت این ورزشگاه با وامهایی از جانب شوروی تامین شده است. بسیاری از تیمهای بزرگ دنیا در تورهای آسیایی خود، بازیهایی در این ورزشگاه برگزار کردهاند.
۷. استادیوم ومبلی (Wembley)، لندن، انگلستان
ظرفیت: ۹۰,۰۰۰ نفر
میزبان بازیهای تیم ملی انگلستان
این ورزشگاه بین سالهای ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۷ با هزینهای معادل ۷۵۷ میلیون پوند (۱/۱ میلیارد دلار) بازسازی شده است. طاق این ورزشگاه از فواصل دور قابل دیدن است. زمانی که این ورزشگاه میزبان بازیهای فوتبال نباشد به محل برگزاری کنسرتهای بزرگ و مشهور تبدیل میشود.
۶. استادیوم رز بول (Rose Bowl)، پاسادینا، آمریکا
ظرفیت: ۹۲,۵۴۲ نفر
میزبان بازیهای مقدماتی و مسابقات نمایشی
این ورزشگاه مشهورترین و بزرگترین استادیوم فوتبال در آمریکا است. فینال جام جهانی ۱۹۹۴ و بسیاری از بازیهای مقدماتی در این ورزشگاه برگزار شده است.
۵. استادیوم FBN، ژوهانسبورگ، آفریقای جنوبی
ظرفیت: ۹۴,۷۳۶ نفر
میزبان بازیهای تیم ملی آفریقای جنوبی و تیم کایزر چیف (Kaizer Chiefs)
این ورزشگاه که با نام ساکر سیتی (Soccer City) نیز شناخته میشود در سال ۱۹۸۹ ساخته شد و بعدا برای برگزاری بازیهای جام جهانی ۲۰۱۰ بازسازی شده است. مراسم یادبود ملی نلسون ماندلا، نخستین رئیسجمهور سیاهپوست این کشور و رهبر مبارزه با آپارتاید با حضور دههزار نفر از مردم آفریقای جنوبی و با حضور دهها رهبر از کشورهای جهان در این ورزشگاه برگزار شد.
۴. استادیوم آزادی، تهران، ایران
ظرفیت: ۹۵,۲۲۵ نفر
میزبان بازیهای تیم ملی ایران و تیمهای استقلال و پرسپولیس
این ورزشگاه در سال ۱۹۷۳ افتتاح شد. این استادیوم یکی از ورزشگاههای اصلی برگزاری بازیهای المپیک ۱۹۸۴ بود که در نهایت در آمریکا برگزار شد. معماری این ورزشگاه به نحوی است که موجب افزایش صدای تماشاچیان میشود که لرزه بر اندام بازیکنان تیم مهمان میاندازد.
۳. استادیوم آزتیکا (Azteca)، مکزیکوسیتی، مکزیک
ظرفیت: ۹۵,۵۰۰ نفر
میزبان بازیهای تیم ملی مکزیک و تیم کلوب آمریکا
این ورزشگاه، اولین استادیومی است که میزبان دو فینال جام جهانی بوده است. به علاوه، این ورزشگاه میزبان مسابقهای بوده که دیهگو مارادونا گل معروف خود یعنی «دست خدا» را در بازی نیمه نهایی جام جهانی ۱۹۸۶ به ثمر رساند. نام آزتیکا برای ادای احترام به آزتکها از میراث فرهنگی شهر مکزیک گرفته شده است.
۲. استادیوم نیوکمپ، بارسلون، اسپانیا
ظرفیت: ۹۹,۳۵۴ نفر
میزبان بازیهای تیم بارسلونا
دومین باشگاه فوتبال ثروتمند دنیا در دومین استادیوم بزرگ فوتبال دنیا بازی میکند. طرفداران تیم در سال ۲۰۰۰ در یک نظرسنجی شرکت کردند و نام نیوکمپ را برای این ورزشگاه انتخاب کردند. این ورزشگاه تا پیش از این نظرسنجی، استادیوم بارسلونا نامیده میشد.
۱. استادیوم رانگرادو می دی (Rungrado May Day)، پیونگ یانگ، کره شمالی
ظرفیت: ۱۵۰,۰۰۰ نفر
میزبان بازیهای تیم ملی کرهی شمالی
ورزشگاه بزرگ می دی کرهی شمالی زمانی که برای برگزاری بازی فوتبال مورد استفاده قرار نگیرد، محل برگزاری مراسم حکومتی و دولتی است. گزارشها حاکی از آن است که از این ورزشگاه بهعنوان محل اعدام چند تن از فرماندهان نظامی کرهی شمالی به جرم توطئه و سوءقصد به مقامات دولتی استفاده شده است.