بی خوابی یک بیماری بسیار شایع است که پیامد های عمیق و گسترده ای برای سلامت جسمی و روانی، بازدهی در محل کار، روابط بین افراد، پرورش فرزند و کیفیت کلی زندگی به همراه دارد. البته ارزیابی آن متفاوت است. پیش از این اثبات شده که، حداقل 10 درصد از جمعیت آمریکا (حدود 20 میلیون بزرگسال) مشکلاتی در مسئله خواب ماندن و یا به مشکل خوردن در روز، مانند خواب آلودگی مفرط و خستگی دارند که به منجر به نارضایتی بدن مثل سردرد مداوم و درد گردن می شود. علاوه بر آن، بار اقتصادی به طور کلی از نظر سودمندی، بسیار پایین آمده است. غیبت در محل کار و اتفاقاتی که در کار رخ می دهد به طور مستقیم با بی خوابی مرتبط است. در سال 2011 اعلام شد، 31 میلیارد دلار بابت بی خوابی از بین رفته است. با وجود این هزینه های سرسام آور، بی خوابی همچنان جزء عواملی گریزان مشخص شده که اغلب ناشناخته می باشد و اگر درمان نشود، نیازمند یک راه حل موثر برای فرد مبتلا شده است.
پیامد های بی خوابی به صورت گسترده احساس می شود. در افراد مسن، نرخ فروش داروی های خواب آور و آرامش بخش برای درمان بی خوابی، بسیار تعجب آور است. که از عوامل آن می توان به کاهش اوقات فراغت و فعالیت بدنی اشاره کرد که همزمان می تواند موجب افسردگی طولانی مدت و نداشتن لذت و خوشحالی در زندگی شود.
علاوه بر آن گفته می شود، بی خوابی در افرادی که مبتلا به PTSD (اختلال استرسی پس از ضایعه روانی شدید) هستند از 60 تا 70 درصد بیشتر است که می تواند سرآغاز یک مداخله و یا خودکشی شود. به خصوص کسانی که مبتلا به PTSD ناشی از جنگ هستند، این مشکل در آنها بسیار شایع است. شیوع این بیماری و توام بی خوابی در فرد مبتلا شده، می تواند منجر به استفاده از مواد مخدر شود.
گزارش شده، کسانی که دچار بی خوابی مزمن هستند، چهار برابر بیشتر در رابطه و ازدواجشان به مشکل می خورند. یک بررسی جالب در سال 2011 نشان داد، بی خوابی در زنان به طور قابل توجهی باعث اختلاف بسیار منفی با همسر خود می شود در حالی که بی خوابی در مردان، هیچ تاثیری بر درگیری ها در رابطه ندارد.
از نگرانی های بزرگ، تاثیر بی خوابی والدین بر فرزندان است. فرزندان جوان و نوجوانی که پدر و مادری با بی خوابی های مزمن دارند، به میزان قابل توجهی دچار افسردگی و یا مشکلات رفتاری می شوند. میزان اندیشه به خودکشی، برنامه ریزی برای خودکشی و اقدام به خودکشی در نوجوانان و یا کودکانی که خانواده شان دچار بی خوابی هستند در مقایسه با نوجوانی که والدینش هیچ علائم بی خوابی ندارند، بسیار بالاتر است. همچنین گزارش شده، میزان کودکانی که مبتلا به ADHD (بیش فعالی و کم توجهی)، افسردگی و مصرف الکل هستند در کودکانی که با والدینی که علائم بی خوابی دارند، رشد می کنند، بسیار بیشتر است.
زمان تاثیر قابل ملاحظه ای در افراد دارد. کسانی که پنج ساعت و یا کمتر می خوابند، دچار اختلالات روحی و روانی می شوند. پیش از این آزمایش شده که جوانانی که 17 ساعت بیداری متوالی دارند عملکرد سطح الکل خونشان به هیچ وجه با یک آدم بالغ قابل مقایسه نیست! همچنین گفته شده، مصرف دارو های آرامبخش و خواب آور با افزایش سه برابری همراه شده و این یکی از علل مرگ و میر است.
در میان بیمارانی که مبتلا به سرطان هستند، بی خوابی می توانند به راحتی عاجزکننده باشد. تنها شیمی درمانی و معالجات تهاجمی می تواند به بهبود کلی سیستم ایمنی بدن کمک کند. علاوه بر آن، مرگ در افرادی که دچار بیماری قلبی و مبتلا به بی خوابی هستند 45 برابر بیشتر از افرادی که از همان دسته اند.
همچنین، اعتیاد به مواد مخدر و مصرف بیش از اندازه الکل، در بروز علائم بی خوابی بسیار در ارتباط است. نداشتن خواب کافی، فرد را باعث می کند، دست به رفتارهایی ریسک پذیرانه مانند استفاده از مواد مخدر بزند. خواب ناکافی ممکن است چهار برابر بیشتر فرد را در معرض خطر ابتلا به سرما خوردگی قرار دهد و باعث کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن در برابر مرض هایی مانند آنفلوانزا، اوریون و... می شود.
خسارت های اقتصادی، جسمی، عاطفی و اجتماعی حاصل از بی خوابیِ مزمن بسیار گیج کننده است و تشخیص و درمان این بیماری بسیار ضروری می باشد.