طرفداری- با آغاز به كار گواردیولا در مونیخ دوستداران فوتبال در انتظار رقم خوردن دورانی بزرگ و درخشان بودند كه حال بعد از گذشت سه سال بنا به تصمیم گواردیولا چنین دورانی در پایان فصل جاری به پایان خواهد رسید، دورانی كه شاید در انتهای این فصل بیشتر می توان در مورد چگونگی آن بحث نمود. این سرمربی اسپانیایی با این وجود در زمان حضور خود در بوندسلیگا تاثیرات بسیار زیادی بر این رقابت ها داشته كه كمتر مربی بزرگی پیش از این با وی در این زمینه قابل قیاس است.گواردیولا و ایده اش از فوتبال با تصاحب توپ مقتدرانه با بحث های زیادی در فوتبال آلمان به همراه بوده اند، بحث هایی كه به خاطر افكار یورگن كلوپ و شیوه پرسینگ وی در فوتبال آغاز شده بودند با آمدن گواردیولا شدت بیشتری یافتند و در واقع با حضور گواردیولا در بوندسلیگا مباحث تاكتیكی به سرعت فضای فوتبال آلمان را تحت تاثیر خود قرار دادند.
لوئیز فن خال آغازگر پروسه پیشرفت بایرن مونیخ
مونیخی ها بعد از تجربه دورانی موفقیت آمیز با هدایت یوپ هاینكس، ادامه پروسه پیشرفت خود را به صورت منطقی به پپ گواردیولا سپردند، پروسه ای كه در سال 2009 با جذب لوئیز فن خال آغاز شده بود، این ژنرال هلندی در دوران حضورش در مونیخ تا سال 2011 در واقع ایده های ساختارگرایانه در فوتبال نظیر تصرف مناطق مختلف زمین و همچنین به گردش درآوردن با حوصله توپ را پیاده نمود، ایده هایی كه بعد از شكست لوئیز فن خال به خاطر برخی اختلافات و فلسفه متعصبانه او توسط پپ گواردیولا به صورت كامل تری دنبال شد و سبب گردید تا مونیخی ها از سال 2013 به بعد به سطح جدیدی از كیفیت در فوتبال برسند. با این وجود ایده های سرمربی اسپانیایی بیشتر مواقع مورد انتقاد قرار داشته اند.
گواردیولا همواره در مقابل اتهامات وارد شده در خصوص ترجیح او به بهره گیری از فوتبال تیكی تاكای خسته كننده از خود دفاع كرده است، این فیلسوف اسپانیایی فوتبال در این باره در بیوگرافی خود به نام "آقای گواردیولا" مدعی شده:"توپ را باید با هدف مشخصی در زمین بین بازیكنان تیم خودی نگه داشت، هدفی كه باید به نزدیك شدن به دروازه حریف و ایجاد خطر بر روی دروازه حریف منجر گردد." ایده ای كه بیشتر متقدین از آن به عنوان به حركت درآوردن بی هدف توپ نام می برند در حقیقت همان فوتبال "موقعیت محور" مورد نظر گواردیولا است كه در قدم اول به این معنی است كه باید شاگردن او در هر شرایطی بخش مشخصی از زمین بازی را به تصرف خود درآورند. این كه چه منطقه ای از زمین می بایست توسط بازیكنان گواردیولا به تصرف درآید به موقعیت توپ بستگی دارد و چون توپ در زمان بازی دائم در حال حركت است، كل تیم نیز به صورت یك واحد می بایست در حركت و تكاپو باشد.
گواردیولا و فهمی پیچیده از فوتبال
در دو سال و نیم گذشته هواداران بایرن مونیخ نیز به تفاهمی خوب از این فوتبال متفكرانه و صبورانه دست یافته اند، در فوتبال آلمان همچنان پرسینگ فشرده و تغییر مكان سریع بازی طرفداران بسیاری دارد و همین مسئله سبب شده تا گواردیولا نیز تغییری در افكار و فلسفه فوتبالی خود در جهت بهبود و منطبق سازی با فوتبال آلمان به وجود آورد. تیم های بوندسلیگایی در این سال ها بیشتر با تاكتیك ها و تركیب هایی به طور كامل دفاعی مقابل بایرن مونیخ قرار گرفته اند و گواردیولا هر هفته با تغییر سیستم و آرایش تیم خود پاسخی مناسب به چیدمان های محافظه كارانه همكاران بوندسلیگایی خود داده است، به طوری كه وی با به دست آوردن 46 امتیاز از 51 امتیاز ممكن در بازی های رفت این فصل از بوندسلیگا، موفق شد ركورد جدیدی را به نام خود و بایرن مونیخ به ثبت رساند.
گوردیولا در مونیخ اصراری بر اجرای همیشگی تاكتیك هایی نظیر دفاع سه نفره تهاجمی، نقش داوید آلابا به عنوان لیبرویی در كناره های زمین و یا حضورمدافعین كناری در میانه میدان نداشته است، چون این سرمربی اسپانیایی نمی خواهد به عنوان پیشرویی در ایده های جدید و ناب فوتبالی شناخته شود، در واقع گواردیولا از این ایده های جدید تنها به این دلیل بهره می برد چون فهمی دشوارتر و پیچیده تر از فوتبال نسبت به سایر مربیان دارد.
ناكامی در لیگ قهرمانان اروپا
با این وجود فهم پیچیده گواردیولا برای مونیخی ها منجر به دو شكست بزرگ در مرحله نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا شده است. در سال 2014 دوئل وی با كارلو آنچلوتی جانشین خود و سرمربی وقت رئال مادرید به شكستی تحقیر آمیز در آلیانس آره نا تبدیل شد، چون تاكتیك های پیچیده گواردیولا در آن رویارویی به اشتباهی بزرگ بدل گشتند.در دیدار نیمه نهایی دو فصل قبل لیگ قهرمانان اروپا مونیخی ها با وجود ارائه عملكردی مقتدرانه شكستی 0:1 را در برنابئو تجربه كردند در بازی برگشت در مونیخ اما گواردیولا برای تیم خود چیدمان عجیب 4-2-4 را برگزید، با چنین سیستمی شاگردان وی كنترل بازی در میانه میدان را به طور كامل به حریف مادریدی خود واگذار نمودند كه این ایده شكست 0:4 تلخی را برای مونیخی ها به ارمغان آورد.
یك سال بعد بایرن مونیخ در همین مرحله به مصاف بارسلونا رفت، گواردیولا در آن مقطع از فصل بازیكنان تاثیرگذار زیادی را به دلیل مصدومیت در اختیار نداشت، با این وجود وی باز هم با تركیبی عجیب، سیستمی پیچیده را مقابل لیونل مسی و یارانش به آزمایش گذاشت كه نتیجه ای جزء شكت 0:3 در بازی رفت برای مونیخی ها به همراه نداشت. نتیجه ای كه به عدم راهیابی بایرن مونیخ به فینال برلین منجر گردید. بعد از این بازی متقدین شیوه مربی گری پپ گواردیولا، وی را به شارلاتانیسم متهم نمودند و اعتقاد داشتند كه وی با توجه به برخورداری از كادری با كیفیت تنها می تواند بوندسلیگا را فتح نماید و در رویارویی با حریفان بزرگ اروپایی به طور مرتب تنها شكست می خورد.
تفاوت ها با آنچلوتی
سران باشگاه بایرن مونیخ در روزهای اخیر در حالی كارلو آنچلوتی را به عنوان سرمربی جدید خود برگزیده اند كه وی از نقاط مشترك اندكی با پپ گواردیولا برخوردار است، به طوری كه برخی این سرمربی ایتالیایی و شیوه مربی گری او را حتی "آنتی گواردیولایی" می شناسند، چون كارلو آنچلوتی همانند یوپ هاینكس مصلحت گرایی در دنیای فوتبال محسوب می گردد، وی در واقع یك فرصت طلب تاكتیكی است كه از قابلیت های ستاره های كادر خود با طراحی سیستمی تنها به نفع تیم بهره می برد.
در تابستان 2016 دوران حضور گواردیولا در مونیخ به پایان خواهد رسید و حال با حضور آنچلوتی این امكان وجود دارد كه تاثیر و نفوذ افكار و ایده های گواردیولا در فوتبال آلمان و حتی بایرن مونیخ زودتر از حد انتظار كم رنگ و كم رنگ تر گردد.