طرفدارى- ويلم فن هانگم بازيكن سابق باشگاه فاينورد روتردام به خوبى از تاثيرات شگرف ارنست هاپل سرمربى اين تيم بر فوتبال زيبادى هلند در دهه هفتاد ميلادى ياد مى كند:
ارنست هاپل بهترين بود، او با فلسفه فوتبالى خود بسيار جلوتر از زمان خويش حركت مى كرد. تاثيرات فراوان وى بر توتال فوتبال هلندى هرگز قابل چشم پوشى نيست. او با ايده ها، هوش و رفتار خود معلم فوتبال و انسانى بى نظير بود.
ويلم فن هانگن بازيكن سابق فاينورد كه به نوعى يوهان كرايوف اين باشگاه نيز محسوب مى گردد ارنست هاپل را همچنين تاثيرگذارترين شخصيت در دوران بازيگرى و همچنين مربى گرى خود و بسيارى از بازيكنان هلندى هم نسل خود مى داند، سرمربى اتريشى نوآورى كه توانست فاينورد را در دهه هفتاد ميلادى با دو بار قهرمانى در ليگ هلند، يك قهرمانى در جام حذفى، به عنوان اولين تيم هلندى به فتح ليگ قهرمانان اروپا و همچنين قهرمانى در جام باشگاه هاى جهان برساند و اين تيم را به غول بزرگى در فوتبال اروپاى اوايل دهه هفتاد ميلادى بدل سازد.
ارنست هاپل در بيست و نهم نوامبر سال 1925 در وين متولد شد و در سن هفده سالگى فوتبال خود را با پيوستن به تيم راپيدوين آغاز نمود و شش قهرمانى در رقابت هاى ليگ اتريش را با اين تيم جشن گرفت، در سال 1951 وى همچنين با راپيد وين در رقابت هاى جام سنترو كه به نحوى ليگ قهرمانان اروپا بعد ها جانشين آن شد به قهرمانى رسيد. درخشش اين مدافع به حدى بود كه حتى رئال مادريد نيز مايل به جذب وى شده بود، اما به دليل قانونى در فدراسيون فوتبال اتريش كه خروج بازيكنان زير بيست و هشت سال از فوتبال اين كشور ممنوع كرده بود، انتقال وى به مادريد هرگز عملى نشد. وى همچنين عضوى از تيم ملى اتريش در جام جهانى 1954 سوئيس محسوب مى گرديد كه به مقام سومى اين رقابت ها دست يافت. اتريش پيش از آغاز اين رقابت ها از مدعيان كسب عنوان قهرمانى به حساب مى آمد، اما در مرحله نيمه نهايى، اين تيم مقابل آلمان فاتح رقابت متحمل شكست سنگيت 1:6 شد و از رسيدن به فينال باز ماند.
بعد از اين باخت مطبوعات كشور اتريش ارنست هاپل را متهم اصلى اين آبروريزى قلمداد نمودند و حتى به وى اتهاماتى را مبنى بر دريافت رشوه براى شكست وارد كردند و اين اتهامات سبب شد كه وى در بازى رده بندى اين رقابت ها در تركيب تيم حضور نيابد. چنين اتهاماتى حتى باعث گرديد كه وى به مدت سه سال از حضور در تيم ملى اتريش صرف نظر نمايد و تنها در سال 1957 اين تيم را در راه حضور در جام جهانى 1958 سوئد همراهى نمود. وى حتى به همين دليل تيم محبوب خود راپيد وين را به مقصد ريسنگ پاريس ترك نمود و براى يك سال در اين تيم فرانسوى حضور داشت، اما بعدها دوباره به تيم راپيد وين بازگشت. هاپل اما همواره چنين ادعاها و اتهامات به اثبات نرسيده از سوى مطبوعات در زمينه دريافت رشوه را تكذيب نمود و به همين دليل او حتى در دوران مربى گرى خود نيز هرگز از رابطه خوبى با نمايندگان رسانه هاى گروهى و مطبوعات برخوردار نبوده است.
هاپل بعد از دوران فوتبال خود براى مربى گرى راهى هلند شد و در سن سى و شش سالگى هدايت تيم شهر دن هاگ اين كشور را بر عهده گرفت و توانست خيلى سريع اين تيم را به فتح جام حذفى هلند برساند و بعدها با عملكرد خود در اين تيم توانست به سمت مربى گرى فاينورد يكى از سه مثلث قدرت فوتبال اين كشور دست يابد. محبوبيت ارنست هاپل تنها محدود به موفقيت هاى وى نمى شوند، بلكه استايل جذاب و شيوه منحصر به فرد بازى تيم هاى تحت هدايت او چنين محبوبيتى را براى وى به ارمغان آورده بودند.
ارنست هاپل را مى توان الگوى مربيان طرفدار سيستم تهاجمى فوتبال مدرن امروزى محسوب نمود، پرسينگ از زمين حريف يكى از مهمترين مشخصات تيم هاى هاپل محسوب مى گرديدند كه او از آن به عنوان "دفاع تهاجمی" ياد مى نمود، موضوعى كه به توان بالاى بدنى و فيزيكى بازيكنان نياز داشت، براى رسيدن به چنين هدفى وى تمرينات بسيار سنگين و طاقت فرسايى براى بازيكنان خود در نظر مى گرفت و براى نمونه آنها را مجبور مى نمود تا در تابستان با لباس ها زمستانى در تمرينات تيمى شركت نمايند. از ديگر نشانه هاى "سيستم هاپل" مى توان به تله آفسايد اشاره نمود كه كمتر در فوتبال دهه هفتاد مورد توجه مربيان قرار مى گرفت. ارنست هاپل همچنين براى تيم خود در هر لحظه از بازى و بسته به شرايط ديدار تاكتيكى و چيدمانى خاص در نظر مى گرفت و امكان داشت در يك بازى تيم او با چند سيستم متفاوت در ميدان ديده شود.
ارنست هاپل طرفدار فوتبال تمام هجومى بود و به همين خاطر وى در برخى از زمان هاى بازى علاوه بر پرسينگ از زمين حريف در هنگام حمله نيز آرايش تيم خود را به چيدمان تمام هجومى 5-3-2 تغيير مى داد و براى تيم خود به نوعى يك "ليبروى ساكن" در نظر مى گرفت كه موضوعى منحصر به فرد در فوتبال دهه هفتاد اروپا محسوب مى گرديد و به همين دليل كارشناسان دنياى فوتيال اين سرمربى اتريشى را بسيار جلوتر از زمان خود مى دانند.
بعد از سه قهرمانى با تيم بروخه در ليگ بلژيك و دو نايب قهرمانى در رقابت هاى اروپايى با همين تيم بلژيكى و همچنين كسب مقام نايب قهرمانى با تيم ملى هلند در رقابت هاى جام جهانى 1978 ارنست هاپل در سال 1981 هدايت تيم هامبورگ را بر عهده گرفت. وى اين تيم را دو مرتبه به مقام قهرمانى در بوندسليگا و يك مرتبه به قهرمانى در DFB Pokal رساند. هامبورگ با هدايت اين سرمربى اتريشى يك مرتبه فينال جام يوفا نيز دست يافت و توانست در سال 1983 با پيروزى مقابل يوونتوس قهرمانى در ليگ قهرمانان اروپا را نيز كسب نمايد. هامبورگ در حقيقت با هدايت هاپل، طلايى ترين و تاكنون تكرار نشدنى ترين دوران خود را تجربه نموده و بعد از رفتن او خلايى بزرگ در اين تيم به وجود آمده است، به طورى كه اين باسابقه ترين تيم بوندسليگايى بعد از رفتن اين سرمربى اتريشى هرگز به عنوان شايان ذكرى در فوتبال آلمان و اروپا دست نيافته است. در سال 1987 و بعد از پایان همکاری هاپل با باشگاه هامبورگ حتی برخی از مطبوعات آلمانی خبر از پیشنهاد فدراسیون فوتبال این آلمان به ارنست هاپل جهت هدایت این تیم در رقابت های یورو 1988 که به میزبانی آلمان برگزار می گردید، دادند که چنین پیشنهادی از سوی این سرمربی اتریشی هرگز پذیرفته نشد.
در سال 1989 هاپل هدايت تيم تيرول اتريش را عهده دار شد و بعد از دو قهرمانى با اين تيم در بوندسليگاى اتريش و يك قهرمانى در جام حذفى در سال 1991 هدايت تيم ملى اتريش را عهده دار گرديد. در اين زمان بيمارى سرطان ريه ارنست هاپل نيز به اوج خود رسيده بود اما اين جادوگر اتريشى هرگز مايل به ترك فوتبال نبود و با كمك فوتبال مى خواست بر بيمارى پيشرفت كرده خود غلبه نمايد. سرانجام در چهاردهم نوامبر سال 1992 اما اين فيلسوف بزرگ دنياى فوتبال چشم از جهان فرو بست و چهار روز بعد از مرگ وى بازى دوستانه تيم ملى اتريش مقابل آلمان كه به تساوى 0:0 انجاميد به مراسمى براى بزرگداشت اين سرمربى بزرگ بدل گشت و بعد از اين بازى به احترام وى استاديوم اصلى فوتبال شهر وين به نام ارنست هاپل تغيير نام داده شد.
"يك روز بدون فوتبال،يك روز از دست رفته است" شعار به ياد ماندنى ارنست هاپل بوده كه تا آخرين روز زندگى خود اين سرمربى اتريشى به آن پايبند بوده است، وى همچنين تئورى معروفى از فوتبال را در از خود بر جاى گذاشته كه بيشتر موفقيت هاى خود را نيز مديون اطمينان و عمل به همين تئورى بوده است:
هر تيم بزرگى در لحظه مشخصى از بازى شكست پذير است، چگونه؟ هيچ احترام خاص و يا ترسى نبايد از هر حريف بزرگى به دل راه داد و مى بايست فوتبالى شجاعانه اما تهاجمى را مقابل آن در هر شرايطى به نمايش گذاشت و در اين راه در نظر گرفتن چيدمانى مناسب و با تمام وجود بازى كردن بسيار حائز اهميت است.
در حقيقت اهميت و تاثيرگذارى كمتر سرمربى بزرگى در دنياى فوتبال به ارنست هاپل مى رسد، سرمربى متفكرى كه ماكس مركل هم تيمى او در راپيد وين و تيم ملى اتريش از او به عنوان "بتهوون دنياى فوتبال" نام برده است، ريشه هاي از افكار و فلسفه وى را مى توان در روش برخى از مربيان مدرن فوتبال نظير پپ گوارديولا، يورگن كلوپ، لوسین فاروه و توماس توخل نيز مشاهده نمود. وى در طول دوران فوتبال خود همواره به دنبال فلسفه و ايده اى بهتر از فوتبال بوده است و هميشه به همين منظور به دنبال بهترين نفرات براى پياده نمودن افكار خود در مستطيل سبز بوده است. در واقع رينوس ميشل و يوهان كرايوف با تاثيرپذيرى از ارنست هاپل با آياكس آمستردام و همچنين تيم ملى هلند در دهه هفتاد ميلادى تاريخ ساز شدند و هاپل اتريشى به آنها ايده هاى اصلى "توتال فوتبال" هلندى را اهدا نموده است.
مرورى بر افتخارات ارنست هاپل
يك قهرمانى در جام باشگاه هاى جهان (فاينورد/19970)
دو قهرمانى در ليگ قهرمانان اروپا (فاينورد/1970 و هامبورگ/1983)
دو قهرمانى در ليگ هلند (فاينورد/1969 و 1971)
سه قهرمانى در ليگ بلژيك (بروخه/1976، 1977 و 1978)
دو قهرمانى در بوندسليگاى آلمان (هامبورگ/1982 و 1983)
دو قهرمانى در بوندسليگاى اتريش (تيرول/1989 و 1990)
دو قهرمانى در جام حذفى هلند (دن هاگ/1968 و فاينورد 1969)
دو قهرمانى در جام حذفى بلژيك (بروخه/1977 و استاندارد ليژ/1981)
يك قهرمانى در جام حذفى آلمان (هامبورگ/1987)
يك قهرمانى در جام حذفى اتريش (تيورل/1989)
نايب قهرمانى در جام جهانى (هلند/1978)
نايب قهرمانى در جام باشگاه هاى جهان (هامبورگ/1983)
دو نايب قهرمانى در جام يوفا (بروخه/1976 و هامبورگ/1982)
يك نايب قهرمانى در جام برندگان جام اروپا (بروخه/1978)
سه نايب قهرمانى در ليگ هلند (فاينوررد/1970، 1972 و 1973)
يك نايب قهرمانى در ليگ بلژيك (استاندارد ليژ/1980)
دو نايب قهرمانى در بوندسليگا (هامبورگ/1984 و 1987)