کم کاری تیروئید
در بسیاری از بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید، رژیم غذایی به تنهایی نمی تواند به کاهش وزن کمک کند و این افراد باید حتماً از ورزش در کنار رژیم غذایی کمک بگیرند. ورزش منجر به افزایش متابولیسم و چربی سوزی می شود و مقدار انسولین خون رو کاهش می دهد و نیز با عدم تعادل هورمون های سیری و گرسنگی و هورمون رشد، مبارزه می کند.
اگر مبتلا به کم کاری تیروئید هستید و می خواهید وزن کم کنید باید بیشتر از ۲۰ دقیقه در روز ورزش کنید. به عبارتی، به حدود یک ساعت ورزش در روز نیاز دارید. این در حالیست که اغلب ما خیلی کمتر از این مقدار ورزش می کنیم.
پرکاری تیروئید
پرکاری تیروئید لزوماً به معنای کاهش وزن نیست. در واقع بعضی از افرادی که تیروئید پرکار دارند، دچار اضافه وزن می شوند! علت این امر هنوز به طور کامل مشخص نیست اما یکی از دلایل احتمالی می تواند این باشد که فرد احساس گرسنگی کرده و بیش از نیاز خود غذا می خورد و یا شاید به علت عدم تعادل هورمونی، فرد دچار مقاومت به انسولین و ترشحات فوق کلیه می شود. گاهی نیز مصرف بیش از حد داروهای ضد پرکاری تیروئید، می تواند به افزایش وزن منجر شود.
بعضی از داروهایی که برای اصلاح عملکرد تیروئید یا بهبود علائم بیماری های تیروئید تجویز می شوند، خاصیت افزایش وزن دارند. از جمله این داروها می توان به این موارد اشاره کرد:
داروی PTU
داروهای بتا بلاکر که اغلب برای مبتلایان به پرکاری تیروئید تجویز می شوند
استروئیدهای ضد التهاب مثل پردنیزون
قرص های استروژن و پروژسترون، چه به صورتی مجزا و چه همراه با هم
بعضی از داروهای ضد افسردگی، به خصوص داروی Prozac، Paxil و Zoloft
داروهای ثابت نگه دارنده خلق و خو و ضد تشنج که برای افراد مبتلا به اختلالات دو قطبی تجویز می شوند، مثل Valproate و Carbamazepine.
اگر از این داروها استفاده می کنید و دچار اضافه وزن شده اید، با پزشک خود در این مورد مشورت کنید تا در صورت امکان از داروهای جایگزین استفاده کند.
بیشتر بیماران مبتلا به پرکاری تیروئید که از ید رادیواکتیو در درمان اونها استفاده می شود، به کم کاری تیروئید مبتلا می شوند و در نتیجه احتمال افزایش وزن در اونها بالا می رود. ید رادیواکتیو تنها راه درمان پرکاری تیروئید نیست و می توان روش های دیگر رو جایگزین این روش کرد. پس با پزشک خود صحبت کنید تا از روش های جایگزین استفاده نماید.
ورزش مناسب در بیماری های تیروئید
اگر فرض کنیم که فقط یک ورزش وجود دارد که می تواند به مبتلایان به بیماری های تیروئید کمک کند، ورزش قدرتی است. البته منظور این نیست که ورزش های هوازی نقشی در کمک به تناسب اندام بیماران مبتلا به مشکلات تیروئید ندارند. بلکه منظور این است که اگر فرض کنیم که فقط امکان انتخاب یک ورزش رو داریم، اون ورزش، ورزش قدرتی خواهد بود.
علت این است که در ورزش های قدرتی، ماهیچه سازی صورت می گیرد و با توجه به اینکه ماهیچه، انرژی بیشتری نسبت به سایر بافت های بدن می سوزاند، هر قدر که بافت ماهیچه ای بیشتر باشد، انرژی سوزی هم بیشتر می شود. نکته جالب اینجاست که وقتی که ورزش قدرتی انجام می دهیم، در زمان های استراحت و ورزش نکردن هم بدن ما همچنان به انرژی سوزی ادامه می دهد.
اهمیت مصرف آب و فیبر در بیماری های تیروئید
بسیاری از ما آب کافی نمی نوشیم. آب به بهبود متابولیسم، هضم بهتر غذاها و حذف مواد سمی از بدن، کمک می کند. پس به قدر کافی آب بنوشید. علاوه بر بی توجهی ما نسبت به مصرف آب کافی، ما از مصرف فیبر کافی هم غافل هستیم. افراد مبتلا به بیماری های تیروئید باید حتماً به مصرف فیبر توجه داشته باشند زیرا مصرف فیبر یکی از روش های اساسی برای کاهش وزن در این افراد محسوب می شود. فیبر رو هم می توان از طریق مواد غذایی (مثل غلات سبوس دار و پوست میوه ها) و هم از طریق مکمل فیبر، مصرف نمود.
منبع : یکا