مهاتما گاندی که در 2 اکتبر 1869 در پوربندر هند به دنیا آمد، موهانداس کارامچاند گاندی، یک چهره متحول کننده در جنبش استقلال هند و از طرفداران با نفوذ نافرمانی مدنی غیرخشونت آمیز بود. فلسفه ها و رهبری او که در هند به عنوان "پدر ملت" شناخته می شود، الهام بخش جنبش های حقوق مدنی و آزادی در سراسر جهان است.
زندگی اولیه و آموزش
گاندی در یک خانواده بازرگان هندو متولد شد. او در سن 13 سالگی با کاستربا ماخانجی ازدواج کرد که در آن زمان معمول بود. در سال 1888، گاندی برای تحصیل در رشته حقوق در معبد داخلی به لندن سفر کرد. او در سن 22 سالگی به وکالت فراخوانده شد و برای وکالت به هند بازگشت.
آفریقای جنوبی و تولد ساتیاگراها
گاندی در سال 1893 به آفریقای جنوبی نقل مکان کرد تا به عنوان نماینده قانونی برای یک شرکت هندی کار کند. او در طول اقامت 21 ساله خود با تبعیض نژادی و بی عدالتی روبرو شد که عمیقاً فعالیت اجتماعی او را شکل داد.
در پاسخ، گاندی مفهوم خود را از ساتیاگراها به معنای «نیروی حقیقت» یا «نیروی روح» توسعه داد و از مقاومت غیرخشونت آمیز در برابر ظلم حمایت کرد. او کمپین های مهمی را برای رسیدگی به مسائلی مانند تبعیض علیه مهاجران هندی و محرومیت از حق رای هندی ها در آفریقای جنوبی رهبری کرد، به ویژه رهبری اعتراضات سال 1906 علیه قانون ثبت آسیایی، که همه ساکنان هند را ملزم به همراه داشتن مدارک هویتی می کرد.
بازگشت به هند و رهبری در جنبش استقلال
پس از بازگشت به هند در سال 1915، گاندی یکی از رهبران کلیدی کنگره ملی هند شد. توانایی او در برقراری ارتباط با نیازها و شرایط هندی های معمولی به ارتقای جایگاه او کمک کرد. او از نافرمانی مدنی غیرخشونت آمیز برای رسیدگی به بی عدالتی ها استفاده کرد و برای استقلال هند از حاکمیت بریتانیا فشار آورد.
حرکات کلیدی عبارتند از:
- چمپاران و خدا (1917-1918): گاندی مقاومت دهقانان را در چمپاران و خدا علیه مالیاتهای ظالمانه و استثمار بوسیله کشاورزان بریتانیایی سازمان داد. تلاش های او به اصلاحات قابل توجهی انجامید.
- جنبش عدم همکاری (1920-1922): به دنبال قانون رولات و قتل عام جالیانوالا باغ، گاندی یک کمپین غیرخشونتآمیز سراسری را آغاز کرد و از هندیها خواست کالاها، مؤسسات و مالیاتهای بریتانیا را تحریم کنند.
- مارچ نمک (1930): همچنین به عنوان راهپیمایی دندی شناخته میشود، این پیاده روی 240 مایلی تا دریای عرب به انحصار بریتانیا در نمک اعتراض کرد. این اقدام نافرمانی مدنی توجه بین المللی را به خود جلب کرد و لحظه ای مهم در مبارزات استقلال بود.
- جنبش ترک هند (1942): در طول جنگ جهانی دوم، گاندی کمپین «ترک هند» را راهاندازی کرد و خواستار پایان دادن به حکومت بریتانیا شد. او خواستار «بکن یا بمیر»، از هندیها خواست که استقلال را به انقیاد ادامه دهند.
فلسفه و تاثیر
فلسفه آهیمسا (عدم خشونت) و ساتیاگراها گاندی بر رهبران و جنبشهای جهانی از جمله مارتین لوتر کینگ جونیور در ایالات متحده و نلسون ماندلا در آفریقای جنوبی تأثیر گذاشت. گاندی از هماهنگی مذهبی، ریشه کن کردن نظام کاست و توانمندسازی از طریق اتکا به خود حمایت می کرد.
ترور و میراث
گاندی در 30 ژانویه 1948 توسط Nathuram Godse، یک ناسیونالیست هندو که با دیدگاه گاندی در مورد فراگیری مذهبی مخالف بود، ترور شد. علیرغم ترور او، میراث گاندی به عنوان پیشگام اعتراضات غیرخشونت آمیز و تأثیر او بر بافت اجتماعی و سیاسی هند عمیق است. تولد او در سراسر جهان به عنوان روز جهانی عدم خشونت جشن گرفته می شود.
زندگی و کار مهاتما گاندی میراث ماندگاری بر جنبشهای حقوق مدنی، ترویج صلح و عدالت از طریق روشهای غیرخشونتآمیز و الهامبخش نسلهای فعالان اجتماعی و رهبران در سراسر جهان است.