مطلب ارسالی کاربران
دسته بندی صدای خوانندگان
دسته بندی صدای خوانندگان مرد :
1. باس
صدای بسیار بم مردان؛ خوانندگان باس به راحتی میتوانند نت های بم را بخوانند ولی خواندن نت های زیر به حنجره آنها فشار می آورد و برایشان سخت است. از بین خوانندگان مشهور ایرانی داریوش اقبالی، محمد نوری، ناصر عبداللهی و ... دارای صدای باس هستند.
2. باس_باریتون
صدای کمی بم مردان؛ از بین خوانندگان مشهور ایرانی عارف دارای صدای باس_باریتون است.
3. باریتون
صدای معمولی مردان؛ در واقع باریتون گونهای از صدای مردانه در خوانندگی است که بین صداهای باس و تِنور جای میگیرد. اکثر خوانندگان جدید ایرانی دارای صدای باریتون می باشند. از بین خوانندگان مشهور قدیمی ایران میتوان استاد بنان و ویگن و ... را مثال زد.
4. تنور
صدای زیر مردان؛ خوانندگان تنور میتوانند نت های نسبتا زیر را به راحتی بخوانند. اکثر خوانندگان قدیمی ایرانی بخصوص خوانندگان سنتی دارای این نوع صدا می باشند برای مثال : ابی، شجریان، محمد اصفهانی، علیرضا افتخاری، فرهاد مهراد، حبیب، گلپا، ایرج، ایرج بسطامی و ...
5. کنترتنور
صدای بسیار زیر مردان؛ شبیه صدای پسربچه های نابالغ که قاری قرآن هستند و نت های زیر را به راحتی میتوانند بخوانند. در بین خوانندگان مشهور ایرانی گزینه ای برای این نوع صدا وجود ندارد ولی در بین خوانندگان جهان میتوان دیماش خواننده مشهور قزاقستانی را مثال زد.
|
دسته بندی صدای خوانندگان زن :
1. کنترآلتو
بم ترین صدای زنان؛ خوانندگان کنترآلتو به راحتی میتوانند نت های بم که برای زنان دیگر مشکل است را بخوانند. از بین خوانندگان مشهور ایرانی که دارای این نوع صدا بودند میتوان دلکش، پروین، سیمین غانم و ... را مثال زد.
2. آلتو
صدای بم زنان که کمی زیرتر از کنترآلتو است. از بین خوانندگان مشهور ایرانی که دارای این نوع صدا هستند میتوان هایده، مرضیه و .... را مثال زد.
3. متزوسوپرانو
صدای معمولی زنان؛ اکثر زنان دارای این نوع صدا هستند. از بین خوانندگان مشهور ایرانی که دارای این نوع صدا هستند میتوان گوگوش، لیلا فروهر، مهستی و ... را مثال زد.
4. سوپرانو
صدای زیر زنان؛ صدای خواننده سوپرانو انقدر زیر است که ممکن است گاهی شبیه جیغ زدن به نظر برسد. از بین خوانندگان مشهور ایرانی حمیرا صدای سوپرانو داشت.
|
.
در پایان لازم است به دو نکته اشاره کنم :
1) دسته بندی های بالا هر کدام به دسته های مختلفی تقسیم میشوند که از پرداختن به آنها صرف نظر کردم.
2) این دسته بندی فقط مربوط به صدای پایه ی خوانندگان است و بیشتر در موسیقی کلاسیک کاربرد دارد. طبق علم موسیقی مدرن، خواننده ها با تمرین زیاد میتوانند بازه صدای خود را تغییر دهند و فقط محدود به دسته بندی پایه ی صدای خود نباشند. در بین خوانندگان ایرانی هم می بینیم استاد شجریان با اینکه دارای صدای تنور بود، در خواندن نت های بسیار بم که فقط از خواننده باس برمیاید نیز توانمند بود و از طرف دیگر در خواندن نت های بسیار زیر که فقط از خواننده کنترتنور برمیاید نیز توانمند بودند.
|