حمیدرضا قربانی خواننده، موسیقیدان و محقق موسیقی با بیان اینکه تاریخ پیدایش موسیقی قدمت بسیار زیادی دارد افزود : با توجه به اهمیت موضوع برایم طی تحقیقاتی که در سالهای اخیر در حوزه ی پیدایش و چگونگی شکل گیری موسیقی و اولین آهنگهای تاریخ داشتم و مقالات و کتابهایی که خواندم به این مهم رسیدم که ؛
تاریخ موسیقی به قدمت خود بشریت است. باستان شناسان فلوت های ابتدایی ساخته شده از استخوان و عاج را پیدا کرده اند که قدمت آن به ۴۳۰۰۰ سال می رسد و به احتمال زیاد بسیاری از سبک های موسیقی باستانی در سنت های شفاهی حفظ شده اند.
با این حال، وقتی صحبت از آهنگ های خاص می شود، قدیمی ترین نمونه های شناخته شده نسبتاً جدیدتر هستند.
اولین قطعه نتنویسی موسیقی روی یک لوح گلی سومری با قدمت ۴۰۰۰ سال یافت میشود که شامل دستورالعملها و کوکهایی برای سرود بزرگداشت حاکم لیپیت-ایشتر است.
اما برای عنوان قدیمی ترین آهنگ موجود، بیشتر مورخان به «سرود هوری شماره ۶» اشاره می کنند، قصیده ای برای الهه نیکال که توسط هوریان باستان در حدود قرن چهاردهم قبل از میلاد به خط میخی سروده شده است.
لوحهای گلی حاوی این لحن در دهه ۱۹۵۰ از خرابههای شهر اوگاریت در سوریه حفاری شدند. همراه با مجموعه تقریباً کاملی از نتهای موسیقی، آنها همچنین دستورالعملهای خاصی را برای نحوه نواختن آهنگ بر روی یک نوع غنچههای نه سیمی دارند.
«سرود هوری شماره ۶» نخستین ملودی جهان در نظر گرفته میشود، اما قدیمیترین آهنگی که بهطور کامل باقی مانده است، آهنگ یونانی قرن اول پس از میلاد است که به «Seikilos Epitaph» معروف است. این آهنگ بر روی ستون مرمری باستانی حکاکی شده بود که برای نشان دادن قبر یک زن در ترکیه استفاده می شد.
در کتیبه ای آمده است: «من یک سنگ قبر هستم، یک تصویر». سیکیلو مرا در اینجا به عنوان نشانه ای جاودانه از یاد بی مرگ قرار داد.
این ستون همچنین شامل نتنویسی موسیقی و همچنین مجموعهای کوتاه از اشعار است که میخواند: «تا زمانی که زندگی میکنی، بدرخش / اصلاً غم نداشته باش / زندگی فقط برای مدت کوتاهی وجود دارد / و زمان هزینهاش را میطلبد».
کتیبه های به خوبی حفظ شده بر روی کتیبه Seikilos به موسیقی دانان و محققان مدرن این امکان را داده است که ملودی های دردناک آن را نت به نت بازسازی کنند. دکتر دیوید کریس از دانشگاه نیوکاسل آن را با استفاده از ساز هشت سیمی که با پتک نواخته میشد اجرا کرد و مایکل لوی، محقق موسیقی باستان، نسخهای را که بر روی چنگ نواخته شده بود، ضبط کرده است.
همچنین چندین تلاش برای رمزگشایی و پخش "سرود هوری شماره ۶" صورت گرفته است، اما به دلیل مشکلاتی که در ترجمه الواح قدیمی آن وجود دارد، نسخه قطعی وجود ندارد. یکی از محبوب ترین تفسیرها در سال ۲۰۰۹ بود، زمانی که ملک جندالی آهنگساز سوری این سرود باستانی را با یک ارکستر کامل اجرا کرد.