اختصاصی طرفداری | در روزگاری که تقریباً هرروزه با مستندهای متفاوت در ژانرهای مختلف و در کانالهای متعدد و بیانتها تحت بمباران مداوم هستیم، مستند ورزشی مثالزدنی «کاپیتانهای جهان» در نتفلیکس، بهخاطر موضوع و ثبت قدرتمندانه و تأثیرگذار آنچه که بیش از این ندیدهایم بهشدت متمایز است.
این مستند به طرز ماهرانهای احساسات ناشی از هر کاپیتان حاضر در جام جهانی ۲۰۲۲ قطر را به تصویر میکشد و خاطرات و هیجان مرتبط با بزرگترین تورنمنت ورزش جهان را زنده میکند. ساخت و ترکیب و ادیت آن به طور قابلتوجهی عالی است، حس لذت بخشی را برمیانگیزد.
و حتم دارم دوستداران فوتبال، هر قسمت را با صدای تپش قلب خود نگاه خواهند کرد. مستند شگفتانگیزی است، دعوتی به مهمانی بزرگی است، و خوشگذرانی در آن بیحدوحصر، و البته کمی نفسگیر.
بخشهای پشتصحنه بسیار دیدنی و تنشزا و گیرا است. ستارههای قدرتمند و معروف فوتبال عادی به نظر میرسند و آسیبپذیر! ما شاهد تلاش زیاد و دشوار مبارزه آنها هستیم، و بهخوبی حس میکنیم کسب پیروزی تا چه حد سخت است. آنچه بیش از هر چیز چشمان مرا خیره کرد.
تمرکز سریال روی مبارزه، پیروزی و افتخار، ناامیدی و سقوط بعد از شکست. هیچچیز آسان به نظر نمیرسد. هیچچیز آسان به دست نمیآید. مثل خود زندگی!
در استادیوم یا در صفحه تلویزیون ما شاهد پیروزی و شکست در زمین هستیم، اما جذابیت این مستند، در بخشهای پشتصحنه آن است که کاملاً آن را متفاوت میسازد. دیگر صحبت از ستارههای فوتبال نیست، بحث نبرد، تنش، کار تیمی، تلاشهای طاقتفرسا جسمی و روحی، برای رسیدن به یک هدف است.
بزرگترین رویداد ورزشی در سراسر جهان حقیقتاً نشان میدهد فوتبال بسیار بیشتر از یک بازی است. آنچه بارها گفته شده؛ مرگ و زندگی؟ بودن یا نبودن؟ یا حتی چیزی بیشتر از این حرفها!
این مستند به ما رخصت میدهد تا بزرگان دوران و ضعفای صحنه را از کلوسآپ تماشا کنیم، بالا و پایینهای حماسی و آنچه همیشه مایل به تماشای آن بودیم. کمی از همه چیز است. برای هواداران واقعی فوتبال کافی است تا خاطرات مسابقاتی که چندین هفته تمام دنیا را مشغول کرده بود را احیا کنند.
البته پر از کلیشههایی مانند مسی در مقابل رونالدو، مسی در برابر مارادونا و مسی در برابر خودش نیز به چشم میخورد. در آغاز به نظر میرسد آش شلهقلمکاری از همه چیز باشد، تا زمانی که تمرکز روی چند تیم معطوف شود و اهمیت شخصی حضور در جام جهانی برای هر کشور مورد بحث قرار میگیرد. پیشینه و تاریخچه با جزئیات بیشتری مورد بحث قرار گرفته است. گاهی با تصاویر همراه و با حقایقی بسیار خشک که مدت هاست برای هواداران واقعی فوتبال شناخته شده است. برای برخی از بینندگان این احساس باعث میشود تا بگویند؛ «ما قبلاً آن را میدانستیم»، در حالی که بسیاری از ما میتوانیم خلاصه بازیها را با چشمهایی نو و خارج از هیجان یک دیدار زنده ببینیم. درحالیکه موسیقی در خلاصه مسابقات باعث ایجاد تنش خوبی میشود، حتی اگر از قبل نتیجه را میدانیم.
باید قبول کرد که "Captains of the World" لحظات خاص خودش را دارد. نگاه اجمالی پراکنده به رختکن در حین گفتگوهای هیجانانگیز یا چت بین بازیکنان تیم های رقیب جالب و دیدنی و سرگرمکننده است.
با وجود تمرکز روی تیم های مختلف، پرشهای زیادی وجود دارد. مسابقات بهصورت آمیخته نشان داده میشوند و باعث میشود که کل ماجرا کمی آشفته به نظر برسد. بهسختی میتوان دید هلند نیز در جام جهانی حضور داشته است، تا اینکه در قسمت ماقبل آخر از دیدار نارنجیها مقابل آرژانتین به تفصیل صحبت شده است. همه ما میدانیم که مستند چگونه به پایان میرسد. آنقدر روی عالی بودن فینال جام جهانی تأکید میشود که تقریباً آزاردهنده است.
تریلر رسمی کاپیتانهای جهان در یوتوب
در واقع حضور همه کاپیتانها و بزرگترین ستارهها در یک مستند چندقسمتی، تفاوت عمده و اساسی در جذب ما ایجاد میکند.
در واقع حضور همه کاپیتانها و بزرگترین ستارهها در یک مستند چندقسمتی، تفاوت عمده و اساسی در جذب ما ایجاد میکند.
کاپیتانهای جهان، در قلب ما....
به قلم حمید. ش
این، همان خوشبختی بی حد و حصر برای نسل دنیای فوتبال است. هیچ چیز دور از دسترس نیست. همهی ما، با جزئیات زندگی اشرف حکیمی کاپیتان تیم ملی مراکش آشناییم. مودریچ و فن دایک را مثل یکی از اعضای خانواده میشناسیم. با مسی روز به روز زندگی کردهایم. با نیمار، رونالدو، دیبروینه.... و اگر دنبالش باشیم، حتی میتوانیم چیزهای فراوانی از آندره آیو، حسن الهیدوس و وینسنت ابوبکر کاپیتانهای قطر و غنا و کامرون به دست آوریم.
مستند کاپیتانهای جهان، حقیقتی را به یاد ما میآورد. تفاوت زمان را. بیایید به سالها قبل بازگردیم. به عصری که کاپیتان، فقط یکی از 11 نفر حاضر در زمین نبود. هنگام تعویض پرچم دو تیم، شبیه سفیر کشور خود در دایرهی میانی میایستاد. در زد و خوردهای وسط زمین، مثل یک ژنرال بالای سر سربازان زخمی حاضر میشد. هنگام عقب افتادن تیم مثل یک رهبر ارکستر مارش طرفداران را تنظیم مینمود....
بیایید حضور نتفلیکس و تمام خدم و حشم آنها را در تاریخ جام جهانی تصور کنیم. تصاویر سقوط مانو نویر در این مستند میتواند در کنار چهرهی فریتز والتر در جام جهانی 54 معنایی دیگر یابد. پیشانی مملو از خطوط کاپیتان آلمانی که در جنگ دوم زندان رفتن را تجربه کرده بود. سیب زمینی پخته و غربت را. بابی مور را تجسم میکنیم در رختکن تیم الف رمزی. در راهروی تاریک ومبلی. در حال صحبت کردن با شور و حرارت در لباس سرخ رنگ با مردان 66.
کارلوس البرتو را تصور میکنیم در اپیزود طلایی رنگ مستند. آن شلیک ویرانگر برابر ایتالیا. آن پاس گل شاعرانهی پله. آن لبخند بی تکلف مردی از زاغه های برزیل دههی 70، اسیر جنگها و دیکتاتوریها هنگام بالا بردن جام ابدی ژول ریمه.
هیبت قیصر های آلمانی را در طول دو تورنمنت 1974 و 1990 را به یاد میآوریم. شلیک تانک متیوس برابر یوگسلاوی. خنثی کردن سلاح عاشقانهی کرویف با ابهت قیصر فرانتس بکن باوئر.
رهبری پاسارلا را در جام جهانی 1978 به یاد میآوریم. تنه میزند به پرون و تمام سرهنگهای بوئنوس آیرس. دیوار دینو زوف با آن لباس خاکستری به رنگ بتن در جام جهانی 1982 به یاد میآوریم. و کاپیتانی ناخدای دیوانهی آرژانتینی در قلب معرکه گوادرالاخارا. کاپیتانی که یک تنه به قلب دشمنان میزد. چاق بود و قدکوتاه. شاید ناپلئون. شاید نرون. او دیگو آرماندو مارادونا بود. تماشای روی دیگر هر کدام از آن کاپیتانها در جام جهانی میتوانست. رنگ و لعابی دیگر داشته باشد. در رختکن چطور بودند؟ چه میگفتند؟ در اتوبوس تیم. در تمرینها.
نسلهای گذشته، بدون نتفلیکس و هزاران مستندی که حتی به اتاق های خواب هم سرک می کشد، افسانههای بیادماندنی و مبهم خود را ساختند که مه چیز را به ذهن تو می سپارد. ولی امروز تو و من، همه ما، رویاها و قصه ها را در قاب یک مستند تلویزیونی، بی ابهام و بدون هیج نقطه تاریکی نظاره می کنیم
ادامهی مطلب از امیرحسین صدر
جام جهانی، جام جهانی باقی میماند. چه در سکوت مرده کافههای فرانسوی یا در میان جشن در خیابانهای آرژانتین، در آسیا و افریقا، در همهجا دنیا هر طرفدار فوتبال به یاد میآورد که چگونه جام جهانی را تجربه کرده است. افکار و تجربیات شخصی در تماشای این مستند غالب بر همه چیز است و دقیقاً همین تماشای آن را برایم خاطرهانگیزتر کرد.
چیزی ورای نتایج و برد و باختها در جام جهانی زمستانی که از بدو تولد تا غائله و ختم، با آن مسئله داشتیم!
شاهکار نیست؛ اما اگر اهل ورزش و فوتبال هستید این سری ۶ قسمتی «کاپیتانهای جهان» را از دست ندهید.