مطلب ارسالی کاربران
تمیستوکلس دشمن قسم خورده ایرانیان که مشاور پادشاه هخامنشی شد
تمیستوکلس فرمانده و سیاست مدار نامدار یونانی بود که در نبرد سالامیس در برابر ارتش نیرومند خشایارشا ایستادگی کرد.
او همچنین در نبرد ماراتون در مقابل سپاه داریوش بزرگ جنگیده بود.
ساخت نیروی دریایی قدرتمند برای دفاع از وطنش:
پس از شکست ایران در نبرد ماراتون آتنی ها انتظار انتقام هخامنشیان داشتند و تمیستوکلس بخش زیادی از بودجه آتن را در راه تقویت نیروی دریایی صرف کرد و ابزارهای جنگی تازه و مهمی ساخت.
آتنیها از درآمد نقره سود زیادی بدست آورده بودند و میخواستند آن را در میان اهالی تقسیم کنند. او پیشنهاد کرد چون ممکن است مبارزه ای در پیش باشد، آن پول صرف ساختن دویست عدد رزم ناو شود. او با پیش بردن پیشنهادش خدمت بزرگی به میهن خود کرد.
|
نبرد سالامیس:

بعد از سقوط آتن به دست خشایارشا بعضی از فرماندهان یونانی به جای بردباری و ادامه مذاکرات جاری کشتی ها را آماده حرکت و قصد فرار فوری کردند ولی بعضیها نیز در تنگه سالامیس مانده و اعلام کردند که از تنگه دفاع خواهند کرد.
تمیستوکلس پیشنهاد ماندن و نبرد در تنگه سالامیس را مطرح کرد وی گفت نبرد در محلی تنگ و محدود به نفع ما خواهد بود و در پهنای دریا به سود دشمن. همچنین جزیره سالامیس که ما زن و فرزندان خود را به آنجا بردهایم تحت مراقبت خواهد بود.
عده ای معتقد بودند که این کار بیهوده است که برای دفاع گوشه ای از کشوری جانبازی کنند که قلبش آتن هم اکنون در دست دشمن است و نیرو ها باید در دریا برای دفاع بکوشند.
در آن حین و حال تمیستوکلس که تهدید این دسته را جدی دید آهسته از جلسه بیرون آمده، ماموری را سوار قایق به طرف نیرو های ایران فرستاد با دستور لازم که در ورود به مقصد چه بگوید. وی نزد فرماندهان پارسی آمده گفت «من از جانب فرمانده آتنی که خیر خواه پادشاه و طالب فتح شماست پیامی سری دارم. او دستور داد به اطلاع شما برسانم که ترس و واهمه یونانی ها را عاجز ساخته در نظر دارند همین که هوا تاریک شود راه فرار در پیش گیرند. اکنون باید کاری کنید که آنها از چنگ شما بیرون نروند و اگر بی درنگ برایشان نتازید فرصتی بسیار گران بها را برای پیروزی از دست خواهید داد. درحال حاضر ایشان به خون هم تشنه اند و ضد شما برنخواهند خواست بلکه خواهید دید که عملا طرفداران پادشاه کار دیگران را خواهند ساخت.» ایرانیان حرفش را باور کردند و فرمان آماده باش را صادر شد.
یونانیان در جزیره سالامیس گیر افتادند و لذا گفتند یا باید در همین جا مقاومت کنیم یا نابود شویم و این همان چیزی بود که تمیستوکلس میخواست. نیروی دریایی ایران برخلاف کشتی های یونانی که آرایش صف را اختیار کرده بودند به دلیل تنگی جا به طور ستونی اقدام به حمله کرد و ناگهان زیر آتش نیروهای دشمن قرار گرفت. جنگ تا شب ادامه داشت و در این جنگ بیش از نیمی از کشتیهای ایران نابود شد و لذا سپاه ایران اقدام به عقب نشینی کرد. یونانیان که ابتدا متوجه پیروزی خود نشده بودند در صبح روز بعد با شگفتی دیدند که از کشتی های ایرانی خبری نیست. تمیستوکلس بعد از این پیروزی گفت:حسادت خدایان نخواسته که یک شاه واحد بر آسیا و اروپا حکمرانی کند.
|
تمیستوکلس پس از نبرد سالامیس:
تمیستوکلس که بقای استقلال یونان نتیجه سیاست او بود پس از ناموفق ساختن ایران در تصرف یونان خود گرفتار رقابت های داخلی بر سر قدرت شد و برخی از رقیبانش او را متهم به سوءاستفاده مالی از قدرت کردند. این اتهام باعث طرد تمیستوکلس از قدرت و ضبط اموال او در سال ۴۷۱ پیش از میلاد شد. این اقدام باعث رنجش تمیستوکلس و مهاجرت او از آتن به اسپارت شد و پس از مدتی اقامت در اسپارت این منطقه را به حد آتن دموکراتیک و دارای دادگاههای منصف و مطمئن ندید با ارسال این پیام برای آتنیها که زندگی در منطقهای که دادگاهش اطمینان بخش و تضمینی برای حفظ حقوق انسان نباشد از دوزخ بدتر است عزم آرگوس و سپس کورکور و آنگاه ایونی کرد و وارد شهر مگنسیا در ایونی قلمرو ایران شد و با فرستادن پیامی توسط پیک ویژه ساتراپ محل به شوش و از آنجا به پاسارگاد از دولت ایران تقاضای پناهندگی کرد.
|
فرجام تمیستوکلس:

اردشیر یکم شاه وقت از دودمان هخامنشیان در بیست و چهارم سپتامبر سال ۴۶۴ پیش از میلاد نه تنها به تمیستوکلس پناه داد، بلکه فرمانداری شهر مگنسیا را هم به وی سپرد و برایش یک مستمری سالانه در نظر گرفت و از او خواست که در عوض به پادشاه هخامنشی مشاوره دهد.
تمیستوکلس به مدت چهار سال با احترام تمام در مگنسیا زندگی کرد و در سال ۴۶۰ پیش از میلاد در ۶۵ سالگی درگذشت.
|